Μοναδικές στιγμές απολιθωμένης ζωής!

01/07/2012 - 05:56
Έχει γεμίσει απολιθωμένα θηλαστικά το Σίγρι από το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Απολιθώματα του Αιγαίου - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων».
Έχει γεμίσει απολιθωμένα θηλαστικά το Σίγρι από το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Απολιθώματα του Αιγαίου - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων». Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη συνεργασία του Μουσείου Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από τις συλλογές του οποίου προέρχονται σπάνια απολιθώματα από τις παλαιοντολογικές έρευνες στον ελλαδικό χώρο, και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Η έκθεση περιλαμβάνει απολιθώματα, φωτογραφικό υλικό και αναπαραστάσεις από Δεινοθήρια, τεράστια Γομφοθήρια, φοβερούς Μαχαιρόδοντες, ψηλόλαιμες αλλά και κοντόλαιμες Καμηλοπαρδάλεις, τριδάκτυλα Ιππάρια, Γαζέλες με ποικιλόμορφα κέρατα, περίεργα Χαλικοθήρια, τριχωτούς Ρινόκερους, νάνους Ιπποπόταμους και πολλά άλλα ζώα, που έζησαν στα τροπικά και υποτροπικά δάση, τις ξηρές σαβάνες ή τις παγωμένες τούνδρες, και που αντιπροσωπεύουν οικοσυστήματα που διαδοχικά κυριάρχησαν στην ανατολική Μεσόγειο στη διάρκεια των τελευταίων 23 εκατομμυρίων ετών. Περιλαμβάνει επίσης ειδική αναφορά στα πρωτεύοντα θηλαστικά, βασισμένη στα παλαιοντολογικά ευρήματα του βορειοελλαδικού χώρου.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, καθηγητής Ακίνδυνος Κελεπερτζής, αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του απολιθωμένου δάσους και τη σημασία φιλοξενίας της μεγάλης έκθεσης απολιθωμένων θηλαστικών στο χώρο του Μουσείου.
Ακολούθησε χαιρετισμός από το δήμαρχο Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρη Καρδαρά, ο οποίος αναφέρθηκε στον ιστορικό, πολιτιστικό, πνευματικό και φυσικό πλούτο της περιοχής, τόνισε ότι η δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αποτελεί ένα εξαιρετικής σημασίας έργο για την περιοχή της δυτικής Λέσβου το οποίο συμβάλλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής και ζήτησε τη συμπαράσταση της Πολιτείας για τη συνέχιση των προσπαθειών, που υπόσχονται ακόμη σημαντικότερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Η σπουδαιότητα της έκθεσης
Ο διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Ζούρος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα οργάνωσης της συγκεκριμένης έκθεσης, η οποία όπως είπε δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του Μουσείου να γνωρίσουν τα ζώα που έζησαν στην περιοχή του Αιγαίου την εποχή της δημιουργίας του απολιθωμένου δάσους και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων και της ζωής μέχρι τις μέρες μας. Ανέφερε ακόμη ότι μετά την ολοκλήρωση των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου που αναφέρονται στο απολιθωμένο δάσος και στη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου, η διοργάνωση σημαντικών περιοδικών εκθέσεων σε συνεργασία με μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού συμβάλλει στην τόνωση του ενδιαφέροντος και κατ’ επέκταση της επισκεψιμότητας στη Λέσβο.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής Παλαιοντολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κουφός ξενάγησε τους συμμετέχοντες, μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες και αναπαραστάσεις απολιθωμάτων θηλαστικών, στα μοναδικά ευρήματα τα οποία παρουσιάζονται στο χώρο της έκθεσης. Επίσης, τόνισε τη σημασία της πανίδας που αναπτύχθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή της Λέσβου, αλλά και γενικότερα στον ελλαδικό χώρο, και η οποία αντιπροσωπεύει οικοσυστήματα που διαδοχικά κυριάρχησαν στην ανατολική Μεσόγειο στη διάρκεια των τελευταίων 23 εκατομμυρίων ετών.
Τέλος, η επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Βασιλειάδου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία οργάνωσης της έκθεσης θηλαστικών από το χώρο του Αιγαίου και παρουσίασε στους συμμετέχοντες το σκοπό δημιουργίας της έκθεσης, τη δομή και τις κύριες ενότητές της.


Στα εγκαίνια της έκθεσης μίλησαν οι Ν. Σηφουνάκης και Ν. Ζούρος

Συγκίνηση για το όνειρο
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, πληροφορούμενος τη συμπλήρωση ενός εκατομμυρίου επισκεπτών, αναφέρθηκε στις προσπάθειες, τις δυσκολίες και τελικά τη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου στην περιοχή της δυτικής Λέσβου.
Οι συμμετέχοντες, στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερα από 40 εντυπωσιακά απολιθώματα θηλαστικών ζώων που έχουν ζήσει στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου Πελάγους κατά τον Καινοζωικό Αιώνα.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική βραδιά παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών, στην οποία συμμετείχε το χορευτικό συγκρότημα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μεσοτόπου και ενθουσίασε όλους τους παρευρισκομένους. Τέλος, οι επισκέπτες και οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν παραδοσιακά και τοπικά εδέσματα από το Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου, Απόστολος Αθανασιάδης, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, Νίκος Σουλακέλλης, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δ. Μουντράκης και φυσικά πολλοί κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες και φίλοι του απολιθωμένου δάσους, οι οποίοι κατέκλυσαν τους χώρους του Μουσείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey