Δηκτικά

28/07/2017 - 13:39 Ενημερώθηκε 31/07/2017 - 14:27

Πολύτιμη μνήμη

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, πρόκειται να βρεθούν παλιοί φίλοι και συνοδοιπόροι του αξέχαστου και πρόωρα χαμένου Προέδρου της Λεσβιακής Ένωσης Σπουδαστών, του Αγιοπαρασκευώτη γιατρού Νικόλα Θεολόγου. Η συνάντηση γίνεται σαν ένα ανεπίσημο αντάμωμα μνήμης φίλων του Νικόλα, αφού όσοι τον γνώρισαν έχουν ανεξίτηλα χαραγμένα στο μυαλό και την ψυχή τα χαρίσματα της έντονης προσωπικότητας του αξιαγάπητου αυτού ανθρώπου. Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του φίλου και συγχωριανού του Απόστολου Κομνηνάκα και αναμένεται από όλους με ιδιαίτερη συγκίνηση.

Π.Μ.

 

Ζορίζεται

Μια τελευταία προσπάθεια κάνει η «Hellenic Seaways» για να καθιερώσει το «Νήσος Σάμος» στη γραμμή Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη. Από τις 28 Αυγούστου προσφέρει έκπτωση έως 50%, με τις τιμές των εισιτηρίων για τους επιβάτες να ξεκινούν από τα 27 ευρώ και για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα από τα 39 ευρώ. Παράγοντες του ναυτιλιακού κλάδου λένε πως το πλοίο δεν κατάφερε να πάρει ένα σημαντικό κομμάτι τόσο της επιβατικής κίνησης όσο και της κίνησης οχημάτων. Αυτός φαίνεται πως είναι ο λόγος για τον οποίο έγινε η συγκεκριμένη κίνηση. Τώρα αν θα αποδώσει αυτή η προσφορά θα φανεί από το αποτέλεσμα.

Ν.Μ.

 

Νέες αφίξεις

Στους 15.235 ανέρχονται συνολικά οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου, σύμφωνα με τα οποία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 112 νέες αφίξεις προσφύγων, εκ των οποίων οι 77 καταγράφηκαν στη Λέσβο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός προσφύγων που φιλοξενούνται ανά την επικράτεια ανέρχεται στους 62.407 ανθρώπους, με τη Λέσβο να καταγράφει 4.752.

Α.Ω.

 

3,80 το έξτρα παρθένο

Στη Χαέν της Ισπανίας χθες η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 3,80 ευρώ το κιλό. Όλα δείχνουν πως όσοι κράτησαν τα λάδια τους τον Αύγουστο θα έχουν την ευκαιρία να τα μοσχοπουλήσουν. Οι λαδέμποροι λένε ότι οι τιμές των βιομηχανικών ελαιολάδων έχουν κι άλλα περιθώρια ανόδου σε αντίθεση με τις τιμές των παρθένων και των έξτρα παρθένων ελαιολάδων.

Ν.Μ.

 

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι της Λέσβου και της Κω για τα έτη 2017 και 2018. Η υφυπουργός συνέδεσε το μέτρο με το προσφυγικό κύμα που δέχθηκαν τα δύο νησιά και όχι με τους πρόσφατους σεισμούς.

Όταν θα εκδοθεί η διοικητική πράξη, θα διαφωτιστεί επακριβώς ποιους αφορά το μέτρο, αν έχει καθολική εφαρμογή στα δύο νησιά ή αν θα έχει μερική εφαρμογή και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ν.Μ.

 

Παιχνίδια εντυπώσεων ξανά

Είναι θλιβερό, αλλά εξακολουθεί ο σεισμός της Λέσβου να αποτελεί πεδίο εκμετάλλευσης για το κέρδος εντυπώσεων. Τόσο από κάποια μέσα ενημέρωσης που στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν χάος που «πουλάει» (σ.σ. όπως πούλαγε και επί προσφυγικού), ξεχνούν ότι με τα ρεπορτάζ τους προς αυτήν την κατεύθυνση δεν κάνουν καλό στους σεισμόπληκτους, αλλά αντιθέτως κακό, όσο και από την κυβέρνηση που στην προσπάθειά της να δικαιολογηθεί, «διαφημίζει» τις (αυτονόητες) παροχές της! Το λοιπόν, γνωστός τηλεοπτικός σταθμός των Αθηνών, προέβαλλε ρεπορτάζ που ήθελε να καταδείξει την απουσία του κράτους, καταφέρνοντας όμως (σ.σ. όπως συνέβη και με το ψευδές της «είδησης» πως 200 σεισμοπαθείς στη Βρίσα, ήταν στο δρόμο δύο εβδομάδες μετά το σεισμό) να αδικήσει ξανά την προσπάθεια που γίνεται από τους ίδιους τους φορείς (δήμο, τοπική κοινότητα Βρίσας, περιφέρεια) και τους πολίτες της Λέσβου. Και τραγική ειρωνεία ήταν το ότι αυτή η εικόνα μεταδόθηκε από γνωστό συντοπίτη μας και συμπαθή βεβαίως δημοσιογράφο. Στον αντίποδα εκ μέρους της κυβερνήσεως, διανεμήθηκε χθες σε τοπικό επίπεδο ένα «non paper» που επιχειρηματολογούσε με αριθμούς πως η ΚΥΑ για το σεισμό της Λέσβου, περιλαμβάνει μεγαλύτερες παροχές προς τους σεισμόπληκτους από την αντίστοιχη της προηγούμενης κυβέρνησης για το σεισμό της Κεφαλονιάς! Δεν είναι όμως όλες οι ώρες, ούτε και οι καταστάσεις ίδιες για να παίζουμε με τις εντυπώσεις…

Μ.ΟΡΦ

 

Ο σεισμός καθυστέρησε τις εξελίξεις

Για εκείνους που γνωρίζουν καλά την πορεία των σχέσεων του δήμαρχου με τον Γιώργο Κατζανό, το πρώτο πραγματικά πολύ σοβαρό «καμπανάκι» στη μεταξύ τους αγαστή συνεργασία, είχε σημάνει ακριβώς την ημέρα τη σεισμού της 12ης Ιούνη. Όπου ήταν προγραμματισμένη προσυνεδρίαση της Εκτελεστικής επιτροπής της δημοτικής αρχής, πριν το δημοτικό συμβούλιο εκείνης της ημέρας. Σε αυτή την προσυνεδρίαση, επρόκειτο ουσιαστικά οι δύο τους να θέσουν επί τάπητος εκείνα που τους… «χώριζαν» και γνωρίζουν πραγματικά ποια είναι, μόνο οι ίδιοι. Αλλά η… φύση τους πρόλαβε. Με την έκτακτη ανάγκη που προέκυψε και απαιτούσε πια και από τους δύο να «τρέξουν» να μην γεφύρωσε αυτόματα κατά πως φαίνεται τις όποιες διαφορές τους. Απλά να έδωσε χρόνο μέχρι να ξανατεθούν στο τραπέζι.Προφανώς τα προβλήματα και οι όποιες εκκρεμότητες δεν μπορεί να παραπέμπονται εσαεί στις καλένδες,πρέπει να αντιμετωπίζονται και να λύνονται ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Μ.ΟΡΦ

 

Πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η εξόρμηση του ΚΚΕ στα χωριά του νησιού μας. Αν και βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος αυτού δεν το βάζουν κάτω. Με την ανακοίνωση και το κουπόνι στο χέρι, συζητούν με τον κόσμο, μιλάνε για τις θέσεις τους πάνω σε όλα τα ζητήματα και τους καλούν να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να το ενισχύσουν και οικονομικά.

Το προηγούμενο Σάββατο (22 του Ιούλη), με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία στην Κάπη από τη Νίκη Τσιριγώτη, καθώς η πλατεία γέμισε από κόσμο. Πέρα από τα γλέντια που έχουν προγραμματιστεί μέσα στον Αύγουστο, έχουν προγραμματιστεί και οι παρακάτω πολιτικές ομιλίες:

- Την Παρασκευή 28 Αυγούστου το βράδυ στην πλατεία του Μανταμάδου, με ομιλητή τον Γιάννη Ζαφειρίου, μέλος του γραφείου της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

- Το Σάββατο 29 του Ιούλη, στην πλατεία αγοράς της Αγιάσου, με ομιλητή τον Σταύρο Τάσσο, βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ.

Μπορεί οι εποχές και οι τρόποι επικοινωνίας να έχουν αλλάξει, αλλά το ΚΚΕ εξακολουθεί να πορεύεται και να επικοινωνεί με το ακροατήριό του με τον τρόπο που ξέρει εδώ και δεκαετίες.

Αν.Παζ.

 

Έλεγχοι παντού, πλην…

Ελέγχους σε ξενοδοχεία έχει ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να διαπιστωθεί αν δηλώνουν τους τζίρους που πραγματοποιούν την καλοκαιρινή περίοδο και καταβάλλουν κανονικά τον ΦΠΑ.

Το σχέδιο, που έχει εκπονηθεί από το επιτελείο του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπει διασταύρωση στοιχείων με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η Αρχή και επιτόπιους ελέγχους σε ένα δείγμα 2.500 ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη τη χώρα, που αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου.

Από τους ελέγχους θα εξαιρεθούν η Λέσβος και η Κως που επλήγησαν από σεισμούς το τελευταίο δίμηνο. Να λοιπόν που και οι...κακοτυχίες έχουν και τα «καλά» τους για μερίδα έστω της κοινωνίας.

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey