FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 14|05|2018 11:09

Ας σοβαρευτούν όλοι πριν είναι αργά!

 

Η απόφαση, κατά πλειοψηφία, του δημοτικού συμβουλίου Λέσβου να συνταχθεί με την άποψη που προβάλλει η κεντρική ένωση των δήμων, η ΚΕΔΕ, προτάσσοντας το θέμα του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αντιτίθεται στο κυβερνητικό νομοθέτημα με τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση το «Κλεισθένης», δεν απαντά στις προτεραιότητες της Λέσβου και τις ιδιαιτερότητές της. Η ΚΕΔΕ δεν θέλει καμιά συζήτηση για διασπάσεις δήμων και αντιτίθεται στις διαρροές Σκουρλέτη και άλλων κυβερνητικών στελεχών για το θέμα αυτό, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το νησί μας. Αντιδρά η ΚΕΔΕ και στο θέμα της επαναφοράς των κοινοτήτων, γιατί για την Αττική και τις μεγάλες πόλεις που εκπροσωπούνται κατά κύριο λόγο στην κεντρική ένωση, οι κοινότητες είναι... ψιλά γράμματα! Για τη Λέσβο όμως, που έχει 73 κοινότητες, πολλές απ’ αυτές τείνουν να εξαφανιστούν από τον χάρτη, αν δεν υπάρξει μέριμνα για το πως αυτές θα στηριχθούν και θα εκπροσωπηθούν με υπόσταση και όχι ως «ξένοι επισκέπτες» στον τόπο τους, το θέμα είναι μείζον και με τεράστια κοινωνική διάσταση. Αυτά όλα δεν πέρασαν όμως στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, δεν έγιναν κτήμα των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, ενώ θα έπρεπε, που τώρα εμφανίζονται απέναντι στα βασικά αιτήματα της Λέσβου, αν πράγματι είναι αυτά που ενστερνίζεται και θέλει να γίνουν και με τη... βούλα νόμος του κράτους. Κατά τη γνώμη μας, η θέση της αυτοδιοίκησης της Λέσβου και των παραγόντων της, είναι πολύ θολή και ως τέτοια είναι αδύνατο να περάσει το μήνυμα της και προς την κυβέρνηση και προς τα κόμματα και προς τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης και αυτό εγκυμονεί πιθανό «ατύχημα» για την εξέλιξη του μείζονος αιτήματος του νησιού, την διάσπαση δηλαδή του ενός δήμου. Πριν λοιπόν συμβούν τα δυσάρεστα, όπως και προ ετών με την επιχείρηση διάσπασης του δήμου, ας σοβαρευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και παράγοντες του τόπου μας, πριν είναι αργά. Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, ας μη πάνε χαμένοι με αντεγκλήσεις χωρίς νόημα.

Μα.Μ.

 

Υποχρεωτικά τα προνήπια

Εμμέσως απαντά ουσιαστικά ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Αριστείδης Καλάργαλης, όχι μόνο στα ερωτήματα που θέτουν οι γονείς για το μέτρο της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, το οποίο ζητούσε να αρθεί για τα νηπιαγωγεία της πόλης της Μυτιλήνης, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Ο κ. Καλάργαλης διευκρινίζει ότι στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης  είναι ενταγμένοι οι εξής Δήμοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: Λέσβου, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Ικαρίας, Φούρνων Κορσέων, Οινουσσών, Ψαρών.

Ως εκ τούτου τα προνήπια που είναι γεννημένα το έτος 2014 εγγράφονται υποχρεωτικά στα δημόσια Νηπιαγωγεία μέχρι 18 Μαΐου, όπως ορίζει η κατανομή που έχει οριστεί από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης. Δεν προκύπτει δηλαδή καμιά υπαναχώρηση από την αρχική στόχευση του υπουργείου, ούτε και κάποια εξαίρεση για την μη εφαρμογή του μέτρου τουλάχιστον για την πόλη της Μυτιλήνης.

Αν.Παζ.

 

Ο Γιούνκερ για το προσφυγικό

Την ανάγκη επίδειξης μεγαλύτερης αλληλεγγύης από τα κράτη μέλη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Ιταλία, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε πως γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη μια στιγμή στη άλλη και ότι οικοδομείται σταδιακά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι κρίσεις αδυνατίζουν την ΕΕ και οδηγούν στην άνοδο των λαϊκισμών και των εθνικισμών.

Η αλληλεγγύη δεν αφορά μόνο το προσφυγικό, αλλά και την οικονομία, τόνισε επίσης ο κ. Γιούνκερ φέρνοντας ως παράδειγμα τόσο την οικονομική ενίσχυση των κρατών που προωθούν διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές, όσο και το απόθεμα που υπάρχει στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων και άπορο λεπτών καταστάσεων. Σημείωσε, επίσης, ως ένδειξη αλληλεγγύης τον διπλασιασμό των ποσών για το πρόγραμμα Έρασμος.

Αναφερόμενος τέλος στις αδυναμίες της ΕΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που αφορούν τόσο την εξωτερική όσο και τη φορολογική πολιτική.

Α.Ω.

 

 

Ο μη ανταγωνισμός τους δίνει την άνεση!  ρ5

Τα τελευταία χρόνια η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μυτιλήνης με τον Πειραιά γίνεται με νεότευκτα πλοία, ανεβάζοντας έτσι κατά πολύ το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες. Από την εποχή που η ΝΕΛ ένιωσε για τα καλά τον ανταγωνισμό, με την είσοδο της Hellenic Seaways στη γραμμή, η άτυπη κόντρα των ναυτιλιακών εταιρειών απέβαινε προς όφελος των ταξιδιωτών. Όλο και πιο καινούρια πλοία, όλο και πιο γρήγορα, όλο και πιο σύγχρονα. Σήμερα, μετά από την εξαγορά της HSW από την ATTICA, το τοπίο φαίνεται να αλλάζει. Και οι φόβοι των νησιωτών, τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Χίο είναι υπαρκτοί. Η φημολογία εξάλλου παραμένει έντονη, ότι πολύ σύντομα θα προκύψουν αντικαταστάσεις στα πλοία της γραμμής. Βλέπετε, από τη στιγμή που δεν υφίσταται πλέον ανταγωνισμός μεταξύ Hellenic Seaways και Blue Star Ferries, δίνεται πλέον στην συγχωνευμένη εταιρεία η δυνατότητα να «παίξει» μπάλα αλλιώς. Τα νεότευκτα πλοία της να ταξιδεύουν πλέον σε άλλες θάλασσες και η γραμμή Μυτιλήνης-Χίου-Πειραιά να καλύπτεται από σκαριά 15ετίας και άνω. Ίσως αυτό να είναι και το τίμημα της δέσμευσης προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές για τα επόμενα χρόνια. Όλα αυτά βέβαια, αν δεν προκύψει δεύτερος «παίκτης», που θα κάνει γερό μπάσιμο στη γραμμή του βορείου Αιγαίου. Ποιος όμως μπορεί να είναι αυτός;

Β.Παπ.

 

Πυρρά και από Κυρίτση για «Κλεισθένη» 5

Δεν δέχεται μόνο από τα… δεξιά, «πυρρά» το νομοσχέδιο του «Κλεισθένη» στην αυτοδιοίκηση. Τα δέχεται και από τα αριστερά. Με την Αγλαϊα Κυρίτση, στην πρόσφατη σχετικά με το νομοσχέδιο συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, να το αναγνωρίζει ως μία μεταρρύθμιση που «πηγαίνει αρκετά νεοφιλελεύθερα βήματα πιο πέρα». Αφού ενσωματώνει πλήρως τις κατευθύνσεις του 3ου μνημονίου περί «Τριετούς στρατηγικής μεταρρυθμίσεων».  Ενώ και για την απλή αναλογική, η κ. Κυρίτση δε δείχνει απόλυτα ικανοποιημένη, ενθυμούμενη τον Αριστοτέλη που αναγνώρισε στον Κλεισθένη ότι «έδωσε την πολιτεία στο λαό». Για σχολιάσει σκωπτικά πως «αυτό είναι και σήμερα το ζητούμενο: Η πολιτεία στο λαό. Οι λαθροχειρίες ένθεν κακείθεν είναι κυνική πρόκληση. Και ο νοών νοείτω...».

Α.Ω.

 

Τι συμβαίνει;

Τρία δελφίνια νεκρά εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Κράτηγο, τη Χαραμίδα και τη Θερμή. Εκτιμάται πως ένα από αυτά παρέκκλινε της πορείας του και βγήκε στη στεριά, ενώ δεν φαίνονταν να φέρει κάποιο τραύμα. Πάντως οι λιμενικές αρχές γνωρίζουν για τα τρία νεκρά δελφίνια. Ελπίζουμε να είναι τυχαίο γεγονός.

Αν.Παζ.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top