Από τα ρωμαϊκά τα χρόνια

01/07/2012 - 05:56
Το ποτάμι είναι υπέροχο, δασωμένο από πλατάνια και κισσό. Ο δρόμος συναντά ένα μικρό παραπόταμο και αμέσως μετά ένα γεφυράκι, για το μεγάλο παραπόταμο που κατηφορίζει από τα δυτικά υψώματα της Ίσσας, γνωστό σαν ρέμα της Παναγιάς.
Διαδρομή 38
Το Πέρασμα της Ποταμιάς 7


Το ποτάμι είναι υπέροχο, δασωμένο από πλατάνια και κισσό. Ο δρόμος συναντά ένα μικρό παραπόταμο και αμέσως μετά ένα γεφυράκι, για το μεγάλο παραπόταμο που κατηφορίζει από τα δυτικά υψώματα της Ίσσας, γνωστό σαν ρέμα της Παναγιάς. Ανάμεσα σ’ αυτά, το ποτάμι πλαταίνει, ένας υπέροχος τόπος ανοίγεται και δύο νερόμυλοι γύριζαν την φτερωτή τους εδώ. Ο τουρκικός μύλος του «Ρουστέμ» μόλις σώζεται δίπλα στα νερά, σκεπασμένος με πυκνή βλάστηση (β). Εδώ όμως υπάρχει η φραγή στο ποτάμι και αρχίζει το μυλαύλακο του άλλου νερόμυλου, μιας στιβαρής κατασκευής από πέτρα, με υπέροχο βαγένι και κισσό στον υδατόπυργο. Τον θυμούνται να τον λειτουργεί ο Καποτής και έμεινε το όνομά του (α).


Η φραγή (πάνω) και ο νερόμυλος του Καποτή στην Ποταμιά (αριστερά). Τα θεμέλια του οικισμού (δεξιά)

Δίπλα από το ρέμα της Παναγιάς ανηφορίζει δρόμος, στις ντυμένες με την ελιά πλαγιές της Ίσσας. Αρκετά ψηλά συναντάμε μάντρες, ζώα και μετά ανάμεσα στα λιόδεντρα εμφανίζονται οι λαξευμένες πέτρες. Ένα μικρό ρέμα, που ενώνεται με τον υπέροχο παραπόταμο της Παναγιάς, δημιουργεί μια «μύτη» ανάμεσά τους. Εδώ εκτείνεται ένας από πιο σημαντικούς οικισμούς της περιοχής.


... με τους τεράστιους μύλους (αριστερά), τα ελαιοπιεστήρια (δεξιά)

Με το πηγάδι του, τα αμέτρητα ερείπια των σπιτιών του και τις δύο τεράστιες λεκάνες των ελαιόμυλων, των οποίων οι ληνοί και οι βάσεις των ελαιοπιεστηρίων, βρίσκονται διάσπαρτοι γύρω. Εκτείνεται σ’ όλη την πλαγιά, έως υψηλά, κάτω από την κορυφή του Κάστελλου. Φαίνονται τα θεμέλια από ορθογώνιες οικίες με όρθιους ακόμα τους παραστάτες από τις πόρτες και η κεραμική είναι πυκνή.


... τα πιθάρια, ίσως του λαδιού

Ένα υπέροχο, χοντρότοιχο πιθάρι, φυλάσσεται σε μια μάντρα εκεί. Αγροτικός οικισμός, μεγάλος, με ελαιοπαραγωγή, μάλλον των ρωμαϊκών χρόνων. Με ανέβασε ο Χρήστος Ταράνης από την Ανεμώτια, στις 20 Σεπτεμβρίου τού 2003. Είναι μια άγνωστη θέση, με το τοπωνύμιο Νταγαμή (θέση 11), σημαντική και όπως θα δούμε απέναντι ακριβώς από μία ανάλογη, στα απέναντι βουνά. Η πλούσια, άγνωστη, λιόφυτη Λέσβος.
PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey