«Καίει» Παυλίδη, αθωώνει υπαλλήλους

01/07/2012 - 05:56
Συνεχίζεται η κυρία ανάκριση για την υπόθεση «Πρωτέας»
Σημαντική η κατάθεση του προέδρου της «Δωδωκάνησος Ναυτιλιακή»
Συνεχίζεται η κυρία ανάκριση για την υπόθεση «Πρωτέας»
Σημαντική η κατάθεση του προέδρου της «Δωδωκάνησος Ναυτιλιακή»


Παράλληλα με το σκάνδαλο στις άγονες γραμμές, τη γνωστή ως υπόθεση Μανούση, συνεχίζεται και η κυρία ανάκριση για ακόμη μία ναυτιλιακή υπόθεση, με πρωταγωνιστή τον τέως υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αριστοτέλη Παυλίδη, αυτή της ανάθεσης επιδοτούμενης γραμμής στο νότιο Αιγαίο στο πλοίο «Πρωτέας».
Υπόθεση ειδικού ενδιαφέροντος και για τη Μυτιλήνη, αφού τα μέλη της επιτροπής που γνωμοδότησε για την ανάθεση στον «Πρωτέα» είναι απ’ τη Λέσβο, υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Αυτούς τους τέσσερις υπαλλήλους, που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της υπόθεσης, έβγαλε κυριολεκτικά λάδι η κατάθεση ενός απ’ τους βασικούς μάρτυρες, του προέδρου της «Δωδωκάνησος Ναυτιλιακή», ο οποίος και επέρριψε όλες τις ευθύνες στον Αριστοτέλη Παυλίδη.

Αναλυτικότερα, την περασμένη Πέμπτη, εξεταζόμενος απ’ τον ανακριτή του Α΄ τμήματος Ρόδου, κ. Λ. Βαλσαμή, ο πρόεδρος της «Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή», κ. Γ. Σπανός, κατονόμασε ως υπαίτιο παράνομης ανάθεσης του έργου της επιδοτούμενης γραμμής Ρόδος - Σύμη - Τήλος - Νίσυρος - Κως στην εταιρεία ΑΝΕΣ, το βουλευτή Δωδεκανήσου και τότε αρμόδιο υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη. Ο κ. Σπανός, επανέλαβε καταγγελίες που έχει και στον παρελθόν κάνει, αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την ανάθεση της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής γραμμής, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των αιτήσεων, υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, οι οποίοι και κατηγορούνται «για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, για απιστία και για παράβαση καθήκοντος» με αιτία την ανάθεση της συγκεκριμένης γραμμής.

Πίσω στη Βουλή;
Η κατάθεση του κ. Σπανού, που γίνεται στα πλαίσια της κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση του «Πρωτέα», αναμένεται να αξιολογηθεί από τον ανακριτή, ο οποίος αφού λάβει κατάθεση και από το δήμαρχο Τήλου και πρόεδρο της εταιρείας «Τήλος 21ος Αιώνας», κ. Τάσο Αλιφέρη, θα κρίνει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για επανυποβολή της δικογραφίας στη Βουλή, σε εφαρμογή των προβλεπομένων από το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Η δικογραφία είχε υποβληθεί από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να υποβληθεί προς αξιολόγηση στη Βουλή. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κονταξής έκρινε ότι δε στοιχειοθετείτο οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη του κ. Παυλίδη και συνεπώς η σχετική έρευνα θα έπρεπε να συνεχιστεί στην κατεύθυνση των μη πολιτικών προσώπων, ήτοι των μελών της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Αιγαίου.
Πάντως, όπως σχολιάστηκε απ’ τον Τύπο της Ρόδου, η κατάθεση του κ. Σπανού ενισχύει την προοπτική «επιστροφής» της υπόθεσης στη Βουλή κι αναμένεται και η κατάθεση του κ. Αλιφέρη για να κρίνει ο ανακριτής την επόμενη εξέλιξη της υπόθεσης.



Ενώ την απόφαση για ανάθεση πήρε ο πρώην υπουργός

Πώς «έμπλεξαν» οι Μυτιληνιοί


Με αναλυτικό του ρεπορτάζ τον προηγούμενο Αύγουστο και λίγο πριν ξεκινήσει η κυρία ανάκριση της υπόθεσης, το «Ε» είχε με τίτλο «Στα απόνερα τέσσερις Μυτιληνιοί» εξηγήσει το πώς έφτασαν να είναι κατηγορούμενοι οι υπάλληλοι που γνωμοδότησαν κι όχι ο υπουργός που με απόφασή του έδωσε την επιδοτούμενη γραμμή στον «Πρωτέα».
Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελία των δημάρχου Τήλου, Τάσου Αλιφέρη, και του προέδρου της «Δωδεκανήσου Ναυτιλιακής», Γ. Σπανού, οι οποίοι κατηγόρησαν ως παράνομη την ανάθεση που έγινε μετά από διαγωνισμό που διεξήχθη το Δεκέμβριο του 2005. Μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η δικογραφία διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να υποβληθεί προς αξιολόγηση στη Βουλή, σε εφαρμογή των προβλεπομένων του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δε στοιχειοθετείτο οιαδήποτε αξιόποινη πράξη του κ. Παυλίδη και η έρευνα θα έπρεπε να συνεχιστεί στην κατεύθυνση των μη πολιτικών προσώπων, ήτοι των μελών της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Αιγαίου. Η δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησε η κυρία ανάκριση.

Ποιοι και γιατί κατηγορούνται…

Ο εισαγγελέας Ρόδου Γιώργος Οικονόμου έχει προχωρήσει από πέρυσι το καλοκαίρι σε άσκηση ποινικών διώξεων «για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ή και απιστία και για παράβαση καθήκοντος» στα μέλη της επιτροπής και υπαλλήλους του υπουργείου, Στρατή Γεωργή, Ηρακλή Κουντουρέλλη, Κώστα Κουτρουλό και Βασίλη Βουτζούλια, οι οποίοι και μετείχαν στην επιτροπή αξιολόγησης που γνωμοδότησε υπέρ της δρομολόγησης του «Πρωτέα» για το συγκεκριμένο δρομολόγιο της άγονης γραμμής της Δωδεκανήσου.
Τώρα με την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου, ο ανακριτής ή θα τους παραπέμψει σε δίκη, ή θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την αθώωσή τους ή θα τους προφυλακίσει με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα. Λαμβάνοντας υπόψη πως το αντικείμενο της επιτροπής αξιολόγησης είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, αφού την απόφαση ποιο πλοίο θα μπει σε κάθε γραμμή λαμβάνει ο αρμόδιος υπουργός, οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει στο «Ε» ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται», ενώ είχαν εκφράσει την απορία τους για την εξέλιξη που είχε πάρει η υπόθεση, αφού ο Αριστοτέλης Παυλίδης ήταν εκείνος που είχε αναθέσει τη γραμμή, υιοθετώντας τη γνώμη τους.

… τι υποστηρίζουν
Τώρα, με την προχθεσινή κατάθεση του κ. Σπανού, δεν αποκλείεται η υπόθεση να ξαναγυρίσει στη Βουλή και να τελειώσει η περιπέτεια των υπαλλήλων που είχαν δηλώσει στην κατάθεσή τους: «Ως μέλη της Επιτροπής, όχι μόνον δεν υποπέσαμε σε καμμία παράβαση καθήκοντος, πολλώ δε μάλλον σε απάτη κατά του Δημοσίου ή και απιστία, αλλά αντίθετα ανταποκριθήκαμε στο διττό έργο του καθήκοντός μας, που δεν ήταν άλλο από το να εξευρεθεί λύση εξυπηρέτησης των κατοίκων (πράγμα δύσκολο όπως απεδείχθη από την έλλειψη ενδιαφέροντος άλλων που να έχουν τα νόμιμα προσόντα να μετάσχουν στο διαγωνισμό) και αφετέρου να προστατευθεί το Δημόσιο που στη συγκεκριμένη περίπτωση εκπροσωπείτο από το υπουργείο Αιγαίου, προκειμένου αυτό να πληρώσει το κατά το δυνατόν χαμηλότερο μίσθωμα. Ο στόχος μας αυτός επιτεύχθηκε, αν λάβει κανείς υπόψη του και αξιολογήσει την τελική συμφωνία η οποία εγκρίθηκε και σύμφωνα με την οποία: το αρχικό προσφερθέν από το υπουργείο μίσθωμα των 17.000 ευρώ κατέληξε σε 15.000 ευρώ. Κατόπιν των παραπάνω θεωρούμε ότι πρέπει τουλάχιστον να απαλλαγούμε κάθε άδικης εναντίον μας κατηγορίας.»


Οι άγονες στη Βουλή, προτείνει ο Παυλίδης επιτιθέμενος κατά Παπαληγούρα

«Θα τα πω όλα χαρτί και καλαμάρι»

Την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Παυλίδης ζήτησε «να διεξαχθεί συζήτηση περί άγονων γραμμών στη Βουλή», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αν συμβεί κάτι τέτοιο «θα τα πει όλα χαρτί και καλαμάρι».
Με αφορμή τη συζήτηση επί της τροπολογίας του υπουργείου Ναυτιλίας για τις άγονες γραμμές, και με αιχμή την υπόθεση Μανούση, ο κ. Παυλίδης είπε: «Εγώ που είμαι ψημένος στη θάλασσα και στις τρικυμίες κινδυνεύω να ζαλιστώ από αυτήν τη θαλασσοταραχή, η οποία πρέπει κάποια στιγμή γρήγορα να πάψει, να έρθει ηρεμία. Υπάρχει ένας τρόπος: κοινοβούλιο.»
Σε ό,τι αφορά στην τροπολογία για τις άγονες γραμμές, ο πρώην υπουργός είπε ότι περιλαμβάνει θετικά και αρνητικά σημεία και υποστήριξε πως ψήφισε την τροπολογία «όχι επειδή εξυπηρετεί τους ακτοπλόους, αλλά επειδή δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστούν οι δυσκολίες των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές».
Να συνδράμει στο αίτημα Παυλίδη, προκειμένου κάποια στιγμή να κλείσει η υπόθεση Μανούση, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, λέγοντας: «Η Βουλή πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία, προκειμένου να έρθει στο κοινοβούλιο η υπόθεση την οποία έστειλε ο κ. Παυλίδης στη Δικαιοσύνη. Και πρέπει να αναλάβει η Βουλή τις ευθύνες της μέσα από μια Επιτροπή. Δεν ξέρω αν θα είναι εξεταστική ή προανακριτική. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτή η υπόθεση κάποτε πρέπει να τελειώνει.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey