Δηκτικά 16-5-18

16/05/2018 - 18:23

Φθήνια. Το συγκριτικό πλεονέκτημα των Τούρκων.

Μπορεί η τουρκική λίρα να πλησιάζει σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, ωστόσο η ισοτιμία αυτή ευνοεί τους Τούρκους να υποδεχθούν στα παράλιά τους τουρίστες από όλον τον κόσμο, χάρη στις ιδιαιτέρως ανταγωνιστικές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά. Η αλματώδης άνοδος του τουρισμού στην Τουρκία, λοιπόν, έχει λογική εξήγηση και δικαίως ανησυχεί έντονα τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα, που βλέπουν ότι οι προσδοκίες για νέα αύξηση στις αφίξεις, ακόμη και 10% συγκριτικά με πέρυσι, αρχίζουν να ξεθωριάζουν. Στην Ελλάδα ανέκαθεν η τιμή ενός 4άστερου ξενοδοχείου αντιστοιχούσε σε ένα αντίστοιχο 5 αστέρων στην Τουρκία. Αυτό όμως που προκύπτει από τα δίκτυα διανομής των μεγάλων tour operators είναι ότι φέτος οι τιμές που υπάρχουν στη χώρα μας για τη high season Ιουλίου - Αυγούστου είναι περίπου 40% ακριβότερες από τις αντίστοιχες στα απέναντι παράλια. Και με δεδομένο ότι πολλές από τις υπόλοιπες υπηρεσίες στα νησιά θα φορολογούνται πλέον με 24% ΦΠΑ, έναντι των χαμηλότερων συντελεστών στη γειτονική χώρα, συμπεραίνει εύκολα κανείς πως οι περισσότεροι από όσους θα αποφάσιζαν να περάσουν τις διακοπές τους στο Αιγαίο, θα προτιμούσαν τις φθηνές παραλιακές τουριστικές περιοχές της Τουρκίας από τα ακριβά ελληνικά νησιά. Κατά τα άλλα περιμένουμε (μέσα από την υπερφορολόγηση) να έρθει η ανάπτυξη…

Β.Παπ. 

 

Καμιά συνεννόηση!

Καμιά συνεννόηση κατά πώς φαίνεται δεν υπάρχει μεταξύ της ΔΕΗ και των ΕΛΤΑ, όπου πολλοί κάτοικοι της περιφέρειας του νησιού πληρώνουν το ρεύμα τους. Θυμίζουμε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα καταβολής του αντίτιμου του λογαριασμού ρεύματος στα ΕΛΤΑ, η οποία διευκολύνει πολύ τους κατοίκους των χωριών. Αυτό όμως συνέβαινε μέχρις ότου διαπίστωσαν ότι ο λογαριασμός… δεν πληρώνεται και έρχεται επαυξημένος με τον προηγούμενο! Το θέμα ως γνωστόν πήρε δημοσιότητα και από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης και θορύβησε όσους πλήρωναν ΔΕΗ μέσω ΕΛΤΑ!

Σε κάποιους ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι και κατέβηκαν ως τη Μυτιλήνη χτες για να μεταβούν στη ΔΕΗ, όπου με τα αποδεικτικά έδειχναν ότι είχαν ξοφλήσει τους προηγούμενους λογαριασμούς στα ΕΛΤΑ. Για να λάβουν την απάντηση: «Ε, κι εσείς μην πληρώνετε στα ΕΛΤΑ»! Δηλαδή αν κάποιος παθών έχει μπει σε ρύθμιση και λόγω αυτής της ασυνεννοησίας την χάσει, ευθύνεται ο ίδιος;!

Αν.Παζ.

 

Μνήμη Φωτεινής Φραγκούλη

 Πέρασαν κιόλας σαράντα ημέρες από τον άδικο και αδόκητο θάνατο της συμπατριώτισσάς μας, ξεχωριστής δασκάλας και σημαντικής πεζογράφου Φωτεινής Φραγκούλη. Οι συγγενείς της, οι φίλοι της, οι συγχωριανοί της την περασμένη Κυριακή πραγματοποίησαν στο ναό του Αγίου Παντελεήμονος, στο Μόλυβο το μνημόσυνο της μέσα σ’ ένα κλίμα συγκίνησης και μεγάλης θλίψης. Ανάμεσα στους παρόντες οι δύο πρώην Δήμαρχοι, Στέλιος Καραντώνης και Δημήτρης Βατής και οι επιστήθιοι φίλοι της, Γιάννης και Ραλλού Κωνσταντέλλη. Για τον άνθρωπο, τη δασκάλα, την πεζογράφο, τη Μολυβιάτισσα μίλησαν ο φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς και η μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης Κατερίνα Λάμπρου, εκπροσωπώντας το Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου και τα παιδιά του Μολύβου.

Α.Ω

 

«Μας εκδικούνται»

Ως μία «πράξη εκδίκησης» χαρακτηρίζουν την απόρριψη της τροπολογίας για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στη Λέσβο, το Συντονιστικό Φορέων που δεν έκρυψαν την έκπληξή τους από το νέο «εφεύρημα» όπως το χαρακτήρισαν της κυβέρνησης, για να δικαιολογήσει την μη παράταση τις ισχύος του μέτρου. Η διατύπωση του κ. Βίτσα πως είναι «λάθος η σύνδεση του ΦΠΑ με το προσφυγικό», πράγματι είναι κόντρα στη ροή των εξελίξεων. Αφού είναι γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πριν έξι μήνες, όσο και πέρυσι, διατυμπάνιζε πως η επιτυχία του να αναστείλει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, οφειλόταν στην δύσκολη συγκυρία του προσφυγικού. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα τώρα, είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Το μόνο σίγουρο είναι, πως στην κυβέρνηση είναι ακόμα «θυμωμένοι» -και φαίνεται- από την δραστηριότητα του Συντονιστικού Φορέων. Και σε τοπικό επίπεδο μάλιστα, έχει ανοίξει κάτι που παραπέμπει σε… «βεντέτα», με εκατέρωθεν αναρτήσεις στο διαδίκτυο από εκπροσώπους των τοπικών φορέων και στελέχη της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ. Καλό όμως είναι, ειδικά οι εκ του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να έχουν υπόψη, πως -ανεξάρτητα του ποιος τελικά ψήφισε… περισσότερο την κατάργηση του μέτρου- ότι τις επιπτώσεις της απώλειάς του, θα τις λουστούν οι πολίτες, αδιακρίτως πολιτικών προτιμήσεων. Είναι ανόητο λοιπόν να βλέπουμε αυτή την αντιπαράθεση επιχειρημάτων περί του αν θα είναι πολύ ή λίγο (ή και καθόλου!) καταστροφική η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ… 

Μ.ΟΡΦ

 

Για τη Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

Στην περιφερειακή συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη στις αρχές Μαΐου, στην ενότητα της Εκπαίδευσης και παρούσης της υφυπουργού Παιδείας κας Τζούφη, ο καθηγητής Θόδωρος Παραδέλλης, ως μέλος του Δ.Σ της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης, η βιβλιοθήκη ανήκει στο ΥΠΕΠΘ, έθεσε με πολύ ωραίο τρόπο τα πολλά προβλήματα που απασχολούν τη Βιβλιοθήκη και δυσχεραίνουν το έργο της: κτηριακό, υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού. Επειδή η κατάσταση με την κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης μας, που δέχεται δεκάδες μελετητές, ερευνητές, αναγνώστες είναι θλιβερή, παρά την ηρωική προσπάθεια των ελαχίστων υπαλλήλων, και δεν μας τιμά ως πολίτες και ως πολιτεία θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να πάρουν την υπόθεση πάνω τους και να δώσουν λύσεις άμεσα. Λύσεις υπάρχουν, βούληση χρειάζεται. Ελπίζουμε, ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Α.Ω

 

Και οι φοιτητές στην κάλπη

Εκτός από τους υποψήφιους πρυτάνεις, στην κάλπη θα δοκιμαστούν σήμερα και οι φοιτητικές παρατάξεις, με το Πανεπιστήμιο να μετατρέπεται σε κέντρο προσέλκυσης φοιτητών- ψηφοφόρων. Ήδη από χτες η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ) ανήρτησε ένα τεράστιο πανό στο κτήριο της Γεωγραφίας, ενώ αναμένεται η ΔΑΠ να κάνει το ίδιο. Και οι δύο παρατάξεις είναι οι μόνες που κατεβαίνουν και στους έξι φοιτητικούς Συλλόγους του νησιού. Η ΠΑΣΠ θα κατεβεί γι’ άλλη μια χρονιά μόνο στο Τμήμα της Γεωγραφίας όπου έχει δύναμη, ενώ τα ΕΑΑΚ θα κατεβούν και αυτά σε μία ή δύο σχολές- μέχρι χτες το απόγευμα, φαίνεται δεν είχε ξεκαθαριστεί!

Αν.Παζ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey