Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης οι εκλογές στους καθηγητές, όπου αναδείχθηκε και πάλι πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ.
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης οι εκλογές στους καθηγητές, όπου αναδείχθηκε και πάλι πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ. Στα ίδια περίπου ποσοστά με το 2007 έμεινε η ΠΑΣΚ, ενώ η «Αγωνιστική Παρέμβαση» πήρε τις ίδιες ακριβώς ψήφους με τις προηγούμενες εκλογές. Μόνη κερδισμένη των εκλογών είναι η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, που αύξησε σημαντικά τα ποσοστά της, σε αντίθεση με την «Αυτόνομη Πρωτοβουλία» που για δεύτερη συνεχή εκλογική διαδικασία είδε να συρρικνώνονται οι δυνάμεις της στο χώρο.
Μετά την καταμέτρηση των ψήφων και την κατανομή των εδρών, η μόνη σίγουρη εξέλιξη είναι πως οι δύο πρώτες παρατάξεις, η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚ, θα διεκδικήσουν την προεδρία.
Απ’ τις 11 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα ψήφισαν προχθές οι καθηγητές, που σε σχέση με τις εκλογές πριν δύο χρόνια, δε διαφοροποίησαν σημαντικά ούτε τα ποσοστά συμμετοχής τους, ούτε τα λευκά και άκυρα. Σε σχέση με τα άκυρα, εκφράζεται η εκτίμηση πως μεγάλο μέρος τους, όπως και άλλες χρονιές, οφείλεται σε «μπέρδεμα» μεταξύ των τεσσάρων καλπών που είχαν να επιλέξουν οι ψηφοφόροι, όπου ρίχτηκαν ψηφοδέλτια για άλλη κάλπη.
Στην κάλπη για το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου ψήφισαν και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που δε συμμετείχαν στις άλλες εκλογές ανάδειξης, των αντιπροσώπων για την ΟΛΜΕ και το νομαρχιακό τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ.
Στον πίνακα των αποτελεσμάτων φαίνονται αναλυτικά οι ψήφοι, τα ποσοστά και οι έδρες των παρατάξεων στις εκλογές του 2009, αλλά και του 2007. Με δεδομένη όμως την πολιτική συγκυρία, τα ίδια αποτελέσματα προκαλούν ερωτηματικά για τις επιλογές ορισμένων παρατάξεων σε πρόσωπα.
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η προσκείμενη στη Ν.Δ. παράταξη της ΔΑΚΕ, με νέα και άφθαρτα πρόσωπα (όπως οι κ.κ. Στρατάκης και Κουτσαντώνης που εκλέχτηκαν), κατάφερε να συγκρατήσει τις δυνάμεις της. Αντιθέτως στην ΠΑΣΚ, όπου κάποιοι προσδοκούσαν να σημειωθεί αύξηση της δύναμής της, είναι χαρακτηριστικό πως ο απερχόμενος πρόεδρος είναι εκ των πλέον νεαρών ηλικιακά υποψηφίων της.
Δίχως αλλαγές
Όπως και στο απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο, έτσι και στο νεοεκλεγέν, η ΔΑΚΕ θα έχει τρεις έδρες, η ΠΑΣΚ δύο και από μία η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία» και η «Αγωνιστική Παρέμβαση». Σημειωτέον ότι μέχρι και το 2007, η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία» είχε δύο έδρες, αλλά τόσο στις προηγούμενες εκλογές, όσο και στις προχθεσινές, ήταν η παράταξη με τη μεγαλύτερη μείωση. Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, που συνέχισε να αυξάνει τη δύναμή της, χτίζει τις προϋποθέσεις ώστε στις επόμενες εκλογές του 2011 να εκλέξει, μετά από πολλά χρόνια, και έδρα στο διοικητικό συμβούλιο των καθηγητών της Λέσβου.
Με τους δεδομένους συσχετισμούς και με τέσσερις παρατάξεις, θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες για την εκλογή προεδρείου, αφού ήδη ο απερχόμενος πρόεδρος, Παράσχος Κανλής, απ’ την ΠΑΣΚ, αλλά και ο επανεκλεγείς, Απόστολος Βαρελτζής, απ’ τη ΔΑΚΕ, δήλωσαν πως οι παρατάξεις τους θα διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου.
Ο κ. Βαρελτζής ήρθε πρώτος σε ψήφους απ’ όλους τους υποψηφίους, συγκεντρώνοντας 168 σταυρούς και ως πλειοψηφών θα συγκαλέσει, πιθανά την επόμενη βδομάδα, την πρώτη σύγκληση σε συνεδρίαση, όπου και θα γίνει προσπάθεια συγκρότησης σε σώμα.
Και συντάξεις
Πολλοί καθηγητές εκτιμούν πως οι εκλεγέντες στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ (αναλυτικά στον πίνακα), απ’ όλες σχεδόν τις παρατάξεις, δε θα μείνουν όλοι τους για δύο χρόνια, όσο και η θητεία του οργάνου. Κάποιοι θα συνταξιοδοτηθούν, κάποιοι άλλοι θα αλλάξουν στο πλαίσιο ενδοπαραταξιακών συμφωνιών. Γι’ αυτό και αναφέρουμε και τους πρώτους επιλαχόντες από κάθε συνδυασμό, αφού είναι πολύ πιθανόν να μετάσχουν το επόμενο διάστημα στο συμβούλιο.