Ο Φρανσίσκο Ντε Μιράντα και η Ελλάδα

01/07/2012 - 05:56
Σε λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου, συμπληρώνονται 260 χρόνια από τη γέννηση ενός μεγάλου Βενεζολάνου οραματιστή, του Φρανσίσκο ντε Μιράντα.
Σε λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου, συμπληρώνονται 260 χρόνια από τη γέννηση ενός μεγάλου Βενεζολάνου οραματιστή, του Φρανσίσκο ντε Μιράντα. Θεώρησα πως αξίζει τον κόπο να αναφέρω εδώ μερικά στοιχεία για να γνωρίσουμε περισσότερο το μεγάλο στρατηγό, ιδεολόγο και πρόδρομο της λατινοαμερικάνικης εξέγερσης και ειδικά της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας. Άξιο αναφοράς και ενδιαφέροντος είναι επίσης η πνευματική σχέση που είχε με την πατρίδα μας. Κι αυτό το οφείλουμε στα όσα ερεύνησε κι έγραψε ο σπουδαίος ελληνιστής, ο Χιλιανός Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέρ.
Ελληνομαθής και ελληνολάτρης, ο Φρανσίσκο ντε Μιράντα επηρεάζεται από τα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά ιδεώδη που εκπορεύονταν από την Αρχαία Ελλάδα και μ’ αυτά συνθέτει τις αξίες και τις ιδέες του. Έτσι γαλουχημένος με την ελληνική ιδέα της ελευθερίας, σ’ αυτή θέλησε να βρει τον κατάλληλο και τέλειο αρχέτυπο. Άλλοι τον έβρισκαν μέσα από τα βιβλία, εκείνος όμως προχώρησε πιο μακριά, θέλησε να ατενίσει από κοντά τη χώρα όπου γεννήθηκε η ελευθερία. Όπως όλοι οι επαναστάτες και οραματιστές της εποχής του, ήταν επόμενο να έχει εντυπωσιαστεί από τη Γαλλική Επανάσταση και το Γαλλικό Διαφωτισμό, ωστόσο ήταν η Ελλάδα που του έδωσε την έμπνευση. Θεωρείται ο πρώτος πολίτης της αμερικανικής ηπείρου που επισκέφτηκε τον ελληνικό χώρο. Το έκανε το 1786, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή.
Θα αποβιβαστεί στη χώρα μας στις 16 Μαΐου του 1786, σε ηλικία 36 ετών. Στην τρίμηνη παραμονή του εδώ θα περιοδεύσει μεγάλο μέρος τής τότε ελληνικής επικράτειας και θα επισκεφτεί τους σημαντικότερους ιστορικούς τόπους όπου πραγματοποιήθηκαν οι πιο γνωστές και σπουδαίες μάχες. Από τη Ζάκυνθο στην Πάτρα, την Κόρινθο, την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Σαλαμίνα, το Μαραθώνα… Θέλοντας έτσι να εμπλουτίσει τα διαβάσματά του με τη ζωντανή επαφή και με πολλά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων. Η αγάπη του για την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία τον έκανε να προμηθευτεί και να διαβάσει πολλά ελληνικά βιβλία. Πάνω από 150 τόμοι Ελλήνων κλασσικών είχαν μια ξεχωριστή θέση στην πλουσιότατη βιβλιοθήκη του.
Ήταν μια διεθνής, επιβλητική, δυναμική και επαναστατική φυσιογνωμία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της εποχής του. Το 1779 πήρε μέρος στον αγώνα της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών φτάνοντας στο βαθμό του συνταγματάρχη. Το 1791 συμμετείχε στη Γαλλική Επανάσταση όπου και πήρε το βαθμό του υποστράτηγου του γαλλικού στρατού. Το 1805 επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πάρει στήριξη και να ξεκινήσει από εκεί το κίνημα για την απελευθέρωση της Λατινικής Αμερικής από την ισπανική κυριαρχία. Στις 19 Απριλίου του 1810 κηρύχτηκε η ανεξαρτησία της Βενεζουέλας και το Μάρτιο του 1811 εγκαθιδρύθηκε το Εθνικό Κογκρέσο του οποίου ορίστηκε αντιπρόσωπος.
«Τούτος ο Κιχώτης δεν είναι τρελός, έχει όμως μια ιερή φλόγα στην ψυχή...», είχε πει γι’ αυτόν ο Ναπολέων και δεν είναι τυχαίο… Ποιος είναι, αλήθεια, αυτός ο επιφανής Βενεζολάνος του οποίου το όνομα είναι χαραγμένο στην Αψίδα του Θριάμβου; Το πορτραίτο του στην αίθουσα των προσωπικοτήτων στο παλάτι των Βερσαλλιών και το άγαλμά του στο πεδίο μάχης της Βαλμί, στη Γαλλία; Ποιος άλλος Αμερικανός μπόρεσε να χρησθεί ήρωας σε τρεις απελευθερωτικούς αγώνες; Ποιος άλλος λατινοαμερικανός διετέλεσε στρατηγός του Γαλλικού Στρατού; Ποιος είναι τελικά αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος καθ’ όλη τη ζωή του ανέπτυξε στενές σχέσεις με τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προσωπικότητες της εποχής του;
Αναμφισβήτητα, άνθρωποι με τέτοια πολύπλευρη προσωπικότητα όπως ήταν ο Φρανσίσκο ντε Μιράντα, εμφανίζονται σπάνια στην ιστορία της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό είναι μεγάλη η τιμή, ύστερα από 224 χρόνια να «επιστρέψει» και πάλι στα ελληνικά χώματα, όχι πλέον με τα βήματα ούτε με τ’ αχνάρια που άφησε τότε, αλλά με τη μορφή ενός ανδριάντα, ύψους 2,24 μέτρων, τον οποίο η Πρεσβεία της Βενεζουέλας δώρισε στο δήμο της Πάτρας και θα στηθεί σύντομα στην ομώνυμη πλατεία της πόλης.

Στράτος Δουκάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Ο Φρανσίσκο Ντε Μιράντα και η Ελλάδα

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey