FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δηκτικά 6-3-18

Αντισταθμιστικά και… «εσωστρέφεια»

Η επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την περίπτωση της Λαγκάδας, ανήκει πια στο παρελθόν, αλλά τα… απόνερα αυτής, δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί. Καθώς η δημοτική αρχή κατάφερε με την εξασφάλιση της έγκρισης της κυκλοφοριακής μελέτης, να βάλει τις βάσεις για την εγκατάσταση του εργολάβου, όμως βγήκε με δύο ανοιχτά μέτωπα. Το βασικότερο ακούει στα αντισταθμιστικά προς τους καταστηματάρχες, που δεν μπορεί να περάσουν στο… «ντούκου», αλλά σε ό,τι αφορά στις δυνατότητες του Δήμου, μπορούν να ικανοποιηθούν με μία ενδεχόμενη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ή τις χρεώσεις στο νερό (ΔΕΥΑΛ) και είναι στα υπόψη του δημάρχου. Το δεύτερο ακούει στο όνομα της ομοψυχίας της παράταξης. Με το δήμαρχο να είναι σαφές πως πρέπει να διαχειριστεί άμεσα και επιδέξια τόσο το θερμό επεισόδιο με τον Κώστα Αστυρακάκη, το οποίο δεν έχει λυθεί, όσο και τις περιπτώσεις δημοτικών συμβούλων ή και αντιδημάρχων που τελευταία δείχνουν σα να παίρνουν… αποστάσεις από τη «γραμμή» της παράταξης ή τουλάχιστον να μην είναι όσο θερμοί ήταν για τα «πράγματα» της δημοτικής αρχής. Όλα αυτά βέβαια σε περιόδους δυσκολιών, είναι φυσιολογικά, όμως επειδή μιλάμε για την τελική ευθεία μιας δημοτικής αρχής, αν δεν διευθετηθούν άμεσα, θα αφήσουν ανοιχτές πληγές στις επερχόμενες εκλογές.

Μ.ΟΡΦ

 

Άρθρο Χαράλαμπου Αθανασίου στα «Νέα»

Σε ένα εκτενές άρθρο στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου εξηγεί την όλη νομική διάσταση της Προανακριτικής Επιτροπής θεωρώντας πως μια και μόνο κάλπη έπρεπε να στηθεί προκειμένου οι βουλευτές να ψηφίσουν. Επίσης εξηγεί γιατί οι καταθέσεις των τριών μαρτύρων οι οποίοι εξετάσθηκαν από τους εισαγγελείς Διαφθοράς ως «προστατευόμενοι μάρτυρες» στην υπόθεση «Novartis», είναι πολλαπλώς άκυρες. Το θέμα βέβαια έχει κλείσει και οσονούπω ξεκινάει τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή όπου εκεί βέβαια θα τεθεί σε άλλες βάσεις, κυρίως πολιτικές, το θέμα του σκανδάλου της «Novartis».

Σ.Σ.

 

Τελικά γελάσαμε με… άλλους

Πέρασε στα «ψιλά» από τον τοπικό Τύπο, αλλά η υπόθεση απασχόλησε πανελλαδικά τόσο τα μέσα ενημέρωσης, όσο και την ίδια την κοινωνία. Κι όσο αν το θέμα προσφέρεται μέχρι και για πλάκα, αλλά και για κριτική προς την κυβέρνηση που φαίνεται σα να προσπαθεί να ξεγλιστρά από τη δύσκολη επικαιρότητα, φέρνοντας στο προσκήνιο νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη, οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν μέσα στη βουλή από κόμματα κατά την (υπέρ) ψήφιση του νομοσχεδίου για τα φαρμακευτικά σκευάσματα, μάλλον προβλημάτισαν περισσότερο. Ειδικότερα η ΝΔ που καταψήφισε το εν λόγω νομοσχέδιο (εισηγητής ορίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης) υποστήριξε πως το έκανε επειδή δεν θέλει να μετατρέψει την χώρα «σε έναν ατελείωτο μπάφο» και το ΚΚΕ έκανε λόγο περί… «ναρκοκουλτούρας του καπιταλισμού»! Καταφέρνοντας να αποδείξουν με αυτές τους τις τοποθετήσεις ότι τα κόμματα, χάνουν ολοένα και περισσότερο την επαφή τους με την κοινωνία τα τελευταία χρόνια.  Ή στην καλύτερη αρνούνται την επαφή, προσκολλημένοι και μόνο στην αποστολή της «αντιπολίτευσης» και φθοράς του αντιπάλου με κάθε κόστος.

Μ.ΟΡΦ

 

Αποχή δικηγόρων

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την Παρασκευή την αποχή των δικηγόρων από τα ακροατήρια για την προσεχή εβδομάδα, από Δευτέρα 5/3 έως και Παρασκευή 9/3.

Ο λόγος της αποχής είναι το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την παραχώρηση του χώρου για την στέγαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα, ο Σύλλογος έχει κατ’ επανάληψη επικοινωνήσει με την προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και έχει λάβει αντίγραφα των εγγράφων και των σχεδιαγραμμάτων που τα συνοδεύουν, καθώς επίσης και της πρότασης της Υπηρεσίας για την έκδοση παραχωρητηρίου στο Εφετείο.

«Παρότι όμως έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την υποβολή του αιτήματος από την Κτηματική Υπηρεσία στην ΕΤΑΔ ΑΕ, η έκδοση του παραχωρητηρίου καθυστερεί αδικαιολόγητα», λέει το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έκρινε ότι πρέπει να επιδιώξει με κάθε τρόπο τον στόχο της έκδοσης παραχωρητηρίου, ειδικά για το ακροατήριο όπου θα γίνονται οι συνεδριάσεις του Εφετείου, στον υπάρχοντα χώρο πολλαπλών χρήσεων για τον οποίο οι υπάλληλοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους.

Το ΔΣ αποφάσισε να επιδιώξει επαφή με τους βουλευτές του νομού για την περαιτέρω ανάδειξη του θέματος, την άμεση επικοινωνία του προέδρου του Συλλόγου με τους αρμόδιους φορείς για την διερεύνηση των προθέσεών τους και την εξήγηση του λόγου της καθυστέρησης, καθώς και τη σύσταση τριμελούς επιτροπής από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για επικοινωνία και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ ΑΕ. Πάντως η αναζήτηση αίθουσας ακροατηρίου για το Εφετείο εκτός του κτηρίου του δικαστηρίου, δεν είναι και η πλέον ενδεδειγμένη, τη στιγμή που στο εν λόγω δικαστήριο εκδικάζονται και πολύ σοβαρά περιστατικά. Η αίθουσα της Γ.Γ. Αιγαίου, που άλλωστε χρησιμοποιείται από δεκάδες συλλόγους για ποικίλες εκδηλώσεις, μπορεί να είναι μια εύκολη λύση, αλλά είναι αυτή που πρέπει;

Α.Ω.

 

Οικοσκευές εννέα μήνες μετά!

Μέχρι τέλος του Μάρτη αναμένεται το Υπουργείο Εσωτερικών να πιστώσει το λογαριασμό του δήμου Λέσβου για τα χρήματα που δικαιούνται οι 130 οικογένειες σεισμόπληκτων, για την αποκατάσταση των οικοσκευών που υπέστησαν ζημιές λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 σύμφωνα με τον συντονιστή για τα θέματα του σεισμού Βασίλη Τεντόμα. Η Γ.Γ. Πρόνοιας του  Υπουργείου Εργασίας είχε καθυστερήσει αδικαιολόγητα τη διαδικασία και χάθηκε πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα να μην εκταμιευθούν χρήματα πριν το τέλος του 2017, σημειώνει χαρακτηριστικά  ρεπορτάζ  στην ΕΡΑ  Αιγαίου και εξειδικεύει τους λόγους της μεγάλης αυτής καθυστέρησης: «Από την 1η Ιανουαρίου άλλαξε ο τρόπος καταβολής του βοηθήματος αυτού για τις οικοσκευές και την ευθύνη ανάλαβε  το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο και «τρέχει» την εκταμίευση του ποσού των 332.000 ευρώ στο δήμο Λέσβου ο οποίος χρειάζεται περί τον 1,5 μήνα μέχρι να ολοκληρώσει και εκείνος τις διαδικασίες που του αναλογούν». Όπως και να ΄χει, είναι κατόρθωμα που η αποζημίωση αυτή για τους σεισμόπληκτους θα γίνει κατορθωτό να δοθεί (καλώς εχόντων των πραγμάτων), εννέα μήνες μετά το σεισμό!

 

Μπλέξανε με τους …αριστίνδην!

Θέμα συζήτησης και αποριών έχει γίνει στο χώρο της Κεντροαριστεράς η απόφαση για 2.000 (!;) αριστίνδην που έχουν κληθεί στο ιδρυτικό συνέδριο. Και συνήθως κυριαρχεί στις συζητήσεις μεταξύ των στελεχών και οπαδών του νεοπαγούς κόμματος. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η ανάρτηση του γνωστού στελέχους του χώρου, Γιάννη Βατού στην σελίδα του στο facebook που ειρωνικά γράφει: «Όσοι ΠΑΣΟΚΟΙ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να συμμετάσχουν στο… ΙΔΡΥΤΙΚΟ συνέδριο του “Κινήματος Αλλαγής” μπορούν να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ και θα πάνε ως αριστίνδην». Μια ανάρτηση την οποία ακολούθησε μια σειρά σχολίων που στην πλειοψηφία τους ήταν αρνητικά στην απόφαση των τόσο πολλών αριστίνδην. Σ’ ένα τέτοιο σχόλιο, ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Αιγαίου, Δημήτρης Καπετανάς, διευκρίνισε πως «αριστίνδην σύνεδροι θα είναι όσοι κατέχουν θεσμικές θέσεις στα Κόμματα, στην ΤΑ, π.χ. δήμαρχοι, στα συνδικάτα, στους Επιστημονικούς Φορείς, κλπ., πρώην και νυν βουλευτές, μέλη Κεντρικών Επιτροπών και Γραμματειών Τομέων Κομμάτων». Όπως και να ‘ναι πάντως, για πρώτη φορά σε συνέδριο ελληνικού κόμματος, ορίζεται ένας τέτοιος τεράστιος αριθμός αριστίνδην. Τουλάχιστον ας τους ονομάτιζαν διαφορετικά για να απόφευγαν και την πλάκα που γίνεται με τα αριστεία…

Σ.Σ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά 2-3-18 Δηκτικά 7-3-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top