Ξαναζεί το ελαιοτριβείο Βρανά

01/07/2012 - 05:56
Εγκαινιάζεται, το Σάββατο 1η Αυγούστου στις 9 το βράδυ, το νέο Ελαιοτριβείο - Μουσείο στον Παπάδο της Γέρας. Πρόκειται για ένα ιστορικό βιομηχανικό μνημείο της Λέσβου, που δημιούργησε το 1887 ο προύχοντας Νικόλαος Βρανάς, παππούς του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
Εγκαινιάζεται, το Σάββατο 1η Αυγούστου στις 9 το βράδυ, το νέο Ελαιοτριβείο - Μουσείο στον Παπάδο της Γέρας. Πρόκειται για ένα ιστορικό βιομηχανικό μνημείο της Λέσβου, που δημιούργησε το 1887 ο προύχοντας Νικόλαος Βρανάς, παππούς του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο αναστυλώθηκε και πήρε την πρώτη του μορφή, ύστερα από τρία χρόνια επίπονων εργασιών, με πρωτοβουλία και ευθύνη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρχιπέλαγος».

Το έργο της ανάδειξης αυτού του μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικού μνημείου της πρώιμης Βιομηχανικής Επανάστασης, που πέρασε στην ιδιοκτησία της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», γνωστής για τις πολύπλευρες πολιτιστικές πρωτοβουλίες της στο χώρο του Αιγαίου, το 1999 χρηματοδοτήθηκε, με σκοπό να διασωθεί το ελαιοτριβείο από τη φθορά του χρόνου, από το Γ΄ Κ.Π.Σ. (Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου - ΟΠΑΑΧ), την Εθνική Τράπεζα, τη Βουλή των Ελλήνων, την Cosmote και άλλους χορηγούς, και έγινε με κάθε σεβασμό στη λιτή αρχιτεκτονική σύνθεση και τη μορφολογία του.

Αποκατάσταση εξοπλισμού
Εκτός από τα διάφορα κτήρια του ελαιοτριβείου, αποκαταστάθηκε πλήρως και ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου που, αφού μεταφέρθηκε και συντηρήθηκε σε ειδικό εργαστήριο στην Ερμούπολη της Σύρου, επανατοποθετήθηκε ξανά στους χώρους του. Έτσι, το συγκρότημα μπορεί να λειτουργήσει ξανά ως «Μουσείο της Βιομηχανικής Ιστορίας της Λέσβου και του Αιγαίου», δίνοντας στον επισκέπτη μια πιστή εικόνα του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής του λαδιού.
Το νέο σημαντικό αυτό Μουσείο θα εγκαινιάσουν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δημήτρης Σιούφας, και ο πρόεδρος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», σκηνοθέτης κ. Νίκος Κούνδουρος.
Μετά την τελετή των εγκαινίων, οι προσκεκλημένοι και το κοινό θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το συγκρότημα «Café Aman του Φέρρη», το οποίο δημιουργήθηκε το 2001 και έχει εμφανιστεί επανειλημμένα σε νυχτερινά κέντρα και δεκάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έγινε γνωστό από τις εκπομπές του στην «ΕΤ3». Το Σάββατο, στα εγκαίνια του νέου Ελαιοτριβείου - Μουσείου, θα παρουσιάσει μια μουσική παράσταση με τίτλο «Ονείρου Ελλάς», που αποτελεί μια μαγική διαδρομή στα μονοπάτια της ιστορίας του ρεμπέτικου με ξεναγό τον βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη.
Η είσοδος για το κοινό στα εγκαίνια θα είναι ελεύθερη.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey