Υποτονικά στη Λήμνο!

01/07/2012 - 05:56
Εκδήλωση στο Συμμαχικό Νεκροταφείο διοργανώνει αύριο το επαρχείο Λήμνου για να τιμήσει τους νεκρούς της Μάχης της Καλλίπολης, που βρίσκονται ενταφιασμένοι στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Μούδρου.
Εκδήλωση στο Συμμαχικό Νεκροταφείο διοργανώνει αύριο το πρωί το επαρχείο Λήμνου για να τιμήσει τους νεκρούς της Μάχης της Καλλίπολης, που βρίσκονται ενταφιασμένοι στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Μούδρου. Στην εκδήλωση θα πάρει μέρος ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, ενώ με πρωτοβουλία του έπαρχου Λήμνου την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν και μαθητές σχολείων του νησιού.

Η φετινή εκδήλωση θεωρήθηκε υποβαθμισμένη σε σχέση με την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια για την ενίσχυση της διοργάνωσης των εκδηλώσεων για την Ημέρα των ANZAC, όπως αποκαλείται η μέρα μνήμης του εκστρατευτικού σώματος των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στην περιοχή της Καλλίπολης, στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μέρα που αποτελεί και εθνική εορτή για τις δυο αυτές χώρες.
Ο έπαρχος Λήμνου, Δημήτρης Σάραγκας, με δηλώσεις του εξηγεί στο «Ε» τους λόγους αυτής της «υποβαθμισμένης» φετινής διοργάνωσης, θέτοντας πλέον θέμα ενεργούς συμμετοχής των Αυστραλών και της Αυστραλιανής Πρεσβείας στο δρώμενο, που ωστόσο χρόνια τώρα είχε αναλάβει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ελπίζοντας και σε προβολή της Λήμνου στην Αυστραλία. Αλλά και σε συμμετοχή Αυστραλών στην εκδήλωση, που όμως συνεχίζουν να πηγαίνουν μόνο στην Τουρκία. «Οι Αυστραλοί - τόνισε ο κ. Σάραγκας - αν θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών τους, να έρθουν στη Λήμνο και όχι στο χώρο που έχασαν τη ζωή τους. Πιστεύω ότι οι Αυστραλοί δεν έχουν ενημερωθεί σωστά για το ρόλο της Λήμνου και δεν έχουν δώσει την πρέπουσα σημασία. Φέτος έδειξαν μία αδιαφορία και η επίσκεψη του πρέσβη θα είναι ολιγόωρη στο νησί.»

Άλλο κλίμα στην Αυστραλία
Τις ίδιες μέρες, στη μακρινή Αυστραλία υπάρχει, μέσω των δημοσιευμάτων, ένα διαφορετικό κλίμα για τη συγκεκριμένη γιορτή. Σύμφωνα με δημοσίευμα του επίσημου Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), ο αυστραλιανός Τύπος ασχολείται με το ρόλο της Λήμνου στα γεγονότα εκείνης της εποχής. «Για σχεδόν έναν αιώνα, οι ελληνικές αρχές απλώς παρατηρούσαν τη σχέση Τουρκίας και Αυστραλίας να ανθίζει, εξελισσόμενη σε μια συμμαχία ανάμεσα σε πρώην εχθρούς. Τώρα οι Έλληνες επιθυμούν να τους θυμούνται οι Αυστραλοί ως έναν πιστό σύμμαχο - και στους δύο πολέμους», αναφέρει ολοσέλιδο δημοσίευμα του «Luke Slattery», με θέμα τον ιστορικό ρόλο της Λήμνου στην εκστρατεία της Καλλίπολης, που αποτελεί μία εκ των μεγαλύτερων εορτών στην Αυστραλία.
Το άρθρο στην εφημερίδα «The Australian», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Αυστραλία, Σ. Χατζημανώλης, ασχολείται με το ρόλο της Λήμνου, που παραχωρήθηκε στους συμμάχους λίγο πριν από την εκστρατεία στην Καλλίπολη το 1915 για λόγους επιμελητείας και διοικητικής μέριμνας και όπου στήθηκε αυτοσχέδιο στρατιωτικό νοσοκομείο και αγκυροβόλησε ο συμμαχικός στόλος. Στη Λήμνο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «σήμερα βρίσκεται στρατιωτικό κοιμητήριο όπου είναι θαμμένοι πάνω από 100 Αυστραλοί στρατιώτες». Ο δημοσιογράφος παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο «Peter Rees» («The Other Anzacs») που θα παρουσιαστεί σύντομα και στο οποίο Αυστραλές νοσοκόμες στο νησί της Λήμνου δίνουν μια εικόνα της κατάστασης. Αναφέρεται επίσης σε φωτογραφική έκθεση, με θέμα τα στρατεύματα και τον ντόπιο πληθυσμό και εξιστορεί τις προσπάθειες του εκ Λήμνου Ελληνοαυστραλού Στράτου Σαράντη να συνδεθεί το νησί με τους εορτασμούς για την εκστρατεία της Καλλίπολης.
Επιπλέον, το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις για το νησί, του επίσης Λημνιού διευθυντή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικών Νέας Νότιας Ουαλίας, Τομ Αλεγκουνάριας, ο οποίος θα είναι εκ των ομιλητών της παρουσίασης του βιβλίου του κ. Ρις, που θα γίνει στο Γραφείο Τύπου του Ελληνικού Προξενείου του Σύδνεϋ.


Να επισημανθεί η σημασία της Λήμνου

Σε σχετικό μήνυμά του προς την αυστραλιανή εφημερίδα, ο κ. Ζώης τονίζει την ανάγκη να επισημανθεί η ιστορική σημασία της νήσου, ως ενός ακόμη κρίκου στην ελληνοαυστραλιανή φιλία «πέρα από το μεταναστευτικό κύμα που τόνωσε ανθεκτικούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών»: «Το αυστραλιανό κοινό γνωρίζει τόσο λίγα και κάθε χρόνο τόσο λίγα αναφέρονται κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Anzac σχετικά με το ρόλο της νήσου Λήμνου» και σημειώνει ότι οι 3.200 Αυστραλοί στρατιώτες που αποβιβάστηκαν στη Λήμνο στις 4 Μαρτίου 1915 ήταν το πρώτο σώμα Αυστραλών που πάτησαν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος. «Ήδη από τις αρχές του 1917 και οι τελευταίοι Αυστραλοί είχαν αναχωρήσει, όμως για πάνω από 100 από αυτούς η Λήμνος έγινε ο τόπος της ταφής τους.» Το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφίες της εποχής, που απεικονίζουν Λημνιούς και Αυστραλούς στρατιώτες, το συμμαχικό στόλο στο λιμάνι του Μούδρου, τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και το Στράτο Σαράντη στην οδό Anzac, δρόμος παράπλευρος του νεκροταφείου που φιλοξενεί τις σωρούς των Αυστραλών.
Τέλος, η εφημερίδα «The Sydney Morning Herald», στο πλαίσιο αφιερώματος που πραγματοποιεί για την Ημέρα των Anzac, φιλοξενεί μήνυμα από τον Τούρκο πρέσβη στην Αυστραλία, Murat Ersavci, ο οποίος στέκεται στη φιλία Τουρκίας - Αυστραλίας που ξεκίνησε το 1920 και τονώθηκε με πρωτοβουλία του Ατατούρκ!



Τι ήταν το ΑΝΖΑΚ
ΑΝΖΑΚ, δηλαδή το Αυστραλιανό και Νεοζηλανδέζικο Εκστρατευτικό Σώμα (Australian and New Zealand Army Corps - ANZAC), είναι το ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος που μετείχε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915. Με την ίδια επωνυμία υπήρξαν και μεταγενέστερα στρατιωτικές μονάδες. Στη μνήμη των στρατιωτών του ΑΝΖΑC που σκοτώθηκαν έχει καθιερωθεί ημέρα μνήμης, η Anzac Day, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου, πρώτη μέρα της απόβασης στη χερσόνησο της Καλλίπολης.
Το ΑΝΖΑΚ συγκροτήθηκε το 1915. Υπηρέτησε υπό τις διαταγές του στρατηγού Γουίλιαμ Μπέρντγουντ (William Birdwood) και αποτελείτο αρχικά από δύο ταξιαρχίες: την 1η Αυστραλιανή Ταξιαρχία Πεζικού (the Australian 1st Division) και την Ταξιαρχία Αυστραλών και Νεοζηλανδών (New Zealand and Australian Division). Επίσης, στο Σώμα μετείχαν μονάδες μηχανικού, τραυματιοφορέων και συλλογής τραυματιών, μεταφορικά μέσα και υπαίθριο μαγειρείο.
Στη Λήμνο το Αυστραλιανό και Νεοζηλανδέζικο Εκστρατευτικό Σώμα έφτασε την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου του 1915, μια πρώτη δύναμη από 3.200 άνδρες, και ακολούθησαν τον Αύγουστο και άλλοι. Από τις 25 Απριλίου έως το Νοέμβριο πραγματοποίησαν δεκάδες απόπειρες απόβασης στη χερσόνησο της Καλλίπολης, τις οποίες απέκρουσαν οι τουρκικές δυνάμεις συνεπικουρούμενες από Γερμανούς.
Μεταξύ των στρατιωτών του ΑΝΖΑΚ υπήρξαν εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες, οι οποίοι είναι θαμμένοι σε στρατιωτικά νεκροταφεία, στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Οι τραυματίες νοσηλεύονταν στη Λήμνο, σε νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί στο χωριό Μούδρος, καθώς και σε πλοία. Περίπου 4.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες νοσηλεύθηκαν στη Λήμνο με τη συνδρομή 96 Αυστραλών νοσοκόμων. Πολλοί από αυτούς πέθαναν και θάφτηκαν σε δύο συμμαχικά νεκροταφεία στη Λήμνο. Συνολικά στη Λήμνο είναι θαμμένοι 148 Αυστραλοί και 76 Νεοζηλανδοί στρατιώτες.
Μετά την αποτυχία της απόβασης, οι εναπομείναντες στρατιώτες του ΑΝΖΑΚ μετακινήθηκαν στη Λήμνο.



Οι τελευταίοι Αυστραλοί αποχώρησαν από τη Λήμνο στις αρχές του 1917.
Στη μνήμη των μαχητών, των τραυματιών και των νεκρών Αυστραλών και Νεοζηλανδών μελών του ΑΝΖΑΚ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία καθιέρωσαν την 25η Απριλίου ως ημέρα έναρξης της απόβασης το 1915, ως Ημέρα Μνήμης του ΑΝΖΑΚ, γνωστή ως Anzac Day. Την ημέρα αυτή γίνονται πολλές εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις των δύο κρατών, και θεωρείται εθνική επέτειος, δεδομένου ότι έως το 1915 οι κάτοικοι των δύο χωρών αυτών δεν είχαν λάβει μέρος σε άλλη πολεμική σύγκρουση.
Από το 1998 περίπου έχουν ξεκινήσει ανάλογες εκδηλώσεις και στη Λήμνο με πρωτοβουλία Λημνιών μεταναστών της Αυστραλίας. Στις εκδηλώσεις μετέχουν οι τοπικές αρχές και οι πρέσβεις της Αυστραλίας και κάποιες φορές και της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και άλλων χωρών, των οποίων στρατιώτες είναι θαμμένοι στα δύο συμμαχικά νεκροταφεία.
Παρά την τραγική κατάληξη της εκστρατείας, οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί έφυγαν με αγαθές αναμνήσεις από τη Λήμνο, από τις περιποιήσεις και τη συμπεριφορά των κατοίκων. Οι μνήμες αυτές βοήθησαν μεταγενέστερα στην ομαλή ένταξη των Λημνιών μεταναστών στην Αυστραλία.
Ένα Αυστραλιανό Μνημείο στην είσοδο του λιμανιού του Μούδρου έχει στηθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής στους «Ήρωες της Λήμνου» και στους ισχυρούς πολιτισμικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Αυστραλίας και της Ελλάδας. Επίσης, οι δυο δρόμοι που οδηγούν προς τα Συμμαχικά Νεκροταφεία Μούδρου και Πορτιανού έχουν ονομαστεί «Οδός ΑΝΖΑΚ».
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey