Τα Δηκτικά 8-6-18

08/06/2018 - 13:10 Ενημερώθηκε 08/06/2018 - 13:21

Οι διαπληκτισμοί σε δημόσια θέα...

Προφανώς οι διαπληκτισμοί μεταξύ στελεχών της δημοτικής αρχής, που φθάνουν μέχρι και τη χειροδικία είναι ένα γεγονός που προκαλεί εντύπωση στην κοινή γνώμη και σχολιάζεται. Άλλωστε πάντα τέτοια επεισόδια προκαλούν συζητήσεις και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρέσκονται να τα αναγάγουν σε μείζονος σημασίας, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Είναι όμως ένα τέτοιο συμβάν θέμα, που πέρα από τους παροικούντες της... δημοτικής Ιερουσαλήμ, ενδιαφέρει γενικότερα του τι γίνεται στο νησί μας για να πάρει και την ανάλογη δημοσιότητα; Ασφαλώς και είναι λυπηρό που συμβαίνει τέτοιο περιστατικό μεταξύ στελεχών της δημοτικής αρχής και μάλιστα σε δημόσια θέα, που πρέπει να θυμήσουμε πως δεν είναι και το μοναδικό. Φαίνεται ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην παράταξη του δημάρχου άναψαν τα αίματα και η ψυχραιμία στη διαχείριση, ενδεχομένως δύσκολων καταστάσεων, μάλλον εκλείπει. Είναι δεδομένο ότι επιβάλλεται να επικρατήσουν πιο νηφάλιες αντιδράσεις, και πάντως το μείζον είναι όλα αυτά να μην αποπροσανατολίσουν τη δημοτική αρχή σε μια εσωστρέφεια, που θα πάει πίσω ότι με πολύ κόπο και μεγάλη ενδεχομένως καθυστέρηση πάει να δρομολογηθεί τον τελευταίο καιρό στο νησί.

 

Εκθέτουν τη δημοτική αρχή

Δεν αποκλείεται κάποιοι να… χαίρονται κιόλας από την εικόνα «αποσύνθεσης» της δημοτικής αρχής, προσδοκώντας σε εξελίξεις της επόμενης μέρας στα δημοτικά δρώμενα. Δυστυχώς η αποτυχία, ή η επιτυχία της δημοτικής αρχής -όχι μόνο της σημερινής- συνδέεται άμεσα με την αποτυχία ή την επιτυχία του τόπου μας και αυτήν την παράμετρο κανείς λογικός πολίτης δεν πρέπει να παραβλέπει. Αλίμονο αν κάποιοι που φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο στα μελλοντικά δημοτικά πράγματα, «επενδύουν» στην αποτυχία των παρόντων, με βεβαιότητα να ξέρουν ότι θα έχουν την ίδια τύχη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τέτοια περιστατικά σαν το προχθεσινό μεταξύ στελεχών της δημοτικής αρχής δεν τιμούν ούτε τους ίδιους τους «πρωταγωνιστές», ούτε τη δημοτική αρχή, που εκτίθεται συνολικά που έχει για το επόμενο διάστημα να παράγει ένα σημαντικό έργο για το οποίο θα κριθεί από τους πολίτες όταν θα έρθει η ώρα. Το γεγονός ότι το σχολιάζουμε είναι για να μην επαναληφθεί και για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους έναντι των δημοτών που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.

Μα. Μ.

 

Τέφρα απ την Σαντορίνη στη Σμύρνη !

Το πόσο αλληλένδητη είναι η Μικρασιατική ακτή με τα νησιά του Αιγαίου είναι γνωστό και η αρχαιολογική σκαπάνη και στις δυο πλευρές το επιβαβαιώνει με κάθε ευκαιρία. Μια ακόμη τέτοια επιβεβαίωση αποτελεί η παρακάτω είδηση. Με βάση τα δείγματα από τομές στο έδαφος (τα λεγόμενα καρότα) στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Σμύρνας, οι ειδικοί ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν στρώματα ηφαιστειακής τέφρας. Η τέφρα προέρχεται απ’ την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1.650 π.Χ. που βρίσκεται σε απόσταση 270 χλμ! Η επιστημονική αυτή ανακοίνωση βοηθά στην χρονολόγηση πολλών ευρημάτων της ανασκαφής. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η αρχαία Σμύρνη έχει ιστορία τουλάχιστον 5 χιλιάδων ετών, γεγονός που την καθιστά μια απ’ τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Οι ανασκαφές συνεχίζονται απ’ το 2007 και συμμετέχουν 100 περίπου επιστήμονες και φοιτητές.

Στρ. Π.

 

Με μαγικά;

Πώς θα το κάνει αυτό που έλεγε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής; Ότι μέχρι το Φθινόπωρο θα φτάσουν τους 3,5 χιλιάδες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο ΚΥΤ Μόριας; Αν, πάντως, συνειδητοποίησε ότι αυτό είναι ανεδαφικό και ανέφικτο, θα πρέπει να το εξηγήσει νωρίς και να πάρει τα μέτρα του πριν η κατάσταση ξεφύγει εντελώς. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε. Η δυσωδία στο Κέντρο της Μόριας και έξω από αυτήν- και όχι μόνο από τα λύματα- αλλά και από τους τόνους σκουπιδιών δεν αντέχεται ούτε για μας που περνάμε μία με δύο ώρες από τα σημεία για να κάνουμε ρεπορτάζ. Οι μύγες κάνουν πάρτι, ενώ είδαμε και 5 μηνών βρέφη να κοιμούνται δίπλα στα σκουπίδια!

Αν.Παζ.

Τώρα μας ήρθαν και ...τσουβαλάτα!

Δεν έφταναν όσα βιώνουμε με το προσφυγικό τους τελευταίους μήνες, τώρα ήρθαν και οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, περί διακοπής της συμφωνίας με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες, που προκαλεί  αναστάτωση στο υπάρχον σκηνικό και προμηνύει κακά μαντάτα για τη συνέχεια. Η Τουρκία είναι φανερό ότι αντιδρά στην υπόθεση με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς  και χρησιμοποιεί κάθε μέσο πίεσης που διαθέτει. Μετά την περίπτωση με τους δυο έλληνες στρατιωτικούς που κρατά φυλακισμένους στην Ανδριανούπολη, επιστρατεύει και το «χαρτί» με τους πρόσφυγες απειλώντας σε πρώτη φάση ότι αναστέλει τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά ανεπισήμως πολύ φοβόμαστε ότι θα ανοίξει τη ...στρόφιγγα των προσφυγικών ροών με ό,τι αυτό σημαίνει πρωτίστως για τη Λέσβο , που ήδη έχει πνιγεί από τον υπερπληθυσμό εγκλωβισμένων που βρίσκονται στο νησί.Δεν ξέρουμε αν θα ξαναζήσουμε μέρες του 2015, αλλά αν είμαστε τόσο «τυχεροί» , ζήτω που καήκαμε! Η κατάσταση είναι επείγουσα και η αντίδραση των εμπλεκομένων θα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Μα.Μ.

 

Και απόπειρες αυτοκτονίας

Με αφορμή τη συζήτηση με τον διευθυντή προγραμμάτων των Γιατρών χωρίς Σύνορα (ΓχΣ), Απόστολο Βεϊζη που δημοσιεύουμε σήμερα σε ρεπορτάζ σημειώνουμε ότι οι ΓχΣ παρέχουν παιδιατρική και αναπαραγωγική υγεία έξω από τον καταυλισμό της Μόριας από τα τέλη του 2017. Η ζήτηση για παιδιατρικές υπηρεσίες έχει διπλασιαστεί τους δύο τελευταίους μήνες, ενώ η ζήτηση για υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας είναι διπλάσια συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν 60 παιδιά τη μέρα, ενώ αδυνατούν να δουν περίπου 15 επιπλέον ασθενείς καθημερινά. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, δεδομένου ότι η πρόσβαση σε φροντίδα υγείας είναι πολύ περιορισμένη το βράδυ και τα σαββατοκύριακα στον καταυλισμό της Μόριας και τα παιδιά που χρειάζονται ιατρική φροντίδα είναι πολύ ευάλωτα.

 

Με τις αρχές να αδρανούν

Επιπλέον, η παροχή βασικής φροντίδας υγείας για ενήλικες στον καταυλισμό της Μόριας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς λιγοστές άλλες ιατρικές οργανώσεις παρέχουν φροντίδα υγείας στη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ μόνο μία εθελοντική οργάνωση παρέχει περιορισμένη φροντίδα υγείας το βράδυ και τα σαββατοκύριακα. Το νοσοκομείο είναι ήδη υπερπλήρες και υποστελεχωμένο και οι ασθενείς αγωνίζονται για πρόσβαση στις εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχει.

«Εδώ και μήνες έχουμε προειδοποιήσει για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης σωματικής και ψυχικής υγείας στη Λέσβο. Οι αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την ξεκάθαρη ανάγκη και το μαρτύριο των ανθρώπων συνεχίζει να μεγαλώνει. Καθημερινά βλέπουμε στην κλινική μας ασθενείς με επείγουσες ανάγκες, πολλοί από τους οποίους έχουν αυτοτραυματιστεί ή διαπράξει απόπειρες αυτοκτονίας», λέει η Κατερίνα Κατωπόδη, νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο.

Αν.Παζ.

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey