FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 01|06|2017 19:32

Στη Λέσβο συγκεντρώνεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον των Γεωπάρκων, αφού εκπρόσωποι από 25 διαφορετικές χώρες θα βρεθούν στο νησί μας τον επόμενο μήνα για να συμμετάσχουν στην 31η Σύνοδο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2017, με αντικείμενο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και ανάπτυξη του γεωτουρισμού», από τις 12 έως τις 22 Ιουνίου.

Πρόκειται για την κορυφαία εκπαιδευτική δράση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών από όλο τον πλανήτη. Οι συμμετέχοντες, εκτός των διαλέξεων, θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Γέρα, Πλωμάρι, Σίγρι, Ερεσό, Πέτρα, Μόλυβο αλλά και Καλλονή, όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Γεωπάρκο Λέσβου, το φυσικό περιβάλλον του, τα μοναδικά γεωλογικά μνημεία, τους οικοτόπους, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία, τα μοναστήρια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς αλλά και τα τοπικά προϊόντα του νησιού.

 

Σπουδαίες προσωπικότητες

Στη διεθνή συνάντηση θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίων, επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κορυφαίοι επιστήμονες σε θέματα διαχείρισης γεωπάρκων, ανάδειξης φυσικών μνημείων και ανάπτυξης του γεωτουρισμού. Ανάμεσά τους θα είναι:

- Ο καθηγητής Patrick Mc Keever, διευθυντής του Τομέα Γεωλογικών Επιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων της UNESCO.

- Ο καθηγητής Ibrahim Kommoo του Πανεπιστημίου της Μαλαισίας (UMT), αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και συντονιστής του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας - Ειρηνικού.

- Ο καθηγητής Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

- Ο καθηγητής Setsuya Nakada του Πανεπιστημίου του Τόκιο Ιαπωνίας και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

- Ο Δρ. Guy Martini, διευθυντής του Γεωπάρκου Haute Province της Γαλλίας και γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

- Ο καθηγητής Jianping Zhang, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και Σύμβουλος της UNESCO σε θέματα Γεωπάρκων.

- Ο Δρ. Zheng Yuan της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και συντονιστής του Δικτύου Γεωπάρκων της Κίνας.

- Ο Δρ. Mahito Watanabe του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών της Ιαπωνίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας - Ωκεανίας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

- Ο Δρ. Ouabbas Mustapha, διευθυντής του Γεωπάρκου του Μαρόκου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

- Η Δρ. Marie-Luise Frey, διευθύντρια της απολιθωματοφόρας θέσης Messel Pit της Γερμανίας - Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

- Η Δρ. Kristin Rangnes, διευθύντρια του Γεωπάρκου Gea Norvegica, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και συντονιστής του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

- Ο Δρ. Mauricio Burlando, διευθυντής του Γεωπάρκου Beigua της Ιταλίας και μέλος του Συμβουλίου «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

- Η Δρ. Gail Bremner, διευθύντρια του Γεωπάρκου Stonehammer του Καναδά και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

 

Με την υποστήριξη της UNESCO

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2017 διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την υποστήριξη της UNESCO, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου. Εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος Global Geoparks και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και πραγματοποιείται στα πλαίσια του εορτασμού του «Διεθνούς Έτους αειφόρου τουρισμού - 2017». Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Λέσβου, ειδική εκδήλωση με θέμα «Γεωπάρκο Λέσβου: Αειφόρος τουριστικός προορισμός», προβάλλοντας το νησί μας ως κέντρο εκπαίδευσης και πρότυπο για τη δημιουργία και τη λειτουργία των Γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο.

 

Ειδικές δραστηριότητες

Καινοτομία του προγράμματος αποτελεί η οργάνωση ειδικών δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε παρατήρηση πουλιών στον υγροβιότοπο της Καλλονής, θα κάνουν ιστιοπλοΐα στη νότια Λέσβο, καταδύσεις στην Πέτρα, αναρρίχηση στην Παναγιά Κρυφτή στο Πλωμάρι, διαδρομές στη φύση, πεζοπορία στην κεντρική Λέσβο καθώς και ποδηλασία.

Κατηγορία Οικονομία
- 01|06|2017 19:28

Πρόσφατα, κοινοποιήθηκαν από το ΥΠΑΑΤ εστίες Αφθώδους πυρετού στα Τουρκικά παράλια, απέναντι από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η επιβεβαίωση Αφθώδους πυρετού καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων βιοασφάλειας, στα νησιά μας.

O αφθώδης πυρετός είναι ιογενές νόσημα που προσβάλλει όλα τα ζώα που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος (βοοειδήαιγοπρόβαταχοίρους) και για τον λόγο αυτό έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Η εξάπλωση της νόσου είναι ταχύτατη με τεράστιες οικονομικές απώλειες. Έχει μικρή θνησιμότητα μεταξύ των ενήλικων ζώων, αλλά στα νεαρά είναι μεγαλύτερο λόγω της μυοκαρδίτιδας που προκαλεί σε αυτά.

Τρόποι μετάδοσης

 • H μετάδοση μπορεί να γίνει με άμεση ή έμμεση επαφή των μολυσμένων με τα υγιή ζώα,
 • μέσω των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με τα ζώα ή μέσω αντικειμένων, οχημάτων μεταφοράς κτλ. και
 • μέσω του αέρα που μπορεί να μεταφερθεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις καθώς και  πάνω από θαλάσσιες περιοχές.

Συμπτώματα της νόσου

 • Υψηλός πυρετός
 • εμφάνιση φυσαλίδων στη στοματική κοιλότητα, στο ρινικό βλεννογόνο, το μεσοδακτύλιο διάστημα και τη στεφάνη.

Συχνότερα οι φυσαλίδες εντοπίζονται στη γλώσσα, την εσωτερική επιφάνεια των χειλιών και τα ούλα. Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι η αδυναμία πρόσληψης τροφής με αποτέλεσμα τη γρήγορη απώλεια βάρους, την καθυστέρηση ανάπτυξης και τη μεγάλη πτώση της γαλακτοπαραγωγής. Επίσης οι φυσαλίδες στα πόδια εμφανίζονται κυρίως ανάμεσα στα δύο δάκτυλα, αλλά και γύρω από τις οπλές με αποτέλεσμα την αδυναμία βάδισης και στάσης του ζώου, έτσι αυτό είναι σε μόνιμη κατάκλιση.

 • Στα αιγοπρόβατα χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι αγαλαξία

Ο άνθρωπος δεν προσβάλλεται από την κατανάλωση κρέατος, προϊόντων κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που προέρχονται από ζώα που πάσχουν από αφθώδη πυρετό.

Προληπτικά μέτρα

Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να λάβουν τα παρακάτω μέτρα για την προστασία της εκμετάλλευσής τους:

 1. Περιορισμός της εισόδου των επισκεπτών στην εκμετάλλευση και ιδιαίτερα εάν έχουν επισκεφτεί πρόσφατα αγροτικές περιοχές της Τουρκίας και έχουν έρθει σε επαφή με ζώα.
 2. Πρέπει να υπάρχει λουτρό απολύμανσης σε κάθε είσοδο-έξοδο της εκμετάλλευσης για την απολύμανση των υποδημάτων των επισκεπτών πριν από την είσοδο τους στην εκμετάλλευση καθώς και των οχημάτων. Το απολυμαντικό πρέπει να ανακινείται τακτικά και χρησιμοποιείται κάποιο από τα εγκεκριμένα για το σκοπό αυτό απολυμαντικά.  
 3. Να μην εισέρχονται οχήματα και ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ζώων στην εκμετάλλευσή.
 4. Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων της εκμετάλλευσης μετά από κάθε μεταφορά.
 5. Αποφυγή προμήθειας εξοπλισμού και σκευών για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από την Τουρκία και ιδιαίτερα των μεταχειρισμένων.
 6. Ενημέρωση των Κτηνιατρικών αρχών για την εμφάνιση ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα εκμετάλλευσης.

Λόγω του υψηλού κινδύνου που υφίσταται αναφορικά με τη μετάδοση της ασθένειας, επιβάλλεται η πιστή εφαρμογή των προληπτικών μέτρων από τους κτηνοτρόφους. Τονίζουμε ότι ο Αφθώδης πυρετός είναι νόσημα υποχρεωτικής δηλώσεως.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Π. Β. Αιγαίου είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων για περαιτέρω ενημέρωση και πληροφορίες. Η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από την ενδεχόμενη είσοδο του Αφθώδους πυρετού στο νησί μας. Για ενημέρωση ή αναγγελία ύποπτου περιστατικού επικοινωνείστε άμεσα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, Τμήμα Υγείας των Ζώων, τηλ: 2251047427, 2251042236.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 01|06|2017 18:46

Συναυλία με τη χορωδία Μυτιλήνης «Νίκος Σκαλκώτας» υπό τη διεύθυνση του Στέλιου Λασκαρίδη και το Μουσικό Σύνολο Βιολιών «Arpège» της Αγγελικής Ντανιλέβσκα, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Η συναυλία θα είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Μαρκόπουλο.

Η χορωδία θα ερμηνεύσει τραγούδια σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη, Μάνου Ελευθερίου, Διονύσιου Σολωμού και άλλων, που έγιναν διάσημα από τις αξέχαστες ερμηνείες τραγουδιστών, όπως του Νίκου Ξυλούρη, της Μελίνας Μερκούρη, της Βίκυς Μοσχολιού, του Γιώργου Νταλάρα. Και όλα τα παραπάνω, συνοδεία του συνόλου βιολιών «Arpège»: Μυρσίνη Αναγνώστου, Σοφία Ανδριώτου, Γιώργος Δαλδαράς, Ιωάννα Ζαλίδου, Ερμίνα Κυριάκογλου, Όλγα Κυριάκογλου και Σταύρος Στρατήγας.

Συμμετέχουν ακόμα οι μουσικοί Δημήτρης Αλεξανδρής στο πιάνο, Αννίτα Μαντζουράνη στην κιθάρα, και ο Χρήστος Παναγιωταράς στο μπουζούκι. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 01|06|2017 18:43

Μια απτή απόδειξη της κοινωνίας της κρίσης, στην Ελλάδα, είναι και ο φόρος τιμής που έγκριτη αθηναϊκή εφημερίδα απέτισε με ένα ατυχέστατο χιουμοριστικό σκίτσο, στον Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 27 Μαΐου 1963, και ο εξίσου άστοχος τρόπος που η δολοφονία του παραλληλίστηκε με την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου, την περασμένη εβδομάδα.

Πιθανόν να μην εννοώ το χιούμορ. Δεν βρίσκω ωστόσο καμία αναλογία ανάμεσα στα δύο ιστορικά πρόσωπα, στις δολοφονικές απόπειρες εναντίον τους και κυρίως δεν αισθάνομαι ότι αντιπροσωπεύουν ανάλογες αξίες στην ελληνική πολιτική συνείδηση. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης υπήρξε ένα πρόσωπο σύμβολο του πολιτικού μοραλισμού και της καθαρότητας, το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω του, απλούς ανθρώπους αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής διανόησης. Ατύχησε ή ευτύχησε να μην προλάβει να διαχειριστεί πολιτική εξουσία, άρα και να μη διαπράξει πολιτικά ατοπήματα, ούτε να υποκύψει σε συμβιβασμούς. Δολοφονήθηκε από κοινούς εγκληματίες του ποινικού κώδικα και μοιραία εξελίχθηκε σε σύμβολο ματαιωμένων προσδοκιών για μια διακυβέρνηση της χώρας, χωρίς επεμβάσεις ξένων κέντρων εξουσίας.

Ζούμε σε πολύ σκληρή εποχή, για να κρίνουμε ψύχραιμα τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Αν ο ακαδημαϊκός βίος του τελευταίου είναι σαφώς πλουσιότερος από εκείνον του Λαμπράκη, φοβούμαι ότι πολύ δύσκολα θα διεκδικήσει στην ελληνική ιστορία έναν θώκο εξίσου συμβολικό με τον αντίστοιχο τού πρόωρα χαμένου πρωταθλητή, γιατρού και βουλευτή. Αφενός, γιατί ως προσωπικότητα δε διαθέτει τη λαϊκότητα που απαιτείται, και αφετέρου -κυρίως γι’ αυτό- επειδή διαχειρίστηκε την πολιτική εξουσία σε μια περίοδο της ελληνικής ιστορίας σκληρή και άχαρη. Για την πλατιά μάζα των μικρομεσαίων, είναι ο πρωθυπουργός που πετσόκοψε τον Σεπτέμβρη του 2011, τη μισθοδοσία του ελληνικού δημοσίου, κατά το ένα τέταρτο. Ακόμη κι αν αυτό έγινε για λόγους ύψιστου εθνικού συμφέροντος, μάλλον ο κύριος Παπαδήμος αδυνατεί να συμπληρώσει τα εύσημα που τον καθιστούν λαϊκό είδωλο. Από την άλλη, νομίζω η κίνηση αυτή, στάθηκε από τις πιο αποφασιστικές, ώστε στην εκλογική αναμέτρηση τον Μάη του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αδυνατώ συνεπώς να καταλάβω γιατί «αριστεροί Γκοτζαμάνηδες πάνω σε ένα τρίκυκλο», σαν αυτό που δολοφόνησε τον Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, «θα επιχειρούσαν την φυσική εξόντωση του κυρίου Παπαδήμου». Μεταξύ μας, ανδριάντα θα έπρεπε να του στήσουν! Ας σημειώσω ότι σε εποχές που οι τρομοκρατικές επιθέσεις των ισλαμιστών εκδηλώνονται σταθερά, ούτε χιούμορ πια δεν αντέχω να γίνεται με ανάλογα θέματα.

Για μένα και για πολλούς νομίζω, η κορύφωση του δράματος της δολοφονίας Λαμπράκη, ήταν εκείνο το Σάββατο βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Η ίδια η δολοφονία. «Όχι η εκλογή του Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ούτε η ατυχής θητεία του». Κάποτε, ειδικά στις μέρες μας, το σημαντικό πρέπει να διακρίνεται εμφανώς από το εμπαθές. Και οι αναφορές στην ελληνική ιστορία θα ήθελα να γίνονται ουσιαστικότερα και με πιο κριτικό και απαθές βλέμμα.

Ίσως το μόνο σημείο, στο οποίο κάπως συμφωνώ είναι ότι ο Παύλος Χαϊκάλης, λόγω σωματικής κατατομής, με το κατάλληλο μακιγιάζ, μπορεί να ενσάρκωνε κινηματογραφικά εύστοχα τον κύριο Παπαδήμο. Φοβάμαι ωστόσο ότι ακόμη και η επιλογή του σκηνοθέτη είναι άστοχη. Εκτός κι αν δεχτούμε ότι μόνον ο ποιητικός αλλά σχεδόν καταθλιπτικός και παραμορφωτικός φακός του Γιώργου Λάνθιμου, μπορεί να γίνει το άλλοθι της πολιτικής παραμόρφωσης της ιστορίας, ώστε να χωρέσει σε κάποιο πλάνο αυτός ο απίστευτος και ανιστόρητος παραλληλισμός των δύο προσώπων.

Ας μοιραστώ εν κατακλείδι μαζί σας μια εκλεκτικιστική παρατήρηση: ο Γιώργος Λάνθιμος, σε αντίθεση με τον Κώστα Γαβρά, κυνηγά το συγχρονικό καθολικό ανθρώπινο, καταργώντας τα εθνικά σύνορα. Σκηνοθέτησε βέβαια το video clip «Άντεξα» του Σάκη Ρουβά. Ίσως αυτό θα μπορούσε να το αφιερώσει στην …«Ελλάδα της Η» δηλαδή, σύμφωνα με το σκίτσο, της ήττας! 

 

Καλυψώ Λάζου

Κατηγορία Πολιτισμός
- 01|06|2017 17:45

Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη «Το καμένο παλάτι: η πλούσια ιστορία του πρώτου ιθαγενούς προέδρου στη Λατινική Αμερική, Εβο Μοράλες» των εκδόσεων «Κέδρος», παρουσιάζει το ερχόμενο Σάββατο ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών «Η αναγέννηση» στις 7 το απόγευμα, επί της οδού Εθν. Αντιστάσεως 33, στη Δάφνη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Λίζα Δουκακάρου και Γωγώ Καρκάνη, ενώ την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

Το βιβλίο παρουσιάζει επίσης σημαντικά γεγονότα από τη νεότερη πολιτική ιστορία της Βολιβίας. Ο δημοσιογράφος συνάντησε τον Έβο Μοράλες στη Λα Πας, σε υψόμετρο περίπου 4 χιλιάδων μέτρων στις Άνδεις και ταξίδεψε μαζί του με το προεδρικό αεροσκάφος αλλά και με ελικόπτερο σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο Έβο Μοράλες γεννήθηκε σε ένα χωριό στις Άνδεις, σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών. Το σπίτι του δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε τρεχούμενο νερό. Η σκεπή ήταν από άχυρα και το πάτωμα από χώμα. Ο Μοράλες προέρχεται από τους ιθαγενείς Αϋμάρα και όπως διηγείται ο ίδιος, μέχρι την ηλικία των 14 ετών δεν είχε ούτε παπούτσια να φορέσει.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά και στον λεγόμενο «πόλεμο του νερού» στις αρχές του 2000, μια λαϊκή εξέγερση που έγινε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και στις κινητοποιήσεις που ανάγκασαν τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, Σάντσες δε Λοσάδα, να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο.

Το «Καμένο παλάτι» είναι το δεύτερο βιβλίο του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη για την πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Το προηγούμενο βιβλίο του, «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής», (εκδόσεις «Κέδρος», 2014), παρουσίαζε κυρίως την πολιτική διαδρομή του πρώην ηγέτη της λεγόμενης μπολιβαριανής επανάστασης στη Βενεζουέλα, Ούγο Τσάβες, αλλά και την ιστορία του ηγέτη της περουβιανής επανάστασης Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, συμμάχου του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος ήταν θείος του συγγραφέα. 

 

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 01|06|2017 17:37

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις εγκαταστάσεις του Οινοφόρου Μεγαλοχωρίου, στον Καρά Τεπέ Μυτιλήνης για τις τελευταίες αλλαγές στο εργατικό δίκαιο και την ασφαλιστική νομοθεσία της χώρας. Δεκάδες λογιστές και δικηγόροι της Μυτιλήνης, παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές Δημήτρη Μπούρλο και Κωνσταντίνο Πηνιώτη, ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Μπούρλος ανέλυσε τον νέο ασφαλιστικό νόμο, τις τάσεις που διαμορφώνονται με την ψήφιση του, τις κατευθύνσεις στις οποίες κινείται η κυβέρνηση, τα προβλήματα και τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από την λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Εκτενή ήταν η αναφορά του στα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλιση όσων αμείβονται με την έκδοση τιμολογίων παροχής υπηρεσιών, τα «μπλοκάκια». Επίσης ανέλυσε τις ιδιαιτερότητες που αφορούν την ασφάλιση των αγροτών και την ασφάλιση των εργατών γης (εργόσημο).

Ο κ. Μπούρλος αναφέρθηκε και στις διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας που θεσπίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο που πέρασε από την Βουλή στις 18 Μάη.

Ο κ. Πηνιώτης στάθηκε ιδιαίτερα στις αλλαγές που έχουν επέλθει στην εργατική νομοθεσία από το 2010 και μετά, και το περιβάλλον που διαμορφώνεται τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους.

 

Ο Στρ. Αιβαλιώτης
Διοργανωτής της ημερίδας ήταν ο λογιστής Στρατής Αϊβαλιώτης, ο οποίος δήλωσε στο «Ε»: «Ξεκινώντας ως tax-accountants.gr μια νέα προσπάθεια ποιοτικής και αξιόπιστης ενημέρωσης των συναδέλφων και όχι μόνο, πραγματοποιήσαμε με επιτυχία την δεύτερη ημερίδα, με θέμα την ανάλυση του Νέου Ασφαλιστικού Νόμου 4387/2016, αυτή την φορά σε συνεργασία με το δεκαπενθήμερο περιοδικό “Δελτίον Εργατικής Νομοθεσίας” και τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας έγινε ανάλυση επίκαιρων θεμάτων του εργατικού δικαίου, παρουσία των επικεφαλής αρμόδιων υπηρεσιών. Εισηγητές της παραπάνω ημερίδας ήταν οι διακεκριμένοι δικηγόροι, κ. Δημήτριος Μπούρλος, μέλος της επιτροπής για το ασφαλιστικό, και ο κ. Κωνσταντίνος Πηνιώτης, εργατολόγος.

Στόχος των ημερίδων αυτών είναι να προσφέρουμε στους λογιστές, τους νομικούς, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους της Λέσβου, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σε κρίσιμα ζητήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Η συμμετοχή στελεχών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίνει την δυνατότητα να αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος και να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο εφαρμογής των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων».

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Φωτο στο φάκελο της ημέρας

 

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 01|06|2017 17:31

Πολλές φορές πάμε γρήγορα στο σούπερ μάρκετ, πεινασμένοι, και αγοράζουμε τρόφιμα χωρίς πολλή σκέψη. Έτσι όμως ενδέχεται να μην κάνουμε τις πιο υγιεινές επιλογές. Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε τρόφιμα;

Αυτό που βλέπουμε στις συσκευασίες τροφίμων είναι το μπροστινό μέρος, όμως δεν σημαίνει ότι αυτό που αναγράφεται είναι και το αληθές. Αντίθετα, διαβάζοντας το πίσω μέρος της συσκευασίας, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το τρόφιμο. Εκεί θα δούμε τα συστατικά και τα αλλεργιογόνα, την ημερομηνία λήξης του προϊόντος, ποια είναι η μια μερίδα, και τις διατροφικές πληροφορίες του προϊόντος.

Στον πίνακα με τις διατροφικές πληροφορίες θα διαβάσουμε πόσες θερμίδες (kcal) περιέχει το προϊόν, πόσους υδατάνθρακες και σάκχαρα, φυτικές ίνες, λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά, πρωτεΐνες, αλάτι και πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα, ανά 100 γραμμάρια ή ml, και ανά μερίδα. Είναι σημαντικό να διαβάσουμε ποιά είναι η μερίδα του προϊόντος, καθώς μια συσκευασία, όσο μικρή και αν μας φαίνεται, μπορεί να περιέχει πάνω από μια μερίδες. Για παράδειγμα, στα πατατάκια, η μερίδα είναι τα 25 γραμμάρια, όχι όλη η συσκευασία (70 γραμμάρια)!

Επίσης, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα όπου στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας αναγράφεται ότι το προϊόν δεν περιέχει ζάχαρη, ενώ στην πίσω πλευρά, στα συστατικά, αναγράφεται ότι το προϊόν περιέχει κάποιο άλλο σάκχαρο, όπως μέλι, σιρόπι γλυκόζης, συμπυκνωμένο χυμό φρούτων, λακτόζη, φρουκτόζη και άλλα σιρόπια ή σάκχαρα. Επομένως, το προϊόν δεν περιέχει κρυσταλλική ζάχαρη, αλλά μια εναλλακτική πηγή ζάχαρης, χωρίς διαφορά στη θρεπτική αξία του.

Επιπλέον, στα συστατικά θα διαβάσουμε και τα πρόσθετα τροφίμων ή τα «Ε», τα οποία έχουν κακή φήμη, χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι επιβλαβή, καθώς τα τρόφιμα και τα πρόσθετα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους. Ακόμη και η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) που πολλές φορές χρησιμοποιείται ως πρόσθετο, έχει αριθμό Ε. Παράλληλα, λέγεται ότι πρέπει να αποφεύγουμε τρόφιμα με συστατικά που δεν μπορούμε να προφέρουμε. Αυτή η πρακτική φυσικά δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση, καθώς πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και ουσίες έχουν περίπλοκες ονομασίες.

Τέλος, ενώ στον πίνακα με τη διατροφική αξία των προϊόντων αναγράφονται τα κορεσμένα λιπαρά, δεν αναγράφονται τα τρανς λιπαρά οξέα. Όμως, αν διαβάσουμε τα συστατικά, μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε, καθώς αναφέρονται ως υδρογονωμένα (φυτικά) έλαια, ή μερικώς υδρογονωμένα (φυτικά) έλαια. Ειδικά αν αναφέρονται πριν από πηγές ακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών, τότε ενδέχεται το προϊόν να περιέχει σχετικά μεγάλη ποσότητα τρανς λιπαρών. Στην Αμερική, η ετικέτα τροφίμων αναγράφει μαζί με τα κορεσμένα λιπαρά, εάν το τρόφιμο περιέχει τρανς λιπαρά.

Η διατροφή μας έχει αντίκτυπο στην υγεία μας, επομένως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το τι βάζουμε στο καλάθι του σούπερ μάρκετ, και στο σπίτι μας. Είναι απαραίτητος ο έλεγχος των συσκευασιών τροφίμων, έτσι ώστε να είμαστε ενημερωμένοι για το τι περιέχει το τρόφιμο που επιλέξαμε, και να είμαστε σίγουροι ότι κάναμε την κατάλληλη επιλογή.

 

Κατηγορία Παιδεία
- 01|06|2017 17:16

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη «Γιορτή της Εκπαίδευσης». Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων παρουσιάζουν τα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων για το σχολικό έτος 2016-2017 με τη συμμετοχή μαθητικών ομάδων από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Λέσβου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με παρουσιάσεις 1 και 2 Ιουνίου και εκθέσεις 1 έως 7 Ιουνίου 2017.

 

Το πρόγραμμα

Πέμπτη 1 Ιουνίου

9.15 - 9.30: Προσέλευση Σχολικών Ομάδων - Έναρξη Προγράμματος.

9.30 - 9.45: Χαιρετισμοί.

9.45 - 10.05: «Think Green! - Σκέψου πράσινα!», Δημοτικό Σχολείο Θερμής, τάξη Ε΄, Εκπ.: Ελένη Βαμβακά, Ευφροσύνη Γιαννακέλλη, Μάγδα Μαργαρίτη, Νίκος Χαλκιώτης.

10.05 - 10.25: «Ταξιδεύοντας στο γεωλογικό παρελθόν του τόπου μας», Δημοτικό Σχολείο Καλλονής Ε1΄ & Ε2΄, Εκπ.: Ιωάννης Παττακός, Μαρίνα Γιαβάση.

10.25 - 10.45: «Η Γη ως ουράνιο σώμα», Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρου, τάξη Στ΄, Εκπ.: Ηρακλής Κατσάρης.

10.45 - 11.00: Διάλειμμα - Ξενάγηση στην έκθεση στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

11.00 - 11.20: «Δόντια γερά για χαμόγελα πολλά», Δημοτικό Σχολείο Φίλιας, ολοήμερο τμήμα, Εκπ.: Αλεξάνδρα Χαλβατζή.

11.20 - 11.40: «Εκπαιδευτική ρομποτική - Γέφυρα αλληλεγγύης προσφύγων», Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρου, τάξη Στ΄, Εκπ.: Ηρακλής Κατσάρης, Λάζαρος Ιωαννίδης.

11.40 - 12.00: «Κάνε τη ζωή σου ένα όνειρο και από ένα όνειρο μια πραγματικότητα: ο Μικρός Πρίγκιπας ταξιδεύει στον “πλανήτη” Λέσβο», Δημοτικό Σχολείο Καλλονής, μαθητές από όλες τις τάξεις, Εκπ.: Χριστόδουλος Χατζηιωάννου.

12.00 - 12.30: Ξενάγηση στην έκθεση στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου:

Υλικό Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, Έκθεση Κόμικς: «Το χιούμορ στη ζωή μας», Έκθεση Διαγωνισμού Φωτογραφίας: «Φωτογραφίζοντας το τοπίο της Λέσβου» και η Έκθεση Σχολικών Εκδόσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Β. Αιγαίου υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Β. Αιγαίου. Αποχώρηση των σχολικών ομάδων.

Απόγευμα: 6.30 - 9.00

6.30 - 6.45: Έναρξη Προγράμματος - Χαιρετισμοί.

6.45 - 7.05: «Φτιάχνω την αυλή του σχολείου μου με ανακυκλώσιμα υλικά - Οικολογικά Σχολεία», Δημοτικό Σχολείο Παπάδου, τάξεις Β΄& Δ΄, Εκπ.: Μαρία Κουκάρα, Δήμητρα Ξωχέλλη.

7.05 - 7.25: «Θάλασσα, πηγή έμπνευσης και πολιτισμού μεσ’ από τα τραγούδια», Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς, τάξη Στ΄, Εκπ.: Στρατής Στεφάνου, Αντώνης Χατζέλλης, Ταξιαρχούλα Κουκούλη, Κατερίνα Ταμπάκη.

7.25 - 7.45: «Οι μικροί οικολόγοι εν δράσει, με στόχο την Ποιότητα Ζωής, ακολουθούν τα μονοπάτια του ΚΠΕ Ευεργέτουλα», 7ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, Εκπ.: Ιουλία Σουλιώτη, Ευανθία Χατζηγιάννη, Στρατούλα Κοϊνάκη.

7.45 - 8.05: «Ανακαλύπτοντας το Γεωπάρκο Λέσβου: Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου - Γεώτοποι - φύση - πολιτισμός», Δημοτικό Σχολείο Παπάδου, τάξεις Γ΄, Ε΄, & Στ΄, Εκπ.: Κων/νος Καλλιγαρίδης, Γιώργος Ψάνης.

8.05 - 8.35: «Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου», 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, τάξη Δ2΄, Εκπ.: Νεκταρία Λαγκαδινού, Ιωάννα Πάντα, Ασημίνα Κουτρουμπίλα.

8.35 - 9.00: Βράβευση & Απονομή Επαίνων του Διαγωνισμού Φωτογραφίας της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Λέσβου / Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων & του ΚΠΕ Ευεργέτουλα με θέμα: «Φωτογραφίζοντας το τοπίο της Λέσβου».

 

Παρασκευή 2 Ιουνίου

9.15 - 9.30: Προσέλευση Σχολικών Ομάδων - Έναρξη Προγράμματος.

9.30 - 9.45: Χαιρετισμοί.

9.45 - 10:00: «Με την παράδοση οδηγό γνωρίζω το νησί μου», 2ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, Εκπ.: Μαρία Δεσποτέλλη, Μαρία Κομνηνάκη, Δέσποινα Τσακμάκη.

10.00 - 10.15: «Τα θηριάκια του Β2 συναντούν τα δεινοθηριάκια», 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, Β2, Εκπ.: Δέσποινα Λημναίου.

10.15 - 10.35: «Πλαστικό και χαρτί, αλουμίνιο και γυαλί, τα μαθαίνω τα γνωρίζω και τη φύση δε βρωμίζω», 8ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, Εκπ.: Χριστίνα Ζήση, Κωνσταντία Σκαπέρδα, Γαρυφαλιά Τασλή.

10.35 - 10.45: «Παραδοσιακοί Χοροί του Αιγαίου», 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, Εκπ.: Δέσποινα Μπίρη.

Ξενάγηση στην έκθεση στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

11.00 - 11.15: «… σαν ηφαίστειο που ξυπνά...!», Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών, Εκπ.: Μαρία Δήμου, Μυρσίνη Ζουμπουλή-Ματέλλη.

11.15 - 11.30: «Μαθαίνω για την κλιματική αλλαγή μέσα από το Γεωπάρκο Λέσβου», 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, Γ1΄& Γ2΄, Εκπ.: Λεμονιά Πετρά, Άννα Πάντσου, Μάρω Καρανδάνη.

11.30 - 11.45: «Μπες κι εσύ στο κλίμα της Ευρώπης!», 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, Δ1΄ & Δ2΄, Εκπ.: Ουρανία Πατσατζάκη, Ειρήνη Κολουμαργέτου.

11.45 - 12.00: «Παραδοσιακοί Χοροί της Θράκης», 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, Εκπ.: Δέσποινα Μπίρη.

12.00 - 12.30: Ξενάγηση στην έκθεση στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

Απόγευμα: 6.30 - 9.00

6.30 - 6.45: Έναρξη Προγράμματος - Χαιρετισμοί.

6.45 - 7.00: «Όταν τα Μηθυμνάκια βοηθούν τα αδεσποτάκια», Νηπιαγωγείο Μηθύμνης, Εκπ.: Σουλτάνα Φαϊτατσίδου, Σεβαστή Κεφαλίδου, Ελένη Ξημεράκη.

7.00 - 7.15: «Παίζω, παίζεις, γιατί λένε πώς διαφέρεις;», Νηπιαγωγείο Παρακοίλων, Εκπ.: Ισμήνη Τσιριπλή, Γιώργος Στεφανίδης.

7.15 - 7.25: «Ο γλάρος - Το ελληνικό τραγούδι στη Schoolovision», Δημοτικό Σχολείο Μιστεγνών, Εκπ.: Έλενα Βαϊβάη, Κων/νος Δεσποτέλλης.

7.25 - 7.40: «Το δέντρο, ο καλύτερος μας φίλος!», Νηπιαγωγείο Χιδήρων, Εκπ.: Άννα Καλούσιου.

7.40 - 7.50: Κόμικ με ήρωες τους μαθητές του προγράμματος: «Καλλιεργώ και τρέφομαι υγιεινά», Δημοτικό Σχολείο Συκαμιάς, Εκπ.: Παναγιώτα Δούμουρα.

7:50 - 8.35: Χορωδία εκπαιδευτικών Mosaik: «Το χιούμορ στη ζωή μας».

8:35 - 9.00:

- Βράβευση συμμετοχής των μαθητών στην έκθεση με θέμα: «Κόμικ - Το χιούμορ στη ζωή μας», που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου / Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

- Βράβευση συμμετοχής των σχολικών μονάδων της Λέσβου στην Πανελλήνια Εθελοντική Δράση «Let’s do it».

Κατηγορία Αστυνομία
- 01|06|2017 16:34

Μία απίστευτη -για τα δεδομένα μας- καταγγελία εκβιασμού, ήρθε στο φως της δημοσιότητας χθες, με οργανωμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης, η οποία συνέλαβε δύο υπηκόους Μπαγκλαντές, ηλικίας 33 και 28 ετών, που τραμπούκισαν έναν 36χρονο ομοεθνή τους, προκαλώντας του σοβαρές σωματικές βλάβες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι δύο δράστες στη συνέχεια, απαίτησαν, εκβιάζοντάς τον, να τους καταβάλει και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, για να του επιτρέψουν να εργάζεται ως μικροπωλητής στη Μυτιλήνη! Το περιστατικό έγινε την περασμένη Τρίτη και σε βάρος των δύο δραστών, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εκβίαση και για πρόκληση σωματικών βλαβών.

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 01|06|2017 16:32

 

Το «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του μητροπολίτη Μυτιλήνης, κ.κ. Ιακώβου, με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατά την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου των Φιλανθρωπικών του Πλωμαρίου, δεν εκτονώνεται. Αντίθετα η άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους (και) για τη διαχείριση των Φιλανθρωπικών και παραπέμπει στο διαχρονικό ζήτημα των σχέσεων της Εκκλησίας και του Κράτους, οδηγείται στα άκρα.

Με τον μητροπολίτη να ανακοινώνει διεξαγωγή Τακτικής Γενικής Συνέλευσης για τις 14 Ιουνίου, με σκοπό την εκλογή νέων μελών στο συμβούλιο των ΦΙΠ, τοιχοκολλώντας την σχετική πρόσκληση έξω από τα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου. Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε νέα έκρηξη στους εκπροσώπους του Δήμου στο συμβούλιο των ΦΙΠ, με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου να χαρακτηρίζει «πραξικοπηματική» την παρέμβαση αυτή του μητροπολίτη, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ήδη κινείται νομικά κατά της καταχρηστικής λειτουργίας των εκπροσώπων της Εκκλησίας.

Στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, καταγράψαμε την τελευταία επεισοδιακή συνεδρίαση των ΦΙΠ, κατά την οποία η πλευρά του μητροπολίτη Μυτιλήνης (Ερεσού και Πλωμαρίου) και του αρχιερατικού επιτρόπου της περιοχής, αποχώρησε επεισοδιακά. Επιμένοντας να προτάσσει ως μείζον ζήτημα την εξασφάλιση ενός κλειδιού των γραφείων για τον αρχιερατικό επίτροπο, αφήνοντας σε εκκρεμότητα όλες τις ζωτικής σημασίας να διεκπεραιωθούν, οικονομικής φύσης αποφάσεις. Με αποτέλεσμα τις γνωστές προσαυξήσεις στον φόρο εισοδήματος, τα χωράφια που είναι στην κυριότητα των ΦΙΠ να μένουν ανεκμετάλλευτα, να μην πληρώνεται ούτε ο ΟΤΕ(!) και να δημιουργούνται γενικότερα άνευ λόγου οφειλές προς το δημόσιο. Χώρια ότι και ο βασικός ως προς τον καταστατικό σκοπό των ΦΙΠ, δεν εκτελείται και μάλιστα σε μία περίοδο που υπάρχει μεγαλύτερη ίσως ανάγκη από ποτέ.

 

Επίδειξη δύναμης

Το αδιέξοδο όμως που προέκυψε για μία ακόμη φορά και παρά την (φαινομενικά) καλή διάθεση των μελών του συμβουλίου (δύο εκπρόσωποι της Εκκλησίας και τρεις -εκλεγμένοι- εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας) να καταφέρουν να έρθουν σε μία συνεννόηση, συνεδριάζοντας μετά από έξι μήνες (σ.σ. στο παρελθόν πέρασαν έως και χρόνια για να γίνει συνεδρίαση), είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε. Καθώς η πλευρά της Εκκλησίας, δείχνει διατεθειμένη να πάει στα άκρα την όλη υπόθεση και με μία απόφαση που θυμίζει έντονα τα… οθωμανικά της κατάλοιπα, κάνει επίδειξη δύναμης. Τοιχοκολλώντας χθες την προκήρυξη Τακτικής Γενικής Συνέλευσης για τις 14 Ιουνίου, με θέμα την εκλογή νέων μελών στο συμβούλιο των ΦΙΠ! Η αναγκαία επισήμανση βέβαια που πρέπει να γίνει για αυτήν την πρόθεση του μητροπολίτη Μυτιλήνης (σ.σ. εκείνος υπογράφει την σύγκληση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης), είναι ότι η θητεία του συμβουλίου, είναι τριετής. Και ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014, που σημαίνει πως το παρόν συμβούλιο έχει ακόμα επτά μήνες… θητείας μπροστά του!

 

 

 

Αρμενάκας: «Πάμε στην ΑΔΑ και… βλέπουμε…»

Ποια είναι όμως η αντίδραση των εκλεγμένων μελών του συμβουλίου των ΦΙΠ (σ.σ. ο μητροπολίτης Μυτιλήνης είναι ισόβιος πρόεδρος και ο αρχιερατικός επίτροπος αντιστοίχως ισόβιο μέλος); Ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, μιλώντας στο «Ε» για το θέμα, χωρίς περιστροφές, χαρακτήρισε «πραξικοπηματική» την ενέργεια αυτή του μητροπολίτη και προανήγγειλε πια την προσφυγή του δια της νομικής οδού, για να βρεθεί διέξοδος στο αδιέξοδο: «Είναι προφανές πλέον πως η πλευρά της Εκκλησίας δεν θέλει να συνεργαστεί και επιμένει να θέλει να ελέγξει τα ΦΙΠ με κάθε τρόπο. Με θλίψη, γιατί σέβομαι την Εκκλησία, διαπιστώνω ότι τα επιχειρήματά τους είναι ανύπαρκτα και πως πλέον επιχειρούν να αποπέμψουν με κάθε τρόπο τα νόμιμα και εκλεγμένα -να μην το ξεχνάμε- μέλη του συμβουλίου. Η πρόσκληση σε Τακτική Γενική Συνέλευση είναι μία πραξικοπηματική ενέργεια και δεν μπορούμε πια να μένουμε απαθείς. Καταρχήν θα προσφύγουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρμενάκας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την (το λιγότερο) προβληματική σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας στο Πλωμάρι.

Κατηγορία Δήμος
- 01|06|2017 16:00

Η αλληλογραφία που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες (και) ο Δήμος Λέσβου με το Υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνει ότι το περίφημο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της κυβέρνησης, πράγματι «τρέχει» και δύναται να φέρει ανακοινώσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Καθώς η τελευταία επικοινωνία του Υπουργείου με τη δημοτική αρχή, δίνει προθεσμία μέχρι το τέλος του Ιούνη για την ιεράρχηση των θεωρητικά πιο ώριμων έργων από την συνολική πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Δήμο εδώ και καιρό, για την άμεση ένταξή του για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιβεβαιώνοντας δηλαδή στο ακέραιο τις πρόσφατες διευκρινίσεις επί των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων του υφυπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού, για «κατεύθυνση προς την ωριμότητα», που ουσιαστικά σφίγγει το πλαίσιο δρομολόγησης μεγαλόπνοων έργων. Δεδομένου ότι ο Δήμος Λέσβου (και κατά πως φαίνεται και οι άλλοι νησιωτικοί δήμοι του Β. Αιγαίου), δεν έχουν πολλά «έτοιμα» έργα για χρόνια, για να υποβληθούν σε πρόταση χρηματοδότησης.

Οι διευκρινίσεις Σαντορινιού για τη λειτουργία των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, επιβεβαιώνονται από την τελευταία αλληλογραφία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον Δήμο Λέσβου. Στην οποία γίνεται σαφές πως δεν προβλέπεται τελικά η χρηματοδότηση από το ΠΔΕ μελετών (σ.σ. αφήνεται μόνο ένα παραθυράκι χρηματοδότησης σε ποσοστό 20%) και δίνεται κατεύθυνση με βασικό γνώμονα το υψηλό στάδιο ωρίμανσης.

Τούτων δοθέντων, στον Δήμο Λέσβου θεωρούν πως… αδικούνται για την πολύ καλή (πράγματι) προεργασία τους στην υποβολή πρότασης για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, καταθέτοντάς την και πρώτοι απ’ όλους στο Βόρειο Αιγαίο, διεκδικώντας πόρους από τα συνολικά προσφερόμενα 25 εκ. ευρώ. Και πως ουσιαστικά έρχονται ενόψει της εκκίνησης του Ειδικού Αναπτυξιακού, στην ίδια βάση με όλους τους άλλους δήμους ή γενικά φορείς, οι οποίοι δεν είχαν ενεργοποιηθεί στο να καταθέσουν έγκαιρα μία συνολική πρόταση για το τρέχον πρόγραμμα.

 

Ποια έργα «παίζουν»;

Εκείνο δε που προβλημάτισε περισσότερο, στην «οδηγία Χαρίτση», του αναπλ. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην τελευταία επιστολή προς τον Δήμο -που προφανώς θέλει να απορροφηθούν άμεσα χωρίς αστοχίες τα προσφερόμενα χρήματα- ήταν πως η πρόθεση του προγράμματος είναι να δώσει ένα έργο για κάθε φορέα, τουλάχιστον για το 2017. Που σημαίνει πως ο Δήμος Λέσβου, ανεξαρτήτως τού πώς έχει επιχειρηματολογήσει στην διεξοδική ανάλυσή του, στην πρόταση που κατέθεσε πριν από δύο περίπου μήνες, για την ιεράρχηση των έργων που θέλει να υλοποιήσει, καλείται πλέον να προτάξει ένα έργο. Και με υψηλό στάδιο ωρίμανσης φυσικά. Πόσα έργα τέτοια έχει όμως ο Δήμος Λέσβου, που να μην κατάφερε να τα «χώσει» σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα τόσα χρόνια; Ελάχιστα φυσικά, που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και από την γενική εικόνα που έχουμε, μπορούμε να διακρίνουμε ως πιθανά να μπουν στη (νέα) πρόταση του Δήμου, να αναδείξουμε το Γενί Τζαμί (σ.σ. υπάρχει μελέτη από την Αρχαιολογία), τη Γεωργική Σχολή Ερεσού, τον δρόμο του Χρούσου, αλλά και τον δρόμο του Παλιού, εκτός φυσικά από την αγροτική οδοποιία, που είναι η πιο «βατή» δράση.

 

Νέα επαφή με Χαρίτση;

Όπως και να ‘χει πάντως, στη δημοτική αρχή καλούνται να καταλήξουν (ενδεχομένως και αύριο παρουσία του δημάρχου) στο έργο που θα καταθέσουν ως την πρόταση χρηματοδότησης για το 2017 και να στείλουν το νέο «φάκελο» μέχρι το τέλος Ιούνη, όπως ορίζει ο Αλ. Χαρίτσης στην τελευταία επιστολή του. Με τις πληροφορίες να λένε πως δεν αποκλείεται ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, να στείλει νέα επιστολή προς το Υπουργείο και τον κ. Χαρίτση προσωπικά, ζητώντας μία παράταση μέχρι τον Ιούλη για την κατάθεση πρότασης, αλλά και την εξασφάλιση για τον Δήμο Λέσβου, ενός ακόμη έργου.

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 01|06|2017 14:53

Με 9.170 εγκλωβισμένους στα νησιά πρόσφυγες και μετανάστες βρήκε το βόρειο Αιγαίο ο Ιούνιος. Πρόκειται για αριθμό ανάλογο αυτού του περασμένου Φεβρουαρίου (9.209) όταν μετά από μια μεγάλη προσπάθεια είχαν απεγκλωβισθεί πολλές εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Ας σημειωθεί ότι την 1 του περασμένου Ιανουαρίου στα νησιά βρισκόταν 11.078 άτομα, την 31 Ιανουαρίου 10.123, στις 30 Μαρτίου 8.604 και στις 30 Απριλίου 8.546. 

Τα στατιστικά στοιχεία των προσφυγικών ροπών στα νησιά του βορείου Αιγαίου που στηρίζονται στις ανακοινώσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, δείχνουν μια αύξηση των αφίξεων το Μάιο. Συγκεκριμένα τον περασμένο μήνα έφτασαν 1995 πρόσφυγες και μετανάστες (534 στη Λέσβο, 948 στη Χίο και 513 στη Σάμο) όταν τον Ιανουάριο ήρθαν 1012 (456 στη Λέσβο, 324 στη Χίο και 232 στη Σάμο), το Φεβρουάριο 699 (252 στη Λέσβο, 275 στη Χίο και 172 στη Σάμο), το Μάρτιο 1407 (336 στη Λέσβο, 824 στη Χίο και 247 στη Σάμο) και τον Απρίλιο 1029 (281 στη Λέσβο, 505 στη Χίο και 243 στη Σάμο).

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου τους πρώτους πέντε μήνες του 2017 πέρασαν 6.142 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 1.859 στη Λέσβο, 2.876 στη Χίο και 1.407 στη Σάμο.

Ενώ αναχώρησαν από τα νησιά 8.020 άτομα. Είτε με κατεύθυνση την άλλη Ελλάδα ως άτομα που ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες, ή εγκρίθηκε η χορήγηση ασύλου σε αυτά, ή ακόμα και επέστρεψαν σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στην Τουρκία ή οικιοθελώς ζήτησαν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

 

Επεμβάσεις από τους Τούρκους

Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Ακτοφυλακής το Μάϊο υπήρξαν 27 επεμβάσεις της σε ισάριθμες προσπάθειες περάσματος μεταναστών και προσφύγων σε Ελληνικά νησιά. Επαναπροωθήθηκαν δε στα Τουρκικά παράλια και οδηγήθηκαν σε καταυλισμούς 1.216 άτομα. Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα συνολικά τους πέντε πρώτους μήνες του 2017 έχουν υπάρξει επεμβάσεις σε 120 περιστατικά, επανοπροωθήθηκαν στην Τουρκία 4.997 άτομα ενώ υπήρξαν και 32 συλλήψεις διακινητών.

Πηγή: ΑΠΕ, Στρατής Μπαλάσκας

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top