Η πρώτη συνάντηση εταίρων του έργου «Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής-κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν - Cerameus» πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στο Παλιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης .[Υπάρχει σχετικό Video]
Στη Μυτιλήνη έγινε η πρώτη συνάντηση για το έργο «Cerameus», με εταίρους από Λέσβο, Κρήτη και Κύπρο
Η πρώτη συνάντηση εταίρων του έργου «Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής-κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν - Cerameus» πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στο Παλιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης. Εκπρόσωποι του Δήμου Λέσβου συναντήθηκαν με ομολόγους τους από τους Δήμους Λάρνακας της Κύπρου και Μινώα Πεδιάδας της Κρήτης, σε μια πρώτη ενέργεια συντονισμού των δύο χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το διετές έργο Cerameus, με προϋπολογισμό 518.000 ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας (Interreg) Ελλάδα - Κύπρος 2007-2013 και ο Δήμος Λέσβου έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς ως διάδοχος του τέως Δήμου Μανταμάδου.
Όπως ξεκάθαρα γίνεται εμφανές από το όνομά του, αφορά την τέχνη της κεραμικής-αγγειοπλαστικής, την παλαιότερη ίσως παραδοσιακή μορφή τέχνης στον αιγαιακό χώρο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που για αιώνες αποτέλεσε τον κύριο, αν όχι τον αποκλειστικό τρόπο βιοπορισμού οικογενειών, αλλά και ολόκληρων κοινοτήτων. Το Cerameus περιλαμβάνει μια σειρά από πολιτιστικές δράσεις, που στόχο έχουν την ανάδειξη της τέχνης της κεραμικής-αγγειοπλαστικής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.
Οι δράσεις που συζητήθηκαν
Το πρωί της Πέμπτης, εκπρόσωποι των τριών περιοχών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συναντήθηκαν στο Παλιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο της πρώτης ενέργειας συντονισμού του έργου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Μωυσέως, ο γενικός διευθυντής Ελευθέριος Εμπεδοκλής και ο εκπρόσωπος του Τμήματος Προγραμματισμού Σπύρος Αγάθου, επίσης από τη Λάρνακα, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρίας Καλογεράκης, η ειδική σύμβουλος Αντιγόνη Καμπάνη και η διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, Μαρία Περιβολάκη, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Τσακίρης, και οι υπεύθυνοι του Γραφείου Προγραμματισμού, Δημήτρης Μάντζαρης, Ελπίδα Αβαγιανού, Ζωή Ανατολίτη και Όλγα Πανσεληνά. Παρούσα ήταν και η πρόεδρος του Συλλόγου Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Λέσβου, Μάρω Κρητικού.
Μετά τους χαιρετισμούς των τριών δημάρχων, ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος, από την τεχνική σύμβουλο Σοφία Καρακώστα. Μεταξύ όσων συζητήθηκαν ήταν αφενός η δημιουργία ενός επίσημου προτύπου τυποποίησης και πιστοποίησης καλλιτεχνικών εργαστηρίων παραδοσιακής αγγειοπλαστικής και κεραμικής και η δημιουργία σήματος για το «Πιστοποιημένο Χειροποίητο Κεραμικό Αιγαίου». Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να δημιουργηθεί «Ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου». Πρόκειται για την αναμορφωμένη εκδοχή της Ετήσιας Έκθεσης του Μανταμάδου, που από το ερχόμενο καλοκαίρι θα φιλοξενήσει κεραμικά από την Κύπρο και την Κρήτη, αφού διαμορφωθεί κατάλληλα και το Πολύκεντρο της περιοχής.
Ειδικά στην Κρήτη, πρόκειται να διοργανωθεί ένα σεμινάριο με εισηγητές σημαντικούς κεραμίστες, αλλά και οικονομολόγους, που θα εισηγηθούν θέματα marketing και πωλήσεων για τα κεραμικά. Θα δημιουργηθεί επιπλέον μια διαρκής φορητή έκθεση κεραμικής, που θα ταξιδεύει σε όλη την αιγαιακή ζώνη, για να προβάλλει το «παραδοσιακό χειροποίητο κεραμικό του Αιγαίου», ενώ θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει πιλοτικά Ηλεκτρονικό Κέντρο Εμπορίου Παραδοσιακής Κεραμικής - Αγγειοπλαστικής. Το τελευταίο, αφενός θα περιγράφει και θα παρουσιάζει το αιγαιακό κεραμικό των εταίρων και στη συνέχεια και άλλων κεραμιστών από το χώρο του Αιγαίου, αφετέρου θα δίνει τη δυνατότητα για πωλήσεις μέσω διαδικτύου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κεραμικών των φιλοξενουμένων στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, πρόκειται να διοργανωθούν δύο εκθέσεις, μία σε Κύπρο και μία σε Κρήτη, με τη διαρκή φορητή έκθεση κεραμικής και με παράλληλη διοργάνωση επιμορφωτικών τριήμερων συναντήσεων με ειδικούς, για μετάδοση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλλιτεχνικής εμπειρίας. Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία εντύπου και ηλεκτρονικού «Λευκώματος αγγειοπλαστικής και κεραμικής Αιγαίου - Κρήτης - Κύπρου», καθώς και η δημιουργία ντοκυμαντέρ με θέμα «Η παραδοσιακή κεραμική και αγγειοπλαστική στο Αιγαίο, την Κρήτη και την Κύπρο», για την τουριστική προβολή των κεραμικών στις δύο χώρες, αλλά και σε άλλες.
Επόμενη συνάντηση, στην Κύπρο
Μετά τη συνάντηση της Πέμπτης, που αποτέλεσε ουσιαστικά την έναρξη του προγράμματος, χτες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί δεύτερη συνάντηση των εταίρων, προκειμένου να εξεταστούν οι λεπτομέρειες υλοποίησης των δράσεων σε τεχνικό επίπεδο. Παράλληλα, οι δήμαρχοι Λάρνακας και Μινώα Πεδιάδας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μανταμάδο, προκειμένου να δουν από κοντά τα εργαστήρια κεραμικής και το χώρο όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η Έκθεση.
Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος, που στόχο έχει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γνωστά τα κεραμικά στο ευρύ κοινό, πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο στην Κύπρο.