FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Αυτοδιοικητικές διεργασίες (1)

Εντάθηκαν και πάλι, μετά την ανοικτή συγκέντρωση της Δευτέρας, οι ζυμώσεις και διεργασίες για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Από την πλευρά των Νεοδημοκρατών επικρατεί παγωμάρα και αμηχανία. Οι φήμες που όλο διαψεύδονται περί στήριξης υποψηφιότητας Γαληνού ολοένα έρχονται και επανέρχονται και είναι πλέον το κυρίαρχο θέμα συζητήσεων στην παράταξη. Μόνο εάν εμφανισθεί κάποιο πρόσωπο που θα έχει το χρίσμα αλλά και την ικανότητα όχι μόνο να προσελκύσει όλους τους «δικούς μας», αλλά και αντιπάλους, μπορεί να κατευνάσει τα πνεύματα στο Νεοδημοκρατικό στρατόπεδο. Εάν πάλι αφεθεί για αργότερα, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, ελλοχεύει ο κίνδυνος να τους ξεπεράσουν οι εξελίξεις και να την… πατήσουν όπως στις προηγούμενες εκλογές του 2014 που έτρεχαν και δεν προλάβαιναν!

Το θέμα τέθηκε πάλι και την Τετάρτη το απόγευμα σε κομματική σύναξη της Ν.Δ., όπου και έγινε απολογισμός της δευτεριάτικης συγκέντρωσης. Πάντως το θέμα όσο δεν ξεκαθαρίζει τόσο θα αιωρείται έως να υπάρξει μια ξεκάθαρη λύση.

 

Αυτοδιοικητικές διεργασίες (2)

Στον άλλο πάλι χώρο, δίνουν και παίρνουν οι διεργασίες και οι ζυμώσεις γνωστών στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που κινούνται στην Κεντροαριστερά αλλά και στην Αριστερά πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Συναντήσεις επί συναντήσεων και τηλεφωνικές επικοινωνίες συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρουν παλμαρέ. Όλα αυτά προκειμένου να βρεθεί ένα πρόσωπο τέτοιο που, με δεδομένη την στήριξη πετυχημένων αυτοδιοικητικών προσώπων του χώρου, να κατεβάσουν έναν συνδυασμό με δυναμική τέτοια που να διεκδικήσει τη Δημαρχία. Το ζητούμενο της υπόθεσης κι εδώ είναι να βρεθεί το πρόσωπο του επικεφαλής του συνδυασμού.

Βέβαια, όλες αυτές οι συζητήσεις θεωρούνται πρόωρες δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν αποσαφηνισθεί οι όροι του παιχνιδιού. Δηλαδή το πότε θα γίνουν, πόσοι Δήμοι θα δημιουργηθούν από το πιθανό σπάσιμο του «Καλλικράτη» στη Λέσβο και με ποιο εκλογικό σύστημα. Αλλά βέβαια όλα αυτά μικρή σημασία έχουν σε πολλά στελέχη της Κεντροαριστεράς, που βλέπουν μεν τον Σπύρο Γαληνό ως κόκκινο πανί, αλλά από την άλλη να παίζει έξυπνα το παιχνίδι της επανεκλογής του…

Σ.Σ.

 

«Ξενοδόχος» ο Δήμαρχος Λέσβου!

Ξενοδόχος να γίνει ο Σπύρος Γαληνός ζήτησε ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας! Και μάλιστα από τηλεοράσεως ΣΚΑΪ. Διότι μετά από το μπαράζ των επιθέσεων, την εμφανή αδυναμία να δώσει πειστικές απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα του Δημάρχου μας στην τηλεοπτική τους αντιπαράθεση, στο τέλος τού ζήτησε να λύσει το πρόβλημα με τα άδεια ξενοδοχεία!

Γιατί όχι, αντί να… κάθεται ο Δήμαρχος, να πάρει και τους Αντιδημάρχους και να γίνουν τουρ οπερέιτορ των μεταναστών! Άλλη δουλειά δεν είχαν… Και βέβαια τον «τάπωσε» ο Σπύρος Γαληνός λέγοντάς του ότι δεν υπάρχουν άδεια ξενοδοχεία. Πάντως ένα είναι το σίγουρο. Ότι τέτοιες εμφανίσεις σαν αυτή του Γιάννη Μπαλάφα μάς… τονώνουν τα αισθήματα ανασφάλειας!

Σ.Σ.

 

Η ομάδα στήριξης της Φώφης

Πανηγυρικό μήνυμα με ευχαριστίες στους εθελοντές που στήριξαν τις διαδικασίες των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου Φορέα της Κεντροαριστεράς, αλλά και στους ψηφοφόρους, απέστειλε η «ομάδα στήριξης της Φώφης Γεννηματά στη Λέσβο». «Ευχαριστούμε τους δημοκράτες της Λέσβου που με τη μαζική συμμετοχή τους τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών, έδειξαν τη δυναμική του χώρου ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία και τον λαϊκίστικο ΣΥΡΙΖΑ. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς είναι αυτός που μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, χωρίς ακρότητες, υπερβολές και ξενόφερτες λύσεις που προκαλούν προβλήματα στο λαό», συνεχίζει η ανακοίνωση της ομάδας που στήριξε την κ. Γεννηματά και την υπογράφει ο Γιώργος Μήλιος. «Η ενότητα της Κεντροαριστεράς ήταν και είναι προαπαιτούμενο και πρώτη το αντιλήφθηκε η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ και αποφεύγοντας τις εύκολες λύσεις, επέλεξε να τεθεί στην κρίση του λαού, χωρίς ηγεμονισμούς και μικρότητες», καταλήγει η ανακοίνωση ευχαριστώντας όσους στη Λέσβο στάθηκαν στο πλευρό της. Και ευχή βέβαια όλων μας, δημοσιεύοντας τις ευχαριστίες αυτές, είναι οι ομάδες των επικεφαλής να τελειώνουν στο εξής με τις φιλοφρονήσεις με τους «οπαδούς» τους και να δούμε την «ενότητα» που επικαλούνται άπαντες στην πράξη.

Μ.ΟΡΦ

 

Ανοχή μέχρις ενός σημείου...

Το γεγονός ότι κάποιοι μετανάστες που παραμένουν για πολλούς μήνες εγκλωβισμένοι στο νησί, χωρίς να φαίνεται οδός διαφυγής για τον προορισμό που ξεκίνησαν να φθάσουν φεύγοντας από την πατρίδα τους, προκαλεί δικαιολογημένη απογοήτευση, η οποία τους οδηγεί και σε ενέργειες που ξεφεύγουν από τα... φυσιολογικά, όπως εν προκειμένω και η απεργία πείνας ως μια ύστατη κίνηση διαμαρτυρίας για να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημά τους και να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι για να τους ακούσουν.

Όταν όμως η διαμαρτυρία αυτή εκδηλώνεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, προφανώς για να τύχει της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας το αίτημα, εκ των πραγμάτων στην υπόθεση αυτή μπαίνουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν συνολικά τη ζωή της πόλης και οι οποίοι δεν μπορούν να μη ληφθούν υπόψη από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές με τον έναν ή άλλον τρόπο με τη συγκεκριμένη ενέργεια. Η διαμαρτυρία αυτή και η όποια άλλη διαμαρτυρία είναι ανεκτή μέχρις ενός σημείου και πάντως δεν μπορεί να είναι ανεκτή επ’ άπειρο, γιατί τότε δημιουργούνται άλλες καταστάσεις σαν κι αυτές που διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στην πλατεία Σαπφούς, που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις και επεισόδια που ενδεχομένως θα πάρουν και ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και με δεδομένη την κατάσταση που βιώνει το νησί με το προσφυγικό, περαιτέρω εντάσεις είναι... λάδι στη φωτιά ξενοφοβικών και ρατσιστικών απόψεων που καλλιεργούν συστηματικά κάποιοι που εμφανίζονται ως υπερπατριώτες και «αγανακτισμένοι» και οι οποίοι επιδιώκουν να πάρουν το «νόμο» στα χέρια τους!

 

Δίνοντας «τροφή» στους ακραίους!

Σε τελική ανάλυση είναι ανευθυνότητα και πολιτική αφέλεια, από τους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες να αφήνεται μια «βόμβα» να σιγοκαίει στην πλατεία επί μέρες, δίνοντας «τροφή» σε ακροδεξιά στοιχεία και διάφορους «υπερπατριώτες» να παρέμβουν ρίχνοντας νερό στο... μύλο της Χρυσής Αυγής, που έσπευσε να εκμεταλλευτεί την υπόθεση πολιτικά, με ό,τι αυτό σημαίνει. Η συγκυρία που βιώνει το νησί αυτήν την περίοδο με το προσφυγικό είναι πολύ κρίσιμη και προέχει να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή και οι όποιες κινήσεις γίνονται για τη διαχείριση του μεταναστευτικού υπερπληθυσμού, που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, να στοχεύουν στην αποσυμφόρηση της κατάστασης. Αποτέλεσμα θα ’ρθει με τη συστηματική κοινή δράση όλων των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, όπως εκδηλώθηκε και στη μεγάλη κινητοποίηση της Δευτέρας και όχι με τους μεμονωμένους... λεονταρισμούς κάποιων ακραίων κατά των μεταναστών, που προσδοκούν να καρπωθούν πολιτικά οφέλη αδιαφορώντας για το ίδιο το πρόβλημα.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί και Ευρωπαίοι παράγοντες θα λάβουν όλα αυτά υπόψη και θα ενεργήσουν έγκαιρα ώστε να εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πριν είναι αργά για να είναι διαχειρίσιμη.

Μα.Μ.

 

Άρχισαν οι δημοσκοπήσεις;

Μπορεί προς το παρόν να έχει καταγραφεί ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών στα μέρη μας, η πρόθεση μόλις… δύο (σ.σ. Σταμάτης Μαλέλλης στην περιφέρεια, Παναγιώτης Ζαφειρίου στον δήμο) να κατέλθουν ως υποψήφιοι και γενικά να παρατηρούνται περισσότερο προσπάθειες «φθοράς», χωρίς να υπάρχει βέβαια υπαρκτό αντίπαλον δέος, των νυν εκλεγμένων (σ.σ. Χριστιάνα Καλογήρου, Σπύρος Γαληνός), ωστόσο τελευταία φαίνεται πως η «προεκλογική» περίοδος, μάλλον… ανθίζει. Ειδικά μετά την πληροφορία πως ήδη διενεργείται δημοσκόπηση για την καταγραφή «κοινωνικών και πολιτικών τάσεων» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το ποιος την έχει «παραγγείλει» ασφαλώς και δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε επί του παρόντος, αλλά η πληροφόρηση δείχνει την «Κάπα» Research ως την υπεύθυνη για την διεξαγωγή της δημοσκόπησης…

Μ.ΟΡΦ

 

Σύσκεψη για την ευλογιά με τις… Βρυξέλλες

Χθες το μεσημέρι επρόκειτο να γίνει η διευρυμένη σύσκεψη των υπηρεσιών (της Κτηνιατρικής) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με το κλιμάκιο των ευρωπαίων υπηρεσιακών παραγόντων που ήρθαν από τις Βρυξέλλες για να δουν από κοντά την κατάσταση με την ευλογιά στο νησί. Το τι συμπεράσματα βγήκαν από τις αυτοψίες στις κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού που πραγματοποίησε ο κοινοτικός έλεγχος και το πώς αξιολόγησαν τα μέτρα που ελήφθησαν, θα γίνει γνωστό σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, από το περιβάλλον του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αδαμίδη, εκφράζεται η αίσθηση πως το κλιμάκιο των Βρυξελλών πρέπει να έμεινε ευχαριστημένο…

Α.Ω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top