Κοινή Λογική

26/02/2013 - 14:25

Η στήλη από τον τίτλο της έχει ορισμένες δεσμεύσεις, που όσο δυσάρεστες και αν φαίνονται σε κάποιους φίλους, οφείλει να τις σέβεται.

Η στήλη από τον τίτλο της έχει ορισμένες δεσμεύσεις, που όσο δυσάρεστες και αν φαίνονται σε κάποιους φίλους, οφείλει να τις σέβεται.
Η πρώτη είναι η αυτονόητη. Να υπηρετεί την «κοινή λογική»! Πράγμα που σημαίνει ότι αναζητεί συνισταμένες απόψεων που μπορούν να οδηγήσουν σε συνεννόηση και όχι... συνιστώσες που εξ αντικειμένου οδηγούν στην πόλωση.
Και μια δεύτερη δέσμευση, ίσως παρεπόμενη της πρώτης. Όταν (θέλεις να) υπηρετείς την κοινή λογική, δεν μπορείς να το κάνεις με κραυγές, αλλά με όσο το δυνατόν πιο νηφάλιες προσεγγίσεις.
*
Άλλο αν η εποχή της κρίσης προσφέρεται και για κραυγές και για απόλυτες αλήθειες.
*
Όποιος όμως θέλει να διαβάσει πόσο... πεφωτισμένη είναι η κυβέρνηση Σαμαρά, ή αντίθετα πόσο πιο καλά τα λέει ο Τσίπρας, ή ότι γενικώς χρειάζεται «μια άλλη πολιτική», δόξα τω Θεώ και το «Εμπρός» διαθέτει εκλεκτούς αρθρογράφους που υπηρετούν ποικίλες απόψεις.
*
Στη συγκεκριμένη στήλη όμως δεν κατέχουμε την αλήθεια, την αναζητούμε. Κι αν κανείς δε συμφωνεί με όσα γράφουμε, ας μην αναζητεί ανύπαρκτες σκοπιμότητες.
Ας προβληματιστεί και ας δώσει τις δικές του - νηφάλιες - απαντήσεις. Τότε θα λέμε ότι πετύχαμε το στόχο μας.
*
Ας πάμε στα θέματά μας, όμως. Εγκαλείται ο εκκαθαριστής της Συνεταιριστικής Τράπεζας, γιατί λέει δεν έλαβε υπόψη του όσο θα έπρεπε το θέμα της προστασίας των θέσεων εργασίας.
*
Χρήσιμες παρατηρήσεις. Αρχική. Κανείς δε θέλει να χάνει - ειδικά στις μέρες μας - οποιοσδήποτε εργαζόμενος τη δουλειά του. Πολύ περισσότερο όταν τα τελευταία δυο χρόνια έχουν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
*
Δεύτερον. Ο εκκαθαριστής οφείλει να επιδεικνύει ευαισθησία, όμως η δουλειά του δεν είναι αυτή. Είναι να προστατέψει τα συμφέροντα των μεριδιούχων, που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι βέβαια να τους προσφέρει κέρδη, αλλά να τους μειώσει την - δεδομένη - ζημιά.
*
Επομένως, με άλλα κριτήρια προσεγγίζει και το θέμα των εργαζομένων και όχι τόσο με κοινωνικά, αφού βέβαια το «μαγαζί» δεν είναι δικό του, και κανείς δεν τον εξουσιοδότησε - και δε θα τον καλύψει αύριο-μεθαύριο - για να κάνει κοινωνική πολιτική με ξένα λεφτά.
*
Ο καημός των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους, είναι απολύτως κατανοητός. Τα κροκοδείλια δάκρυα, όμως, κάποιων αυτόκλητων υποστηρικτών τους που έχουν και μικρό ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της Τράπεζας, μόνο οργή προκαλούν.
*
Και ένα τελευταίο, επειδή ο τόπος μας είναι μικρός και γνωριζόμαστε. Ο συγκεκριμένος εκκαθαριστής - το έχουμε ξαναγράψει - είναι εγνωσμένης και δοκιμασμένης εντιμότητας και αποτελεί τύχη αγαθή για όλους η επιλογή του.
Για την ακεραιότητα κάποιων από τους τιμητές του, επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω.
*
Όταν διάβασα τη δήλωση του κ. Σηφουνάκη «δεν ψηφίζω άλλα μέτρα», χαμογέλασα. Κάπως αργά το θυμήθηκε, σκέφτηκα.
Όταν είδα το ρεπορτάζ, όμως, κατάλαβα ότι η δήλωση ερχόταν μάλλον σε αντιπαράθεση με τη χωρίς ίχνος αυτοκριτικής επιστροφή κάποιων «ασώτων υιών» στην αγκαλιά τού ΠΑΣΟΚ.
Που την κοπάνησαν την κρίσιμη ώρα και τώρα που πέρασε (;) η μεγάλη μπόρα, έσπευσαν να ξαναγυρίσουν σα να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν, ψήφισαν και «έφαγαν το ξύλο».
*
Ίσως συναισθηματικά έχει δίκιο. Πολιτικά, όμως, ένας πολιτικός της πείρας του, δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους... μανίσματος!
*
Αγαπητέ Γιάννη Ζερδελή, μη δυσανασχετείς όταν σου επισημαίνονται τα αυτονόητα. Κανείς δεν αμφισβητεί το ενδιαφέρον σου για τον τόπο και το τρέξιμο για τα προβλήματά του.
Όμως ο κόσμος θέλει και τη φυσική σου παρουσία. Άκουσα κι εγώ παράπονα σε χωριά ότι έχεις να φανείς καιρό. Επομένως, θέλει κι άλλο τρέξιμο!
*
Ο κ. Καραμανλής, με τη γνωστή... επιτυχημένη πενταετή κυβερνητική θητεία, επήνεσσε, λέει, σε ιδιωτική συζήτηση τον κ. Τσίπρα.
Αν ήμουν στη θέση του κ. Τσίπρα, θα του έκανα μήνυση!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey