Δηκτικά

03/10/2017 - 12:07

«Open Lesvos» για τα αρχοντικά

Δύο εβδομάδες έμειναν μέχρι τη διεξαγωγή της δράσης της ομάδας «Open Lesvos» και των πρώτων αρχιτεκτονικών διαδρομών στις 14 και 15 Οκτώβρη. Σε μια γειτονιά της Μυτιλήνης, όπου με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών (ιδιοκτητών/αρχιτεκτόνων/ξεναγών κ.ά.), οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν 5-6 αξιόλογα κτίρια, θα ξεναγηθούν στο εσωτερικό τους και θα ακούσουν την ιστορία τους. Στόχος της ομάδας είναι η γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τα αξιόλογα κτίρια της Λέσβου. Τόσο αυτά που ανήκουν στο Δημόσιο όσο και αυτά που ανήκουν σε Ιδιώτες. Σε αυτή την δράση δεν εντάσσονται μόνον τα αρχοντικά αλλά και όσα κτίρια παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.

Ανάλογες δράσεις γίνονται εδώ και χρόνια σε άλλες πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και αναμένουμε να ανακοινωθεί πού θα γίνει η δράση στη Μυτιλήνη.

Αν.Παζ.

 

Η τρίτη έδρα...

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια δυναμική, έστω και μικρή, της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η οποία ενδέχεται να αυξηθεί σε περίπτωση που συγκροτηθεί επιτυχώς ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς. Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Αυτή η δυναμική σε συνάρτηση με την όποια διαρροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ πόσο θα επηρεάσει την τρίτη έδρα του νομού Λέσβου;

Ως γνωστόν και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, από μία έδρα έλαβαν τα δύο πρώτα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με την τρίτη έδρα να πηγαίνει στο ΚΚΕ (βλέπετε και τη σχετική φώτο με τις ψήφους και τα ποσοστά). Το ερώτημα λοιπόν τώρα είναι εάν θα υπάρξει τέτοια δυναμική που θα διεκδικήσει την έδρα εάν δεχθούμε ότι από μία έδρα θα πάρουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Η διαφορά μεταξύ ΚΚΕ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυμαίνεται σε τρεις ποσοστιαίες μονάδες, περίπου χίλιες πεντακόσιες ψήφους. Θα διατηρήσει τις δυνάμεις του το ΚΚΕ; Θα εισπράξει και πόσες ψήφους από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ; Από την άλλη πάλι ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα προσελκύσει αρκετούς πρώην ψηφοφόρους της που είχαν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ; Επίσης, υπάρχει περίπτωση να έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη και να δούμε μια δυναμική της Χρυσής Αυγής στο νησί που πλήττεται από το προσφυγικό τέτοια που να διεκδικεί ακόμα και έδρα; Ή μήπως σημαντικό ρόλο θα παίξει και ποια πρόσωπα θα απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που αργά ή γρήγορα θα μας απασχολήσουν, δεδομένου ότι όλο και πλησιάζει ο χρόνος των βουλευτικών εκλογών.

Σ.Σ.

 

Το Επιμελητήριο συνδράμει

Ο Σύλλογος Πασχόντων και Φίλων Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας «ΕΛΠΙΖΩ» ευχαριστεί «μέσα από τα βάθη της καρδιάς του» τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου για την οικονομική υποστήριξη που προσέφερε στο σωματείο σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές του.

Α.Ω.

 

Ο  Μαλέλης με Μυτιληνιούς της Αθήνας

Συνεχίζει τις προεκλογικές του επαφές ο υποψήφιος περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Σταμάτης Μαλέλης. Και μπορεί να μην ήλθε στο νησί μας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τις επαφές του με το εκλογικό σώμα. Έτσι το βράδυ του Σαββάτου σε μαγαζί στο Κολωνάκι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει με Μυτιληνιούς που μένουν στην Αθήνα. Εκεί είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με όσους δεν ήξερε, να ανανεώσει παλιές φιλίες αλλά και να συζητήσει τα προβλήματα του νησιού μας. Ο Σταμάτης Μαλέλης θα έλθει στη Λέσβο το Σαββατοκύριακο, όπου και θα πραγματοποιήσει μια σειρά από επαφές με παράγοντες του νησιού, ενώ θα επισκεφθεί και κάποια χωριά.

Σ.Σ.

 

Αφού ήταν τόσο απλό, γιατί δε το λέγανε;

Κανείς δεν επιχειρεί να αθωώσει από τις ευθύνες τους, τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου για κάθε τι μικρό ή μεγάλο δεν… έκαναν για τον τόπο, λόγω της προβληματικής τους συνύπαρξης στις δύο βαθμίδες της αυτοδιοίκησης. Το «Ε», είναι το πρώτο που ανέδειξε το κακό που προκαλούν πρώτα απ΄ όλα στους πολίτες, από την «ψυχροπολεμική» τους σχέση και σε κάθε ευκαιρία (αφού δεν βλέπουμε σημαντική… πρόοδο), το επισημαίνει. Για το σεισμό όμως, ας μας συγχωρήσει η κυβέρνηση (εν προκειμένω ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτης Κορκολής), αλλά και ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης με τον Συντονιστή για το σεισμό Βασίλη Τεντόμα, αυτό που ομολογεί, λέγοντας πως ο δήμος το μόνο που είχε να κάνει για να πάρει χρήματα για τις έκτακτες δαπάνες του για το σεισμό ήταν απλά να… τα ζητήσει από την Περιφέρεια, είναι η ανικανότητά της! Πριν λίγες ημέρες, όταν μαίνονταν ο καβγάς μεταξύ τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και δήμου Λέσβου για τις αργοπορημένες λυόμενες αίθουσες για τα σχολεία, μία «διαρροή» από τα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, πάντως μας είχε προϊδεάσει. Καθώς έγραφε μέσες άκρες για τα του σεισμού πως η «κυβέρνηση έχει τη μικρότερη εμπλοκή»! Για να σοβαρευτούμε όμως, αν ήταν τόσο απλό για να βρεθούν οι πόροι και να κινηθεί η αυτοδιοίκηση (που έχει παγιωθεί για τη Λέσβο πια, το ότι θα υποκαθιστά το κράτος) στα του σεισμού, να γίνει ένα αίτημα από τον δήμο στην περιφέρεια, γιατί δεν τους ενημέρωσαν και τους δύο να κάνουν μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ τους από τον Ιούλη; Αλλά τους άφησαν να δεσμεύουν ιδίους πόρους (χρήματα των δημοτών) και να ζητιανεύουν από Υπουργείο σε Υπουργείο «έκτακτη χρηματοδότηση»; Κι αν ξεχάσουμε ανάλογες διαβεβαιώσεις που πήγαν περίπατο ή άργησαν χαρακτηριστικά (βλέπε «Μιχαλέλειο», έκτακτη χρηματοδότηση για το προσφυγικό, αποζημιώσεις Μοριανών, ΚΥΑ για το σεισμό), πόσο εφικτό πράγματι είναι να πληρωθεί ο δήμος για εργασίες που έχει ήδη εκτελέσει μέσω ΠΔΕ και πριν αυτό, πόσα και πότε θα πάρει η Περιφέρεια από το κράτος για να τα δώσει στον δήμο;

Μ.ΟΡΦ

 

Πρεμιέρα με το «γιατί μπαμπά»

Υποψήφια για το βραβείο κοινού νέου δημιουργού που προσφέρει το ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι η ταινία- ντοκιμαντέρ που αφορά τον Εμφύλιο στη Λέσβο, «Γιατί μπαμπά;» της Ευρυκόμης Σάββα. Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και μάλιστα σήμανε και την πρεμιέρα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs».

Η ταινία θα προβληθεί επίσης την Τετάρτη 4/10/17, στις 11:30 π.μ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και την Πέμπτη 5/10/17 στις 21:00 μ.μ Σινε Αρίων. Για να πάρει κανείς μέρος στην ψηφοφορία, πρέπει να παρευρίσκεται σε μία τουλάχιστον προβολή.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey