Εκλογικό Βαρόμετρο

21/05/2014 - 16:04

Γράφαμε στο προχθεσινό εκλογικό φύλλο στο «Βαρόμετρο», για το ρόλο των προσώπων στην εκλογική εμβέλεια του κάθε συνδυασμού στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Γράφαμε στο προχθεσινό εκλογικό φύλλο στο «Βαρόμετρο», για το ρόλο των προσώπων στην εκλογική εμβέλεια του κάθε συνδυασμού στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ασφαλώς και παίζει ρόλο το γενικότερο πολιτικό κλίμα, πλην όμως μια καλή επένδυση σε πρόσωπα βοηθά το πολιτικό κλίμα να «απογειωθεί», ενώ το αντίθετο το υποβαθμίζει.

Αυτός, νομίζουμε, ήταν ο βασικό λόγος που οι συνδυασμοί που υποστηρίχθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο Δήμο Λέσβου όσο και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, διέψευσαν τις προσδοκίες των υποστηρικτών τους. Ότι υποτιμήθηκε το ζήτημα της εκλογικής εμβέλειας των στελεχών του συνδυασμού, οπότε το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο της φαινόμενης εμβέλειας του κόμματος.

Για να μην παρεξηγηθούμε, η έννοια της εκλογικής εμβέλειας δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των ανθρώπων που στελεχώνουν τους συνδυασμούς. Μιλάμε αποκλειστικά για εκλογιμότητα.

Στους άλλους περιφερειακούς, αλλά και δημοτικούς συνδυασμούς, που πέρασαν στο β΄ γύρο, είναι προφανές ότι είτε από αυξημένη εκλογική πείρα είτε από επιλογή, ο παράγοντας «εκλογιμότητα υποψηφίων» ήταν καθοριστικός στη στελέχωση των συνδυασμών.

Και αυτό κυρίως φάνηκε στους συνδυασμούς Γαληνού για το Δήμο και Γιακαλή για την Περιφέρεια, όπου χωρίς να έχουν πίσω τους ισχυρό κόμμα, κατέγραψαν εντυπωσιακά ποσοστά.

Τι θα γίνει τώρα στο β΄ γύρο; Πέρα από κομματικές γραμμές - που είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν -, οι ψηφοφόροι των συνδυασμών που έμειναν εκτός β΄ γύρου, μάλλον θα κινηθούν αυτόνομα προς τη λεγόμενη δεύτερη επιλογή τους.

Αν βάλει ο καθένας κάτω την προέλευση των πιθανών ψηφοφόρων κάθε συνδυασμού που έμεινε εκτός β΄ γύρου και το πού μπορεί να νιώσουν πιο κοντά από τους μονομάχους, θα βγάλει τα συμπεράσματά του.

Και βέβαια, μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι κινήσεις των διεκδικητών του Δήμου και της Περιφέρειας, πόσο αποτελεσματικά δηλαδή και πειστικά θα απευθυνθούν σε ψηφοφόρους που δεν τους είχαν πρώτη επιλογή.
Όπου, προφανώς, όποιος είχε ξεκινήσει την προσέγγιση από τον α΄ γύρο, έχει προβάδισμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey