Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Λέσβου προκαλεί «αναταράξεις»

05/02/2019 - 11:12 Ενημερώθηκε 06/02/2019 - 16:30

Η «επόμενη μέρα» της συμφωνίας των Πρεσπών κάθε άλλο παρά νηνεμία στο πολιτικό σκηνικό φέρνει. Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να αλλάξει την ατζέντα με τα φιλολαϊκά μέτρα που επιθυμεί να προωθήσει, όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει, αλλά πολλές φορές η πραγματικότητα έχει άλλα σχέδια και κρύβει εκπλήξεις. Το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ για παράδειγμα και η ψηφοφορία στη Βουλή επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη για το κυβερνών κόμμα, που δείχνει ότι το επόμενο διάστημα η κοινοβουλευτική πορεία δεν θα είναι ανέφελη, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ότι σημαίνει αυτό για τη συνέχεια. Τούτων δοθέντων όλα είναι πιθανά σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις, όπως και ο χρόνος των εθνικών εκλογών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι όλα τα κόμματα προετοιμάζονται εν όψει των εκλογών, ανακοινώνοντας μάλιστα και υποψηφίους, προφανώς γιατί δεν θέλουν να αιφνιδιαστούν από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, πάντα είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο και βρίσκεται στο ...τραπέζι, αν η συγκυρία το επιτρέψει.

Στη Λέσβο ήδη το ΚΙΝ.ΑΛ έχει ανακοινώσει τους τρεις από τους πέντε υποψήφιους βουλευτές, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν ότι η Λέσβος θα γίνει πεδίο οξύτατης πολιτικής αναμέτρησης για το ποια κόμματα θα πάρουν τις τρεις έδρες και ποιοί βουλευτές θα είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νομού. Και επειδή, πέρα από την έδρα που αναμφισβήτητα, κατά γενική ομολογία θα πάρει με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς η ΝΔ, οι διεκδικητές των υπολοίπων δυο εδρών είναι περισσότεροι από... δύο και γι’ αυτό το όλο εγχείρημα αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον. Τον πρώτο λόγο ασφαλώς για να ξαναπάρει τη μία έδρα την έχει το κυβερνών κόμμα, το οποίο παρά τις όποιες απώλειες μπορεί να εικάζει κανείς ότι θα έχει, θα είναι τεράστια έκπληξη να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το γεγονός ότι έστω και ως απίθανη εκδοχή υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο οφείλεται αποκλειστικά στο προσφυγικό, που κανείς δεν ξέρει ποιές θα είναι οι επιπτώσεις του στο εκλογικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση -δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι- δεν διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο -για να μην πούμε ότι το διαχειρίστηκε με τον χειρότερο- το μείζον θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, προκαλώντας την οργή της τοπικής κοινωνίας, που έμοιαζε σε απόγνωση. Και ενώ το πρόβλημα αυτό ήταν κυρίαρχο και παραμένει εν πολλοίς, τόσο η τοπική ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, όσο και ο βουλευτής του ήταν ...αλλού! Θα έχει πολιτικό κόστος αυτό και θα φανεί στην κάλπη. Αυτή η παράμετρος πάντως θα επηρεάσει τα μέγιστα τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος στο νησί, πέρα των γενικότερων πανελλαδικών αναφορών και προσεγγίσεων που έτσι κι αλλιώς είναι δεδομένες.

Όμως το προσφυγικό στη Λέσβο κινδυνεύει να εξελιχθεί και σε «καταλύτη» των πολιτικών εξελίξεων στο νησί, κάτι που προφανώς το γνωρίζουν όλοι οι «παίχτες» του πολιτικού σκηνικού και γι’ αυτό επιστρατεύουν τα πιο δυνατά τους «όπλα» για να κερδίσουν για λογαριασμό τους τη μάχη της κάλπης. Έγκυρες πληροφορίες θέλουν τη Χρυσή Αυγή να επιστρατεύει τούτη τη φορά τον ίδιο τον πρόεδρό της Ν. Μιχαλολιάκο, τοποθετώντας τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της επιδιώκοντας το καλύτερο αποτέλεσμα με στόχο την έδρα και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Λέσβου. Μια εξέλιξη που «τρομάζει» και ανατρέπει την πολιτική παράδοση του νησιού εδώ και σχεδόν έναν αιώνα κοινοβουλευτικής ιστορίας. Κινδυνεύει δηλαδή από «κόκκινο νησί», όπως έχει καταγραφεί στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας να μετατραπεί σε «μαύρο» ελέω προσφυγικού. Και γι αυτήν την εξέλιξη, αν συμβεί υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, κυρίως στο κυβερνητικό στρατόπεδο, γιατί με την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση του προσφυγικού επέτρεψε να διογκωθούν τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά φαινόμενα και μαζί με αυτά και το ναζιστικό μόρφωμα, που τώρα διεκδικεί την έδρα! Και μάλιστα από που; Από το ΚΚΕ που κινδυνεύει να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, γιατί κάποιοι με τα λάθη και τις παραλείψεις τους φρόντισαν να φουσκώσουν τα πανιά της ακροδεξιάς και των πιο ακραίων στοιχείων! Και ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αν αναλογιστεί κανείς ότι στις προηγούμενες εκλογές του 2015, τότε που το προσφυγικό δεν είχε πάρει την ένταση των τελευταίων χρόνων η Χρυσή Αυγή αναδείχτηκε τρίτη δύναμη στον πρώην Καποδιστριακό δήμο Μυτιλήνης ξεπερνώντας το ΚΚΕ και με αυξημένα ποσοστά συνολικά στο νησί.

Φαίνεται ότι όλα αυτά τα «μαύρα» μαντάτα προκαλούν ανησυχία και βάζουν σε σκέψεις ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας που δεν θέλει να δει κι αυτό, δηλαδή η Λέσβος να στέλνει χρυσαυγίτη βουλευτή. Δεν ξέρουμε αν αυτό μπορεί να το «εκμεταλλευτεί» πολιτικά το ΚΚΕ, απευθυνόμενο και σε ψηφοφόρους πέραν της δικής του επιρροής, προκειμένου να τους κατευθύνει έστω και συγκυριακά για τον παραπάνω λόγο στη δική του κάλπη. Πάντως το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κόμμα προσανατολίζεται να θέσει ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του στο νομό τον Γεν. Γραμματέα του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα, δείχνει ότι αντιλαμβάνεται το ...πρόβλημα και θέλει να δώσει την εκλογική μάχη με τα πιο ισχυρά χαρτιά του, βάζοντας και διλήμματα στο εκλογικό σώμα, που θεωρεί ότι θα προσελκύσουν πολίτες που μπορεί να μην έχουν ξαναψηφίσει ΚΚΕ.

Με την ίδια πολιτική προσέγγιση, με λιγότερη συναισθηματική φόρτιση, θα διεκδικήσει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του και το Κίνημα Αλλαγής, που στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις που του 2015, δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή, με τον Νίκο Σηφουνάκη να είναι ο τελευταίος. Για να συμβεί ωστόσο αυτό θα πρέπει να αυξήσει εντυπωσιακά τα ποσοστά του, να «επαναπατρίσει» δικούς του ψηφοφόρους που έφυγαν κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ και στο δίλημμα του εκλογικού σώματος για το ποιοί θα εκπροσωπούν κοινοβουλευτικά το νομό μας θα έχει πλεονέκτημα. Το «βαρύ» όνομα που ηγείται του ψηφοδελτίου του είναι ο Νάσος Γιακαλής. Αν αυτό αρκεί για να συσπειρώσει παλιούς κυρίως ψηφοφόρους του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ και στη Λέσβο, θα φανεί στην κάλπη. Το βέβαιο είναι ότι πρώην περιφερειάρχης έχει τις «συμπάθειες» και τις «αντιπάθειες» του, μετά από τόσα χρόνια στο πολιτικό προσκήνιο και ξέρει να κάνει εκλογές, γιατί και αυτές έχουν την δική τους... τεχνική.

Με αυτά και με εκείνα το σίγουρο είναι ότι η φετινή εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν γίνει, είναι εντελώς απρόβλεπτη σε σχέση με το τοπικό αποτέλεσμα και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Τα σίγουρα προγνωστικά των παλαιότερων εποχών, που λίγο πολύ ξέραμε το αποτέλεσμα και ποιοί θα είναι βουλευτές δεν υπάρχει. Και γι’ αυτό ενδεχομένως το πολιτικό ...θρίλερ που μπορεί να ζήσουμε, να κάνει την εκλογική αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών στο νησί μας πολύ ενδιαφέρουσα και καθόλου αδιάφορη! Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό γιατί μπορεί να κινητοποιήσει κόσμο που ενδεχομένως δεν έχει σκοπό να ψηφίσει. Όπως κι αν έχει το προσφυγικό, τουλάχιστον στη Λέσβο είναι ένας παράγοντας που διαφοροποιεί το πολιτικό τοπίο στο νησί και προκαλεί απρόβλεπτες αναταράξεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey