Καρφιά… από την πίσω γραμμή

01/07/2012 - 05:56
Σήμερα θα παραβιάσουμε τον κανόνα της στήλης, τα «καρφιά» να έχουν πολλαπλή θεματολογία και… αποδέκτες, και θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με θέματα που άπτονται του επίκαιρου - και οικονομικά κρίσιμου - τουρισμού.
Σήμερα θα παραβιάσουμε τον κανόνα της στήλης, τα «καρφιά» να έχουν πολλαπλή θεματολογία και… αποδέκτες, και θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με θέματα που άπτονται του επίκαιρου - και οικονομικά κρίσιμου - τουρισμού.
Είναι στραβό το κλίμα στον τουρισμό μας, μην το κάνουμε χειρότερο ελαφρά τη καρδία. Όταν είναι γνωστό ότι για πολλούς από τους κατοίκους του κλεινού άστεως - και όχι μόνο - οι διακοπές σε νησί ισοδυναμούν στη φαντασία τους με εξωτική περιπέτεια, με έμφαση στο φόβο «μην τυχόν και αρρωστήσουν», ας μην επιτείνουμε τις ανασφάλειές τους. Διαβάζουμε στην κυριακάτικη «Καθημερινή», σε ένα από τα λεγόμενα «ρεπορτάζ πανικού» για τις συνθήκες υγείας στα νησιά που συνηθίζουν αυτές τις μέρες τα αθηναϊκά Μ.Μ.Ε., δηλώσεις του γενικού γιατρού κ. Δούκα Ζεϊμπέκου: «Το Κέντρο Υγείας Καλλονής εξυπηρετεί τη μισή… Μυτιλήνη (σ.σ. sic). Με πέντε γιατρούς, πέντε νοσηλεύτριες και ένα ασθενοφόρο, καλύπτει ένα πληθυσμό 20.000 κατοίκων και το καλοκαίρι 40 - 50.000. Είναι αυτονόητο αν είμαστε μπροστά ή πίσω στις ανάγκες»!
Και ο μεν γιατρός, εξασφάλισε διά των δηλώσεών του τα μερικά δευτερόλεπτα δημοσιότητας που αναλογούν στον καθένα (αν και με βάση την… ονοματολογική μας πείρα, μάλλον με λανθασμένη αναφορά του ονόματός του)! Κάποιοι από τους αναγνώστες της καλής εφημερίδας όμως - δεν ήθελαν δα και πολύ - θα θεώρησαν ότι στη Λέσβο ζούμε σε συνθήκες όπου ο Θεός να σε φυλάει μην τυχόν και αρρωστήσεις! Το αν θα επέμειναν στην ενδεχόμενη απόφασή τους για διακοπές στο νησί μας ή θα προτίμησαν κάτι… πιο πολιτισμένο, θα σας γελάσω.
Με όλα αυτά βέβαια δεν εννοούμε ότι στα νησιά μας δεν υπάρχουν προβλήματα ή ότι πρέπει να τα ωραιοποιούμε. Πολύ περισσότερο, όταν τα προβλήματα προέρχονται από «υπηρέτες» του τουρισμού. Τα παράπονα που φτάνουν στα αυτιά μας από επισκέπτες είναι καθημερινά. Δυο χαρακτηριστικά. Επισκέπτης που διέμεινε (και το ακριβοπλήρωσε) σε εκλεκτό αναπαλαιωμένο ξενοδοχείο κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, το χαρακτήρισε «απ’ έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα», τόσο βρόμικο που «στις μοκέτες σιχαινόσουν να πατήσεις». Άλλος, φανατικός φίλος της Λέσβου, δε βρήκε ξενοδοχείο μέσα στην πόλη, και αναγκάστηκε να αναζητήσει θέλοντας και μη ρομαντικότερη (και ακριβότερη) διαμονή εκτός πόλης. Όλο το (εξωτερικά εμφανίσιμο) ξενοδοχείο «απέπνεε εγκατάλειψη, με παλιά φθαρμένα σεντόνια που θύμιζαν λινοθήκη σε… κλινάμαξες του παλιού ΟΣΕ, ηλεκτρικά και υδραυλικά που δε δούλευαν κ.λπ., κ.λπ.».
Βέβαια το ρεκόρ κακομοιριάς κατέχει, σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, άλλος μεγαλοξενοδόχος (τρομάρα του) υποτιθέμενου πολυτελούς ξενοδοχείου στη Λήμνο, που πέραν του πρωινού του που θυμίζει… συσσίτιο της ΟΥΝΡΑ, φροντίζει λέει στα δωμάτια που νοικιάζει ως μονόκλινα, η μία λάμπα πάνω από το κρεβάτι να είναι μόνιμα καμμένη για προφανείς λόγους οικονομίας! Τώρα που το σκέπτομαι, δεν είναι τυχαίο ότι και φυσιογνωμικά μοιάζει με το Σκρουτζ!!!!
Και βέβαια όλοι αυτοί οι τύποι κάνουν ζημιά στον τουρισμό, πλην όμως οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΤ περιορίζονται - για τους παροικούντες, αρέσκονται - στα γραφειοκρατικά τους καθήκοντα, θεωρώντας προφανώς τους ελέγχους με επιτόπιες αυτοψίες περιττή πολυτέλεια. Οι κατά τα λοιπά λαλίστατοι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων εμφανίζονται μόνο όταν είναι να ζητήσουν και ουδέποτε για να αναλάβουν ευθύνες, οπότε απομένουν οι πολίτες και η αυτενέργειά τους. Ρωτάτε λοιπόν συστηματικά τους φίλους σας που επισκέπτονται τα νησιά μας για τις συνθήκες που συναντούν στα καταλύματα (αλλά και σε άλλα τουριστικού ενδιαφέροντος μαγαζιά) και μη διστάζετε να μεταφέρετε τις εντυπώσεις τους - καλές ή κακές, γιατί ασφαλώς υπάρχουν και πολλές καλές εντυπώσεις από αξιοπρεπείς επαγγελματίες του κλάδου - στους επόμενους φίλους που θα μας επισκεφτούν, και ζητούν τη γνώμη σας για το «πού θα μείνω» ή «πού θα φάω και θα διασκεδάσω».
Ας κλείσουμε με κάτι ευχάριστο και ελπιδοφόρο. Η βράβευση της νομαρχίας Λέσβου με την ανάδειξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι ως «εναλλακτικού προορισμού της χρονιάς», είναι γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Φθάνει οι - από σπόντα και εξ αιτίας των προσπαθειών της διοίκησης και των στελεχών του Μουσείου Σιγρίου - βραβευθέντες, να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν στην πράξη τη διάκριση αυτή, για το καλό του τουρισμού της Λέσβου συνολικά.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey