FOLLOW US

Τα Δηκτικά

140 χρόνια «Βενιαμίν ο Λέσβιος» 

Με σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν ένα εξάμηνο γιορτάζει η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος»,  τα 140 χρόνια από την ίδρυσή της.  Η οργανωτική επιτροπή εορτασμού του αρχαιότερου πολιτιστικού  λεσβιακού  σωματείου, με στόχο να περάσει από το Πλωμάρι όλο το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Λέσβου διαχρονικά, διάρθρωσε ένα πρόγραμμα που θα αρχίσει την Λαμπροτετάρτη και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, στο οποίο περιλαμβάνονται θέατρο, συναυλίες δημοτικής, λαϊκής, έντεχνης και εκκλησιαστικής μουσικής, επιστημονικές ημερίδες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, βιβλίου και χειροτεχνίας  και ό,τι άλλο έχει σχέση με τις τέχνες και τις επιστήμες που αναπτύχθηκαν στο νησί.

Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει την Λαμπροτετάρτη με ομιλία του προέδρου του δ.σ. της ΛΕΣΧΗΣ  Ξενοφώντα Μαυραγάνη,  για το ιστορικό της ίδρυσης το 1878 του «Αναγνωστηρίου Βενιαμίν Λέσβιος», όπου θα μνημονευθούν τα ονόματα και η δράση των ιδρυτών, οι σκοποί και οι τρόποι δράσης τους  και θα επακολουθήσει συναυλία μεγάλου συγκροτήματος γνωστών τραγουδιστών  και την Κυριακή του Θωμά θα δοθεί θεατρική παράσταση του θεατρικού εργαστηρίου του  Δήμου Λέσβου.  Αναμένουμε το πλήρες πρόγραμμα!

Αν.Παζ.

 

Ο Κώστας Κεντέρης είπε όχι στο «Survivor»! 

Φαίνεται πως το στοίχημα της τηλεθέασης είναι μεγάλο για την εταιρεία παραγωγής του «Survivor». H «Acun Medya» για να εκτοξεύσει τα ποσοστά τηλεθέασης έκανε συζητήσεις με πολύ γνωστά ονόματα από το χώρο του αθλητισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες που ακούστηκαν στην πρωινή εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου, ένα από τα πρόσωπα που είχε προσεγγίσει η παραγωγή ήταν αυτό του Κώστα Κεντέρη. Μάλιστα, το ποσό που πρόσφεραν στον αθλητή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι μυθικό! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: «Αρκετούς μήνες πριν ξεκινήσει το Survivor 2, η Acun Medya πρότεινε το αστρονομικό ποσό των 150.000 ευρώ στον Κώστα Κεντέρη, ώστε να μπει στο reality επιβίωσης. Μάλιστα, η Acun Medya είπε στον Ολυμπιονίκη ότι αυτό το ποσό θα το πάρει είτε καθίσει στο παιχνίδι μία εβδομάδα είτε 6 μήνες, που θα διαρκέσει το Survivor. Από ό,τι μου είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τον αθλητή, δεν θα έμπαινε ούτε με 200.000». Αλλά φαίνεται ότι το τηλεοπτικό reality, που κέρδισε πέρυσι το τηλεοπτικό κοινό και μονοπώλησε την τηλεθέαση, κάτι που φιλοδοξεί να κάνει και φέτος, έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχία του και δεν... τσιγγουνεύεται χρημάτων, αφού προσδοκά πολλαπλάσια από τη διαφημιστική πίτα!

Σ.Σ.

 

Συνοικιακό συμβούλιο και στην «Καλλιθέα» 

Και το προσωρινό συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής “Καλλιθέα - Μαύρα Σίδερα”, προσκαλεί τους δημότες της εν λόγω περιοχής, σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 6 μ.μ. στο 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης (Αγία Φωτεινή).   Τα θέματα της πρώτης αυτής λαϊκής συνέλευσης, υπενθυμίζεται ότι είναι εκτός της συζήτησης για τρέχοντα ζητήματα και γενικότερα προβλήματα της περιοχής - Προτάσεις και ο καθορισμός  του επίσημου Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής “Καλλιθέα - Μαύρα Σίδερα”.  Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι δημότες της περιοχής ““Χάλικες (Κάτω, Μεσαίος, Πάνω)”, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Δ/Κ Μυτιλήνης (τηλ. 22510 22143, email: syndesmos1954@otenet.gr, υπεύθυνοι Γιώργος Καρίνος, Βασίλης Χατζηελευθερίου).  

Α.Ω.

 

Τουλάχιστον να μην εθελοτυφλούμε...  

Δεν εξηγείται αλλιώς, αλλά φαίνεται να ενοχλεί η ανάδειξη ενός θέματος που αφορά τα νησιά μας και τις νησιωτικές κοινωνίες. Μιλάμε για το νέο... τυράκι της κυβέρνησης, το μεταφορικό ισοδύναμο, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Κάλυμνο και για το οποίο υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά για το πρακτικό όφελος που αυτό θα φέρει στις νησιωτικές κοινωνίες. Όταν μάλιστα αυτό παρουσιάζεται ως καλύτερο μέτρο σε σχέση με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τότε οι κυβερνώντες οφείλουν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις που να δικαιολογούν την επιλογή τους, όπως είπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το «Ε» από την πρώτη στιγμή της πρωθυπουργικής εξαγγελίας και στηριζόμενο επακριβώς στα λεγόμενά του, όπως αυτά διατυπώθηκαν στην ομιλία του στην Κάλυμνο, διατύπωσε εύλογα ερωτήματα που ζητούν απάντηση και διευκρινίσεις για ένα τέτοιο θεσμικό μέτρο που εδώ και δεκαετίες αποτελούσε αίτημα των νησιωτών και των φορέων τους ως καίριας σημασίας μέτρο νησιωτικής πολιτικής. Το γεγονός ότι 17 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης το φέρνουν στη βουλή με επερώτηση τους, προκειμένου να συζητηθεί και να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις, αλλά και για να αναληφθούν ενδεχομένως και δεσμεύσεις αποδεικνύει τη σπουδαιότητα της υπόθεσης.

Τουλάχιστον να μην εθελοτυφλούμε... (2)

Ένα είναι σίγουρο ότι, αν οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις στηριχθούν μόνο στα προτεινόμενα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, της μελέτης που ανέθεσε η Γ.Γ. Αιγαίου και Ν.Π. απέχουμε πολύ από το να θεωρηθούν όλα αυτά μεταφορικό ισοδύναμο, έτσι τουλάχιστον που το σχεδίαζαν οι εμπνευστές αυτής της θεσμικής παρέμβασης για τις νησιωτικές περιοχές. Όταν μάλιστα υποστηρίζεται ότι το μεταφορικό ισοδύναμο είναι προτιμότερο από το νησιωτικό ΦΠΑ που καταργείται, τότε δικαιολογημένα υπάρχουν ενστάσεις και επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Τώρα αν πρόκειται για «χονδροειδή εξαπάτηση», όπως υποστηρίζουν οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ ή όχι θα φανεί από το αποτέλεσμα. Πάντως το γεγονός ότι παρά τη λειτουργία της Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής και την τοποθέτηση και αρμόδιου υφυπουργού στο Υπ. Ναυτιλίας δεν έγινε κατορθωτό μέχρι σήμερα -επί αυτής της κυβέρνησης- να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής και να συνεδριάσει με την παρουσία μάλιστα του ίδιου του πρωθυπουργού όπως εξαγγέλθηκε, αλλά ούτε και του πολυδιαφημισμένου «εργαλείου» του, του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής κάτι σημαίνει! Και πολύ φοβόμαστε ότι σημαίνει ότι όλα αυτά έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες, μαζί με τις νησιωτικές πολιτικές! Αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια του πράγματος που όσο και αν αποσιωπάται από τους κυβερνώντες είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού.Αλλο αν κάποιοι εθελοτυφλούν και βαυκαλίζονται ότι κάτι κάνουν!

Μα.Μ.

 

Καλύπτεται ο Μανταμάδος 

Προσλήψεις  121  προσωρινών αναπληρωτών ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και οι τρεις από αυτές αφορούν την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν σε δημοτικά σχολεία της Λέσβου. Ωστόσο μέχρι στιγμής μόνο ο ένας από αυτούς δέχθηκε προς το παρόν, τη θέση στο νησί και θα προηγηθεί η κάλυψη της Ε’ τάξης του δημοτικού  σχολείου Μανταμάδου, σύμφωνα με την ΕΡα Αιγαίου. Θυμίζουμε ότι στο δημοτικό σχολείο Μανταμάδου , όταν άνοιξαν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και το πρόβλημα δεν είχε λυθεί, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είχε προχωρήσει στην κατάληψη του σχολείου με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Καίτη Στρατάκη να μεταβαίνει για να διδάξει.

Για τα υπόλοιπα σχολεία και συγκεκριμένα για το δημοτικό Σιγρίου , το 3ο δημοτικό Μυτιλήνης αλλά και το σχολείο της Βαρειάς θα καλυφθούν όλα τα κενά αν και οι άλλοι δύο εκπαιδευτικοί αποδεχθούν την τοποθέτηση. Σύμφωνα όμως με την ΕΡα, δε φαίνεται να αποδέχονται...

Α.Ω.

 

Τους αφορά όλους το μεταφορικό ισοδύναμο  

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι και ειδικά εκείνοι που… θίγονται όταν διαπιστώνουν πως η εξαγγελία για εφαρμογή μεταφορικού ισοδύναμου, δεν πείθει πολλούς, είναι ότι το αντιστάθμισμα της απώλειας του μειωμένου ΦΠΑ, δεν πρέπει να απασχολεί σε μία μικροκομματική λογική. Είναι μείζονος σημασίας αυτή η απροσδιόριστη ως σήμερα εξαγγελία να συγκεκριμενοποιηθεί, τόσο εκ μέρους των νησιωτών κυβερνητικών στελεχών, όσο και εκ μέρους των φορέων που εξακολουθούν επί του παρόντος να κρύβονται πίσω από τη ΝΔ. Το τι είναι πραγματικά το μεταφορικό ισοδύναμο, ποιους αφορά, σε τι βαθμό και τι ακριβώς καλύπτει, πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα, για να ξέρουμε αν πρόκειται όντως για μία «χονδροειδή εξαπάτηση» ή ένα μέτρο που μπορεί πράγματι να συμβάλλει στο να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ του ηπειρωτικού και του νησιωτικού χώρου. Αν φτάσουμε ξανά Ιούνη μήνα, λίγο πριν την οριστική κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ όπως φτάσαμε Νοέμβρη και Δεκέμβρη, πριν την λήξη της τελευταίας παράτασής τους, θα μείνουμε πάλι να μαζεύουμε τα... κομμάτια μας. Να ακούμε το ανάθεμα των μεν για το κακό που μας βρήκε από την κυβέρνηση και τις δικαιολογίες των δε, πως φταίνε οι… πρώτοι σε κάθε περίπτωση για όλα όσα απαιτούν οι δανειστές.

Μ.ΟΡΦ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top