Όταν ο Νικόλας Βαμβουκλής «τρυπώνει» στο Art Basel και στην πένα της Cathryn Drake

Κ - Gold Temporary Gallery επειδή ο πολιτισμός είναι θέμα αντίληψης [Vid]

29/08/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 30/08/2022 - 09:03

«Με πληθώρα καινούργιων χώρων και πρωτοβουλιών, η Ελλάδα αναδεικνύεται θριαμβευτικά ως νέος παγκόσμιος κόμβος για τις τέχνες» αναφέρει η συντάκτης Cathryn Drake στο άρθρο της με τίτλο: «Από την Αθήνα στα νησιά:  η ελληνική καλλιτεχνική σκηνή εισέρχεται σε μια νέα εποχή Ι From Athens to the islands: the Greek art scene enters a new era» στην ηλεκτρονική σελίδα της  Art Basel Stories του πιο σημαντικού art fair [και στα ελληνικά έκθεσης] που υπάρχει παγκοσμίως!

Ο Νικόλας Βαμβουκλής και η Κ - Gold Temporary Gallery από την Αγία Παρασκευή κατάφεραν να καταγραφούν και να αναδειχθούν ανάμεσα στα πιο σημαντικά events του πλανήτη που διοργανώνονται σε Ελβετία, Μαϊάμι, Χόνγκ – Κόνγκ και Παρίσι!

Σε αυτό της το άρθρο η γνωστή διεθνώς καλλιτεχνική συντάκτης Cathryn Drake, που συνεργάζεται - ενδεικτικά αναφέρουμε- με τα περιοδικά Artforum, BBC Travel, Greece Is, Time magazine, Men’s Vogue, Metropolis, Wall Street Journal, and Washington Post κάνει, μεταξύ άλλων αναφορά στην Κ - Gold Temporary Gallery και στον Νικόλα Βαμβουκλή. Συγκεκριμένα σημειώνει: «...Τελευταία, νέοι επιμελητές επέστρεψαν από το εξωτερικό στα νησιά τους. Το 2014 ο Νικόλας Βαμβουκλής ίδρυσε τη νομαδική K-Gold Temporary Gallery στη Λέσβο, η οποία μόλις απέκτησε μόνιμη στέγη στην Αγία Παρασκευή και πραγματοποιεί εκθέσεις όλο το χρόνο. «Η δύναμη της Ελλάδας βρίσκεται στα νησιά», λέει ο ίδιος σε δήλωσή του στην δημοσιογράφο συμπληρώνοντας: «Χρειάζεται χρόνος για να δημιουργηθούν νέα πράγματα εκεί, ωστόσο υπάρχει σημαντική κίνηση, και όχι μόνο το καλοκαίρι»».

Το διεθνές του Βαμβουκλή

Αυτή η κοιτίδα πολιτισμού μόνο ιδιαίτερη και μοναδική μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Νικόλας Βαμβουκλής είναι ένας άνθρωπος δημιουργικός, πνευματώδης, εφευρετικός, πολυπολιτισμικός και πολυταξιδεμένος· χαρακτηριστικά ικανά να ανοίξουν τους ορίζοντες σε ότι έχει να κάνει με την τέχνη στη Λέσβο. Η επιλογή του για την λειτουργία της γκαλερί στην Αγία Παρασκευή δείχνει ότι τον πολιτισμό δεν τον γεννάν οι πρωτεύουσες αλλά οι άνθρωποι. Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να πούμε ότι σημαντικός παράγοντας στην ύπαρξη αυτής της γκαλερί σύγχρονης τέχνης στην καρδιά της Λέσβου ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, οι Βασιλεία Ταφύλια και Ηλίας Βαμβουκλής, γονείς του Νικόλα Βαμβουκλή και υποστηρικτές ενός αδιαμφισβήτητα δύσκολου εγχειρήματος.

Παρά ταύτα ο Νικόλας Βαμβουκλής κατάφερε να κάνει την Αγία Παρασκευή αντικείμενο ανάδειξης στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή. Αυτό ενδεχομένως γιατί ο πολιτισμός που εκπέμπει δεν έχει ως κοινωνό την γλώσσα αλλά την αντίληψη και αυτό είναι, ενδεχομένως, που τον κάνει διεθνή. Τα συναισθήματα που γεννιόνται πολλές φορές μέσα σε αυτή τη γκαλερί σύγχρονης τέχνης δεν μπορούν να διατυπωθούν σε λέξεις. Ίσως γιατί ο πραγματικός πολιτισμός είναι ανείπωτος. Είναι εκείνος που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι με ένα βλέμμα που θα τους προβληματίσει και θα τους κάνει να αντιδράσουν με στόχο να κάνουν πιο ωραίο τον κόσμο γύρω τους. Είναι ο πολιτισμός που κάνει τον άνθρωπο -όχι χρονικά- αλλά ψυχικά καλύτερο και ανθρωπίνως βέλτιστο με ότι αντίκτυπο έχει αυτό στην κοινωνία της οποίας είναι μέρος.

Έναν τέτοιο πολιτισμό συναντήσαμε το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουλίου στην  K-Gold Temporary Gallery στη συνάντηση «Η Θάλασσα στον Κήπο μας» με τους συμμετέχοντες του sailing residency «Η Γλώσσα της Θάλασσας».

Επρόκειτο  για ένα μοναδικό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών που έλαβε χώρα σε ιστιοπλοϊκό με ερευνητικό θέμα τη σχέση σώματος και θάλασσας, σε μια διαδρομή σε κομβικά σημεία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Με πρωτοβουλία της K-Gold Temporary Gallery, η Λέσβος εντάχθηκε στο ταξίδι της μεγάλης πλωτής διοργάνωσης, με σκοπό οι διεθνείς καλλιτέχνες του προγράμματος να έρθουν σε επαφή με το σύγχρονο πολιτιστικό πλούτο του νησιού.

Μετά την ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας «SUMMER BOUQUET», οι επισκέπτες συμμετείχαν στο συμπόσιο που έγινε στην αυλή, το οποίο χαιρέτησαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της K-Gold Temporary Gallery, Νικόλας Βαμβουκλής η Ιταλίδα επιμελήτρια του προγράμματος Lucia Longhi  και η ιδρύτρια του οργανισμού Saye από την Τουρκία Eda Önsel .

Ακολούθησαν αναγνώσεις, περφόρμανς και προβολές από τους εικαστικούς Manuel Rossner, Ivy Lee Fiebig (Γερμανία), Mathias Gramoso (Πορτογαλία/Γαλλία), Fatma Belkis, lce Oral (Τουρκία) καθώς και από προσκεκλημένους ντόπιους καλλιτέχνες και εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων. Η γιορτή αποτέλεσε αφορμή για μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από τη θάλασσα και πώς το υδάτινο στοιχείο συνδέεται με τη νησιωτικότητα, την οικολογία αλλά και τη ρευστότητα.

 Η τέχνη έχει γλώσσα και αυτή αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηριστεί διεθνείς. Αυτό ήταν το μάθημα που διδαχθήκαμε κατά την διάρκεια της συνάντησης αυτής, κατά τη διάρκεια της οποίας Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες επιλέγοντας διαφορετική γλώσσα ο καθένας μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους που συναντούσαν -ενδεχομένως οι περισσότεροι για πρώτη φορά-εμπειρίες που η θάλασσα τους γέννησε και τις εξέφρασαν με στίχους, μουσική, έργα τέχνης, εικόνες και ότι μπορεί να πλάσει ανθρώπου νους όταν η έμπνευση τον συναντά.

 Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η K-Gold Temporary Gallery θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα μια νέα σειρά δράσεων που θα προβάλλουν τη Λέσβο ως ένα διεθνή προορισμό σύγχρονου πολιτιστικού ενδιαφέροντος μέσα από στρατηγικές συνέργειες με σημαντικούς οργανισμούς και δίκτυα της Μεσογείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey