FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δηκτικά 15-3-18

 Τελικά είμαστε ό,τι μας βολεύει!

Στο κουρείο της γειτονιάς, η συζήτηση έχει «ανάψει». Ένας μεσήλικας κύριος, που περιμένει να πάρει σειρά, κουβεντιάζει με θέρμη όλα όσα έγιναν στην Τούμπα το βράδυ της Κυριακής, στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. «Είδες τον Σαββίδη; Μα να μπει μέσα στο γήπεδο με όπλο; Ποιος νομίζει ότι είναι πια; Και να μην τον συλλαμβάνει κανείς από τους αστυνομικούς; Τι περιμένανε; Να σκοτώσει κανέναν πρώτα;». Ο κουρέας χαμογελά και προσπαθεί να… ιντριγκάρει περισσότερο την κουβέντα. «Εσύ τα λες αυτά, γιατί είσαι Ολυμπιακός και τον έχεις άχτι τον ΠΑΟΚ από την περασμένη εβδομάδα.» Η απάντηση δεν αργεί: «Εντάξει, είπαμε. Μέχρι ενός σημείου η αγανάκτηση. Δεν μπορεί να παίρνει ο καθένας το νόμο στα χέρια του. Τι είμαστε; Ουγκάντα;». Δεν περνάνε πέντε λεπτά και ο ίδιος μεσήλικας κύριος αλλάζει αντικείμενο στη συζήτηση. «Είδες οι ΜΚΟ; Ετοιμάζονται να φτιάξουν χώρο ψυχαγωγίας για μετανάστες στα Πάμφιλα. Μα είναι δυνατόν να θέλουν να τους βάλουν δίπλα στις αποθήκες καυσίμων; Καλά που έκανε εκείνος ο Μοριανός και τους έριξε στα πόδια! Αυτό τους χρειάζεται. Πώς μας καταντήσανε έτσι; Πού ακούστηκε να μας συλλαμβάνουν, ενώ προσπαθούμε να τους κρατήσουμε μακριά από τα σπίτια μας;». Κάπου εκεί, ο κουρέας ψέλλισε: «Μα πριν δεν έλεγες για τον Σαββίδη, ότι δεν γίνεται να παίρνει το νόμο στα χέρια του;» για να αποκριθεί με περίσσιο πάθος ο μεσήλικας συνομιλητής του: «Άντε μωρέ, ποιος Ιβάν και ποιος ΠΑΟΚ τώρα; Καλά τους κάνανε. Μου θέλουν και πρωτάθλημα, μια ζωή τριτοτέταρτοι…».

Β.Παπ. 

 

Eκδήλωση στο Πολίχνιτο για τη νόσο Crohn

Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας στο πλαίσιο της ενημέρωση των ατόμων με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ), όπως αναφέρονται συχνά η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, των μελών της οικογένειάς τους και του ευρύτερου κοινού διοργανώνει ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση στο Πολίχνιτο. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 18 Μαρτίου, στις 11.00 π.μ. (ώρα προσέλευσης 10.30 π.μ.) στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου με θέμα «Η συνεργασία γαστρεντερολόγου, ψυχολόγου και διατροφολόγου στην αντιμετώπιση της νόσου του Crohn και της Ελκώδους Κολίτιδας».

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Κατσαβέλλης, η ψυχολόγος Ιωάννα Γρηγοράκη και η κλινική διαιτολόγος Μαρία Μαντζώρου.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με τους ομιλητές, όπου το κοινό θα μπορεί να ζητήσει διευκρινίσεις ή να θέσει ερωτήματα σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφορίες στην εκπρόσωπο Λέσβου και μέλος του ΔΣ Τσακιρίδου Νατάσα τηλ:6975514887.

Αν.Παζ.

 

Μαθήματα και ηλεκτρονικά 

Μία 16χρονη μαθήτρια δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, Xeniusnet.org. Σε αυτό το ηλεκτρονικό περιβάλλον συναντώνται καθημερινά 25 προσφυγόπουλα -μέχρι στιγμής- και 36 Έλληνες μαθητές που απαντούν στα ερωτήματά τους. Παράλληλα οκτώ εκπαιδευτικοί από την Αθήνα, την Ξάνθη, το Ηράκλειο και τη Χαλκίδα, προσφέρουν ακαδημαϊκή καθοδήγηση.

Στο XeniusNet μπορούν να εγγραφούν νεαροί πρόσφυγες που αναζητούν βοήθεια κατά τη διαδικασία προσαρμογής τους στην ελληνική εκπαίδευση αλλά και Έλληνες μαθητές και μαθήτριες που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια απαντώντας στα ερωτήματα των προσφυγόπουλων. Τα ερωτήματα δρομολογούνται στους καταλληλότερους συμβούλους ώστε να απαντηθούν ενώ παρέχεται κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό. Η εφαρμογή είναι αγγλόφωνη και ελληνόφωνη και ενσωματώνει αυτόματο μεταφραστή ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των χρηστών.

Αν.Παζ.

 

Θα είναι μεγάλη κατάκτηση

Για να προλάβουμε τυχόν παρερμηνείες ή την εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων από το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε χθες και αφορά στη συγκρότηση και λειτουργία (εκ μέρους της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης) των συνοικιακών συμβουλίων, δεν αναδεικνύουμε τον προβληματισμό της δημοτικής αρχής για να τη φέρουμε προ των ευθυνών της, ούτε για να ασκήσουμε κριτική στους εμπνευστές και τα μέλη αυτών των συμβουλίων. Το αντίθετο. Η συμμετοχή ενεργών πολιτών στα κοινά και η προσπάθεια των αρχών να ενσωματώσουν στην αυτοδιοίκηση την δράση τους και τις προτάσεις τους, θα είναι (εάν και εφόσον επιτευχθεί κάτι τέτοιο) κατάκτηση πρώτης γραμμής! Το ρεπορτάζ απλά καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις των αιρετών, που ασφαλώς και παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, εκτιμά την πορεία των συμβουλίων αυτών και θέτει ερωτήματα για το μέλλον. 

Μ.ΟΡΦ

 

Από τα θρανία στις διακρίσεις

Σημαντικές διακρίσεις έλαβαν τα σχολεία του βορείου Αιγαίου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και ο διευθυντής, Αριστείδης Καλάργαλης, εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια. Η πρώτη θέση ανήκει στο Δημοτικό Σχολείο Θυμιανών Χίου στην κατηγορία «Δημοτικό: Εποικισμός του Άρη». Η ομάδα του Δημοτικού Σχολείου Θυμιανών με το όνομα «Space team», αποτελούμενη από έξι μαθητές, διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 82 ομάδες από ισάριθμα δημοτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι μαθητές έφτιαξαν ένα διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει τους γήινους στον Άρη δημιουργώντας και το κατάλληλο γήινο περιβάλλον προκειμένου να επιβιώσουν!

Διακρίθηκε επίσης η ομάδα του Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου Σάμου με το όνομα «Ταξιδευτές» η οποία διαγωνίστηκε στην κατηγορία «Δημοτικό: Εποικισμός του Άρη», οι ομάδες «SaMianS» (6η θέση) και «Μαρλάδες» του 2ου Γυμνασίου Σάμου που διαγωνίστηκαν στην κατηγορία «Γυμνάσιο: Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)», καθώς και η ομάδα «Cypher group» του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης που διαγωνίστηκε στην κατηγορία «Λύκειο: Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα».

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον WRO Hellas (http://wrohellas.gr) και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ο τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαρτίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου. Ο κ. Καλάργαλης εκθειάζει και τους εκπαιδευτικούς που στήριξαν το θεσμό.

Αν.Παζ.

 

ΣΥΡΙΖΑ, Σαββίδης αλλά και… Αθανασίου;

Ο Ιβάν Σαββίδης και το όπλο που κουβαλούσε στη ζώνη του, μπουκάροντας στην Τούμπα για να διαμαρτυρηθεί, εξακολουθεί να είναι το πρόσωπο της επικαιρότητας. Το παρασκήνιο της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από τον Ιβάν Σαββίδη, αποκαλύπτει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 Δημήτρης Χριστόπουλος. Με την αποδόμηση του «αγαπημένου επιχειρηματία» του Μαξίμου να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το… ίδιο το Μαξίμου, έχει βέβαια αξία η καταγραφή που «δένει» και τη ΝΔ στη… διευκόλυνση της δραστηριοποίησης του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα και έχει και άρωμα… Μυτιληνιό. Καθώς σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, χωρίς να έχει διαψευστεί ακόμα, την ελληνική ιθαγένεια στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εξασφάλισε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου. «Το ελληνικό κράτος αποφάσισε να του ξαναδώσει την ελληνική ιθαγένεια στον Ιβάν Σαββίδη όχι μ’όποιον όποιον τρόπο αλλά με την διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης, όπου την ιθαγένεια αποκτάει “αλλοδαπός που πρόσφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας” (άρθρο 13 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας). Με αυτή τη διαδικασία, στο παρελθόν την ελληνική ιθαγένεια απέκτησαν ο Λόρδος Βύρων, η κορυφαία ελληνίστρια Ζακλιν ντε Ρομιγί και ο σκηνοθέτης Ζυλ Ντασέν. Η φωτογραφία αφιερώνεται στους Υπουργούς Αθανασίου και Στυλιανίδη που εισηγήθηκαν την τιμητική πολιτογράφηση του Ιβάν Σαββίδη. Αφιερώνεται, τέλος, σε όλες και όλους που παλεύουν να σκέφτονται κάτι και εργάζονται για το μέλλον της χώρας αυτής», γράφει χαρακτηριστικά η ανάρτηση του κ. Χριστόπουλου…

Μ.ΟΡΦ

 

Δείπνο αλά γαλλικά

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, 3.000 δείπνα « α λα γαλλικά » θα προτείνονται σε εστιατόρια των 5 ηπείρων για να εορτάσουν την γαλλική γαστρονομία, αποδίδοντας φόρο τιμής σε μια ζωντανή, ανοικτή και καινοτόμο κουζίνα, πιστή στις αξίες της : μοιρασιά, τέρψη, σεβασμό, την καλή διατροφή και τον πλανήτη.

Η γαλλική γαστρονομία είναι ένας από τους πυλώνες της ελκυστικότητας της Γαλλίας και συμμετέχει ενεργά στην πολιτιστική της ακτινοβολία. Ο πλούτος της γαλλικής κουζίνας, η ένταξη του «γαστρονομικού γεύματος των Γάλλων» στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, κάνουν την Γαλλία μοναδικό προορισμό για γαστρονομικές εμπειρίες κάθε είδους !

Στα πλαίσια της εκδήλωσης « Goût de France - Good France» θα στρωθεί γαλλικό τραπέζι στο «Home» την Τετάρτη 21 Μαρτίου και ώρα 21.00 σε ένα «γαστρονομικό ταξίδι» με γαλλικό κρασί και συνοδευτικά εδέσματα, όπως επισημαίνει η Επίτιμη πρόξενος Λέσβου και Λήμνου, Σοφία Μπαρουτσάκη- Τσιριγώτη.

Αν.Παζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά 14-3-18 Δηκτικά 16-3-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top