Δηκτικά 30-3-18

30/03/2018 - 14:16

 

Διακοπές στην ελληνική κρίση!

Σε ανάκληση διαφημιζόμενου πακέτου διακοπών μίας εβδομάδας στην Ελλάδα, που υποσχόταν καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης στη χώρα, προέβη η βρετανική εφημερίδα Guardian, μετά από τις έντονες αντιδράσεις στο διαδίκτυο.Το πακέτο για Σάμο και Αθήνα, κόστους 2.500 λιρών κατ’ άτομο (χωρίς πτήσεις) για επτά διανυκτερεύσεις το Μάρτιο του 2019, περιλάμβανε την ευκαιρία συνάντησης με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, περιήγηση στη Σάμο από τοπικό δημοσιογράφο, πρόσβαση σε δημοσιογράφους, πολιτικούς, στελέχη ΜΚΟ και ειδικούς, επισκέψεις σε οινοποιείο και αμπελώνα της Σάμου. Επίσκεψη στο Σύνταγμα και συζήτηση εκεί για τις διαδηλώσεις που γίνονται με δημοσιογράφο και πρώην υπουργό (που δεν κατονομάζονται), «εξερεύνηση της οικονομικής κρίσης σε έναν μικρόκοσμο μέσα από προάστιο της Αθήνας και τις οργανώσεις αρωγής και τους δήμους που στηρίζουν τους πολίτες εν μέσω λιτότητας». Επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά και συζήτηση για την προσφυγική κρίση με αξιωματούχους και οργανώσεις αρωγής, καθώς και συναντήσεις με ντόπιες οικογένειες για να διαμορφώσουν οι επισκέπτες εικόνα για τη ζωή τους!

Για τους Αθηναίους το ξέραμε, αλλά να και που οι Σαμιώτες αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τουριστικά το προσφυγικό!

Αν.Παζ.

 

Με «Νήσος Ρόδος» και «Blue Star I»

Ολοκληρώθηκε ο χειμερινός δεξαμενισμός του πλοίου «Νήσος Σάμος» της Hellenic Seaways και από τη Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου  θα ξεκινήσει τα καθημερινά του δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, αντικαθιστώντας το «Νήσος Ρόδος» που κάλυπτε ως σήμερα την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας, για λογαριασμό της HSW με την πρωτεύουσα. Σε ότι αφορά την Blue Star Ferries, η έτερη ακτοπλοϊκή εταιρεία που πραγματοποιεί δρομολόγια στη γραμμή αυτή θα συνεχίσει να πορεύεται με το «Blue Star I» όχι μόνο την περίοδο του Πάσχα, αλλά και όλο το καλοκαίρι, αφού το μήκους 176 μέτρων πλοίο, που κατασκευάστηκε το 2000 για λογαριασμό της εταιρείας, φαίνεται ότι καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της για τα δεδομένα της κίνησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Υπενθυμίζεται, ότι το «Νήσος Μύκονος» της Hellenic Seaways θα καλύπτει στο εξής, ως και τέλος Οκτώβρη την άγονη γραμμή, συνδέοντας μία φορά την εβδομάδα τη Μυτιλήνη με Λήμνο και Καβάλα στα βόρεια, αλλά και με Χίο, Βαθύ, Καρλόβασι, Φούρνους, Άγιο Κήρυκο, Εύδηλο, Μύκονο, Σύρο και Πειραιά στη λεγόμενη «κρουαζιέρα» του Αιγαίου, έχοντας αντικαταστήσει το «Νήσος Χίος».

Β.Παπ.

 

Νηπιαγωγείο για προσφυγάκια και στη Χίο

Την περασμένη Δευτέρα στη Χίο εγκαινιάστηκε το νηπιαγωγείο στη ΒΙΑΛ, αντίστοιχο, για παιδιά προσφύγων με αυτό του νηπιαγωγείου στο Κέντρο φιλοξενίας του Καρά- Τεπέ. Στη Χίο βρέθηκε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αριστείδης Καλάργαλης, ο οποίος έκανε μια σειρά επισκέψεις στα σχολεία, ενώ πήγε και στις Οινούσσες. Η λειτουργία και του νηπιαγωγείου για προσφυγόπουλα στη Χίο πραγματοποιήθηκε με Απόφαση του υπουργείου Παιδείας και εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης «Ένταξη Προσφυγοπαίδων ηλικίας έως 15 ετών στο Εκπαιδευτικό Σύστημα» του Εθνικού Προγράμματος Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020.

Αν.Παζ.

 

Το ιστορικό τους, προβληματίζει

Η παραφιλολογία που υπάρχει γύρω από τις δραστηριότητες της κοινοπραξίας συμφερόντων Καλογρίτσα, εστιάζεται κυρίως στις πολύ μεγάλες εκπτώσεις της στους διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα κάποια χαρακτηριστικά οδικά έργα στην χώρα, να περπατούν δύσκολα. Στην περίπτωση του έργου «Καλλονής - Σιγρίου» όμως, μιλάμε για ένα έργο που κοστίζει περί τα 56 εκ. ευρώ το οποίο δεν μπορεί κιόλας να μπει στη συζήτηση που μπαίνει για την «αμφιλεγόμενη σχέση» του επιχειρηματία με την κυβέρνηση από την αντιπολίτευση. Αφού έχει δοθεί σε διαγωνισμό επί εποχής ΝΔ. Κρατώντας λοιπόν μακριά την πολιτική αντιπαράθεση που επικρατεί σε κεντρικό επίπεδο για όλα τα παραπάνω, επιμένουμε να μάθουμε για την περίπτωση που μας αφορά το γιατί το τόσο σημαντικό αυτό έργο για την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού, εξακολουθεί ακόμα και μετά τη συμπληρωματική σύμβαση να υπολειτουργεί. Ή φταίει το Υπουργείο ή η ανάδοχος εταιρία. Δεν βλέπουμε να υπάρχει κάτι άλλο ενδιάμεσο. Και στη χειρότερη, βάσει του ιστορικού της αργής ανταπόκρισης» του Υπουργείου Υποδομών για τα θέματα του σεισμού, αλλά και της πρότερης εμπειρίας από την κοινοπραξία που μας απασχολεί, στο έργο της «Λαγκάδας» Πλωμαρίου, και οι δύο!

Μ.ΟΡΦ

 

Ο Πάλλης ξανά για τη Νότια Παράκαμψη 

Χθες το πρωί συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Πάλλη για τη Νότια Παράκαμψη της Μυτιλήνης με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ν. Μαυραγάνη. Ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι χθες θα συνεδρίαζε το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων με αντικείμενο την έγκριση των Συγκριτικών Πινάκων ώστε το έργο, επιτέλους, να δρομολογηθεί. Επίσης δεσμεύτηκε ότι, παρά τις καθυστερήσεις (που υπαινίχθηκε ότι δεν ήταν απαραίτητα "αθώες") σύμφωνα με το σχετικό σχόλιο και του κ. Πάλλη, το έργο θα γίνει οπωσδήποτε. «Με τη σειρά μου πρότεινα το έργο να χαρακτηριστεί υψίστης σημασίας, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί σε κάποια προγράμματα όσο πιο γρήγορα γίνεται, και σε συνδυασμό με τα άλλα έργα που προωθούνται από την κυβέρνηση, να δώσουν το γρηγορότερο μια ανάσα στην πόλη της Μυτιλήνης και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της Λέσβου», σχολίασε ο κ. Πάλλης μετά τη συζήτηση επί του θέματος στα social media, αναμένοντας μέσα στις επόμενες ημέρες κάτι πιο χειροπιαστό εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών.Αναμένουμε λοιπόν τα σπουδαία...

Μ.ΟΡΦ

 

Δεν ήταν μπηχτή!

Μπορεί αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι να επιλέγουν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης  Facebook, και ίσως κάποιες φορές χωρίς να το πολυσκεφτούν να αναρτούν απόψεις που καλύτερα θα έλεγαν σε έναν καφέ. Όμως η αντιδήμαρχος, Αναστασία Αντωνέλλη, ακόμα δεν έχει φτιάξει. Αλλά σε κάθε περίπτωση και αναφορικά με το χτεσινό μας σχόλιο, όπου αφήναμε υπόνοιες ότι ίσως η δήλωσή της «δεν χρειάζονται ευχαριστώ όταν οι αιρετοί πράττουν το καθήκον τους» να σχετίζονταν με τα παράπονα που έκανε συνάδελφός της στο Facebook που δεν τον ευχαρίστησαν. Και μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ό,τι έχω να πω στους συναδέλφους μου (και όχι μόνον) χρησιμοποιώ πάντα τον δρόμο της ειλικρίνειας φάτσα με φάτσα και εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα... εντός των οργάνων της παράταξης! Δυστυχώς η φύση δεν με προίκισε με δυο μούρες. Μία έχω και σε όποιον αρέσω».

Αν.Παζ.

 

Εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη στη Μυτιλήνη

Από χθες Πέμπτη 29 και σήμερα Παρασκευή 30 Μαρτίου και από τις 2:30 το μεσημέρι έως τις 7:30 το απόγευμα, στα γραφεία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 5, θα βρίσκονται εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου να δεχτούν τα αιτήματα των κατοίκων της Λέσβου, που θέλουν τη συμβουλή και την παρέμβαση του Συνηγόρου στα διάφορα προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν.Είναι θετικό ότι εκπρόσωποι του Συνηγόρου έρχονται κοντά στον πολίτη , αντί να περιμένουν τα αιτήματα του μόνο στο γραφείο!

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey