Ο Γιάννης Σπιλάνης μιλά στο «Ε» για τους στόχους που θα πρέπει να τεθούν για να μπει η Περιφέρεια σε τροχιά ανάπτυξης

«Η Περιφερειακή Αρχή ήρθε και συνεχίζει χωρίς σχέδιο» [Vid]

18/04/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 18/04/2022 - 11:32

Στοχευμένη πολιτική είναι το ζητούμενο κάτι που απουσιάζει από την Περιφερειακή Αρχή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών» Γιάννη Σπιλάνη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΕΜΠΡΟΣ τόνισε ότι τόσο η σημερινή Περιφερειακή Αρχή όσο και οι προηγούμενες δεν είχαν στην ατζέντα τους ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης. Αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική ζωή των κατοίκων της Περιφέρειας, η οποία, όπως υποστηρίζεται, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις τόσο σε τροχιά ανάπτυξης διατηρώντας υψηλούς δείκτες ανεργίας.  

Αυτό που επισημαίνει στις δηλώσεις του είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν το οποίο θα αναδεικνύει την μοναδικότητα κάθε νησιού και θα συνδέεται άρρηκτα με τα τοπικά προϊόντα και τον πολιτισμό προκειμένου το χρήμα να διαχέεται σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων ενός τόπου.  

Ποια θα χαρακτηρίζατε λάθη της σημερινής Περιφερειακής Αρχής;  

«Το λάθος είναι ένα και πολύ σημαντικό και το ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης την ημέρα της ορκωμοσίας. «Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με την ανάπτυξη, αυτό που με ενδιαφέρει μόνο είναι το μεταναστευτικό» 

Η Περιφερειακή Αρχή ήρθε χωρίς σχέδιο και συνεχίζει και σήμερα χωρίς σχέδιο σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη, όταν η ανάπτυξη αποτελεί τη κυριότερη αρμοδιότητα της Περιφέρειας.  

Για να υπάρξει σχέδιο χρειάζεται δουλειά και προετοιμασία καθώς και προσπάθεια υλοποίησης. Αυτά δεν υπάρχουν και δεν υπήρχαν και πριν, για να μην αδικούμε μόνο τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή.  

Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι τελευταία από πλευράς ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα και τελευταία στην Ευρώπη, με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας αυτή την περίοδο.  

Το ζητούμενο από μία Περιφερειακή Αρχή είναι να βάλει τις βάσεις προκειμένου να γίνει καλύτερο το αύριο των κατοίκων των νησιών. Αυτό η Περιφερειακή Αρχή δεν το έχει κάνει καθόλου. Έχουμε ασκήσει κριτική πολλές φορές το έχουμε επισημάνει από την πρώτη μέρα, αλλά συνεχίζει με μία λογική που εστιάζεται στην ικανοποίηση αιτημάτων χρηματοδότησης η οποία δεν είναι στοχευμένη. 

Δεν υπάρχει πολιτιστική πολιτική, ούτε πολιτική ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ούτε πολιτική ανθρώπινου δυναμικού, απλά υπάρχουν τυχαίες παρεμβάσεις. Προφανώς γίνονται πράγματα, αλλά δεν θεωρούμε ότι γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα. 

Παράδειγμα αποτελεί ο τουρισμός. Ξοδεύονται εκατομμύρια κάθε χρόνο για τον τουρισμό και ο τουρισμός είναι αυτός που γνωρίζουμε και δεν φταίει μόνο το μεταναστευτικό, δεν φταίει μόνο η οικονομική κρίση, φταίει ότι για τα νησιά μας δεν κάναμε απολύτως τίποτα».  

Ποιες είναι οι βάσεις εκείνες που σύμφωνα με την άποψή σας πρέπει να τεθούν για να επιτευχθεί η ανάπτυξη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου;  

«Για αρχή θα πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι η κατάσταση των νησιών και προς τα πού θέλουμε να πορευτούν. Για αυτό το λόγο και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας από την αρχή της παρούσας θητείας, λέγοντας σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη - που είναι το κρίσιμο σημείο - πρέπει να εστιάσουμε σε δραστηριότητες για παροχή αγαθών και υπηρεσιών ποιοτικές, οι οποίες βασίζονται πάνω στα τοπικά χαρακτηριστικά και να ενσωματώνουν γνώση. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που έχουμε.  

Για παράδειγμα όλοι μιλάνε για το Γεωπάρκο της Λέσβου και όλοι δίνουν συγχαρητήρια στον Νίκο Ζούρο που έχει κάνει αυτή την πραγματικά σπουδαία δουλειά.  

Εγώ θα έβαζα μπροστά το Λέσβος ΓΕΩΠΑΡΚΟ είναι ένα Brand Name δυνατό και έχει τη σφραγίδα της UNESCO. Πόσοι τόποι έχουν τη σφραγίδα της UNESCO; Και εμείς ψάχνουμε να βρούμε άλλη σφραγίδα όταν αυτή την έχει εξασφαλίσει ο Νίκος Ζούρος με μεγάλη προσπάθεια και τη διατηρεί με πολύ κόπο.  

Ωστόσο όταν πάνε σχέδια στον τουρισμό, έχετε δει πουθενά να εμφανίζεται το Γεωπάρκο; Όχι! Έχετε δει να εμφανίζουμε τα τοπικά προϊόντα; Έχετε δει το θέμα της ελιάς, του ούζου να μπαίνει σε προτεραιότητα; Όχι! Εμφανίζονται πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σημασία και τα οποία μπορεί να έχουν κι άλλοι προορισμοί. Έχουν γίνει κάποιες εκθέσεις με αποτέλεσμα μηδενικό.  

Έτσι δεν μπορεί να αλλάξει πορεία το σκάφος. Θα πρέπει επιτέλους να μπουν προτεραιότητες, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό.  

Θα πρέπει τελικά να αποφασίσουμε αν θέλουμε ο τουρισμός να συνδεθεί με πράγματα του τόπου, όπως είπα και προηγούμενα.  

Αυτό που λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι ότι έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα νέο τουριστικό προϊόν , αυτό της ευζωίας και ευεξίας. 

Ξεκινήσαμε να μιλάμε για ευεξία πριν τρία χρόνια σχεδόν όταν είπαμε ότι το Βόρειο Αιγαίο έχει ιαματικές πηγές που δεν αξιοποιούνται και μέσα από την Επιτροπή του Ιαματικού Τουρισμού & Τουρισμού Ευεξίας προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα τουριστικό προϊόν με πολλούς πυλώνες προκειμένου να υπάρχει διάχυση των ωφελειών και στην υπόλοιπη οικονομία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο τουρισμός ευεξίας δεν περιλαμβάνει μόνο τις ιαματικές πηγές αλλά και την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, γιατί συνδέεται πάρα πολύ με την γαστρονομία, με το φυσικό περιβάλλον (περιπατητικές διαδρομές κλπ) και θέματα πολιτισμού. Όταν αξιοποιήσουμε όλα αυτά τότε οι ωφελούμενοι θα είναι πολλοί.  

Αυτή τη στιγμή που υπάρχει το νέο ΕΣΠΑ που έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι αυτή η προσέγγιση τουρισμού ευζωίας - ευεξίας θα μπορούσε να δώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα».  

Στην Επιτροπή Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είστε πρόεδρος. Ποιος ο στόχος της επιτροπής αυτής; 

«Οι ιαματικές πηγές ανήκουν στους Δήμους. Στόχος ήταν να κινητοποιήσουμε τους δημάρχους για να κάνουν τις ενέργειες που πρέπει. Στην Περιφέρεια ανήκει το ΣΑΡΛΙΤΖΑ - και δεν ανήκει πραγματικά είναι στα «χέρια» της μέσω μίας προγραμματικής σύμβασης. Με πολύ αργά βήματα προχωράμε τώρα στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του ΣΑΡΛΙΤΖΑ και στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για την αναγνώριση της υφιστάμενης πηγής, γιατί όπως ξέρετε έχει κλείσει εδώ και 10 χρόνια με ότι συνεπάγεται για τον οικισμό της Θερμής.  

Δυστυχώς σε ότι έχει να κάνει με τις ιαματικές πηγές τα πιο πολλά κτίρια βρίσκονται σε κακή κατάσταση.  

Έχοντας βάλει μέσα στο ΕΣΠΑ για κάθε νησί ένα τοπικό πρόγραμμα υπάρχει δυνατότητα να γίνουν χρηματοδοτήσεις μέσα από κει και αυτό θα είναι η επιδίωξη μας το επόμενο διάστημα. Στόχος μέσα από αυτή τη χρηματοδότηση είναι η ανάπλαση των χωρών αυτών και δυνατότητα να δημιουργηθούν και άλλες δραστηριότητες γύρω από αυτούς τους χώρους που θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να ζήσουν μία εμπειρία διαφορετική. Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε ιαματικά κέντρα Κεντρικής Ευρώπης ή ηπειρωτικής Ελλάδας. Έχουμε μικρά ιαματικά κέντρα και ενσωματωμένα στη φύση και έτσι πρέπει να το κρατήσουμε διαμορφώνοντας έναν τουρισμό ευεξίας νησιωτικού χαρακτήρα».  

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας στην πολιτική σκακιέρα;  

«Θα είμαι και πάλι υποψήφιος Περιφερειάρχης».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey