FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Το… τίποτα και η ικανοποίηση!

Δημοσιεύουμε αυτούσια την ενημέρωση(!) του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, για την συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τους δημάρχους των νησιών που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές. «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε νωρίτερα συνάντηση με τους Δημάρχους Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, Χίου, Μανώλη Βουρνού, και τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, Φραντζέσκο Παρασκευά. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση στα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και για τις προτάσεις και τις θέσεις των Δημάρχων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης». Και το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς, διαβάζοντας αυτήν την πρωθυπουργική ενημέρωση, είναι πως σε κάθε περίπτωση... ενημερώθηκαν τελικά οι κυβερνώντες για την δύσκολη κατάσταση των νησιών! Παρ΄ όλα αυτά (για να είμαστε και δίκαιοι) για έναν περίεργο λόγο, παρά το ότι δεν μάθαμε τίποτα περισσότερο από το ότι ο πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση για τα προβλήματα των νησιών, οι δήμαρχοι, εξερχόμενοι του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, έμειναν ικανοποιημένοι, σύμφωνα με το ΑΠΕ! Και μένει λοιπόν τις επόμενες ημέρες να δούμε τι δεν έχουμε καταλάβει…

Α.Ω.

 

Σύρος μαχαιρωμένος

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά από πολύωρη εγχείριση 28χρονος Σύρος ο οποίος μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ προχθές το βράδυ βαρύτατα τραυματισμένος με μαχαίρι στην κοιλιά. Ο τραυματισμός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στρατή Μπαλάσκα, έγινε στη διάρκεια μιας ακόμα σύγκρουσης ανάμεσα σε εθνότητες μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Για τον τραυματισμό του 28χρονου Σύρου συνελήφθη και παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, 19χρονος Ιρακινός.

Ας σημειωθεί ότι επίσημα σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών στον καταυλισμό της Μόριας διαμένουν 6430 άτομα σε υποδομές που έχουν φτιαχτεί για 2330 άτομα. Συνολικά στη Λέσβο και συγκεκριμένα στην σε δομές στην περιοχή της Μυτιλήνης των 32.000 κατοίκων διαμένουν 8.221 πρόσφυγες και μετανάστες.Και για αυτήν την κατάσταση, όπως μας ενημερώνει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού είναι ενήμερος ο κ. Τσίπρας, οπότε να αναμένουμε τις ενέργειες τους

Α.Ω

 

Η Παιονία αποζημιώθηκε

Ενώ οι Μοριανοί αναμένουν τις αποζημιώσεις του 2016, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για «την επιχορήγηση του δήμου με 222.303 ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν οι περιουσίες φυσικών και νομικών προσώπων στα δημοτικά διαμερίσματα Ειδομένης, Ευζώνων και Πολυκάστρου, οι οποίες οφείλονται σε πράξεις προσφύγων και μεταναστών, λόγω της πολύμηνης παραμονής τους στην περιοχή».

Α.Ω.

 

Μιλάμε για χοντρό δούλεμα!

Και ενώ όλοι καθησύχαζαν ότι το θέμα του νησιωτικού ΦΠΑ θα πάρει παράταση  για έναν ακόμη χρόνο και είχε τεθεί σε διαπραγμάτευση  με τους θεσμούς προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει το πράσινο φως για τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος , ξαφνικά προέκυψε πρόβλημα, με το θέμα να είναι σε εκκρεμότητα και τις διαρροές από τους ευρωπαίους να μιλούν για κατάργηση. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν είχε στις προτεραιότητες της τη διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ και οι όποιες συζητήσεις- διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς προέκυψαν όταν ο Γιουνκέρ εξέθεσε τους κυβερνώντες λέγοντας πριν λίγες μέρες μάλιστα ότι δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση είχε άλλες ιεραρχήσεις  να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης και πάντως  όχι το αίτημα των νησιωτών για διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη. Το γεγονός ότι διαρρέονται  και από τους ευρωπαίους διάφορα …καθρεπτάκια για να δελεάσουν τους ιθαγενείς -νησιώτες ότι θα υπάρξουν άλλα αντισταθμιστικά  για την απώλεια των μειωμένων συντελεστών  μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί  και κοροϊδία που ψάχνει για αφελείς! Κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν μπορεί να αναπληρώσει  αυτό που ισχύει σήμερα στα 32 νησιά, που αποτελεί το ελάχιστο  μέτρο στα πλαίσια της πολύφερνης νησιωτικότητας. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για …πούλημα της υπόθεσης  του νησιωτικού ΦΠΑ από την κυβέρνηση, το σίγουρο πάντως είναι ότι μιλάμε για χοντρό δούλεμα! Και επειδή ότι χάνεται , ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία, δύσκολα επανέρχεται  οι τοπικοί φορείς και οι κοινοβουλευτικοί παράγοντες των νησιών θα πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε η μάχη αυτή για το ΦΠΑ  να μη χαθεί. Εκ των πραγμάτων στη μάχη αυτή οι κυβερνητικοί βουλευτές των νησιών μας έχουν ειδικό βάρος  να σηκώσουν αν θέλουν να κοιτάνε στα μάτια τους συμπολίτες τους που τους εκπροσωπούν. Είναι η κρίσιμη μάζα για την κυβερνητική πλειοψηφία ας μην το ξεχνούν, αν θέλουν να συμβάλλουν στην επιτυχή έκβαση αυτής της υπόθεσης , έστω και την …ύστατη ώρα!

Μα.Μ.

 

 

Επιμένει στη δήλωση ΕΕ- Τουρκίας

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι «η Επιτροπή δεν θεωρεί σκόπιμο στην παρούσα φάση να παρουσιάσει νέα πρόταση μετεγκατάστασης», γίνεται ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί με βάση τα ισχύοντα όλους όσοι έφτασαν στη χώρα μετά την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Για τις χώρες πάντως που οικειοθελώς θέλουν να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει πρόθεση να στηριχθούν από την Επιτροπή.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτών, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να μεταβάλει την πολιτική της σχετικά με τις μεταφορές επιστροφής στην Ιταλία και την Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου», προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε άλλη λύση θα προκύψει μέσα από την αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου. «Η μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου αποτελεί τη μοναδική λύση διαρθρωτικού χαρακτήρα. Επείγει η επίτευξη προόδου στην κατεύθυνση πολιτικής συμφωνίας στο θέμα αυτό».

Α.Ω.

 

Βαρύ ατόπημα

Τη στιγμή που ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός επιχειρεί να πιέσει στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης, ακραίες φωνές από το δημοτικό συμβούλιο σπιλώνουν την προσπάθεια αυτή, δημιουργώντας εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής, σχολίασε δημόσια και επωνύμως ότι πρέπει τους μετανάστες να τους ρίξουν στη θάλασσα! Πρόκειται για ξεκάθαρη έκφραση ρατσιστικού μίσους, αλλά και υποκίνηση σε βία, και μάλιστα από άνθρωπο που φροντίζει για την τέλεση της νομιμότητας. Άραγε θεωρεί υπεύθυνο και τον Δήμαρχο; Του έχει ασκήσει κριτική; Έχει ασκήσει (αυτο-)κριτική (ως μέλος) στη Δημοτική Αρχή; Ή ξεσπαθώνει απλώς στο Facebook κινδυνεύοντας με βαριές κατηγορίες εναντίον του; Θα περίμενε κανείς από παράγοντες  του τόπου μας, που λόγο θέσης και ρόλου στο όλο θέμα και μάλιστα με τη διπλή τους ιδιότητα να είναι πιο νηφάλιοι και όχι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις, που δεν οδηγούν πουθενά...

Α.Ω.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top