Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη ο μεγάλος σκηνοθέτης

Ο Ν. Σηφουνάκης και το "Αρχιπέλαγος" για τον Κούνδουρο

23/02/2017 - 18:38

Τα μέλη της Πολιτιστικής  «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» στο άγγελμα του θανάτου του Νίκου Κούνδουρου,συμμετέχοντας στο βαρύ πένθος από  την απώλεια αυτού του σημαντικού νεοέλληνα δημιουργού εκφράζουν την βαθειά τους θλίψη ,την συγκίνηση, αλλά και  ευγνωμοσύνη τους για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην κοινή υπόθεση των ενδιαφερόντων της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος».

Τα μέλη της Πολιτιστικής  «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» στο άγγελμα του θανάτου του Νίκου Κούνδουρου,συμμετέχοντας στο βαρύ πένθος από  την απώλεια αυτού του σημαντικού νεοέλληνα δημιουργού εκφράζουν την βαθειά τους θλίψη ,την συγκίνηση, αλλά και  ευγνωμοσύνη τους για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην κοινή υπόθεση των ενδιαφερόντων της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος».

Από την ίδρυση της,  το 1996, ως την ύστατη στιγμή της ζωής του υπήρξε ο πρόεδρος της, εμπνευστής και πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ρεαλιστής, αλλά συνάμα άνθρωπος που μέσα του ξεχείλιζε το συναίσθημα, υπήρξε σ όλη του την ζωή μαχητής των αξιών, αφιερωμένος πιστά στην υπηρέτησή τους.

Αυτός ο πολυτάλαντος δημιουργός υπήρξε γνωστός στην Ελλάδα και στον κόσμο κυρίως ως σκηνοθέτης αφήνοντας μία σημαντική παρακαταθήκη ταινιών, κληρονομιά στον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο.

Μεγάλη επίσης ήταν η συνεισφορά του ως λογοτέχνης, συγγραφέας, γλύπτης, αλλά και αγωνιστής της αριστεράς. Στην Λέσβο όμως, που αγαπούσε και επισκεπτόταν συχνά, θα μείνει εσαεί συνδεδεμένος με την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Ελαιοτριβείου «Βρανά» στον Παπάδο της Λέσβου.

 

 Μαγεύτηκε από την πρώτη φορά που επισκέφθηκε των ερειπιώνα του ελαιοτριβείου του παππού του Οδυσσέα Ελύτη, ενστερνίστηκε την ιδέα της διάσωσης - αναστήλωσης  και μετατροπής του σε χώρο πολιτισμού.

 Από το 1997  που το εργοστάσιο περιήλθε στην «Εταιρεία Αρχιπέλαγος»  και ύστερα από 5 χρόνια εργασιών,  ολοκληρώθηκαν τα έργα αναστύλωσης και  άνοιξε τις πύλες του, αφιερώθηκε στην δύσκολη και επίπονη υπόθεση τα ερείπια που έγιναν  χώρος πολιτισμού  να λειτουργήσουν  προσφέροντας γνώση για την ιστορία μας.

Στην μνήμη όλων μένει ακόμη αποτυπωμένη η στιγμή που εκείνος πρώτος, την ζεστή βραδιά το καλοκαίρι του 2009,  διάβηκε την πύλη του Μουσείου, έθεσε σε λειτουργία την μηχανή του εργοστασίου και μετά στο βήμα περιέγραψε με τον δικό του ιδιότυπο αυθορμητισμό την όλη πορεία των εργασιών.

Η «Εταιρεία Αρχιπέλαγος»,  η Γέρα, η Λέσβος, η Ελλάδα του οφείλουν πολλά.

Τούτη  την στιγμή τα λόγια περιττεύουν, προέχει η απόδοση σεβασμού, ευγνωμοσύνης και τιμής στον μεγάλο ΝΙΚΟ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ, για του οποίου την μνήμη το Μουσείο - Ελαιοτριβείο «Βρανά» θα πραγματοποιήσει ειδικό αφιέρωμα.


Δήλωση Νίκου Σηφουνάκη για το θάνατο του Ν. Κούνδουρου 

Η πατρίδα μας αποχαιρετά  έναν μεγάλο δημιουργό της τέχνης και του πνεύματος, αποχαιρετά ένα πατριώτη που στις δυσκολότερες στιγμές της νεώτερης ιστορίας του έθνους μας πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας με φυλακίσεις και εξορίες.

-Αποχαιρετούμε τον πρωτοπόρο δημιουργό με σπουδές και γνώσεις για τις τέχνες, την γλυπτική, την ζωγραφική, τον κινηματογράφο.

-Αποχαιρετούμε τον δημιουργό στο χώρο της Αρχιτεκτονικής που πάσχιζε για την προστασία της παράδοσης και στηλίτευε την κακώς εννοούμενη παράδοση.

Γνωρίσθηκα και συνδέθηκα μαζί του στην εξορία, στα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών και έκτοτε διατήρησα μαζί του μια ανυστερόβουλη σχέση και φιλία.

Η Λέσβος και το Ελαιοτριβείο – Μουσείο «Βρανά» αποχαιρετούν τον άνθρωπο που επί είκοσι χρόνια από την θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου πουεργάσθηκε για την αποκατάσταση και την αναστήλωση του μοναδικού μνημειακού βιομηχανικού συγκροτήματος του 19ου αιώνα.

Πέραν της μεγάλης του προσφοράς για το Ελαιοτριβείο Μουσείο «ΒΡΑΝΑ» στον Παπάδο,  εργάσθηκε προσωπικά  για την φιλοτέχνηση του ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Καλλονή καθώς και την προτομή του Νικολάου Πλαστήρα στο Κιόσκι της Μυτιλήνης.

Έδινε πάντα το παρόν στις εκδηλώσεις που διοργάνωνε το Μουσείο και χαιρόταν να ζει και να προσφέρει σ’ αυτό.

-Η αμφισβήτηση με την ταυτόχρονα θετική ενέργεια που εξέπεμπε υπήρξαν τα χαρακτηριστικά της δημιουργικής διαδρομής του.

-Υπήρξε ένας αμφισβητίας, και αυτό  είναι η κληρονομιά του,  ταιριάζει γι’ αυτόν ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη:

«Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν την φθορά»   Ο Νίκος Κούνδουρος υπήρξε ένας από αυτούς. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey