Η διαχείριση της πολιτικοοικονομικής κρίσης, θα κοστίσει πολύ ακριβά

31/03/2017 - 13:40

Βρισκόμαστε σε μια χώρα με πολλές ιδιαιτερότητες. Ουσιαστικά τα προβλήματά μας δεν είναι ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά, αλλά κουλτούρας του λαού μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος βγήκαν από το πρώτο Μνημόνιο, σε τρία χρόνια, με σημαντική ανάπτυξη του ΑΕΠ και με πρόσβαση στις αγορές με πολύ χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια. Η Ελλάδα βρίσκεται επί εννιά χρόνια σε μια δίνη πρωτοφανούς ύφεσης και, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις, αφού όλα εξαρτώνται από την πορεία της αξιολόγησης, η οποία καρκινοβατεί εδώ και ένα χρόνο και παραλύει την οικονομία.

Όλα αυτά τα παιχνίδια τακτικισμών τα έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά, όμως ακόμα δεν έχουμε διδαχτεί τίποτα. Οι προβλέψεις ανάπτυξης του ΑΕΠ, το 2014, για το 2015 και το 2016, από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και από την Κομισιόν, ήταν θριαμβευτικές, με 2,9% και 3,6% αντίστοιχα. Και τι έγινε από τότε; Η ανάπτυξη το 2014 κατά 0,73%, για πρώτη φορά μετά το 2008, έγινε ύφεση και για τις δύο χρονιές. Κι αυτό απλά σημαίνει ότι δε βρήκαν δουλειά, περίπου διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για τους ίδιους, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις από την αυξημένη κατανάλωση. Και η αβεβαιότητα, μετά από τόσα χρόνια, ακόμα συνεχίζεται.

Οι δημόσιες επενδύσεις καθυστερούν, με διάφορες προφάσεις και προσκόμματα. Και για όλα αυτά, βεβαιότατα, φταίει η ανικανότητα και η ιδεοληψία των υπευθύνων. Γνωρίζουν άραγε ποιες ενέργειες επιτάσσει το καλό της χώρας; Όταν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος υπερασπίζεται με στοιχεία την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη ευμάρεια των πολιτών της Βενεζουέλας, πολύ αμφιβάλλω αν ξέρουν τι κάνουν και τι λεν. Απλά υπάρχουν και κυβερνούν, ώσπου να φύγουν, με χιλιάδες μύθους και δικαιολογίες περί συσχετισμών δυνάμεων και άλλες ανοησίες.

Από την άλλη μεριά, ποιος σοβαρός επενδυτής θα κάνει επενδύσεις σε μια χώρα με τέτοια κυβέρνηση, τέτοια διοίκηση και τέτοιο τραπεζικό σύστημα; Απολύτως κανείς. Και αυτό αποδεικνύεται και από τη φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, και μάλιστα κάποιων εκ των κορυφαίων της χώρας μας.

Παρόλα αυτά, όμως, πιστεύουμε, ότι, τελικά, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, τα πράγματα θα οδηγηθούν σε ένα καλό αποτέλεσμα. Επειδή είμαστε σε άθλια οικονομική κατάσταση, θα υποχρεωθούμε να αποδεχτούμε τους όρους των δανειστών, μαζί με τις προτάσεις τους για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, τελικά, καλό θα μας κάνουν, αφού είναι απόλυτα επιτακτικές και χρήσιμες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Όμως, η ζημιά από όλη αυτή τη διαχείριση της πολιτικοοικονομικής κατάστασης που θα έχει συντελεσθεί τα δύο τελευταία χρόνια, θα είναι μεγάλη για τη χώρα μας και θα την πληρώσει τουλάχιστον μια γενιά. Κατά την εκτίμησή μας, αυτή πλησιάζει τα 130 δισ., χωρίς να υπολογίσουμε τη φθορά των Θεσμών και των ΜΜΕ.

Απαιτείται, λοιπόν, προσοχή, σύνεση και βαθιά μελέτη των πραγματικών δεδομένων και δυνατοτήτων των επιχειρήσεων, αλλά και των πολιτών, για τις οποιεσδήποτε κινήσεις τους οικονομικού περιεχομένου. Και ειδικά οι επιχειρήσεις πάντα να προσπαθούν για την καλύτερη Οργάνωση και Λειτουργία τους. Έτσι μονάχα θα αποφύγουν καθοριστικά λάθη και θα μεταβούν σε ένα επίπεδο ασφαλές και δημιουργικό.

 

* Ο κ. Παναγιώτης Ψαριανός είναι partner της εταιρείας οικονομικών συμβούλων και ελεγκτών «Γραφείο Ψαριανού Α.Ε.».

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey