Ενδιαφέρουν...

01/07/2012 - 05:56
Στο Ελεύθερο Σχέδιο η γραπτή εξέταση συ­νίσταται στη γραφική αναπαράσταση ενός φυ­σικού αντικειμένου, το οποίο τοποθετείται σε ορατό σημείο εντός του χώρου εξέτασης.
Πώς εξετάζεται και πώς βαθμολογείται το Σχέδιο
Ο τρόπος που θα εξετάζεται και θα βαθμολογείται το Σχέδιο στις πανελλήνιες εξετάσεις από τη φετινή χρονιά, έχει ως εξής:
Ελεύθερο Σχέδιο
Στο Ελεύθερο Σχέδιο η γραπτή εξέταση συ­νίσταται στη γραφική αναπαράσταση ενός φυ­σικού αντικειμένου, το οποίο τοποθετείται σε ορατό σημείο εντός του χώρου εξέτασης. Οι μαθητές σχεδιάζουν με ελεύθερο τρόπο και σε συνθήκες διάχυτου φωτισμού το αντικεί­μενο. Πρέπει να διακρίνουν στο θέμα τους τις αναλογίες των αντικειμένων σε σχέση με το όλο και να τις παραστήσουν στο χαρτί τους αρμονικά, έτσι ώστε να έχουν σαφήνεια και συμμετρία με τα πραγματικά αντικείμενα. Επίσης, να προσέξουν την αρμονία μέσα στη σχεδιαστική επιφάνεια. Να αποδώσουν επί­σης απλοποιημένα σε λίγους τόνους τις φω­τεινές και σκοτεινές επιφάνειες και τους ό­γκους που συνθέτουν το θέμα. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο μαύρα μολύβια ή άλλα υλικά.
Η βαθμολόγηση του Ελεύθερου Σχεδίου γίνεται με κριτήρια: τη δυνατότητα για ορ­γάνωση της σχεδιαστικής επιφάνειας, δη­λαδή την τοποθέτηση του θέματος και τη σύνθεσή του, τη σχεδιαστική ακρίβεια των αναλογιών και των κλίσεων του θέματος, τις τονικές διαβαθμίσεις του θέματος, τη γενική εικόνα του θέματος. Η διάρκεια ε­ξέτασης για το μάθημα είναι έξι ώρες.
Γραμμικό Σχέδιο
Στο Γραμμικό Σχέδιο η γραπτή εξέταση συνίσταται στα εξής: Το αντικείμενο σχεδία­σης έχει απλή γεωμετρική μορφή (π.χ. απλό αντικείμενο, κτήριο, αρχιτεκτονικό μέλος, έ­πιπλο κ.λπ.). Δίνεται σε αντίγραφο με τη μορφή σκαριφήματος ή σχεδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (διαστάσεις, εν­δείξεις, τίτλους, παρατηρήσεις κ.λπ.). Ο τρό­πος παράστασής του είναι με τη μορφή ορ­θών προβολών (όψεις, κατόψεις, τομές) αξονομετρικού ή συνδυασμών τους. Οι μαθη­τές εξετάζονται στη σχεδίαση κατόψεων, ό­ψεων, τομών, αντικειμένων απλών γεωμε­τρικών μορφών κ.λπ., χρησιμοποιώντας τα προ­βλεπόμενα όργανα, μέσα, υλικά και ακο­λουθώντας τις ισχύουσες συμβάσεις.
Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση του Γραμμικού Σχεδίου είναι τα εξής: Η ορθό­τητα απεικόνισης (π.χ. τεμνόμενα, προβαλ­λόμενα στοιχεία, ορθή μεταφορά κλίμακας κ.λπ.), που αξιολογείται με 30 μονάδες. Η ποιότητα σχεδίασης (π.χ. πάχος γραμμών, ακρίβεια, καθαρότητα σημείων τομής, συναρμογές κ.λπ.), που αξιολογείται με 20 μονάδες. Η πληρότητα σχεδίασης, που α­ξιολογείται με 15 μονάδες. Η γραμματογραφία και άλλες ενδείξεις (π.χ. διαγράμ­μιση, προσανατολισμός, άλλοι συμβολι­σμοί), που αξιολογούνται με 15 μονάδες. Η οργάνωση θέματος στο χαρτί σχεδίασης, που αξιολογείται με 10 μονάδες. Γενική ει­κόνα (10 μονάδες). Η διάρκεια εξέτασης για το μάθημα είναι έξι ώρες.




Απουσίες μαθητών

Από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, με θέμα τις απουσίες στα ελληνικά σχολεία, αναδημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα:

Ποιοι μαθητές κάνουν απουσίες και πόσες
Μαθητές                      Μέσος όρος απουσιών
Με μέτρια απόδοση                      56
Με καλή απόδοση                         50
Με πολύ καλή απόδοση               43
Με άριστη απόδοση                      29

Οι αιτίες

Γιατί κάνουν κοπάνες οι μαθητές:
Για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις
Για να ξεκουραστούν
Για να προετοιμαστούν για διαγώνισμα στο φροντιστήριο
Για να πάνε βόλτα με τις παρέες τους
Για να γλυτώσουν κάποιο διαγώνισμα
Γιατί βαριούνται το σχολείο ή νιώθουν πίεση

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey