Φωνές από την Ευρώπη

01/07/2012 - 05:56
Μου έχει ζητηθεί να πω την άποψή μου για την οικονομική κρίση. Απαντώ πως δεν είμαι ειδικός επί των οικονομικών. Σε προηγούμενό μου άρθρο από τη στήλη αυτή είχα μιλήσει για μια «κρίση νοοτροπίας» που κατά τη γνώμη μου βρίσκεται στην καρδιά των προβλημάτων της νεοελληνικής κοινωνίας.
Μου έχει ζητηθεί να πω την άποψή μου για την οικονομική κρίση. Απαντώ πως δεν είμαι ειδικός επί των οικονομικών. Σε προηγούμενό μου άρθρο από τη στήλη αυτή είχα μιλήσει για μια «κρίση νοοτροπίας» που κατά τη γνώμη μου βρίσκεται στην καρδιά των προβλημάτων της νεοελληνικής κοινωνίας. Από εδώ θα ήθελα να παραθέσω τις απόψεις ενός οικονομολόγου που σέβομαι. Δε θέλω να προβάλω το αλάθητο των απόψεών του, πιστεύω όμως πως τα όσα λέει μπορούν να αποτελέσουν πολύ καλές και πολύ πρακτικές συμβουλές
H «Handelsblatt» είναι η σημαντικότερη οικονομική εφημερίδα της ηπειρωτικής Ευρώπης, η παλιότερη, μεγαλύτερη και εγκυρότερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας. Εκδίδεται στο Ντύσσελντορφ, βιομηχανική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τη διευθύνει ο Γκάμπορ Στάινγκαρτ, οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμων, συγγραφέας πολλών best-sellers. Φιλέλλην και πεπεισμένος ευρωπαϊστής, μας λέει: (σ.σ. Ο πρωθυπουργός) «Πρέπει να υποστηρίξει την ιδέα ενός προγράμματος ανάκαμψης, να πει “για σταθείτε ένα λεπτό, είμαστε περήφανοι άνθρωποι, περήφανοι για ό,τι κάναμε μεταπολεμικά, γυρίσαμε στη δημοκρατία, μπήκαμε στην Ε.Ε., προσπαθήσαμε σκληρά, ίσως όχι αρκετά, αλλά προσπαθήσαμε να ικανοποιήσουμε το Μάαστριχτ, αλλά πρέπει να βρούμε μια διέξοδο τώρα”. Πρέπει να κινητοποιήσει όχι μόνο το λαό του, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, ότι αξίζει να γίνει ακόμα μια επένδυση, όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα, σε ανθρώπους, σε σχέδια, σε ιδέες, νέες τεχνολογίες και υποδομές. Αναπτύξαμε μεταπολεμικά την Ευρώπη, ε, δεν είναι μεγάλο πρόβλημα η Ελλάδα! Ο Παπανδρέου είναι στη θέση του οδηγού για αυτήν τη στρατηγική κίνηση.

Είναι αρκετά έξυπνος για να το αντιληφθεί. Ίσως χρειάζεται χρόνο, ίσως του είναι δύσκολο γιατί έχει δώσει το λόγο του. Μπορεί στο τέλος της διαδικασίας να μην είναι αυτός που θα περπατήσει στο νέο δρόμο. Πρέπει να κάνει όμως τώρα την κίνηση, ακόμα κι αν χρειαστεί τελικά κάποιος άλλος στη θέση του οδηγού. Και χρειάζεστε περισσότερη αυτοπεποίθηση, χωρίς αυτοπεποίθηση δε θα βρείτε λύση. Η λύση δεν είναι τεχνικό ζήτημα. Πρέπει οι άνθρωποι να γυρίσουν σε παραγωγική δουλειά, σε ανάπτυξη. Τα κίνητρα δεν είναι μικρά, είναι μεγάλο τμήμα της λύσης. Η κυβέρνησή σας, ο πρωθυπουργός σας, με όλο το σεβασμό μου, πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση. Είμαι σίγουρος ότι τελικά όλοι θα αλλάξουμε κατεύθυνση. Μεταπολεμικά, οι ΗΠΑ εφήρμοσαν το σχέδιο Μοργκεντάου για να διαλύσουν τη γερμανική κοινωνία, καταστρέφοντας την τεχνολογία και τη βιομηχανία μας. Αυτό κάνουμε στην Ελλάδα τώρα, ακόμα κι αν κανείς δεν έχει την πρόθεση. Προσπαθούμε να τιμωρήσουμε τους Έλληνες. Θα καταστρέψουμε την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στη δουλειά. Οι ΗΠΑ πήγαν από το σχέδιο Μοργκεντάου στο σχέδιο Μάρσαλ. Εμείς πρέπει να πάμε από τη λιτότητα στην ανάκαμψη και ανάπτυξη. Ελπίζω να μη γίνει πολύ αργά. (Ερώτηση). “Το ‘καναν γιατί φοβήθηκαν τον κομμουνισμό;” (Απάντηση). Και τώρα υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης (implosion) της Ευρώπης. Με την Ινδία και την Κίνα απέναντι, θα πάμε στα έθνη-κράτη; Ταΐζουμε ένα εθνικιστικό θηρίο που είναι ο εχθρός της ευρωπαϊκής ιδέας.»
Προσωπικά δεν υποστηρίζω ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τον αρχηγό του, όπως δεν υποστηρίζω και κανένα κόμμα. Όμως πιστεύω πως θα ήταν σε καλό του τόπου αν ο κ. Παπανδρέου άκουγε αυτά τα λίγα που έχει να του πει ο κ. Στάινγκαρτ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey