Βραδιά … «μέθεξης»

01/07/2012 - 05:56
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου της Τούλας Αμπατζή «Εκ του συστάδην», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο της Αθήνας.
Παρουσίαση του βιβλίου της Τούλας Αμπατζή «Εκ του συστάδην», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα»

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου της Τούλας Αμπατζή «Εκ του συστάδην», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο της Αθήνας. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας της πρωτεύουσας, ενώ η παρουσίαση του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα», προκάλεσε τη συγκίνηση του ακροατηρίου χάρη στις επαινετικές εισηγήσεις των ομιλητών.

Ως μια «πανσπερμία ηλικιών» χαρακτήρισε η ίδια η συγγραφέας τη σύνθεση του ακροατηρίου, το οποίο αποτελούνταν από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη τιμή για την ίδια ήταν η παρουσία του νονού της, καθηγητή Οφθαλμιατρικής, Μυτιληνιού Γιώργου Θεοδοσιάδη, αλλά και το ότι στην παρουσίαση παρευρέθηκαν πολλοί συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί της από την Αγία Παρασκευή, απ’ όπου και κατάγεται.
Παρόντες ήταν επίσης ο αγαπημένος φίλος της Τούλας Αμπατζή Παναγιώτης Μαντζώρος ως εκπρόσωπος των εκδόσεων «Αιολίδα», εκπρόσωποι της ΟΛΣΑ και του χώρου των Γραμμάτων και των Τεχνών, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης της γραμματέως του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου και στενής φίλης της συγγραφέως, Σοφίας Λασανιάνου.

Αναλύοντας το βιβλίο

Για την «καλύτερη παρουσίαση» που έχει δει ποτέ, παρουσίαση που περιείχε έντονα το στοιχείο της «μέθεξης», έκανε λόγο στην εισήγησή του ο πρώτος ομιλητής, καθηγητής Φιλοσοφίας Ευάγγελος Μουτσόπουλος. Στην αίθουσα υπήρχε άλλωστε διάχυτη συγκίνηση, ενώ οι παρευρισκόμενοι επέβαλλαν ησυχία ο ένας στον άλλον προκειμένου να ακούσουν τόσο τις εισηγήσεις, όσο και τα ποιήματα που διαβάζονταν στο ενδιάμεσο από τη φιλόλογο του Αρσακείου Θεανώ Παναγούλη και τη φοιτήτρια Νομικής Θέτιδα Μητκίδου. Η πρώτη, παλιά φίλη της Τούλας Αμπατζή, ήταν άλλωστε από τους πρώτους ανθρώπους που διάβασαν το βιβλίο της. Η δεύτερη αναφέρθηκε στην ενότητα «Ερωτικές Μαρτυρίες», αναλύοντας τον πλατωνικό μύθο της καταγωγής του Έρωτα από τον Πόρο και την Πενία, μέσα από ανάγνωση του δεύτερου ποιήματος της συλλογής.
Μετά τον κ. Μουτσόπουλο, το λόγο πήρε η κοινωνική λειτουργός και συστημική ψυχοθεραπεύτρια Ευδοκία Κολιαδήμα, που έκανε μια ψυχογραφία της Τούλας Αμπατζή μέσα από την ίδια την ποίησή της, αλλά και τη μεταξύ τους επικοινωνία.
Διεξοδική και ιδιαίτερα αναλυτική ήταν η εισήγηση της φιλολόγου Αθηνάς Γράψα, που τόνισε τα υπερρεαλιστικά στοιχεία, τις εικόνες, τις αντιθέσεις και τη λυρική ματιά της κ. Αμπατζή στη Μυτιλήνη, όπως φαίνεται στην ενότητα «Εντοπισμοί», που αφορά στη Λέσβο, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Η κ. Γράψα διάβασε αποσπάσματα από τα ποιήματα «Νήσος» και «Τοπολογία μας, η Ελληνολατρεία», της ενότητας «Εντοπισμοί» (κυρίως Λέσβος και υπόλοιπη χώρα), ενώ τελευταία μίλησε η δρ. Φιλοσοφίας και φιλόλογος του Αρσακείου Μαρία Βενετή.

Τέχνη και φιλοσοφία
Παίρνοντας το λόγο η ίδια η συγγραφέας, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως κάθε έναν από τους ομιλητές, τονίζοντας την ιδιαίτερη προσωπική σχέση που έχει μαζί τους και κάνοντας παράλληλα λόγο για την αγάπη προς την ίδια που, όπως είπε, ήταν διάχυτη στην αίθουσα.
Βασικός κορμός της ομιλίας της ήταν η ανάλυση του όρου «τέχνη», της σχέσης της ποίησης με τη φιλοσοφία, του ρόλου της τέχνης και της σχέσης της με τη σημερινή περίοδο κρίσης κ.λπ..
«Με την ποιητική μου συλλογή “Εκ του συστάδην” καταθέτω τον προσωπικό τρόπο κατανόησης και νοηματοδότησης της σχέσης μου με τον εαυτό μου και με τον κόσμο, μιας σχέσης πάντοτε εκ του σύνεγγυς, “εκ του συστάδην”. Με την έκφραση αυτή, ο Όμηρος κατονομάζει τις μάχες σώμα με σώμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο πανάρχαιος συνδυασμός φιλοσοφίας και ποίησης υφέρπει μονίμως στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι και προσπαθώ να δημιουργήσω το μικρόκοσμό μου», συνέχισε η συγγραφέας. «Ποιος μπορεί να ασκήσει πιο ελεύθερη κριτική στην πραγματικότητα, παρά αυτός που εκφράζεται με καλλιτεχνικές μορφές, ο άνθρωπος που στοχάζεται και εκφράζεται με τη μουσική, το χρώμα, το λόγο, με οποιοδήποτε μέσον. Το ρόλο αυτό διαδραματίζει η τέχνη και εν προκειμένω η ποίηση. Θα μπορούσαμε λοιπόν να αναφερθούμε στο περιεχόμενο και τη θέση, την αξία της ποίησης, τον καιρό της κρίσης; Βεβαίως ναι. Η τέχνη, σαν τον καθρέφτη της εποχής, κατοπτρίζει ό,τι διαδραματίζεται γύρω μας και εντός μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, γιατί είτε το αποδεχόμαστε, είτε όχι, εμείς έχουμε την ευθύνη του προσδιορισμού του εαυτού μας και του κόσμου…»

Συνοδεία ποίησης και μουσικής
Οι εισηγήσεις διανθίστηκαν από τα μουσικά μέρη της εκδήλωσης, με εκτέλεση στο πιάνο κομματιών τού Σοπέν, του Σατί και άλλων γνωστών συνθετών από τη φιλόλογο Λουκία Γκαρδιακού.
Ποιήματα διάβασαν επίσης ο γυμναστής Δημήτρης Δανιηλίδης, η φοιτήτρια Νομικής Αλεξάνδρα Πεντάζου, η φοιτήτρια του Παντείου Κωνσταντίνα Νικολοπούλου και η φοιτήτρια Πολυτεχνείου Τάνια Πρίντιι, όλοι πρώην μαθητές-«παιδιά» της συγγραφέως, καθώς και η μικρή Βίλυ Ρίζου, μαθήτρια δημοτικού, σκίτσο της οποίας έχει περιληφθεί στην έκδοση.
Την παρουσίαση ακολούθησε δεξίωση με κρασί και κεράσματα, ενώ οι παρευρισκόμενοι έμειναν μέχρι αργά το βράδυ, απολαμβάνοντας διαρκώς τη συνοδεία του πιάνου και συζητώντας με τη συγγραφέα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey