Κοινή Λογική

19/02/2013 - 13:58

Όλη αυτή η επικίνδυνη ιστορία. που άνοιξε μάλιστα από κάποιους αιρετούς της αυτοδιοίκησης που ζητούν παράταση της θητείας γιατί δήθεν δε θα προλάβουν να ολοκληρώσουν το - για τους περισσότερους εξ αυτών ανύπαρκτο - έργο τους, είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Όλη αυτή η επικίνδυνη ιστορία. που άνοιξε μάλιστα από κάποιους αιρετούς της αυτοδιοίκησης που ζητούν παράταση της θητείας γιατί δήθεν δε θα προλάβουν να ολοκληρώσουν το - για τους περισσότερους εξ αυτών ανύπαρκτο - έργο τους, είναι επιεικώς απαράδεκτη.
*
Προσέξτε γιατί. Καλώς ή κακώς - κατά την άποψή μου, κάλλιστα - θεσμοθετήθηκε πριν τις περασμένες δημοτικές εκλογές ότι του λοιπού οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση θα γίνονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, δηλαδή κάθε 5 χρόνια.
Τα επιχειρήματα υπέρ της ρύθμισης, δύο. Ένα πολιτικό και ένα τεχνικό.
*
Το πολιτικό: Ότι μια επέκταση της αυτοδιοικητικής θητείας στα πέντε χρόνια θα δώσει χρόνο στους εκλεγμένους να κάνουν πιο ολοκληρωμένο έργο.
Για όσους γνωρίζουν από αυτοδιοίκηση το επιχείρημα στέκει. Γιατί, με δεδομένες τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, δύσκολα κάτι που προγραμματίζεται από ένα δήμαρχο και την πλειοψηφία του, μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται πριν περάσουν 3 με 4 χρόνια.
Οπότε κυκλοφορεί και το «αυτοδιοικητικό» ανέκδοτο, ότι καλός δήμαρχος ήταν αυτός που ο… διάδοχός του έκανε έργο!
Πράγμα που δηλώνει ότι ένας καλός αιρετός, με την παλιά τετραετή θητεία, προγραμμάτιζε και «ωρίμαζε» τα έργα του, αλλά λογικά δεν προλάβαινε να τα υλοποιήσει κιόλας ο ίδιος, παρά μόνο αν επανεκλεγόταν για δεύτερη θητεία.
*
Μέχρι εδώ, λογικά υπέρ της μεγαλύτερης θητείας. Είπε όμως ο νομοθέτης να πετύχει μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και μπήκε και το τεχνικό θέμα.
Αφού εξ αντικειμένου κάθε εκλογική αναμέτρηση καθολικής ψηφοφορίας, στοιχίζει κάποια εκατομμύρια ευρώ στο κράτος, συνέδεσε τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση με τις ευρωεκλογές για λόγους οικονομίας.
Εννοείται ότι για να γίνει αυτό, η πρώτη θητεία έπρεπε να είναι μειωμένη κατά περίπου 6 μήνες, αφού οι ευρωεκλογές γίνονται Ιούνιο κάθε πέντε χρόνια, οπότε προβλέφθηκε στο νόμο η σχετική μεταβατική διάταξη.
Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης που ψήφιζε - και ο αιρετός που ψηφιζόταν - γνώριζε στις προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ότι ψηφίζει και ψηφίζεται για θητεία τρεισήμισι χρόνων.
Επομένως, κάθε σκέψη για παράταση παραβιάζει τη δημοκρατία και κινείται στα όρια της συνταγματικής εκτροπής.
*
Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Και επειδή ο πραγματικός λόγος για την πρόταση ψιθυρίζεται, εμείς που δεν υπηρετούμε σκοπιμότητες, θα τον πούμε φωναχτά.
*
Ποιοι βολιδοσκοπούν αντιδράσεις για παράταση θητείας; Κάποιοι στην κυβέρνηση και γύρω από αυτήν, συνεπικουρούμενοι από κάποιους αποτυχημένους αιρετούς που θεωρούν αδύνατη την επανεκλογή τους.
*
Και ποιο είναι το «επιχείρημα» που ψιθυρίζουν μεταξύ τους. Ότι λόγω της γενικότερης ανατροπής του πολιτικού σκηνικού με την άνοδο των κατ’ αυτούς «ακραίων» δυνάμεων, υπάρχει ο «κίνδυνος» σοβαρών ανατροπών και στην αυτοδιοίκηση.
*
Μα ακριβώς αυτές οι αντιλήψεις που συνοψίζονται στο απλοϊκό «ο λαός λόγω της κρίσης και των μέτρων έχει τα… νεύρα του, οπότε ας πάμε λίγο πιο πίσω τις δημοτικές εκλογές μήπως και στο μεταξύ… ξεθυμάνει», είναι εξ ορισμού εκτός από γελοίες, και βαθύτατα αντιδημοκρατικές.
*
Και επειδή το «αντιδημοκρατικές» είναι αυταπόδεικτο, ας μείνουμε λίγο παραπάνω στο «γελοίες».
*
Αλλά πώς αλλιώς να τις χαρακτηρίσεις, όταν κάποιοι νομίζουν ότι με θεσμικά τερτίπια μπορούν να διαχειριστούν τις πολιτικές εξελίξεις.
*
Που προφανώς δεν κατάλαβαν τίποτα από τις πολιτικές ανατροπές των τελευταίων ετών και φαντάζονται με το φτωχό τους μυαλό εκλογές για την αυτοδιοίκηση όπως τις ήξεραν χρόνια ολόκληρα.
Όπου τα μεγάλα κόμματα έδιναν «χρίσματα» και οι εκλεκτοί τους κατά κανόνα εκλέγονταν.
*
Οπότε, σου λέει, τώρα που άλλαξαν οι συσχετισμοί, θα πλειοψηφήσουν όσοι έχουν τα «χρίσματα» των άλλων.
*
Εδώ είμαι κι εδώ είστε. Στις επόμενες δημοτικές εκλογές - όποτε κι αν γίνουν - τα κόμματα θα κυνηγούν τους υποψηφίους για να τους… χρίσουν κι αυτοί θα φεύγουν τρέχοντας και θα δηλώνουν ανεξάρτητοι.
*
Συγγνώμη για τη μονοθεματική προσέγγιση της στήλης σήμερα, αλλά το θέμα των δημοκρατικών λειτουργιών είναι πολύ σοβαρό για να επιτρέπεται στους κάθε λογής πολιτικούς τυχοδιώκτες να κάνουν παιχνίδια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey