
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Προσδιορισμό πραγματικού προβλήματος και λύσεις αναζητεί ο Κουτουλάκης
Τον προσδιορισμό του πραγματικού υδατικού ελλείμματος και διαχείριση του προβλήματος είναι το αντικείμενο της αυριανής σύσκεψης που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης με αφορμή την κήρυξη των δύο δήμων του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω λειψυδρίας.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 11:00 πμ στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και θα παραβρίσκονται εκπρόσωποι όλων των αρμόδιων φορέων ενώ θα παρέμβει διαδικτυακά ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης μετά από παράκληση Κουτουλάκη.
Η απόφαση για χαρακτηρισμό του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ελήφθη μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όταν την ίδια στιγμή το Υπουργείο Ναυτιλίας με καθοριστική την συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εφαρμόζει Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την λειψυδρία στα νησιά...
Ο κ. Κουτουλάκης σε δήλωσή του στο «Ε» τόνισε ότι θα πρέπει να σχηματιστεί ακριβής εικόνα του προβλήματος να προσδιοριστεί το υδατικό έλλειμμα και κατά συνέπεια οι τρόποι διαχείρισης αυτού.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Δράσης για τη λειψυδρία που εφαρμόζει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αποδεχόμενος την σχετική εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής (Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π.) και του Γενικού Γραμματέα ΑΙ.Ν.Π. Μανώλη Κουτουλάκη ανακοίνωσε μία σειρά από εγκρίσεις εκτέλεσης σημαντικών έργων διαχείρισης υδάτων, για νησιωτικούς δήμους της χώρας. Σε αυτά περιλαμβάνονται και 70.200 ευρώ στην ΔΕΥΑΛ για τoν εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων πόσιμου νερού στις θέσεις “ΥΔΑΤΑ” και “ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ” της Δ.Ε. Μυτιλήνης.
Πόσιμο νερό για γκαζόν γηπέδου
Γεγονός πάντως είναι πως ρόλο στα αποθέματα νερού έχει και η αποτελεσματική διαχείριση. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο καβγάς που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, όπου μέσα σε έντονο κλίμα έγινε γνωστό ήταν ότι το νερό που χρησιμοποιούνταν για το γκαζόν του γηπέδου Πολιχνίτου ήταν πόσιμο και πως δεν υπήρχε ρολόι τουλάχιστον για μία δεκαετία (!). Μετά από καταγγελία πολιτών για το γεγονός η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ έδωσε εντολή να κοπεί η παροχή. Ακόμη αναφέρθηκε ότι στην μελέτη για το Στάδιο του Πολιχνίτου δεν υπήρχε πρόβλεψη για το πότισμα του γκαζόν. Επιπλέον στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης αποκαλύφθηκε πως στην περιοχή του Πολιχνίτου δημοτικές γεωτρήσεις είχαν παραχωρηθεί σε ιδιώτες. ..
Οι γεωτρήσεις άργησαν κάτι χρόνια
Παράλληλα ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το έργο με τίτλο «Ερευνητικές Γεωτρήσεις στο Νομό Λέσβου» π/υ 135.000 ευρώ με ημερομηνία δημοσίευσης την του διαγωνισμού 16-05-2023.
Το συγκεκριμένο έργο γίνεται μετά από προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΥΑΛ ως φορέα ύδρευσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αφορά την συμπληρωματική έρευνα περιοχών για υπόγεια νερά με άμεση ανόρυξη ερευνητικών γεωτρήσεων, συνολικού βάθους 900 μέτρων περίπου στις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Γέρας, Πολιχνίτου, Ερεσού, Πέτρας, Καλλονής, Μήθυμνας, Αγίας Παρασκευής και Πλωμαρίου με σκοπό την ενίσχυση υδρευτικών και αρδευτικών δικτύων των περιοχών αυτών λόγω λειψυδρίας.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου όπως περιγράφεται στην διακήρυξη ήταν 240 μέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Ωστόσο το έργο παρά το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Στις προαναφερόμενες περιοχές δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης δικτύων λόγω ανομβρίας που προκάλεσε μείωση της παροχής πηγών και γεωτρήσεων. Επίσης για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάντλησης υπόγειων υδροφόρων και υφαλμύρυνσης παράκτιων υδροφόρων από υπεράντληση παλαιών γεωτρήσεων με στόχο την οικονομία στο νερό» σημειώνεται στην σχετική σύμβαση.
Μάλιστα αυτό που αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Οκτώβριο του 2024 υπήρξε τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και της ΔΕΥΑΛ ως προς τον χρόνο εκτέλεσης του έργου. Η ισχύς της προγραμματικής ήταν από 21-10-2022 έως 21-10-2024 με την τροποποιητική σύμβαση η χρονική ισχύς της είναι από 21-10-2024 έως 21-10-2027. Η διάρκεια της παρούσας σύμβασης παρατείνεται κατά τρία (3) έτη σύμφωνα απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τη σύναψη της αρχικής σύμβασης την 21-10-2022 που ήταν με 2-ετή ισχύ, ήτοι μέχρι 21-10-2027 και μπορεί να παραταθεί εκ νέου αν κριθεί αναγκαίο με γνώμη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.
Ο ανάδοχος για την εκτέλεση των γεωτρήσεων όπως σημειώνεται είναι η εταιρία ΕΔΕΘΛΟΝ ΤΕΧΝΙΚΉ.
Η κοινή επιτροπή παρακολούθησης του έργου αποτελείται από 3 μέλη τον Προϊστάμενο του Εργαστηρίου ΔΤΕΠΕ Λέσβου κ. Δημήτρη Ακριώτη, Γεωλόγο, ως Πρόεδρο, τον Υπάλληλο του Εργαστηρίου ΔΤΕΠΕ Λέσβου κ. Ραφαήλ Μελιγωνίτη, Γεωλόγο, ως Μέλος και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ κ. Παναγιώτη Βάλεση με αναπληρωτή τον Δ/ντη Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Παρασκευά Φινδανή, ως Μέλος.
Μάλιστα στην σύμβαση μεταξύ ΠΒΑ και ΔΕΥΑΛ σημειώνεται ότι αυτή μόνο με κοινή συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών μπορεί να τροποποιείται ή να συμπληρώνεται ως προς το αντικείμενο και τους πόρους..