Από τη Λέσβο… σε άλλη ήπειρο

01/07/2012 - 05:56
Το Αγιασώτικο Καρναβάλι γιορτάστηκε και στην Αυστραλία, χάρη στη μέριμνα του Συλλόγου της «Προοδευτικής Παροικίας Αγιάσου», που σε συνεργασία με τη «Μυτιληναϊκή Αδελφότητα Σύδνεϋ και Νέας Νοτίου Ουαλίας» φρόντισε να αναβιώσει το παραδοσιακό έθιμο του τόπου, στον τόπο όπου ζουν οι Λέσβιοι μετανάστες.
ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ

Οι Αγιασώτες της Αυστραλίας γιόρτασαν το έθιμο του χωριού τους


Το Αγιασώτικο Καρναβάλι γιορτάστηκε το περασμένο Σάββατο και στην Αυστραλία, χάρη στη μέριμνα του Συλλόγου της «Προοδευτικής Παροικίας Αγιάσου», που σε συνεργασία με τη «Μυτιληναϊκή Αδελφότητα Σύδνεϋ και Νέας Νοτίου Ουαλίας» φρόντισε να αναβιώσει το παραδοσιακό έθιμο του τόπου, στον τόπο όπου ζουν οι Λέσβιοι μετανάστες.


Η αίθουσα της «Μυτιληναϊκής Αδελφότητας» ήταν κατάμεστη, αφού πάνω από 300 άτομα, πολλά ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και άλλα με αποκριάτικες ενδυμασίες, παρευρέθηκαν για να γιορτάσουν το έθιμο της Αγιάσου.
Τον κόσμο καλωσόρισαν ο πρόεδρος της «Προοδευτικής Παροικίας Αγιάσου», Νίκος Σάββας, καθώς και ο πρόεδρος της «Μυτιληνιακής Αδελφότητας», Σταύρος Κρητικός, που ευχαρίστησαν παράλληλα τους χορηγούς και υποστηρικτές της γιορτής.
Οι φετινοί καρνάβαλοι, που με τις σάτιρες, τη σπιρτάδα και τη μεταμφίεσή τους έδωσαν χρώμα στην εκδήλωση, ήταν η Μέλπω Σάββα, ο Στρατής Πιπερίτης και ο Μιχάλης Χριστοφάρης.
Τη βραδιά συνόδεψε μουσικά η αγιασώτικη ορχήστρα «Όπα - Όπα», που έπαιξε για να χορέψουν το χορό του χωριού τους οι Μυτιληνιές κυρίες και οι νεανίδες. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκλεκτούς μεζέδες, νόστιμα φαγητά κι επιδόρπια, όλα μαγειρεμένα από τα μέλη των δύο Συλλόγων.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα έσοδα της φετινής εκδήλωσης του Αγιασώτικου Καρναβαλιού θα αποσταλούν στον τοπικό Σύλλογο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη» για την ενίσχυσή του, λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην Ελλάδα.


Από το Αγιασώτικο Καρναβάλι των Λέσβιων της Αυστραλίας

Οι Αγιασώτες της Αυστραλίας για το έθιμο της γενέτειράς τους:
«Ζωντανό πολιτισμικό σύμβολο»

Ως ένα «ζωντανό πολιτισμικό σύμβολο», μοναδικό δείγμα της ντόπιας λαϊκής πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, χαρακτηρίζουν οι Αγιασώτες της Αυστραλίας το Καρναβάλι της Αγιάσου. Ένα έθιμο που γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο στη γενέτειρά τους, συνδυάζοντας με λαϊκό και αυτοσχεδιαστικό τρόπο το σατιρικό λόγο και το θέαμα.

Όπως υποστηρίζουν, το Καρναβάλι της Αγιάσου ξεχωρίζει απ’ όλες τις πανελλήνιες εκδηλώσεις για τη βασική ιδιομορφία του, την καυστική και σπιρτόζα έμμετρη σάτιρά του, που εκφράζεται στο ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα από τους λαϊκούς ποιητές.
Οι ρίζες του εθίμου χάνονται στα βάθη της Τουρκοκρατίας και το Αγιασώτικο Καρναβάλι έχει καταφέρει να επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας, τη στιγμή που πολλά άλλα έθιμα σβήνουν στο διάβα του χρόνου από τις ραγδαίες αλλαγές των κοινωνικών συνθηκών.
«Το Καρναβάλι μας αποτελεί ανώτερη μορφή λαϊκής τέχνης», αναφέρουν οι Αγιασώτες της Αυστραλίας. «Συμπυκνώνει και συνδυάζει με θαυμαστό τρόπο την πνευματική δουλειά των λαϊκών ποιητών με την περίτεχνη και πάντα ιδιόχειρη καλλιτεχνική έκφραση των μαστόρων. Σατιρογράφοι και κατασκευαστές γίνονται μια μάζα, ζυμώνονται, αλληλοσυμπληρώνονται και παράγουν ένα σπάνιο πολιτισμικό έργο. Κοντά τους οι νέες γενιές μπολιάζονται με την αγάπη στο έθιμο και γίνονται οι σκυταλοδρόμοι της πλούσιας λαογραφικής μας παράδοσης.»



Τι λένε οι… «παλιοί»
Σύμφωνα με περιγραφή του εθίμου από το Γεώργιο Παπάνη, που δημοσιεύουν τα μέλη του Συλλόγου: «Πριν από 30 περίπου χρόνια, ο καρνάβαλος γύριζε στα στέκια του χωριού. Σ’ αυτά στάθμευε η κάθε παρέα που τον αποτελούσε. Ο εκφωνητής, καβάλα σε μουλάρι ή ανεβασμένος σε τραπέζι, σατίριζε τα στραβά κι ανάποδα Τα στέκια αυτά σήμερα πια δε λειτουργούν...» (Παπάνης Γεώργιος, «Τα στέκια του παλιού καρναβαλιού», περ. «Αγιάσος», Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών, τεύχος 8, Αθήνα 1983:14).
Ο Αγιασώτης αγγειοπλάστης Τάσος Χατζηγιάννης, από την άλλη, συμμετέχων και ο ίδιος στην κατασκευή αρμάτων, αναφέρει: «Το καρναβάλι ξεκίνησε από παλιά. Στην αρχή ξεκίνησε με στιχομυθία ανάμεσα σε καρνάβαλους πάνω σε γαϊδούρια, ανταλλάσσανε σε ποιητικό λόγο, σχολίαζαν διάφορα πολιτικά και μη γεγονότα και στη συνέχεια πρώτος ο Ανανίας, ο οποίος ήταν ξυλουργός, εισήγαγε και το άρμα στο καρναβάλι. Πρωτοκατέβηκε με ένα πλοίο, το κατέβασαν από το Σταυρί, κι είχαν βάλει ολόκληρη μηχανή από φορτηγό μέσα στο πλοίο. Στη συνέχεια καθιερώθηκε το άρμα στο καρναβάλι. Πιο σχετικοί με την κατασκευή ήταν οι μαραγκοί και οι κεραμίστες.» (απόσπασμα από συνέντευξη του Τάσου Χατζηγιάννη στο ερευνητικό πρόγραμμα «Κιβωτός του Αιγαίου» τον Ιανουάριο του 1996 στην Αγιάσο).
Όπως είναι γνωστό, σήμερα ο εορτασμός του Καρναβαλιού ολοκληρώνεται πανηγυρικά την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα, οπότε στην κάτω πλατεία του χωριού, στην Καρυά, συγκεντρώνονται τα καρναβαλικά άρματα και οι ερασιτέχνες καρνάβαλοι εκφωνούν σάτιρες στο αγιασώτικο γλωσσικό ιδίωμα, καυτηριάζοντας την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της Λέσβου και της Ελλάδας γενικότερα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey