FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Οι υποτροφίες «σκόνταψαν» στο Μητροπολίτη!

Η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πλωμαρίου, Λίτσα Βάμβουρα μιλώντας στην συγχαρητήρια τελετή των νέων σπουδαστών και φοιτητών, στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», ανακοίνωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Πλωμαρίου, αποφάσισε την χορήγηση τεσσάρων υποτροφιών. Αυτές, όμως, σύμφωνα με τα όσα εξήγησε, δεν μπορούν να δοθούν γιατί δεν υπογράφει την απόφαση ο πρόεδρος των ΦΙΠ, Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος. Προέτρεψε μάλιστα τους παρόντες να αποστείλουν σχετική επιστολή στον Μητροπολίτη, καλώντας τον να μεταβάλει θέση.

«Νόμοι και κανόνες σ' αυτή την περιοχή της εξουσίας δεν υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της Λέσχης, Ξενοφών Μαυραγάνης.

Και δεν είναι μόνο οι υποτροφίες που έχουν «σκοντάψει» στη στάση του Μητροπολίτη. Είναι και τα χρήματα που προορίζονταν από τους ομογενείς της Αυστραλίας για τους σεισμοπαθείς και τελικά ο προορισμός «βαφτίστηκε» ιεροί Ναοί…

Αν.Παζ.

 

Η Χίος δείχνει το δρόμο

«Βούλιαξε» από Τούρκους επισκέπτες η Χίος κατά το τελευταίο σαββατοκύριακο του 2017, γεμίζοντας έτσι τα ξενοδοχεία της πόλης σε μια περίοδο που δεν συνηθίζεται να υπάρχει έντονη τουριστική κίνηση. Τα τελευταία χρόνια, το γειτονικό νησί έχει στραφεί προς την αγορά της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να καλύψει την ολοένα και αυξανόμενη μείωση Ευρωπαίων επισκεπτών σε αυτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην προσπάθειά τους αυτή, οι τοπικοί φορείς φροντίζουν να αναδείξουν τη Χίο και ως χειμωνιάτικο προορισμό για την περίοδο των εορτών, καταγράφοντας εντυπωσιακά νούμερα που είναι βέβαιο ότι με συντονισμένες ενέργειες θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Στη Λέσβο, μπορεί να παρατηρήθηκε σχετική αύξηση το αντίστοιχο διάστημα, ωστόσο σε απόλυτα νούμερα ήταν κατά πολύ μικρότερη συγκριτικά με εκείνη της Χίου. Και το σημαντικότερο, δίχως την παραμικρή προωθητική ενέργεια από μέρους μας, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει. Ειδικά όταν στο σύνολό τους οι επισκέπτες του νησιού μας από τα απέναντι παράλια ήταν για το μήνα Δεκέμβριο κατά πολύ λιγότεροι (960) απ’ ότι στη Χίο μόνο το τελευταίο διήμερο του έτους (1.177).

Β.Παπ.

 

Απορίες για το συνταξιοδοτικό

Οι πολίτες, άντρες και γυναίκες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες,   μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα 8/1/2017 και Τρίτη 9/1/2017,  από ώρα 9.00 π.μ - 14.00 μ.μ. στο  Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λέσβου (Ζωοδόχου Πηγής 71), τηλ. 22510-55238, να καταθέτουν τα  ερωτήματα τους, τα οποία  αφορούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα, στη Νομική Σύμβουλο του Κέντρου, Έφη Γιαννάκα, προκειμένου να μελετηθούν και να τους δοθούν απαντήσεις.

Η υποβολή των ερωτημάτων, μπορεί να είναι ανώνυμη ή επώνυμη και να γίνει  αυτοπροσώπως ή  τηλεφωνικά.

Θα είναι ευκαιρία, εξάλλου, αυτά τα ερωτήματα να αξιοποιηθούν και για να απαντηθούν από τον εργατολόγο, Γιώργο Ρωμανιά που θα μιλήσει για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό την Τετάρτη 10 του μηνός στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Αν.Παζ.

 

Μεγάλη συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο

Ένα μεγάλο όνομα στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού ετοιμάζεται να «κλείσει» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης εν όψει των ετοιμασιών για τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου. Προς το παρόν βρίσκεται σε δίλημμα κι ελπίζουμε να πάρει την πιο… «ποιοτική» απόφαση, καθώς αν μη τι άλλο, και παρά την οικονομική κρίση η αντιδημαρχία Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια κρατά σταθερό τον ποιοτικό της χαρακτήρα σε ό,τι αφορά ερμηνευτές, αλλά και θιάσους. Πώς να το πούμε διαφορετικά; Χαιρόμαστε που για παράδειγμα δεν έχει φέρει το Μάρκο Σεφερλή, αλλά θεατρικό φεστιβάλ με έργο τη ζωή του Καζαντζάκη…

Αν.Παζ.

 

Διευκρινίσεις για τα «γιορτινά» της πόλης

Σε σχέση με το χτεσινό μας σχόλιο ότι «η Μυτιλήνη δεν φόρεσε τα γιορτινά της» για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που δεν έγιναν όπως πέρυσι, σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής διευκρινίζουν ότι ήταν οι εθελοντές που δεν επικοινώνησαν μαζί τους. Και μάλιστα, επεσήμαναν ότι για να εγκριθεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση θα πρέπει να ακολουθήσει τη γραφειοκρατική, αλλά και πολιτική διαδικασία μέσα από επιτροπές και δημοτικά συμβούλια. «Συνεπώς τουλάχιστον δύο μήνες πριν θα πρέπει να ενημερωνόμαστε» είπαν χαρακτηριστικά. Πάντως την ερχόμενη Δευτέρα καλούνται εθελοντές για να συμμετάσχουν και να διοργανώσουν τα επόμενα «projects», ενώ όπως είπαμε και χτες, πηγαίνει καλά το σχέδιο προώθησης του μαθητικού τουρισμού.

Αν.Παζ.

 

Η ιστορία ενός δρόμου... 

Τις ενστάσεις του έσπευσε να διατυπώσει με παρέμβαση του ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης για το έργο του δρόμου Αμπελικό-Σταυρός που κυριολεκτικά στο... παρά ένα πήρε υπογραφή για ένταξη στο ΠΔΕ της Περιφέρειας από τον αν. υπουργό Αλ. Χαρίτση, ανοίγοντας έτσι η προοπτική υλοποίησής του, που είναι εδώ και μια 15ετία ζητούμενο! Ο κ Σπιλάνης μιλά για επικοινωνιακή κίνηση της Καλογήρου που έγινε ερήμην του συμβουλίου, για ένα έργο που αφήνεται να εννοηθεί από τον ίδιο ότι δεν είναι προτεραιότητας για έναν τέτοιο προυπολογισμό και που δεν υπηρετεί προδιαγραφές για τη συνολική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Πλωμαρίου. Επειδή όμως κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους ανεξαρτήτως τι νομίζει ο καθένας , που είναι σεβαστό, γιατί τελικά και οι προτεραιότητες έχουν μια υποκειμενικότητα που διαφοροποιείται από την οπτική που βλέπει κανείς τα πράγματα, πρέπει να λεχθούν κάποια δεδομένα για τον εν λόγω δρόμο που δεν μπορεί κανείς... ελαφρά τη καρδία να παραβλέπει και να υποτιμά! Η ιστορία  του δρόμου Αμπελικό-Σταυρός, που μπορεί σε μια πρώτη ανάγνωση να φαίνεται ότι ενώνει δυο από τα μικρότερα και απομονωμένα χωριά του νησιού, το Αμπελικό και το Σταυρό, δεν περιορίζεται καθόλου εκεί. Γιατί ενώνει δυο περιοχές του νότιου τμήματος του νησιού , του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου , μέσω των Βατερών , που ως αίτημα και προοπτική υπήρξε εδώ και δεκαετίες με τη δημιουργία του οδικού άξονα Πλωμάρι-Μελίντα-Βατερά , που απ΄ότι φαίνεται έχει παραπεμφθεί ως έργο οριστικά στις καλένδες.

 

 

Και η προοπτική που δεν πρέπει να χαθεί! 

Τι έμενε , λοιπόν ως ...υποκατάστατο αυτής της οδικής σύνδεσης του νότιου μέρους του νησιού, που παρέμενε αποκομμένο αν και ήταν πολύ κοντά χιλιομετρικά οι δυο περιοχές; Ο χωματόδρομος Αμπελικό-Σταυρός που αποτελεί τη μόνη εφικτή  λύση για να συνδεθούν με άσφαλτο οι περιοχές Πλωμαρίου και Πολιχνίτου,  με ότι αυτό σημαίνει για την συνολική  αναβάθμιση των υποδομών της νότιας Λέσβου. Προφανώς, μετά απ΄αυτές τις εξελίξεις που προαναφέρουμε το έργο αποτελούσε και αποτελεί προτεραιότητα, αρχής γενομένης της ανάθεσης μελέτης πριν μια 15ετία που πέρασε από σαράντα κύματα για να ολοκληρωθεί επιτέλους προσδοκώντας κάποια στιγμή να πάρει τη σειρά της για να τύχει χρηματοδότησης για να υλοποιηθεί. Φαίνεται ότι μέσα στην ατυχία του σεισμού , που έπληξε κυρίως το νότιο τμήμα του νησιού, άνοιξε η τύχη για το έργο , την οποία πολύ ορθά εκμεταλλεύτηκε η περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου προκειμένου να ζητήσει ως αντιστάθμισμα για την πληγείσα περιοχή την χρηματοδότηση του έργου και ευτυχώς από την κυβέρνηση υπήρξαν ευήκωα ώτα για να πάρει το δρόμο της. Είναι τουλάχιστον μεμψίμοιρο τώρα που φάνηκε φως , κάποιοι στο όνομα της αντιπολιτευτικής κριτικής να στοχοποιούν το έργο υποτιμώντας τη σημασία του και την αναπτυξιακή προπτική του. Αυτή η προοπτική που δημιουργήθηκε  και η οποία έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να πάρει σάρκα και οστά είναι κρίμα να υπονομευθεί εκ των έσω και να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης με άλλα έργα ενδεχομένως της ίδιας ή μεγαλύτερης προτεραιότητας από το εν λόγω.

Μα.Μ.

 

Το όνειρο να μη γίνει ...εφιάλτης!

Σήμερα που το μεγαλύτερο έργο υποδομής του Αιγαιακού χώρου, υλοποιείται στο νησί μας, (προϋπολογισμού περί τα εξήντα εκατομμύρια Ευρώ), του «οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου», ένα όνειρο γενεών Λεσβίων και που με την υλοποίηση παράλληλα με αυτή του άλλου μεγάλου έργου στο τόπο μας (Λιμάνι του Σιγρίου), θα αποτελέσουν δίδυμο προόδου και ανάπτυξης της Δυτικής Λέσβου και κατ’επέκταση όλου του νησιού μας η υπενθύμιση από τον Τάκη Ιορδάνη ότι τίποτε δεν ξεκινά απ’ το μηδέν επιβάλλεται να τονίζεται γιατί κουβαλά μια ιστορία και με προσωπικές μάχες και παρεμβάσεις που έχουν την αξία και τη σημασία τους. Το έργο ξεκίνησε πριν μερικές δεκαετίες για να φθάσει σήμερα ένα μέρος του να έχει υλοποιηθεί πριν ξαναμπεί σε νέες περιπέτειες που το οδήγησαν σε πάγωνα εργασιών για μεγάλο διάστημα. Ωστόσο το ελπιδοφόρο είναι ότι τα τρέχοντα προβλήματα που ατυχώς βραδυπορούν το έργο αναμένεται να ξεπεραστούν , αφού πληροφορίες θέλουν τα όποια νομιμοποιητικά χαρτιά θα υποβληθούν σύντομα από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει την εκτέλεση του μεγάλου αυτού έργου, ώστε να υπογραφεί η συμπληρωματική σύμβαση για τα επιπλέον 12 εκ. ευρώ και να ξαναρχίσουν οι εργασίες. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και το όνειρο , κατά πως σημειώνει και ο Τ.Ι., θα έχει καλή εξέλιξη. Επιβάλλεται όμως να παρακολουθείται από τους τοπικούς παράγοντες αν και είναι έργο που εκτελείται απ΄ευθείας από το Υπ. Υποδομών και δεν εμπλέκονται άμεσα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Είναι κρίμα να αφεθεί στην τύχη του, γιατί τότε δεν αποκλείεται  το όνειρο να γίνει ...εφιάλτης!

Α.Ω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top