Ο Θεόφιλος «ταξιδεύει» μέχρι το Βόλο

01/07/2012 - 05:56
Ένα πρωτόγνωρο εικαστικό δρώμενο, αφιερωμένο στο Λέσβιο ζωγράφο Θεόφιλο, με τίτλο «20 καλλιτέχνες + 1 λόγος», εγκαινιάστηκε στις 12 του Σεπτέμβρη, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο Βόλου.
Ένα πρωτόγνωρο εικαστικό δρώμενο, αφιερωμένο στο Λέσβιο ζωγράφο Θεόφιλο, με τίτλο «20 καλλιτέχνες + 1 λόγος», εγκαινιάστηκε στις 12 του Σεπτέμβρη, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο Βόλου. Διοργανωτές της μεγάλης αυτής εκδήλωσης είναι ο Πολιτιστικός Οργανισμός δήμου Ιωλκού Βόλου και ο Εικαστικός Σύλλογος Βόλου. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως 10 Οκτωβρίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι καθημερινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
 
Συγκεκριμένα, 20 καλλιτέχνες, μέλη του Εικαστικού Συλλόγου Βόλου, πειραματίζονται πάνω στη συλλογικότητα της εικαστικής πράξης, με αφορμή έναν και μοναδικό λόγο, την προσωπικότητα και το έργο του Θεόφιλου. «Ο Θεόφιλος είναι μια υπόθεση γεμάτη μυστήριο για μας. Ένας γυρολόγος ντυμένος Μεγαλέξανδρος, που είχε τη μανία να ζωγραφίζει τοίχους στα καφενεία με αλλόκοτες παραστάσεις για τους πολλούς, μια διαχρονική μορφή ανθρώπινης ελευθερίας για μας, που συναντάμε και σήμερα μέσα στα μάτια σύγχρονων ηρώων της καθημερινότητας, μετανάστες, ανθρώπων που θα μείνουν για πάντα παιδιά, που η σκληρή πραγματικότητα δεν τους αφήνει ούτε καν να υπάρχουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο «Νέο Τύπο» Θεσσαλίας.
Τα έργα της έκθεσης, που θα εκτίθενται για έναν ολόκληρο μήνα στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, έχουν δημιουργηθεί μέσα από διαδικασίες πειραματισμού-παιχνιδιού και συλλογικότητας με έργα ομαδικά, video, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, ζωγραφική και performance.

Αισιόδοξο μήνυμα

Η ιστορικός τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου, επιμελήτρια της έκθεσης, σημειώνει χαρακτηριστικά στο «Νέο Τύπο»: «Σε μια εποχή επαναπροσδιορισμού της τέχνης και της θέσης του καλλιτέχνη μέσα στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη και ψηφιακή κοινωνία, όπως είναι αυτή του 21ου αιώνα που διανύουμε, αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα η απόφαση 20 νέων καλλιτεχνών να προβληματιστούν και να πειραματιστούν με αφορμή την αμφιλεγόμενη και συγχρόνως πολυσυζητημένη μορφή ενός καλλιτέχνη του προηγούμενου αιώνα. […] Ο ένας και μοναδικός λόγος, αυτός του Θεόφιλου, κινητοποιεί και δραστηριοποιεί 20 μέλη του Συλλόγου Εικαστικών, σε περισυλλογή κατ' αρχάς και σε δράση στη συνέχεια. Με κέφι, συντροφικότητα και έντονες διαδικασίες πειραματισμού, οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα ομαδικά και ατομικά, με όλες τις σύγχρονες τεχνικές (video, εγκαταστάσεις, κατασκευές, ζωγραφική, κολλάζ, φωτογραφία κ.ά.). Μέσα από τα έργα τους, γίνονται πολλαπλές αναγνώσεις-αναφορές (σημειολογικές, εννοιολογικές, ζωγραφικές κ.ά.) στο έργο του Θεόφιλου και αναδεικνύονται προβλήματα αιώνια και πανανθρώπινα. Με τον προσωπικό μορφοπλαστικό του λόγο, ο καθένας από αυτούς, αλλά και με πνεύμα συλλογικότητας και συνεργασίας, με κέφι, διάθεση και χιούμορ, δημιούργησαν μια έκθεση μοναδική, η οποία θέτει ερωτήματα, προβληματίζει και σηματοδοτεί τις αναζητήσεις των σύγχρονων καλλιτεχνών σε θέματα διαχρονικά.»


Το αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο Βόλου

Εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε performance-video του Δημήτρη Δακτυλά. Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου προβλήθηκε η ταινία «Θεόφιλος» του Λάκη Παπαστάθη, ενώ το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εικαστικό εργαστήρι για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση.
Κατά το κλείσιμο της έκθεσης, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη των ιστορικών τέχνης Μαίρης Μιχαηλίδου και Άννας Χατζηγιαννάκη, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους καλλιτέχνες (συντονισμός Μάγδα Κουμπαρέλου).

Οι καλλιτέχνες
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Αρώνη Χρύσα, Γαρόφλου Σμαράγδα, Γιακμογλίδου Νεκταρία, Καραγκούνη - Βλαχάβα Στέλλα, Κασσαβέτη Κατερίνα, Καφίδα Ιωάννα, Καφίδα - Τέρρα Φωτεινή, Κοντογιάννη Μελίτα, Κρατίδης Αναστάσιος, Μπιλιούρης Κωνσταντίνος, Μπορίσοβα - Μπερίτζε Ντιάνα, Νικολού Βιβή, Παπαγεωργίου Αγγελική, Παπαδοπούλου Καλυψώ, Παπαϊωάννου Κλειώ, Πόδιας Νίκος, Τσόλη Κωνσταντίνα, Χατζηνικολάου Μαρία και Ψύχα Εμμανουέλλα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey