Δηκτικά 23-4-18

23/04/2018 - 16:38

Στη Χίο τα καλοκαιρινά επεισόδια στη Μόρια

Διακόπηκε για την Δευτέρα 23 Απριλίου η δίκη που ξεκίνησε χτες στη Χίο των 35 προσφύγων κυρίως Αφρικανών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στα επεισόδια της 18ης Ιουλίου 2017, στον καταυλισμό της Μόριας.

Η δίκη έχει λάβει πολιτικοκοινωνικές διαστάσεις κυρίως με τον τρόπο που έγιναν οι συλλήψεις και στήθηκε το κατηγορητήριο. Οι 30 από τους 35 βρίσκονται προφυλακισμένοι όλο αυτό το διάστημα. Η δίκη που ξεκίνησε χτες το πρωί διεξήχθη κάτω από πρωτόγνωρα για το νησί αστυνομικά μέτρα, όπως μετέδωσε η χιώτικη ειδησεογραφική ιστοσελίδα astraparis.gr.

Από τους 35 κατηγορούμενους το παρών έδωσαν οι 33, ενώ εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ δεν κατέστησε δυνατή η μεταγωγή των άλλων 2 στο νησί. Η απεργία ήταν και από τους λόγους απουσίας αρκετών μαρτύρων υπεράσπισης.

Και οι 35 κατηγορούνται για εμπρησμό, πρόκληση ταραχών, βλαβών σε αστυνομικούς και καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας, αντίσταση και διατάραξη της κοινής ειρήνης κ.λπ.

Ας σημειωθεί ότι αρνούνται όλες τις κατηγορίες, ενώ υποστηρίζεται πως δεν υπήρξε εμπρησμός.

Αν.Παζ.

 

Η κλασική μουσική απευθύνεται και σε παιδιά! (1)

Ένα μικρό θαύμα συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με το Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου στη Λέσβο. Η διοργάνωση του οποίου, από πέρσι έχει προσεγγίσει και τους μαθητές και τις μαθήτριες του νησιού μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μουσικό κλειδί». Αυτή η ενασχόληση των παιδιών με την κλασική μουσική, τα έκανε να την αγαπήσουν. «Αφού τους δείξουμε πώς διοργανώνεται μια συναυλία, τα παιδιά επικοινωνούν με τον μουσικό και στήνουν την εκδήλωση όπως τη φαντάζονται. Γι’ αυτό κάθε συναυλία παίρνει διαφορετική μορφή, αυτό είναι ίσως το πιο συγκινητικό. Θυμάμαι, μάλιστα, ένα κοριτσάκι να δηλώνει εκ των υστέρων: “Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που μας δώσατε την ευκαιρία να δείξουμε κι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε”», επισημαίνει η κ. Κυβέλη Ντέρκεν, διεθνώς διακεκριμένη πιανίστα και μία εκ των ιδρυτών του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (συνιδρυτές, οι Δανάη Ντέρκεν και Δημήτρης Τρύφων), κάτω από την ομπρέλα του οποίου υπάγεται το πρόγραμμα. «Αδιαπραγμάτευτη, η διασφάλιση της ποιότητας, μέχρι μικρόφωνα μπορεί να φέρουμε από τη Γερμανία. Κύριο μέλημά μας, να ενθουσιάσουμε τον κόσμο. Και ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε, είναι να τους παρουσιάσουμε, το πιο υψηλό επίπεδο που υπάρχει».

 

«Σπάμε προκαταλήψεις» (2)

Η ίδια συνεχίζει: «Με τη συγκεκριμένη δράση σπάμε προκαταλήψεις, όπως ότι η κλασική μουσική απευθύνεται μόνο σε μεγάλους, φέρνουμε αποκλειστικά νέους ανθρώπους, με ενδιαφέροντα κοινά με των παιδιών. Μουσικοί, οι οποίοι διακρίνονται από έναν απίστευτο ενθουσιασμό και ενέργεια. Για όσους, δε, θεωρούν ότι η κλασική μουσική είναι βαρετή, τους θυμίζουμε με τον τρόπο μας ότι ασχολείται με συναισθήματα που έχουμε όλοι, αγάπη, θλίψη, σύγκρουση, ευχαρίστηση. Αυτό ακριβώς είναι που περνάει στα παιδιά και μάλιστα έντονα. Ο σπόρος φυτεύεται. Ρώτησα ένα παιδί τις προάλλες, που είχε συμμετάσχει στην περυσινή εκδήλωση: "Θα έρθει φέτος το σχολείο σου στη συναυλία;". "Δεν ξέρω αν θα έρθουν οι άλλοι, εγώ πάντως δεν τη χάνω με τίποτε!", μου δήλωσε».

Η Λέσβος είναι νησί του πολιτισμού, αυτό που χρειάζεται είναι πρωτοβουλίες όπως αυτή, αλλά και του Aegean Docs, που κάνει τους κατοίκους της -και ευρύτερα της Μυτιλήνης και αυτό είναι το σπουδαίο- να εντρυφήσουν στον πολιτισμό και να τον (ανα)παράγουν οι ίδιοι.

Αν.Παζ.

 

Να μη «κλείσει» το παράθυρο...

Η σπουδή με την οποία έσπευσε η κυβέρνηση για να ακυρώσει με νέο νόμο την απόφαση του ΣτΕ, που καταργούσε τον γεωγραφικό περιορισμό στη διακίνηση των αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών, δείχνει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις και του νέου υπουργού Δ. Βίτσα για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, οι πραγματικές προθέσεις άλλα υπαγορεύουν. Και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αδράνεια από τους τοπικούς φορείς στο ενδεχόμενο επιστροφής στα παλιά. Η απόφαση του ΣτΕ άνοιγε ένα παράθυρο για να μετακινούνται στην ενδοχώρα, έστω οι νεοαφιχθέντες στα νησιά, ενώ ακόμη και υπεύθυνοι της διαχείρισης των υπαρχόντων δομών έκριναν ότι αυτό θα αποτελούσε άδικο μέτρο σε σχέση με τους ήδη εγκλωβισμένους, που οι κυβερνητικοί ιθύνοντες επιχειρούν να το «κλείσουν» πριν καλά-καλά ανοίξει! Αν όμως έτσι δρομολογηθούν τα πράγματα, το βέβαιο είναι ότι τα νησιά και ειδικά η Λέσβος θα... ξαναπλημμυρίσει με πρόσφυγες και μετανάστες, αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ροές από απέναντι είναι αυξητικές. Επαναφέροντας δηλαδή τον γεωγραφικό περιορισμό μόνο στα νησιά, ουσιαστικά καταδικάζει τα νησιά με υπερπληθυσμό προσφύγων εγκλωβισμένων, αφού τα περί συντόμευσης των διαδικασιών απονομής ασύλου είναι ευχές και όνειρα καλοκαιρινής νυκτός, για να... δουλευόμαστε! Οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες των νησιών με τη συνδρομή και των νησιωτών βουλευτών, οφείλουν να δημιουργήσουν μέτωπο για να μη περάσει όχι μόνο η ακύρωση της απόφασης του ΣτΕ, αλλά αν είναι δυνατόν αυτή να έχει αναδρομική ισχύ και για τους ήδη εγκλωβισμένους. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών και κυρίως της Λέσβου, που ασφυκτιά, ειδάλλως «κοροϊδευόμαστε» και ανεχόμαστε καταστάσεις που οδηγούν τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο... Οφείλουν όλοι να αναλάβουν δράση τώρα, πριν είναι αργά, γιατί έχουν ευθύνη για αυτόν τον τόπο που δεν μπορεί να ορθοποδήσει ακόμη!

Μα.Μ.

 

«Πουλάει» η «αποθήκη ψυχών»

Είναι πραγματικά φοβερή η μεταστροφή των μέσων ενημέρωσης που έχουν…. ευαισθησία στο να αναδεικνύουν με φοβερή σπουδή εδώ και τρία χρόνια τα θέματα του προσφυγικού και κατ΄επέκταση τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής τραγωδίας, στο άκουσμα της απόφασης του ΣτΕ που αίρει (μάλλον όμως προσωρινά) τον γεωγραφικό περιορισμό μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά. Η… απειλή «αθρόας άφιξης μεταναστών στην ενδοχώρα», έχει θορυβήσει τόσο πολύ τα μέσα αυτά, που ξαφνικά κάνουν και τα… γλυκά μάτια στην κυβέρνηση που επιχειρεί να ακυρώσει το ΣτΕ μέσω του νομοσχεδίου που καταθέτει για να επαναφέρει τον εγκλωβισμό των προσφύγων μόνο στα νησιά. Ούτε λίγο, ούτε πολύ λοιπόν, τα μέσα αυτά λένε στα μούτρα των νησιωτών «κρατήστε εσείς το πρόβλημα». Έχοντας φροντίσει πάντως όλα αυτά τα χρόνια, μέσω απίθανων -ντόπιας φουρνιάς μας- «ανταποκριτών» να ξεσκίσουν την εικόνα των νησιών για να γεμίσουν τις σελίδες και τα δελτία τους,  με ιστορίες «ντροπής», ανακαλύπτοντας μέχρι και fake ληστείες από μετανάστες και δίνοντας βήμα σε ξενοφοβικές φωνές. Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν, μεγάλη μερίδα των media, έχουν κάνει σαφές πως και τους βολεύει και «πουλάει» η κατάσταση των νησιών, ως «αποθήκη ψυχών». Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και τα… μάτια μας!

Μ.ΟΡΦ

 

Αυτοαναιρούνται

Δεν είναι τυχαία η στάση αναμονής -πλην του δημάρχου που καίγεται και ελέω «Σαπφούς»-  των τοπικών αρχών και των αιρετών μας γενικά, ως προς τις εξελίξεις που δρομολογεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που θα παίρνει πίσω τα… στέφανα, για τον γεωγραφικό περιορισμό. Θέλουν να δουν επ΄ ακριβώς το περιεχόμενό του και τις ενδεχόμενες βελτιώσεις στο ζήτημα του ασύλου, για να αποφανθούν και αυτό σε έναν βαθμό είναι κατανοητό. Βέβαια το να περνάει η ακύρωση του διαχρονικού αιτήματος -ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης- της αποσυμφόρησης των νησιών και του απεγκλωβισμού των προσφύγων στα… ψιλά από χθες, συνιστά ήδη μία αυτοαναίρεσή τους. Θυμίζουμε μόνο ότι για την ερμηνεία του «γεωγραφικού περιορισμού», οι δήμαρχοι και η αξιωματική αντιπολίτευση, ήρθαν σε μετωπική με τον Γιάννη Μουζάλα. Τώρα που το ΣτΕ τους δικαιώνει λοιπόν, θα περίμενε κανείς κάτι άλλο.

Μ.ΟΡΦ

     

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey