Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Με προσπάθειες της γενικής προξένου κ. Χαράς Σκολαρίκου, το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας τοποθέτησε στη Σμύρνη μία Ελληνίδα δασκάλα για συμπληρωματικά μαθήματα στα παιδιά των Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων και στρατιωτικών.
Ελληνίδα δασκάλα στη Σμύρνη
Με προσπάθειες της γενικής προξένου κ. Χαράς Σκολαρίκου, το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας τοποθέτησε στη Σμύρνη μία Ελληνίδα δασκάλα για συμπληρωματικά μαθήματα στα παιδιά των Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων και στρατιωτικών. Δε γνωρίζουμε αν θα μπορούν στο μέλλον να παρακολουθούν τα μαθήματα και άλλα παιδιά Ελλήνων εργαζομένων, κατοίκων της Σμύρνης, ώστε να μην αναγκάζονται να χωρίζουν οι οικογένειες λόγω εκπαίδευσης των παιδιών τους.
Πάντως έγινε μια καλή αρχή.

11 οι εναπομείναντες Έλληνες στην Τένεδο
Κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων στην Τένεδο, ο Μητροπολίτης Ίμβρου, Τενέδου και έξαρχος Αιγαίου κ. Κύριλλος έκοψε τη βασιλόπιτα και μίλησε στη συνεστίαση των Ελλήνων που παρευρέθηκαν, δηλαδή των ενοριτών του νησιού, και των μελών των δύο γκρουπ απ’ την Ελλάδα, απ’ τη Μυτιλήνη και απ’ τη Χαλκιδική (Νέα Τένεδος). Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά στο ποίμνιό του, το οποίο φέτος αριθμεί 11 άτομα από 12 που ήταν πέρσι! Ποιος ξέρει, κάποιος μετανάστευσε σε άλλο μέρος ή, το πιθανότερο, στον «άλλο κόσμο». Εδώ είναι που μετρά κανείς την αξία που έχει η μονάδα! Αντίθετα, στη γειτονική Ίμβρο ο αριθμός των μόνιμων Ελλήνων κατοίκων μάλλον αυξάνεται. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί Ίμβριοι της διασποράς διεκδίκησαν και τους αποδόθηκαν ξανά τα σπίτια τους, που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν.
Πολλοί απ’ αυτούς επισκεύασαν τα σπίτια που τα χρησιμοποιούν ως εξοχικά. Μάλιστα, ορισμένοι, κυρίως συνταξιούχοι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετεγκαταστάθηκαν στο νησί κι έτσι αυξάνεται ο ελληνικός πληθυσμός του. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως δεν υπάρχουν παιδιά, δε λειτουργεί πια σχολείο, γεγονός που προδιαγράφει αβέβαιο μέλλον για την ελληνική μειονότητα στο νησί.

Αμερικανικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ίδρυμα στο Αϊβαλί
Με πρωτοβουλία και προσπάθεια του Μουχτάρ Κεντ, μάνατζερ τού CEO (Κλάδου Μέσης Ανατολής) της Coca-Cola, ιδρύεται στο Αϊβαλί ίδρυμα που θα προωθεί τον πολιτισμό και την εκπαίδευση (χορήγηση υποτροφιών στις ΗΠΑ κ.λπ.). Την είδηση επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος του Αϊβαλιού, με τον οποίο βρίσκεται σε επαφή ο δωρητής. Μάλιστα, στις προθέσεις του είναι να αναστηλώσει και μία εκκλησία, όμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ποια. Ο Μουχτάρ Κεντ είναι Αμερικανός υπήκοος και μέλος της κεντρικής διοίκησης της πολυεθνικής Coca-Cola. Είναι γιος Τούρκου διπλωμάτη και εγγονός του πασίγνωστου στη Τουρκία Σεζάι Ομέρ Μάντρα. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Μάντρα ήταν ο πιο πλούσιος έμπορος ελαιολάδου στη χώρα, στα χέρια του οποίου μάλιστα εμπιστεύθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ την αδελφή και τη μητέρα του όταν αυτός μετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις. Με το έκδηλο ενδιαφέρον και τις επενδύσεις επώνυμων ζάπλουτων Τούρκων στην περιοχή, όπως του Κοτς, του Σαμπαντζί, του Κόμιλι, και του Ζιλ-χάν, το Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια εξελίσσονται σε σημαντικό τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο της Τουρκίας στο Αιγαίο.



Φεστιβάλ ελιάς και ελαιολάδου στην Μπουρχάνια
Το τριήμερο 21, 22 και 23 Ιανουαρίου, ο Δήμος της Μπουρχάνια διοργανώνει το χειμερινό του φεστιβάλ με ποικίλες εκδηλώσεις. Ξεχωρίζουν οι καμηλομαχίες που θα γίνουν τη Κυριακή (23/1/11) με τη συμμετοχή 120 καμηλών που συγκεντρώνονται απ’ τη γύρω περιοχή. Βεβαίως, στις καμηλομαχίες, τοπικό έθιμο που εδώ και αιώνες (και απ’ τον καιρό των Ελλήνων) έχει καθιερωθεί να διεξάγεται στα «τελειώματα» της ελαιοκομικής περιόδου, δε λείπει ο τζόγος και τα στοιχήματα, που στις μέρες μας είναι αρκετά σημαντικά και για γερά πορτοφόλια. Με την ευκαιρία, ο Δήμος της Μπουρχάνια, όπου λειτουργούν γύρω στα 20 σύγχρονα ελαιοτριβεία, θα μοιράσει και 2.000 ημερολόγια, που φέτος έχουν θέμα την ελιά, το λάδι και… τις καμήλες!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey