Εκλογικό βαρόμετρο

19/05/2014 - 16:23

Πρώτη μέρα, πρώτες εκτιμήσεις ένα πρώτο σχόλιο.
Μπορεί να παίζουν ρόλο οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, όμως κακά τα ψέματα. Στην αυτοδιοίκηση - και κατά την άποψή μας, πολύ καλώς - μετράει ακόμα πολύ ο προσωπικός παράγοντας.

Φάνηκε, π.χ., από την επίδοση των υποψηφίων τού ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια. Όπου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και στη Λέσβο και στην Περιφέρεια, πέραν πάσης αμφιβολίας, πρώτο κόμμα ή έστω πολύ κοντά στην πρωτιά.
Κι όμως, οι υποψήφιοί του σε Περιφέρεια και Δήμο είναι τρίτοι και με διαφορά. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι υποτιμήθηκε ο προσωπικός παράγοντας στη στελέχωση των συνδυασμών.

Στην μεν περίπτωση Γεωργούλα, επειδή δεν μπόρεσαν να διευρύνουν το συνδυασμό με πρόσωπα ευρύτερης εμβέλειας. Στη δε περίπτωση Κυρίτση, επειδή μάλλον δεν ήθελαν. Θεμιτή η επιλογή, αλλά είχε το τίμημά της.

Όμως το θέμα ήταν γενικότερο. Και μόνο η ανισομέρεια των επιμέρους αποτελεσμάτων στο Δήμο Λέσβου - και Λήμνου άλλωστε - το επιβεβαιώνει.
Έβλεπες, δηλαδή, σε χωριά ή ομάδες χωριών όπου ένας συνδυασμός είχε καλό ή καλούς υποψηφίους να σαρώνει, και σε άλλα χωριά που συνέβαινε το αντίθετο, να βγαίνει μπροστά με διαφορά άλλος συνδυασμός.

Ακόμα και στην Περιφέρεια, που εξ αντικειμένου τα πράγματα είναι πιο πολιτικά, φάνηκε ο σημαντικός ρόλος των υποψήφιων συμβούλων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Και τώρα τι; Για μεν τη Λήμνο, σας τα είχαμε πει και βέβαια η αναμέτρηση κρίθηκε από τον α΄ γύρο.

Τα δίδυμα Γιακαλή - Καλογήρου στην Περιφέρεια και Γαληνού - Ξύδα στο Δήμο έχουν σίγουρα ενδιαφέρον, αν και έχω την εντύπωση ότι αυτοί που είχαν τα κότσια να κάνουν πολιτική β΄ γύρου από τον α΄ - γιατί θέλει κότσια ασφαλώς, σε φαινομενικά αμφίρροπες αναμετρήσεις -, θα βγουν ωφελημένοι. Θα επανέλθουμε με εξηγήσεις!

Κι ένα τελευταίο. Είχαμε στα χέρια μας ανεπίσημη δημοσκόπηση εδώ και 10 μέρες περίπου, που έδινε με σχετική ακρίβεια τα αποτελέσματα, με μια μικρή απόκλιση μόνο στην Περιφέρεια, χωρίς διαφορά όμως επί της ουσίας.
Αποφύγαμε βέβαια να τη δημοσιεύσουμε, αφού δεν είχε «βούλες και σφραγίδες», αποδείχθηκε όμως ένα πράγμα. Ότι οι δημοσκοπήσεις τελικά είναι αξιόπιστες και χρήσιμες ως εργαλείο, φτάνει αυτοί που τις κάνουν, να είναι καθαροί και να μην υπηρετούν σκοπιμότητες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey