Όταν τα παιδικά όνειρα γίνονται πραγματικότητα

Συζητώντας με τον Πάνο Γαληνό για τη μουσική και το τραγούδι [Vid]

24/02/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 25/02/2022 - 10:17

Η αγάπη του για την μουσική άσβεστη, έτσι πιστός ακόλουθός της κατάφερε να κάνει το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η σχέση αυτή έκανε τον κύκλο της. Ο Πάνος Γαληνός από μικρός ένοιωσε ότι εκείνο που τον εκφράζει είναι το τραγούδι και η μουσική και έτσι αυτοδίδακτος, «γρατζουνώντας» την κιθάρα του, κατάφερε να δει τα τραγούδια που ερμήνευσε να εμπεριέχονται σε εκείνο το μικρό δισκάκι που όμως για κάθε καλλιτέχνη μοιάζει με διαμάντι.  

Τα συναισθήματα διογκώθηκαν όταν καταξιωμένοι καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου, τον πήραν υπό την σκέπη τους εμπιστεύοντάς του τους στίχους τους και την μουσική τους.  

Για εκείνον η περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε ευκαιρία να αφιερωθεί στο παιδικό τραγούδι, μελοποιώντας πολλά παιδικά ακούσματα που δεν υπήρχαν στο διαδίκτυο. Έτσι δημιούργησε το δικό του κανάλι «Fun for kids & parents», το οποίο μετρά πάνω από 650 τραγούδια και σημειώνει φοβερή επισκεψιμότητα, με παιδιά, δασκάλους & γονείς να τον ευχαριστούν για το έργο του αυτό, γεγονός που του δίνει ώθηση να συνεχίζει.  

Πότε άρχισε η σχέση σας με την μουσική;  

Από μικρός μου άρεσε να ακούω μουσική. Από το γυμνάσιο ξεκίνησα να μπαίνω σε χορωδίες. Μάλιστα είχα την τύχη να συναντήσω κάποιες καθηγήτριες που είχαν το «ψώνιο» -με την καλή έννοια- να μας πηγαίνουν σε διαγωνισμούς. Όλο αυτό το κλίμα μου δημιούργησε την ανάγκη να θέλω να εκφράζομαι μέσα από το τραγούδι και τη μουσική. Στα 15 μου χρόνια άρχισα να μελετώ κιθάρα αυτοδίδακτος. Τα χρόνια πέρασαν κάποια στιγμή το 2010 με την έκρηξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δοκίμασα να τραγουδήσω ένα από τα τραγούδια που έγραφα για την προσωπική μου ευχαρίστηση. Κάπως έτσι έγινε η πρώτη προσπάθεια και είδα ότι υπήρξε αποδοχή.  

Ποια ήταν η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά; 

Κάποια στιγμή γνώρισα τον Χρήστο Δάντη έναν τραγουδιστή που θαύμαζα. Του έστειλα κάποια τραγούδια τα άκουσε και του πρότεινα αν είχε κάποια μελωδία να μου δώσει. Βέβαια εγώ δεν πίστευα ποτέ ότι θα δεχόταν κάτι τέτοιο, ωστόσο συνέβη. Το τραγούδι αυτό είναι το «Άστο να τελειώσει», κυκλοφόρησε το 2012 σε στίχους του συνεργάτη του Χρήστου Δάντη Νίκου Σαρρή. Έτσι πήρα το βάπτισμα του πυρός για σπουδαία πράγματα -αν θεωρείται σπουδαίο αυτό. Αυτό ήταν το πρώτο τραγούδι που μπήκε στην πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά που είχε τον τίτλο «Το παιδικό μου όνειρο». Ο τίτλος ήταν σημειολογικός και το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2012 με δέκα τραγούδια.  

Το 2016 ακολούθησε ακόμη μία δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Που κρύβεις την αγάπη» . Από το 2017 και μετά έχω κάνει μεμονωμένες κυκλοφορίες Singles δηλαδή στο διαδίκτυο, το κορυφαίο από όλα αυτά ήταν το 2018, όταν τραγούδησα ένα τραγούδι που τους στίχους έγραψε ο Γιάννης Πάριος και τη μουσική ο Χάρης Βαρθακούρης. Ήταν το «Ρούχο στην πλάτη». 

Πως αισθάνεστε που καταξιωμένοι καλλιτέχνες «έσκυψαν» και σας αγκάλιασαν;  

Όταν τραγουδούσα τα τραγούδια αυτά είχα άγχος για το αν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στην ερμηνεία τους. Ειδικά όταν πήγαμε να γράψουμε το «Ρούχο στην πλάτη» και ήταν παρών ο Χάρης Βαρθακούρης έτρεμα. Σίγουρα η ευθύνη είναι μεγάλη αλλά από την άλλη πλευρά είναι κάποια πράγματα στη ζωή που τα έχεις σαν προίκα να τα σκέφτεσαι στις δύσκολες στιγμές, γιατί όλοι έχουμε και όμορφες και άσχημες στιγμές και χρειάζεται να έχουμε κάτι για να παίρνουμε δύναμη.  

Ποια ήταν η τελευταία σας δισκογραφική δουλειά και ποιο είναι το επόμενο βήμα;  

Το τελευταίο τραγούδι που κάναμε το φθινόπωρο ήταν σε μουσική και στίχους του πατέρα Στρατή Γιουσμά, πρόκειται για μια πολύ ωραία μπαλάντα που μου εμπιστεύτηκε. Τις επόμενες μέρες κυκλοφορεί ένα τραγούδι που έχει τον τίτλο «Συννεφιάζω» είναι σε μουσική του Ιωάννη Παπαϊωάννου, ενός σπουδαίου μουσικού που δραστηριοποιείται στην Αθήνα και είναι δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι της Θεανώς Μαλλιαρή.  

Πώς επηρέασε η Πανδημία τη δουλειά σας τη δική σας αλλά και κάθε τραγουδιστή;  

Σίγουρα η πανδημία ήταν -να μου επιτραπεί ο όρος- η ταφόπλακα για την μουσική. Όσοι άνθρωποι είχαν σαν ενασχόληση τους την μουσική από το 2010 που άρχισε η οικονομική κρίση και μετά είδαν και τα εισοδήματά τους να μειώνονται και περιορίστηκαν ημέρες διασκέδασης οι έξοδοι. Από κει που κάποτε τα μαγαζιά δούλευαν έξι μέρες τη βδομάδα φτάσαμε να δουλεύουν μία μέρα. Ήρθε και η πανδημία και χάθηκε και αυτή η μία μέρα.  

Όλη αυτή η κατάσταση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, βέβαια το πρόβλημα των καλλιτεχνών δεν ήταν μόνο το οικονομικό αλλά ήταν ότι δεν μπορούσαν να εκφραστούν μέσα από τη μουσική τους. Στη δική μου περίπτωση βέβαια υπήρξε και ένα θετικό καθώς ξεκίνησα δοκιμαστικά με την κιθάρα να ερμηνεύω παιδικά τραγούδια. Έτσι το ένα τραγούδι έγινε 100, τα 100 έγιναν 500 και αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 650 τα παιδικά τραγούδια που έχω ανεβάσει στο κανάλι μου, στο YouTube. Κάθε μέρα αφιερώνω λίγο από το χρόνο μου, θα ψάξω ποιήματα τραγούδια και θα τα μελετήσω. Παίρνω μηνύματα από διάφορα από σχολεία από διάφορα σημεία της χώρας και αυτό σε κάνει να θέλεις να δημιουργείς ακόμη περισσότερο παιδικά τραγουδάκια.  

Αν κάτι μου πρόσφερε πανδημία είναι ότι αφιερώθηκα σε ένα τομέα και έφτιαξα αυτό το κανάλι το παιδικό που λέγεται «Fun for kids & parents». Εκεί μέσα είναι και τα άλλα τραγούδια μου των ενηλίκων. Όλο αυτό με έχει κάνει πολύ χαρούμενο γιατί και η δημιουργικότητά μου να εκφράζεται και έχει ανταπόκριση. Μάλιστα με ένα σχολείο των Αθηνών με ένα δικό μου τραγούδι έχει μπει σε πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.  

Ποιο είναι το αγαπημένο σας παιδικό τραγούδι; 

Το δικό μου αγαπημένο παιδικό τραγούδι είναι το «Έχω δύο πουλάκια μες στα καλαθάκια» και είναι αγαπημένο γιατί μου το τραγουδούσε η μητέρα μου όταν ήμουν παιδί. Μάλιστα δεν υπήρχε μελοποιημένο στο διαδίκτυο το έφτιαξα και είναι και το πρώτο που είχα ανεβάσει στο κανάλι.  

Από τα τραγούδια των ενηλίκων που σας στιγμάτισε ποιο ήταν; 

Ήτανε «Το παιδικό μου όνειρο» γιατί και ο δημιουργός που το έγραψε τους στίχους και μουσική ο Κωνσταντίνος Μαυροϊδής- που είναι συνεργάτης μου πολλά χρόνια-γνωρίζω ότι έγραψε από ψυχής αυτό το τραγούδι και μου το εμπιστεύτηκε.

 

Η πορεία  

Ο Πάνος Γαληνός γεννήθηκε στη Μυτιλήνη όπου και μεγάλωσε. Αυτοδίδακτος στην κιθάρα, ξεκίνησε από μικρό παιδάκι να τραγουδάει με χορωδίες και σχήματα σε εκδηλώσεις και συναυλίες στο νησί της Λέσβου. 

Το 2012, κυκλοφόρησε το τραγούδι «Άστο να τελειώσει» σε μουσική Χρήστου Δάντη και στίχους του Νίκου Σαρρή, ένα τραγούδι που αποτέλεσε ένα μεγάλο όνειρο του Πάνου, κάποια στιγμή να συνεργαστεί με τον καλλιτέχνη που θαύμαζε από παιδί, τον Χρήστο Δάντη, που αργότερα θα γίνει και κουμπάρος του. Πολύ σημαντικό όμως βήμα στην πορεία του Πάνου Γαληνού είναι το τραγούδι με τον τίτλο «Ρούχο στην πλάτη», σε στίχους Γιάννη Πάριου και μουσική Χάρη Βαρθακούρη που κυκλοφόρησε το 2018! 

Ο Πάνος Γαληνός κυκλοφόρησε δύο ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές : «Το παιδικό του όνειρο» το 2013, το «Που κρύβεις την αγάπη» το 2016 καθώς και πολλά μεμονωμένα singles από το 2017 μέχρι και σήμερα. 

Ο ερμηνευτής υπογράφει τη μουσική και τους στίχους σε πολλά από τα τραγούδια του ενώ παράλληλα συνεργάστηκε δισκογραφικά με αξιόλογους δημιουργούς όπως η Ντέπη Χατζηκαμπάνη, ο π. Στρατής Γιουσμάς, ο Itsik Farjun, ο Bledi Telha, η Στέλλα Πετρίδου κ.α. To 2017 ο ύμνος που έγραψε και τραγούδησε για την ποδοσφαιρική ομάδα ΑΙΓΕΙΡΟΣ ΜΥΣΤΕΓΝΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος ύμνος ομάδας της Ελλάδας, από το πανελλήνιας εμβέλειας αθλητικό ραδιόφωνο SPORT 24 . 

Επίσης τον Φεβρουάριο του 2017 κέρδισε το δεύτερο βραβείο ερωτικού τραγουδιού στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΩΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ με το τραγούδι ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΑΥΤΟ.  

Ο Πάνος Γαληνός τραγούδησε επί σκηνής με αρκετούς καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Χάρης Βαρθακούρης, ο Νίκος Πιπινέλης, ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, ο Στάθης Αγγελόπουλος κ.α. 

Σήμερα ο Πάνος Γαληνός ζει μόνιμα στη Μυτιλήνη, είναι παντρεμένος έχει ένα παιδάκι, όπου και συμμετέχει σε πλήθος μουσικών εκδηλώσεων και συναυλιών (φιλανθρωπικών), με την Τοπική Διοίκηση Λέσβου της I.P.A., με την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» όπου είναι μέλος καθώς επίσης και με τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Αρίων Μυτιλήνης στον οποίο συμμετέχει.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey