Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Μέχρι τις 15/3/2011 δόθηκε προσωρινή άδεια να λειτουργεί το λιμάνι του Αϊβαλιού, ύστερα απ’ την επιθεώρηση που πραγματοποίησαν οι εντεταλμένοι κρατικοί ελεγκτές την περασμένη βδομάδα.
Άνοιξε (προσωρινά;) το λιμάνι στο Αϊβαλί
Μέχρι τις 15/3/2011 δόθηκε προσωρινή άδεια να λειτουργεί το λιμάνι του Αϊβαλιού, ύστερα απ’ την επιθεώρηση που πραγματοποίησαν οι εντεταλμένοι κρατικοί ελεγκτές την περασμένη βδομάδα. Ο δήμαρχος Αϊβαλί δήλωσε ότι τα έργα που υπολείπονται να γίνουν (φυτεύσεις κ.λπ.), είναι ελάχιστα και θα εκτελεστούν μέσα στο χρονικό διάστημα που απομένει. Έτσι, από μεθαύριο Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου το πλοίο «MIDILI» αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι τα δρομολόγιά του, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βοηθήσει και ο καιρός και δε θα κάνουν απεργία οι τελωνιακοί! Ανάλογα θα κινηθούν και τα πλοία της εταιρείας «Ζαλέ», αφού διευθετηθεί ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις τουρκικές και ελληνικές αρχές. Το λιμάνι στο Αϊβαλί παρέμεινε κλειστό επί 35 μέρες και τα ελάχιστα δρομολόγια με την Τουρκία που πραγματοποιήθηκαν αυτή την περίοδο έγιναν μέσω του λιμανιού στο Δικελί. Βεβαίως, επειδή το λιμάνι αυτό το διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία, τα τέλη ελλιμενισμού είναι πολύ μεγάλα και ιδιαίτερα τώρα, τη χειμερινή σαιζόν, με τη μειωμένη επιβατική κίνηση, είναι τελείως ασύμφορο για τις εταιρείες να προσεγγίζουν εκεί.

«Raki, Balik, Ayvalik»
Την περασμένη βδομάδα, από 4 έως 11 Δεκεμβρίου, γιορτάστηκαν σε όλη την Τουρκία οι μέρες του ρακιού. Όπως και σε μας με το ούζο και το κρασί, είναι σύνηθες πολλές χώρες να γιορτάζουν και να προβάλλουν τα εθνικά τους ποτά. Στα κοντινά μας Μοσχονήσια, παρά το κρύο, το Σάββατο, οι λάτρεις του ρακιού συγκεντρώθηκαν στην παραλία, άναψαν φωτιές για να ζεσταθούν και να ψήσουν ψάρια. Το γνωστό σλόγκαν «Raki, Balik, Ayvalik» δηλαδή «για ψάρι και ρακί στο Αϊβαλί» κυριάρχησε και φέτος στις συντροφιές. Στο μεταξύ, λόγω της κακοκαιρίας, καταστράφηκαν ιχθυοτροφεία σολωμού στη θάλασσα του Μαρμαρά και εκατομμύρια ψάρια κυριολεκτικά «βγήκαν στη στεριά». Επί μέρες σε ορισμένες περιοχές οι ψαράδες μάζευαν ακόμη και με τα χέρια απ’ το γιαλό ψάρια, τα οποία, επειδή δεν μπορούν να αναζητήσουν μόνα τους τροφή, παραδίδονταν στους κυνηγούς τους!



Οι Έλληνες της Πόλης… στην Ευρωβουλή
Πολυπρόσωπη αντιπροσωπεία κωνσταντινουπολίτικων σωματείων συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσαν στις 8 Δεκεμβρίου, στο ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος και Μαριλένα Κοππά.
Η αντιπροσωπεία ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, όπου και η έδρα της Ευρωβουλής, μετά από πρόσκληση του κ. Γ. Κουμουτσάκου προς την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών και το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών.
Παράλληλα με την εκδήλωση, κατά τη διήμερη παρουσία της αντιπροσωπείας, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με αξιωματούχους της Επιτροπής Διεύρυνσης Τουρκίας - Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκουν ο κ. Γ. Κουμουτσάκος και οι άλλοι ευρωβουλευτές τής Ν.Δ..



«Travel Turkey» ή στην έκθεση της Σμύρνης

Ολοκληρώθηκε, παρά τα προβλήματα καιρού το βράδυ της Κυριακής, η τουριστική έκθεση της Σμύρνης. Οι δήμοι των γειτονικών μας πόλεων Αϊβαλί, Μπουρχάνια και Αδραμύττι έλαβαν μέρος με δικά τους ξεχωριστά περίπτερα. Μάλιστα, ένα από τα βραβεία της έκθεσης, το «Μπλε μάτι», απονεμήθηκε απ’ τον υπουργό Τουρισμού της Τουρκίας, κ. Ερτογρούλ Γκιουνάι, στο Δήμο Αδραμυττίου, γιατί είχε το ωραιότερο στημένο περίπτερο.
Ο δήμαρχος του Αϊβαλιού, με δηλώσεις του, επεσήμανε ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια να έρχονται για διακοπές οι κάτοικοι της Σμύρνης στο Αϊβαλί. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι ο δήμος Αϊβαλιού προετοιμάζεται να συμμετάσχει στη μεγάλη τουριστική έκθεση (ΕΜΙΤ) στην Κωνσταντινούπολη, από 10 έως 13 Φεβρουαρίου, καθώς και στις εκθέσεις της Σόφιας και της Αττάλειας. Στη Σμύρνη μετέβησαν για την έκθεση (τελικά μέσω Χίου και Τσεσμέ) και κάποιοι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου απ’ τη Λέσβο. Οι λεσβιακές επιχειρήσεις προβλήθηκαν από περίπτερο που είχε εξασφαλίσει διαφημιστικό γραφείο της Μυτιλήνης και τουριστικοί πράκτορες της πόλης. Το θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις, ήταν βέβαια αυτό της βίζας για τους πολίτες (πέραν των κατόχων πράσινων διαβατηρίων). Η γραφειοκρατία στα προξενεία και η αύξηση, λόγω βίζας, του κόστους του ταξιδιού, αποθαρρύνει πολλούς Τούρκους επισκέπτες που το επιθυμούν να έλθουν στα νησιά μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey