FOLLOW US

Γιατάκι

Το σημείωμα που βλέπετε στη φωτογραφία το έλαβε αναγνώστριά μας που έχει σκύλο, «ο οποίος δε βγαίνει καν από την αυλή, για την ακρίβεια περνάει τις περισσότερες ώρες του μέσα στο σπίτι», όπως μας είπε.
Το σημείωμα που βλέπετε στη φωτογραφία το έλαβε αναγνώστριά μας που έχει σκύλο, «ο οποίος δε βγαίνει καν από την αυλή, για την ακρίβεια περνάει τις περισσότερες ώρες του μέσα στο σπίτι», όπως μας είπε. Θυμωμένη και με αίσθημα αδικίας παρακάλεσε για τη δημοσίευση και το σχολιασμό του σημειώματος.

Η αλήθεια είναι πως το εν λόγω σημείωμα δίνει την αφορμή για να σχολιαστούν διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο που διαβιώνουμε με τα σκυλιά μας.
Και πρώτο και σημαντικότερο, η υπευθυνότητα του κάθε ιδιοκτήτη σε σχέση με την καθαριότητα του ζώου του.
Υπεύθυνος ιδιοκτήτης σημαίνει πως φροντίζει το ζώο του να μη λερώνει κοινόχρηστους χώρους. Δυστυχώς ελάχιστες έως σπάνιες περιπτώσεις ιδιοκτητών υπάρχουν που να έχουν μαζί τους μια σακκουλίτσα για να μαζεύουν τα κόπρανα του σκύλου τους στη βόλτα. Στα πάρκα της πόλης μας, στην προκυμαία, στη μαρίνα και στην παραλιακή οδό του αεροδρομίου, όπου πάρα πολλοί βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους, βλέπεις ανά διαστήματα κόπρανα σκυλιών που οπωσδήποτε δεν είναι αδέσποτα. Σαφώς πολύ χειρότερο είναι ο σκύλος του καθενός να κάνει την ανάγκη του μπροστά στην πόρτα του γείτονα και ο ιδιοκτήτης του να μη φροντίζει να καθαρίζει.
Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, κάποιοι ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους στο σκύλο και τον αφήνουν να σουλατσάρει στη γειτονιά για την ανάγκη του, χωρίς επίβλεψη, και φυσικά το σκυλί δεν ξέρει να ξεχωρίζει το πού πρέπει να σταθεί για να ανακουφιστεί.
Ο οποιοσδήποτε θα αγανακτούσε με μια τέτοια κατάσταση, όμως εδώ θέλουμε να επισημάνουμε το εξής:
Όποιος αγαπά τα ζώα δεν τα σιχαίνεται επειδή τον κουράσανε οι ακαθαρσίες τους. Δεν τα σιχαίνεται επειδή δεν ξέρουν πού να αφοδεύουν. Όποιος αγαπά τα ζώα, όχι μόνο δε θέλει να τους κάνει κακό, αλλά ούτε διανοείται να χρησιμοποιήσει τέτοια απειλή προς τον ιδιοκτήτη τους. Το ζώο δε φταίει σε τίποτα. Εμείς οι άνθρωποι δεν ξέρουμε πώς να φερθούμε.

Αντιφάσεις
Ποιος, λοιπόν, είναι ο συντάκτης αυτού του σημειώματος - ενδιαφέρον θα ήταν το πόρισμα ενός γραφολόγου για το χαρακτήρα και την ηλικία του! -, που εν ονόματι της ανευθυνότητας κάποιων ιδιοκτητών σκύλου το στέλνει ανεύθυνα με τη σειρά του; Χωρίς να εξετάσει αν το στέλνει στο σωστό άτομο και χωρίς να υπογράψει. Ποιος χρησιμοποιεί το ίδιο το παιδί του - ή γι’ άλλο μιλούσε; - ως λόγο αγανάκτησης και εξαπολύει απειλές εναντίον του σκυλιού, δηλώνοντας μάλιστα αμέτοχος ευθυνών για ό,τι προκύψει καθώς θα… εξαναγκαστεί για το όποιο κακό κάνει στο σκυλί;
Έτσι λύνετε τις διαφορές σας με τους γείτονες, κυρίες και κύριοι;
Δεν μπορείτε να χτυπήσετε το κουδούνι, να εξακριβώσετε ότι μιλάτε για το σωστό σκυλί και να βρείτε με τους συνανθρώπους σας τον τρόπο που θα λυθεί το όποιο πρόβλημα; Τέτοιο μάθημα δίνετε στα παιδιά σας για να διαχειρίζονται κάτι που τα ενοχλεί - ανώνυμα, ανεύθυνα και με απειλές, μόνο και μόνο επειδή έχουν δίκιο;
Εδώ το ζήτημα δεν αφορά τα ζώα. Ούτε καν θα έπρεπε να το αναφέρουμε στη σελίδα μας. Μάλλον στη στήλη του κ. Κωμαΐτη θα έπρεπε να φιλοξενηθεί το θέμα, με τίτλο: «Η ανευθυνότητα και η διαχείριση των ανθρωπίνων σχέσεων».
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top