Γελοιογραφίες

09/12/2014 - 14:03

Ο νόμος και η υπακοή σ’ αυτόν, δημιούργησαν κραταιά έθνη, ευδαιμονούσες πολιτείες και υψηλό πολιτισμό.

Ο νόμος και η υπακοή σ’ αυτόν, δημιούργησαν κραταιά έθνη, ευδαιμονούσες πολιτείες και υψηλό πολιτισμό.

Ο νόμος είναι συνυφασμένος με την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας. Εφόσον σε ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα ο κάθε πολίτης είναι άμεσα ή έμμεσα ο δημιουργός του νόμου, τουτέστιν ο νομοθέτης, του είναι άρα πολύ άνανδρο έως και εξευτελιστικό να τον παραβεί.

Έχει ιδιωφελές κίνητρο να είναι νομοταγής.

Η λέξη «νομοταγής», εκ του νόμος και τάσσω, είναι μεταγενέστερη και δεν υπήρχε στην αρχαιότητα, ίσως γιατί η έννοια ήταν τόσο αυτονόητη.

Αυτή η σχέση με τον νόμο μεταφράζεται στον θεμελιακό όρο «η εξουσία πηγάζει από τον λαό» και πρόκειται για καθαρά ελληνική επινόηση.

Στο έβδομο βιβλίο του, ο Ηρόδοτος μας αφηγείται την απορία του Ξέρξη, του πλανητάρχη της τότε εποχής, για το πώς είναι δυνατόν να αντισταθούν μπροστά του οι Έλληνες και ποιος είναι αυτός ο σπουδαίος αρχηγός τους.

Η εκπληκτική απάντηση έρχεται από έναν Σπαρτιάτη που τον συνόδευε: «Έχουν έναν φοβερό αρχηγό. Το όνομά του είναι Νόμος!»

Σήμερα είναι πανθομολογούμενο ότι έχει υποβαθμισθεί η νομοθετική λειτουργία του πολιτεύματος. Ιδίως στα οικονομικά, το κράτος ασκείται σε άτεχνους νομοθετικούς πειραματισμούς.

Όμως, ένα κράτος των παλινωδιών και του προσποιητού ελέους βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα από ένα κράτος των νόμων.

Ένα κράτος των χιλίων παραθύρων και των παντοίων διευκολύνσεων είναι ακριβώς η αντίχθων ενός κράτους των τεθειμένων προϋποθέσεων.

Όλα βέβαια έχουν την ιστορία τους. Στην προσπάθειά μας εδώ και κάποιες δεκαετίες να υποκαταστήσουμε τους μηχανισμούς του δημοσίου με αντίστοιχους κομματικούς (για να ελέγχουμε εις το διηνεκές την εξουσία) και πρόσφατα με τη δικαιολογία ότι είμαστε άνωθεν υποχρεωμένοι να μειώσουμε το δημόσιο κόστος, καταργήσαμε την επιστασία, τους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις, δίνοντας την ευκαιρία σε προεστούς και ημετέρους να τρώνε και να πίνουν εις υγείαν του ελληνικού λαού.

Τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, καταφεύγουμε σε χαρτορίχτρες και πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα για να βρούμε ποιον πρέπει να ελεήσουμε απ’ αυτούς όλους που εξαθλιώσαμε. Όλη όμως αυτή η «φάμπρικα» σπρώχνει τη συλλογική ηθική προς τα κάτω.

Σε συνδυασμό και με την αμείωτη έκταση της φοροδιαφυγής, ο νομοταγής πολίτης έχει τη βέβαιη αίσθηση ότι είναι το κορόιδο που δεν διέφυγε. Το κορόιδο που συνεχίζει με περίεργη πατριωτική ευσυνειδησία να πληρώνει την προδοσία των «έξυπνων».

Οι πάμφτωχοι επιδοτούν τους μεσαίους και οι μεσαίοι τους πλούσιους.

Οι κάτοικοι της επαρχίας πληρώνουν τους ίδιους άμεσους φόρους για έργα που γίνονται στον «απόπατο» του κέντρου (όσα γίνονται πλέον…) και για μια ζωή με πολύ υψηλότερο κόστος από την πρωτεύουσα. Κι ενώ έτσι έχει η κατάσταση, το κράτος είναι έτοιμο αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, να ενδώσει στις απαιτήσεις των δανειστών και να καταργήσει τον μειωμένο Φ.Π.Α. των νησιών της μεθορίου.

Είναι έτοιμοι δηλαδή (μετά από τα λιμνάζοντα συγκοινωνιακό, ενεργειακό, σκουπίδια, μεταναστευτικό κ.λπ.) να εκμηδενίσουν τις δυνατότητες επιβίωσης στα νησιά. Τα νησιά που δεν τα βλέπει κανείς σαν σπουδαίο ιστορικό και ζωτικό χώρο της πατρίδας, αλλά σαν μικρές γελοιογραφίες με δυο μπανανιές, μιαν αιώρα και ένα ναυαγό!

Τι να πούμε δε για την απονομή της φορολογικής δικαιοσύνης; Αντί να πέφτει η έμμεση φορολογία του κοσμάκη που κάθε μέρα φτωχαίνει και διαρκώς περιορίζεται στα βασικά είδη διατροφής, σχεδιάζουν έναν πονηρό, κοινό, μέσο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή… αύξηση στη συνολική και ανελαστική φορολογία των φτωχών και των αδυνάτων!

Ποιος φτωχός θα νομοθετούσε τέτοιους ληστρικούς νόμους γι’ αυτόν τον ίδιο;

Αν τώρα τα καταφέρουνε όλα αυτά, ας τροποποιήσουνε και το σχετικό άρθρο του συντάγματος, στην επικείμενη αναθεώρηση, για να λέει την αλήθεια: «Καμιά εξουσία δεν πηγάζει από τον λαό!»…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey