FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
- 21|05|2018 17:10

Σήμερα παρουσιάζουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση επιγραφής της Λέσβου των ρωμαϊκών χρόνων του 2ου αι. μ.Χ., η οποία βρίσκεται στον Ναό του Αγ. Ιωάννη Προδρόμου, στο Ρέμα, οικισμό που διοικητικά ανήκει στην Βατούσα. Είναι εντοιχισμένη στο υπαίθριο προσκυνητάρι της αυλής, όπου την εντόπισε και την φωτογράφισε ο Ασημάκης Παυλέλλης. Πρώτος την εντόπισε ο Μάκης Αξιώτης, Περπατώντας την Λέσβο, Α´, σελ. 418-19, πίν. 90.

Πρόκειται για το κάτω μέρος ψηφίσματος, την προέλευση του οποίου δεν μπορούμε να εικάσουμε, μια και δεν έχουμε αρχαία ευρήματα από την κοντινότερη Βατούσα. Το μόνο που σώζεται από το ψήφισμα είναι τρεις στέφανοι από ελιά, ο ένας δίπλα στον άλλον και μέσα στον καθένα είναι χαραγμένες οι εξουσίες της ρωμαϊκής Λέσβου, Ο ΔΑΜΟΣ, ΟΙ ΡΩΜΑΟΙ, Η ΓEΡΟΥΣΙΑ. Το ιδιαίτερο στοιχείο της επιγραφής είναι ότι δεν σώζεται κάτι άλλο αντίστοιχο από την Λέσβο κι έτσι αποτελεί ισχυρό τεκμήριο για την τριαδικότητα και την παράλληλη λειτουργία σε επίπεδο αποφάσεων και των θεσμικών οργάνων των ελληνικών πόλεων και των ηγεμόνων Ρωμαίων.

Αρχικά ο δήμος ή αλλιώς η εκκλησία του δήμου, φαίνεται ότι λειτουργούσε ως τον 3ο αι. μ. Χ., όπως προκύπτει από το μυθιστόρημα του Λόγγου, Δάφνις και Χλόη, 2. 19. 1, όπου, τηρώντας την λογοτεχνική ελευθερία, διαβάζουμε ότι οι Μηθυμναίοι αποφάσισαν να κηρύξουν πόλεμο στην Μυτιλήνη, γιατί ορισμένοι Μυτιληναίοι «κκλησίαν τε συνήγαγον τν πολιτν». Με άλλα λόγια, το πολίτευμα ως τον 3ο αι. μ.Χ. εξακολουθούσε να λέγεται δημοκρατικό, παρά τις μεταβολές και προσαρμογές που είχε υποστεί μετά την επικράτηση των Ρωμαίων. Στο Λεσβίων Πολιτείαι της Αθηνάς Δημοπούλου, σελ. 603, και με βάση τα ψηφίσματα IG XII 2, 59 και 67, διαπιστώνεται ότι «η δημοκρατία της εποχής ήταν ένα πολίτευμα, που χωρίς να είναι τυραννικό ή αριστοκρατικό, διαθέτει μια συνέλευση ανοικτή σε όλους τους πολίτες, όπου τίθενται σε ψηφοφορία σημαντικές αποφάσεις για την πόλη, πιθανώς εκλέγονται και ελέγχονται οι άρχοντες, και το οποίο εγγυάται την αντικειμενικότητα της απονομής της δικαιοσύνης».

Όσο για τους Ρωμαίους, η ανάμιξη και καθιέρωσή τους στα πολιτικά ζητήματα των λεσβιακών πόλων και γενικά στα κοινά είναι γνωστή και από άλλες επιγραφές του νησιού όπου συναποφασίζουν με τον δήμο.

Στην σημερινή επιγραφή όμως συναποφασίζει και η Γερουσία, που μαρτυρείται σε πολλές ελληνικές πόλεις της ρωμαϊκής εποχής και δεν πρέπει να συγχέεται με την Γερουσία της Σπάρτης, καθώς η Γερουσία της Σπάρτης ήταν πολιτικό όργανο με καθαρά πολιτικές - «κυβερνητικές» αρμοδιότητες, ενώ οι Γερουσίες της ρωμαϊκής εποχής ήταν σώματα γερόντων και σχετίζονταν με την θρησκεία, τις θρησκευτικές τελετές και την αυτοκρατορική λατρεία. Σύμφωνα με τον Ν. Γιαννακόπουλο, Ο Θεσμός της Γερουσίας των ελληνικών πόλων κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Οργάνωση και Λειτουργίες, Θεσσαλονίκη 2008, σλ. 475, «οι Γερουσίες ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την φροντίδα και αποκατάσταση τιμητικών μνημείων, γιατί αποτελούσαν ένα είδος θεματοφυλάκων της συλλογικής μνήμης». Από την Λέσβο δύο ακόμα επιγραφές μαρτυρούν την ύπαρξη και λειτουργία Γερουσίας την ρωμαϊκή εποχή, η IG XII 2, 51-η περίφημη και μόνη επιγραφή που μαρτυρεί την ύπαρξη του Ποταμωνείου- και αυτή που περιλαμβάνεται στο Συμπλήρωμα των Eπιγραφών της Λέσβου από τον Σ. Χαριτωνίδη, αρ. 38, πίν. 13β.

Το κείμενο της δικής μας επιγραφής βεβαίως δεν το γνωρίζουμε, αλλά προφανώς θα ήταν ψήφισμα της πόλεως προς τιμήν ευεργετούντος ή ψήφισμα σχετικό με δημόσιο ζήτημα που διευθετείται.

 

Το εντοιχισμένο θραύσμα του 2ου αι. μ.Χ. στο προσκυνητάρι της αυλής μέσα σε κόκκινο και μαύρο περίγραμμα

Το κάτω μέρος του ψηφίσματος με την υπογραφή των τριών εξουσιών της ρωμαϊκής Λέσβου. 2ος αι. μ.Χ. Άγ. Ιωάννης Πρόδρομος, Ρέμα Βατούσας

Κατηγορία Δεύτερη σελίδα
- 21|05|2018 16:55

ΞΕΝΥΧΤΙΑ…

Ξενύχτησε ο Πρωθυπουργός μας προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο Σκοπιανό! Λύση προφανώς δεν θα βρεθεί, μάλλον «κότσους» θα μας πιάσουν πάλι. Αλλά θα πρέπει οι σημερινοί κυβερνώντες να γνωρίζουν, ότι προτού αναλάβουν (συγκυριακά) τις τύχες της Ελλάδας και ξενυχτήσουν, πολλοί άλλοι πρωθυπουργοί ξενύχτησαν και μάλιστα σε πράγματι ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές. Πόσα βράδια δεν ξενύχτησε με φόβο τη ζωή του, ο Καραμανλής σε πολεμικό ναυτικό την κρίσιμη περίοδο μετά την πτώση της χούντας φοβούμενος αντιδράσεις αμετανόητων στρατιωτικών; Κατέκτησε όμως η χώρα μας την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία για την οποία σήμερα οι σύντροφοι γκρινιάζουν γιατί «πήραμε την κυβέρνηση αλλά δεν κατακτήσαμε την εξουσία»! Δεν ξενύχτησε όταν προσπαθούσε να μας βάλει στην τότε ΕΟΚ από την οποία έκτοτε ξεκοκαλίζουμε ό,τι πρόγραμμα υπάρχει και δεν υπάρχει; Φάγαμε, φάγαμε τόσα χρόνια και τώρα τρομάρα μας, κατηγορούμε το… παλαιό καθεστώς. Να προχθές ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν από την (… κακή) Ευρώπη 1,3 εκατ. για τους σεισμόπληκτους της Βρίσας. Που είναι τα λεφτά από Ρωσία, Κίνα, Βενεζουέλα οέο; Γιατί, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ξενύχτησε για τα Μεσογειακά Προγράμματα ή για να αντιμετωπίσει εθνικά προβλήματα, ειδικά την κρίση με το «Χόρα» το 1987; Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν ξενύχτησε για το Σκοπιανό, για τα μεγάλα έργα, για το Μετρό της Αθήνας; Ο Κώστας Σημίτης δεν ξενύχτησε με τα Ίμια, να βάλει την Κύπρο στην Ε.Ε. αλλά και να γίνουν κάποια μεγάλα έργα; Πρωθυπουργία η οποία δυστυχώς αμαυρώθηκε από συνεργάτες του που έβαλαν το χέρι στο μέλι! Αλλά δεν ξενύχτησε και ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι πάλι για το Σκοπιανό; Δεν ξενύχτησαν ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς για να μην φουντάρει η χώρα μας στα βράχια; Και άμα δεν ξενυχτάει ο Πρωθυπουργός ποιος θα ξενυχτάει; Το ζητούμενο είναι τέτοια ξενύχτια που μας βγάζουν. Συνήθως και μέχρι τώρα, κουτσά στραβά κάπου μας έβγαλαν. Τα ξενύχτια όμως του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό τον Ιούλιο του 2015 μας έβγαλαν έναν λογαριασμό εκατό, διακόσια δις. Κι ευτυχώς που στο τσακ γλυτώσαμε και τα χειρότερα. Να δούμε τώρα τούτα τα ξενύχτια που θα μας οδηγήσουν…

ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ…

Θα μας κάνουν Κολυμβητήριο, θα γίνει ο Βιολογικός της Νότιας πόλης, θα φτιαχτούν πάρκα, δρόμοι, κλειστά γυμναστήρια! Ένα ένα μόνο τα έργα, για να τα προλαβαίνουμε…

PODEMOS

Venceremos! Και μετά βούτηξαν στην πισίνα.

 

Μια σταγόνα ιστορίας

ΜΑΙΟΣ 1964

Γεγονότα

- Ιδρύεται ο Σύλλογος Φοιτητών Λέσβου «Πιττακός» στην Θεσσαλονίκη. Στην πρώτη Γενική Συνέλευση προεδρεύει ο Γρηγόρης Παντελέλλης με Γραμματέα τον Παναγιώτη Κουτλή. Η σύνθεση του πρώτου Δ.Σ. Πρόεδρος: Δημήτρης Βουνάτσος, Γεν. Γραμματέας: Βεργής Εύελπις, Αντιπρόεδρος: Σαμαράς Απόστολος, Ταμίας: Γεωμηλάς Χαράλαμπος, Κοσμήτωρ: Κορομηλάς Μιχαήλ.

- Από την Νομαρχία Λέσβου επιβάλλεται τρίμηνη αργία στον Δήμαρχο Μυτιλήνης Απόστολο Αποστόλου γιατί παρέστη σε πολιτικές εκδηλώσεις στην Αθήνα! Επίσης, για τον ίδιο λόγο, 45νθημερη αργία επιβάλλεται και στους Δημοτικούς Συμβούλους Κονιαρέλλη, Αγγελίδη και Μυτιληνέλλη.

- Ο Αιολικός με νίκη επί της ΑΟΛ 3-1 ανεβαίνει στην Β΄ Εθνική. Τα γκολ Γραμμός (1΄), Καρδογιάννης (49¨80¨) και Φάππας (ΑΟΛ). Η ενδεκάδα του Αιολικού: Λιαδέλλης, Χατζηδιαμαντής, Τζίτζιρας, Βλάσσης, Βούρος, Πατσέλλης, Γραμμός, Κορδογιάννης, Πετρέλλης, Δαλαμπέκης, Πατέστος.

 

Είπε

«Πώς θα μπορούσε ένα νομοσχέδιο να σταματήσει τον πόλεμο, τις πολιτικές διώξεις, την φτώχεια και την ανέχεια; Πώς θα μπορούσε ένα νομοσχέδιο να πείσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μοιραστούν το βάρος και να επιδείξουν την αλληλεγγύη;»

Γιώργος Πάλλης

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λέσβου,

από την εισήγηση του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το άσυλο

Κατηγορία Σκίτσα
- 21|05|2018 14:23
Κατηγορία Σκίτσα
- 21|05|2018 14:22
Κατηγορία Φωτογραφία
- 21|05|2018 14:19

Εγκαινιάστηκε, την περασμένη Τετάρτη 16 Μαΐου η έκθεση εικαστικών καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων της Λέσβου και βιβλίων εκπαιδευτικών του Βορείου Αιγαίου. Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ημέρες Πολιτισμού, πραγματοποιείται στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 22 Μαΐου 2018. Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή το πρωί του Σαββάτου 19 Μαΐου και την Κυριακή 20 Μαΐου.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 21|05|2018 13:36

Κι άλλες κάλπες για τις Πρυτανικές

Οι φοιτητικές εκλογές ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη, όχι όμως και οι Πρυτανικές που πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα. Βέβαιη θεωρείται η εκλογή του Καθηγητή Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Δημήτρη Παπαγεωργίου στη θέση του αντιπρύτανη. Όμως επειδή ακριβώς δεν έχει βγει λευκός καπνός για τον Πρύτανη ή την Πρυτάνισσα, δεν έχει οριστεί και η αρμοδιότητά του, και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να μας απαντήσει ακόμα στη σχετική ερώτηση.

Πάντως σήμερα αναμένεται να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων γιατί μπορεί η υποψήφια κ. Χρυσή Βιτσιλάκη Καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών να προηγείται φανερά από τους δύο συνυποψηφίους της. Όμως οι εν λόγω, Ιωάννης Σεϊμενής Καθηγητής Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, και Ελένη Θανοπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν πολύ μικρή διαφορά ψήφων μεταξύ τους. Εκτός όμως της επανακαταμέτρησης θα γίνει και νέα ψηφοφορία, αφού στη θέση του Πρύτανη θα εκλεγεί όποιος ή όποια έχει συγκεντρώσει πάνω από το μισό των ψήφων και συνεπώς, οι πρώτοι δύο θα μπουν σε νέα ψηφοφορία. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι είναι πιθανό να γίνουν και ενστάσεις. Η πολυνησιωτικότητα του Πανεπιστημίου είναι πάντα ενδιαφέρουσα, αλλά σε τέτοιες διαδικασίες βάσανο για την εφορευτική επιτροπή!

Αν.Παζ.

 

Περισσότερες ψήφους για την Πανσπουδαστική

Όσοι θα διάβασαν χτες το ρεπορτάζ μας σχετικά με τις φοιτητικές εκλογές λεπτομερώς, σίγουρα θα εντόπισαν ένα μαθηματικό σφάλμα, αναφορικά με τα γενικά αποτελέσματα και το άθροισμά τους από την παράθεσή τους ανά τμήμα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν αναφέραμε αυτό που γίνεται κάθε χρόνο, το να δίνει στη δημοσιότητα άλλα αποτελέσματα η κάθε παράταξη. Έτσι λοιπόν, αν αθροίσει κανείς τα αποτελέσματα της Πανσπουδαστικής (ΠΚΣ) θα δει ότι τη μειώσαμε στο γενικό αποτέλεσμα, το οποίο είχαμε λάβει από μέλη της ΔΑΠ. Δεν το κάναμε όμως επίτηδες, και γι’ αυτό και διορθώνουμε, σύμφωνα με το δελτίο που ανακοίνωσε η ίδια η παράταξη: «Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η Πανσπουδαστική Κ.Σ σημείωσε άνοδο και αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη. Στα τμήματα της Λέσβου η Πανσπουδαστική Κ.Σ σημείωσε άνοδο 23 ψήφους. Η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σημείωσε πτώση 43 ψήφους. Η παράταξη της ΠΑΣΠ συμμετείχε στις εκλογές μόνο σε ένα τμήμα από τα 6, αναδείχθηκε σε αυτό πρώτη δύναμη, ενώ συνολικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι τέταρτη δύναμη».

Τα αποτελέσματα από κάθε σύλλογο αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.ekloges-spoudastes.gr <http://www.ekloges-spoudastes.gr>.

Αν.Παζ.

 

«Κόλλησε» στην Αθήνα

Πριν από μήνες γράφαμε για την απίστευτη ιστορία μιας 111χρονης γιαγιάς από το Κομπάνι που έφυγε από εκεί για να μεταβεί στην Ευρώπη και να βρει εγγόνια και δισέγγονα στη Γερμανία. Η Λάιλα Σάλεχ έμεινε λίγο καιρό στη Λέσβο και πήρε κατευθείαν «εισιτήριο» για την Αθήνα. Όμως εκεί πλέον έχει κολλήσει, γιατί ενώ εκείνη πήρε άσυλο, δεν πήραν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της και δεν μπορεί να ταξιδέψει μόνη της! Κι έτσι τώρα η Ύπατη Αρμοστεία και η «Solidarity Now» προσπαθούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό…

Αν.Παζ.

 

Οι φανεροί και οι… «μουλωχτοί»!

Το ότι ο Μιχάλης Ρούσσης έπαυσε από χθες να είναι αντιδήμαρχος  Ερεσού- Αντίσσης, «πληρώνοντας» (μάλλον δικαίως) με αυτόν τον τρόπο την καταφανή υπερβολή του, που τον έβγαλε πέραν των ορίων των αρμοδιοτήτων του, στην υπεράσπιση των «δικαίων» του, δε σημαίνει βέβαια ότι χάνει όλο το… δίκιο του. Γιατί είναι σαφές πως αν ο κ. Ρούσσης αποπέμπεται με αιτιολογία την αποδεδειγμένη «αδυναμία του να συνεργαστεί αρμονικά με τους συναδέλφους του αντιδημάρχους», όχι μόνο λόγω του τελευταίου περιστατικού που ήταν και αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι, υπάρχουν και άλλοι αντιδήμαρχοι που κάνουν το ίδιο και με πιο δυσμενείς συνέπειες για την εσωτερική συνοχή της παράταξης. Αυτό σχολίασε με νόημα η πρόεδρος της ΑΔΕΛ Ταξιαρχούλα Πνακά χθες στο «Ε» στον απόηχο των εξελίξεων εντός της δημοτικής αρχής. «Το πρόβλημα είναι αυτοί που τα λένε δημόσια, ή αυτοί που τα κάνουν υπογείως και τα λένε κρυφά; Οι πρώτοι πάντως, είναι πιο έντιμοι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πνακά, αποδεικνύοντας το… βάθος του προβλήματος. Και είναι γεγονός, πως το πρόβλημα στην εσωτερική συνοχή της παράταξης της πλειοψηφίας, δεν είναι σίγουρα μόνον οι εμφανιζόμενοι ως «αντάρτες». Όπως και είναι σαφές, πως για την προβληματική «σχέση» της περιφέρειας με τη κεντρική διοίκηση του δήμου, σίγουρα φταίνε και οι δύο πλευρές, ανεξαρτήτως (μεγέθους) μεριδίου ευθύνης.

Μ.ΟΡΦ

 

Φαίνεται να έχει το πάνω χέρι

Ο δήμαρχος απάντησε στην τελευταία «πρόκληση» εκ μέρους των δυσαρεστημένων και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η ανοχή του έλαβε πράγματι τέλος. Και φαίνεται πως για να είναι αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα με την κόντρα του με τους γεωγραφικούς αντιδημάρχους, έχει εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, εκ μέρους των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων. Αν δεν το είχε αυτό εξάλλου, ο δήμος θα είχε πια ουσιαστικό πρόβλημα «κυβερνησιμότητας» από τις όποιες ενδεχόμενες «καρατομήσεις» γεωγραφικών αντιδημάρχων ή και παραιτήσεις. Για πρώτη φορά λοιπόν, ο δήμαρχος (δείχνει τουλάχιστον) να έχει το πάνω χέρι στις εξελίξεις. Αφού «διέγραψε» έναν συνεργάτη του που δεν ξέφυγε σε πολιτικό επίπεδο από τη «γραμμή» του, όπως μπορεί να συνέβη με τις περιπτώσεις πρόσφατα του Κώστα Αστυρακάκη (βλέπε ψηφοφορία για την Αερ. Γιανναρέλλη), του Ταξιάρχη Βέρρου (βλέπε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα για τα της Σαπφούς), ή τις διαδικτυακές κόντρες Μανώλη Αρμενάκα και Δημήτρη Αλεξίου. Αλλά «διέγραψε» έναν συνεργάτη του που αδιαμφισβήτητα ξεπέρασε το όριο των αρμοδιοτήτων του και προσέβαλε (έστω και άθελά του) τους συναδέλφους του. Κοινώς, ο Μιχάλης Ρούσσης, έδωσε αφορμή για να καρατομηθεί που δύσκολα κάποιος μπορεί να σπεύσει προς υποστήριξή του. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Μ.ΟΡΦ

Κατηγορία Αστυνομία
- 21|05|2018 13:11

Η iDialogue ευχαριστεί πολύ τον κόσμο του όμορφου νησιού της Μυτιλήνης που αγκαλιάζει θερμά την πανελλαδική Δράση επιμορφωτικών σεμιναρίων «Προστάτεψε το παιδί σου από το ηλεκτρονικό έγκλημα» με κεντρικό ομιλητή και επιστημονικό υπεύθυνο τον Αντιστράτηγο ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικό ερευνητή και αναλυτή ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρο του Cyber Security International Institute (CSI) Μανώλη Σφακιανάκη.

Λόγω της πολύ μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου οι εγγραφές μέσω της ιστοσελίδας της Δράσης https://prostatepse.gr/register/ για το δωρεάν σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαΐου στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης» στο Επιμελητήριο Λέσβου (Παύλου Κουντουριώτη 71) στις 18:30 έχουν προσωρινά κλείσει.

Επειδή γίνονται επικοινωνίες επιβεβαίωσης των συμμετοχών για το σεμινάριο, σημειώνεται ότι αν υπάρξει δυνατότητα θα ανοίξουν και πάλι οι εγγραφές μέσω της ιστοσελίδας, τη Δευτέρα 21/05 στις 14:00.

Εναλλακτικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν τη Δευτέρα 21/05 από τις 10:00 έως τη 13:30 στο 210-7709777 για να δηλώσουν συμμετοχή και να μπουν στη λίστα αναμονής, έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρξει δυνατότητα παρακολούθησης του σεμιναρίου να ενημερωθούν σχετικά.

Το σεμινάριο είναι δωρεάν.

Κατηγορία Οικονομία
- 21|05|2018 13:09

Στην επόμενη φάση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων περνά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», ενεργοποιώντας τη δυνατότητα αίτησης χρηματοδότησης από τραπεζικό ίδρυμα. Στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.exoikonomisi.ypen.gr, ενεργοποιείται η επιλογή λήψης ή μη δανείου.

Εφόσον ο ενδιαφερόμενος επιλέξει τη λήψη δανείου, θα ακολουθεί (εντός 30 ημερών) πιστοληπτικός έλεγχος από την εμπλεκόμενη τράπεζα, ώστε (εντός 75 ημερών) να εγκριθεί το δάνειο. Αν επιλεγεί η μη λήψη δανείου, τότε η αίτηση θα προωθείται προς οριστική υπαγωγή.

Για την αποφυγή φόρτου στο πληροφοριακό σύστημα, θα ακολουθηθεί και πάλι ο διαχωρισμός της επικράτειας σε τρεις ομάδες και η τμηματική ενεργοποίηση της συγκεκριμένης επιλογής. Αρχικά από τη Δευτέρα 21 Μαΐου (12:00), θα ενεργοποιηθούν οι περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτ. Ελλάδας, από τις 29 Μαΐου (12:00) σε Δυτ. Μακεδονία, Ιόνιο, Στ. Ελλάδα, Πελοπόννησο, Βόρειο. Αιγαίο, Κρήτη και από τις 4 Ιουνίου (12:00) σε Αττική και Νότιο Αιγαίο.

Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία 30 ημερών προς τις τράπεζες για την πραγματοποίηση πιστωτικού ελέγχου, λογίζεται από τη χρονική στιγμή που ο ενδιαφερόμενος επιλέξει στο πληροφοριακό σύστημα τη λήψη δανείου και επισυνάψει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Το ποσό για την επιχορήγηση θα παραμένει δεσμευμένο μέχρι και 75 ημέρες από την ημερομηνία έναρξης υποβολής αίτησης δανείου για την οικεία Περιφέρεια. Εντός του διαστήματος αυτού θα πρέπει να εγκριθεί το δάνειο ή ο ενδιαφερόμενος να «θέσει» την αίτηση σε κατάσταση «προς υπαγωγή» χωρίς τη λήψη δανείου. Τέλος, για τις αιτήσεις που εντάσσονται σε «ειδική περίπτωση», η προθεσμία των 75 ημερών λογίζεται από την ημερομηνία ηλεκτρονικής ενημέρωσης του ωφελουμένου για την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων για την έγκριση.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 21|05|2018 13:06

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης ανακοινώνει την παράταση της έκθεσης φωτογραφίας παλιών φωτογράφων της Λέσβου, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου της Μυτιλήνης, ντόπιων και ξένων, που καθημερινά κατακλύζουν τον εκθεσιακό της χώρο.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή και την επόμενη εβδομάδα 22 - 25 Μαΐου, 7 - 9 μμ.

«Ευχαριστούμε το λεσβιακό κοινό που ανταποκρίθηκε σε μια τόσο αξιόλογη έκθεση φωτογραφιών, οι οποίες μαγικά μας ταξιδεύουν στο παρελθόν του τόπου μας» λέει η ΦΕΜ.

Με την ματιά των φωτογράφων του περασμένου αιώνα οι επισκέπτες περιπλανιούνται σε μέρη της Λέσβου μιας άλλης εποχής. Σ’ αυτό το μαγικό ταξίδι στο παρελθόν, θα αντικρίσουν τόπους και ανθρώπους, τις στιγμές και τον μόχθο τους, όπως τα κατέγραψαν με τον φακό τους οι φωτογράφοι της περιόδου (Fritz, Χουτζαίος, Βασιλείου, Κεμερλής, Πολυχρόνης, Χατζηδανιήλ, Αντωνίου). Το υλικό της έκθεσης, το έχει ευγενώς παραχωρήσει στη ΦΕΜ, ο Μάκης Μπεκιάρης συλλέκτης και διαχειριστής του site «Lesvosοldies.gr».

Στα εγκαίνια της έκθεσης μίλησαν η Εύη Σαμπανίκου, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αντικείμενο την Ιστορία & Θεωρία της Τέχνης και τον οπτικό πολιτισμό, ο Στρατής Αναγνώστου, καθηγητής και ιστορικός και ο Μάκης Μπεκιάρης.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 21|05|2018 12:58

Μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες», η οποία διοργανώνεται συλλογικά από τις Ενώσεις Οινοπαραγωγών της χώρας και τα επισκέψιμα οινοποιεία - μέλη τους.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Στόχος της είναι η διοργάνωση «γεγονότων» με επίκεντρο το κρασί από κάθε επισκέψιμο οινοποιείο, τα οποία θα αποτελέσουν αφορμή για τη γνωριμία των καταναλωτών με τους οινοπαραγωγούς.

Το κτήμα «Οινοφόρος» συμμετέχοντας το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Μαΐου στην πανελλαδική δράση «Ανοιχτές πόρτες 2018» θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες με ελεύθερη είσοδο από τις 11:00 π.μ. έως και τις 8 μ.μ.

Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και στα κρασιά, καθώς επίσης και γευστικές δοκιμές.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 21|05|2018 12:54

Μία νέα συνεργασία εγκαινίασε την Πέμπτη το Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά στον Παπάδο με το πρόγραμμα Miles+Bonus της Aegean Airlines. Όσοι επισκέπτονται το Μουσείο θα μπορούν να κερδίζουν 5 μίλια εξαργύρωσης του προγράμματος Miles+Bonus για κάθε 1 ευρώ που θα ξοδεύουν για αγορές εισιτηρίων εισόδου και αγορές στο πωλητήριο του Μουσείου. Επίσης, για κάθε αγορά προϊόντων στο πωλητήριο του μουσείου, τα Blue μέλη του προγράμματος Miles+Bonus θα επωφελούνται με 10% έκπτωση, ενώ τα Silver και Gold μέλη με έκπτωση 20% .

Επιπλέον, οι κάτοχοι κάρτας Miles+Bonus θα μπορούν να εξαργυρώσουν τα μίλια τους σε αγορές εισιτηρίων εισόδου και αγορές στο πωλητήριο του μουσείου, με αντιστοιχία 1 ευρώ/200 μίλια εξαργύρωσης.

Για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τις παραπάνω παροχές, επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://el.aegeanair.com/milesandbonus/partners/culture/vranas-museum/.

Για να μάθετε περισσότερα για το Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://vranasmuseum.gr/.

Ας θυμηθούμε…

Το Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά στον Παπάδο λειτουργεί από το 2009 στο ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα του Ελαιοτριβείου Βρανά, το οποίο κτίσθηκε το 1887 από τον παππού του μεγάλου μας νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, τον Βρανά Νικολάου, και ήταν ένα από τα πρώτα ατμοκίνητα εργοστάσια της Λέσβου και του Αιγαίου. Είναι ένα πρότυπο θεματικό μουσείο της βιομηχανικής ιστορίας της Λέσβου και του Αιγαίου της περιόδου της πρώιμης Βιομηχανικής Επανάστασης, στο οποίο οι επισκέπτες του έχουν την δυνατότητα:

- Να ενημερωθούν για την ιστορία και τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου,

- Να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του συγκροτήματος και του μηχανολογικού του εξοπλισμού

-Να μελετήσουν το σπάνιο αρχειακό υλικό από τη λειτουργία του Ελαιοτριβείου 1887 έως 1960,

- Να περιηγηθούν στην πινακοθήκη του με έργα που φιλοτέχνησαν για τη μόνιμη έκθεσή του σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες,

- Να γνωρίσουν την μόνιμη έκθεση «Η Λέσβος του Ελύτη», στην οποία παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top