Τόπος ιερός

01/07/2012 - 05:56
Πριν το αεροδρόμιο, δίπλα στο νέο ξενοδοχείο «Elysion», υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος, η λεγόμενη Παλαιοχριστιανική των Αργάλων. Μένει ένας μακρόστενος τόπος, όπου το μικρό εξωκκλήσι, αφιερωμένο στην Αγία Ευπρέπεια, είναι κτισμένο στα θεμέλια μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής.
Διαδρομή 41

Στην Αμαλή 2


Πριν προχωρήσουμε πέρα από το αεροδρόμιο, για να δούμε τον τόπο του υπέροχου βουνού, κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ σε ορισμένες θέσεις, τις οποίες θεωρώ αξιόλογες.
Πριν το αεροδρόμιο, δίπλα στο νέο ξενοδοχείο «Elysion» (παλιά «Lesvos Beach»), υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος, η λεγόμενη Παλαιοχριστιανική των Αργάλων. Μένει ένας μακρόστενος τόπος, όπου το μικρό εξωκκλήσι, αφιερωμένο στην Αγία Ευπρέπεια, κατασκευασμένο από την «αποβιώσασα Ελπινίκη Κούμπα, στις 27 Φεβρ. 1927», είναι κτισμένο στα θεμέλια μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής, 26,10 Χ 17 μ. την οποία ανέσκαψε στα 1931 ο Ευαγγελίδης. Μαζί ανασκάφηκαν βαπτιστήριο, ξενοδοχείο και μαρτύριο*.


Η Αγία Ευπρέπεια τώρα (πάνω) και το 1990 (αριστερά) με τη βάση του άμβωνα (δεξιά)

Ήταν τρίκλιτη, με εγγεγραμμένη αψίδα και με άμβωνα στο κέντρο. Μια πεταλοειδής μαρμάρινη βάση είναι επί τόπου. Επίσης αρκετά μέλη από γκρίζο μάρμαρο είναι σκόρπια τριγύρω. Παλιά, μέσα στο κτήμα έβλεπες κομμάτια του ναού στη στέρνα και στο αγροτόσπιτο.
Ένας άλλος σημαντικός αρχαίος τόπος βρίσκεται βαθειά μέσα στο Υδραγωγείο της Λαγκάδας, στο σκεπασμένο ποταμό με τις πηγές, που υδροδοτούσε μέρος της Μυτιλήνης και κινούσε τους υδρόμυλους.


Το «ιερό» των πηγών (αριστερά) με την αξιόλογη κεραμική (δεξιά)

Εκεί στην ανατολική όχθη, σε ένα σχηματισμένο τεχνητά πλάτωμα, με θεμέλια και λίθους, εκτός από κεραμίδια κτηρίου, βρήκα στα 1990** κεραμική καλής ποιότητας, που ίσως ανήκε σε κάποιο μικρό ιερό, επάνω από τις πηγές.
Είναι γνωστή επίσης η εκκλησία που βρέθηκε στο αεροδρόμιο και έκρυβε το θησαυρό από εκκλησιαστικά σκεύη.


... και λίγο πιο πέρα οι τάφοι

Μετά το αεροδρόμιο, δίπλα στον αμαξιτό, η ανεύρεση πολλών τάφων της Ρωμαϊκής Εποχής (1990) δείχνει τη σημασία του τόπου ως κατοικημένης περιοχής, κάτω από το βουνό με τα νερά, τη «σπόριμη γη», τις ελιές και τα πεύκα.

* «Περπατώντας τη Λέσβο», τομ. Α, σελ. 94
** το ίδιο, σελ. 97
PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey