Η Ελλάδα στο κέντρο και γύρω γύρω οι «βάρβαροι»

03/10/2018 - 13:41

Από τότε που είμαστε παιδιά και μπαίνουμε στο εκπαιδευτικό σύστημα, μαθαίνουμε να ορίζουμε τα πάντα με κέντρο την Ελλάδα. Καταρχήν γεωγραφικά και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Γιατί άπαξ και προσανατολιστείς γεωγραφικά, μετά θες δε θες, σε έναν μεγάλο βαθμό τα ορίζεις όλα τα άλλα (κοινωνικά, πολιτικά, εθνικά κτλ) γύρω από το «κέντρο» σου. Θυμηθείτε μόνο πως ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε από παιδιά την ιστορία. Την μαθαίναμε από το χάρτη! Ήταν η Αρχαία Ελλάδα λοιπόν που ήταν στο πιο κομβικό σημείο της γης. Ένωνε εξάλλου Ανατολή και Δύση. Στα βόρειά της ήταν κάποιοι άλλοι λαοί που κρέμονταν από τα δέντρα, στην Ανατολή οι ζάμπλουτοι Πέρσες και στο Νότο οι Αιγύπτιοι που ξέρανε λίγο καλύτερα μαθηματικά από εμάς. Μετά προστέθηκαν διάφοροι. Από τους Ρωμαίους που μας κατέκτησαν με τα όπλα τους, αλλά τους «κατακτήσαμε τελικά εμείς» που «φέραμε τα γράμματά μας και την τέχνη μας στο απολίτιστο Λάτιο», τους Βένετους, τους Σλάβους, τους Βούλγαρους, τους Οθωμανούς, τους Νεότουρκους μετά, τους Αλβανούς, ως και τους Σκοπιανούς. Όλοι «γύρω μας» και όλοι για κάποιο λόγο -βάσει των όσων διαβάζαμε στο σχολείο- κατά βάση κακοί απέναντί μας. Βγαίνοντας από το σχολείο, κάποιοι προβληματισμένοι από τον καιρό του «Βουλγαροκτόνου» που τον μαθαίναμε (ως «Βυζαντινοί» πια) τόσα χρόνια, μπήκαμε στη διαδικασία να μάθουμε και το πώς βλέπουν οι άλλοι εμάς. Οι Βούλγαροι ας πούμε ή και οι Τούρκοι. Αλλά και πάλι, η κυρίαρχη προσέγγισή μας, έμεινε να βρίσκεται εκεί που την ορίσαμε από παιδιά. Κι ας μας επηρέασε κάποιους ο διεθνισμός.

Σήμερα λοιπόν που στη FYROM το περίφημο δημοψήφισμα που θα έδινε κοινής αποδοχής όνομα στη χώρα, εξελίχθηκε στο γνωστό φιάσκο, ξαφνικά μπήκαμε ΟΛΟΙ στη διαδικασία, να ανακαλύψουμε το πόσο μαγικό είναι να δούμε επιτέλους και το πώς σκέφτονται οι άλλοι (οι «γύρω» που λέγαμε) για εμάς. Και αφού το κάναμε έχουμε και λέμε: Για την αντιπολίτευση, που προετοίμασε βέβαια το δρόμο προς την παρούσα λύση, αλλά της έκατσε το «Μακεδονικό έθνος» για να τσινάει ανέξοδα, ο λαός της FYROM αποδοκίμασε τη αισχρή συμφωνία που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας για το όνομα και έσωσε και εμάς. Για την κυβέρνηση (τη μισή τουλάχιστον γιατί ο Καμμένος θέλει μία σελίδα μόνος του να αναλυθεί) που δεν έχει πρόβλημα με το ότι το δημοψήφισμα άγγιξε κοντά στο 65% την αποχή για να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας, ο λαός της FYROM αποδοκίμασε τη συμφωνία, εις απόδειξη ότι ήταν σκληρή για τη χώρα τους. Ως απόδειξη δηλαδή της διαπραγματευτικής τους ικανότητας. Την ίδια στιγμή βέβαια, υπάρχουν και αντιφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης. Άλλοι λένε ας πούμε ότι ο λαός της FYROM αποδοκίμασε την επωφελή για την Ελλάδα συμφωνία και άλλοι ότι αυτοί που δεν ψήφισαν και έβαλαν σε περιπέτειες ξανά την ονομασία, είναι ένα μάτσο «φασίστες». Το κλασικό δηλαδή, που όμως μας μπερδεύει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ανάλυση. Γιατί αναρωτιόμαστε το πώς είναι δυνατό το 65% των κατοίκων της γειτονικής μας χώρας να θεωρούνται φασίστες που διακατέχονται από αλυτρωτισμούς και φοράνε χλαμύδες και τέτοια, πιστεύοντας πως κάποτε θα βγούνε ξανά στον Θερμαϊκό. Αν είναι τέτοιοι, σε αυτούς θα τους δώσουμε το όνομα «Μακεδονία»;

Κάπου λοιπόν μπερδευτήκαμε, μπαίνοντας στη διαδικασία να επιχειρήσουμε να δούμε το πώς μας βλέπουν οι γύρω μας και σκεφτόμαστε ότι είμαστε τελικά πιο ανώδυνοι για την παγκόσμια γεωπολιτική, όταν ορίζουμε τον κόσμο όπως τον μάθαμε στα πρώτα χρόνια μας στα θρανία. Οπότε, καλύτερα να γυρίσουμε στο δημοτικό και στην Αρχαία Ελλάδα που ήταν το κέντρο της γης και γύρω της ήταν όλοι οι άλλοι «βάρβαροι» και που το τέλος της ήταν λίγο μετά τα βουνά του Ινδοκούς που είχε γκρεμό προς το χάος. Εκεί δα, που πήγε ο Μεγαλέξανδρος και διέψευσε τελικά με αυτό που είδε τον Αριστοτέλη. Και για τους βάρβαρους και για το ανύπαρκτο τέλος του κόσμου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey