Δηκτικά

23/08/2017 - 13:40

Οι Χιώτες εκτός εαυτού για την ποσόστωση (1)

Τα παράπονά τους για τον μεγαλύτερο συντελεστή εισαγωγής στους υποψηφίους της Λέσβου σε σχέση με της Χίου με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τους αποφοίτους των σεισμόπληκτων περιοχών εκφράζουν οι Χιώτες.

Ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Δήμου Χίου Αλέκος Αντωνίου χαρακτήρισε παράλογη την απόφαση του υπουργού Παιδείας που πριμοδοτεί τους υποψήφιους της Λέσβου για εισαγωγή στα ΑΕΙ - ΤΕΙ με συν 20% επί των μορίων που συγκέντρωσαν, ενώ της Χίου δεν έχουν καμία αύξηση: «Δεν θέλουμε αλλαγή της απόφασης που αφορά στους υποψήφιους της Λέσβου, αλλά το δίκαιο επιβάλλει να υπάρξει επιπλέον μοριοδότηση -αφού αυτός ο τρόπος επελέγη- και για τους Χιώτες. Παραδείγματος χάρη στην Ιατρική Αθηνών ανοίγουν 2 ή 3 νέες θέσεις για τα παιδιά όλων των νησιών. Ένας μαθητής από τη Λέσβο γράφοντας 15.800 μόρια πολλαπλασιάζοντάς το με τον συντελεστή 1,2 έχει πλέον 18.960 μόρια για τις συγκεκριμένες θέσεις, ξεπερνώντας κατά πολύ ένα παιδί από τη Χίο που έχει γράψει 18.500 μόρια και δεν δικαιούται καμία προσαύξηση στη μοριοδότησή του», σχολίασε ο κ. Αντωνίου.

 

Και ο Δήμος Χίου (2)

Για το θέμα εξέδωσε δελτίο Τύπου ο Δήμος Χίου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «αν η ρύθμιση παραμείνει έτσι, δυστυχώς θα αφορά περισσότερο τη Λέσβο και πολύ λιγότερο τη Χίο, ενώ θα δίνεται ο πρώτος λόγος στη Λέσβο, οδηγώντας τα παιδιά της Χίου σε όποια θέση έχει απομείνει».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος επικοινώνησαν με το υπουργείο, μετέφεραν τη δυσαρέσκειά τους, ενώ -όπως είπε ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών- από το υπουργείο αιτιολόγησαν την απόφαση με την επιπλέον μοριοδότηση των υποψηφίων της Λέσβου με το ότι το νησί είναι μεγαλύτερο καθώς και με το ότι εξετάστηκαν σε δύο μαθήματα με καθυστέρηση λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

«Μια σωστή κίνηση του υπουργείου, την οποία είχαμε διεκδικήσει για ειδική μεταχείριση των υποψηφίων, γίνεται εφιάλτης», σχολίασε ο ίδιος και εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και τώρα υπάρχουν περιθώρια -αν το υπουργείο το θελήσει- να άρει την αδικία και να εκδοθεί συμπληρωματική απόφαση που θα αφορά τους Χιώτες υποψήφιους, ειδικά αν η επιλογή των εισαχθέντων στις επιπλέον θέσεις που δίνονται στις σχολές γίνει σε δεύτερο επίπεδο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αν.Παζ.

 

Λεφτά για τις φυσικές καταστροφές υπάρχουν

Υπάρχουν 750 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές στο ΕΤΠΑ σημείωσε σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, έχοντας στο μυαλό του τους νησιώτες κάτοικους της χώρας.

Ο κ. Μαριάς ενημέρωσε τους συμπολίτες που αγωνιούν για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές ότι στην Ε.Ε. εδώ και έναν μήνα υπάρχει πλέον μια διαφορετική νομοθεσία σε ισχύ για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές και επιτρέπεται κάθε χώρα να δώσει το 5% των δαπανών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για να αποκατασταθούν οι ζημιές από φυσικές καταστροφές. Το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα είναι 750 εκατομμύρια ευρώ και είναι ασφαλώς ένα τεράστιο ποσό. Τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα για την Ελλάδα, είναι στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα υπάρχει δυνατότητα αναδρομικής αποκατάστασης των ζημιών από το 2014 και μετά, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής και μένει να δούμε στην πράξη το τι μπορεί να γίνει…

Α.Ω.

 

 

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...

Ο Αύγουστος τελικά επεφύλασσε εκπλήξεις με το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής, με την εμπλοκή της Οικονομικής Εισαγγελίας να αναλαμβάνει δράση μέσα στο κατακαλόκαιρο και να καλεί σε απολογία εμπλεκόμενους με τη διοίκηση και τη λειτουργία της Τράπεζας. Ο αριθμός των προς απολογία δεν είναι ευκαταφρόνητος, δεδομένου ότι στα χρόνια της λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου έχουν θητεύσει πολλά πρόσωπα στις διοικήσεις της και άλλα έχουν διατελέσει υπηρεσιακά στελέχη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί, οι προς απολογία, έχουν τις ίδιες ευθύνες για τη σκανδαλώδη διαχείριση της Τράπεζας που οδηγήθηκε σε λουκέτο και εδώ και χρόνια σε εκκαθάριση. Θα ήταν άδικο και εκτός πραγματικότητας ο συμψηφισμός ευθυνών, γιατί δεν είχαν όλοι οι «κατηγορούμενοι» και προς απολογία την ίδια συμμετοχή και εμπλοκή στη διαχείριση και στη λειτουργία της Τράπεζας. Άλλοι είχαν ενεργό ρόλο στη διοίκηση και στη λειτουργία της Τράπεζας και εκ των πραγμάτων είχαν και γνώση των πράξεών της -και άρα και μεγαλύτερη ευθύνη- και άλλοι συμμετείχαν τυπικά στις διοικήσεις, χωρίς να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα.

Σε τελική ανάλυση, αυτά καλείται να ξεκαθαρίσει σε πρώτη φάση η ανάκριση και εν συνεχεία η δίκη που θα ακολουθήσει. Η δικαιοσύνη οφείλει να αποδώσει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» για μια υπόθεση που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί την τοπική κοινωνία και για την οποία υπάρχουν κραυγαλέες ευθύνες παραγόντων της Τράπεζας με θύματα τούς χιλιάδες μετόχους, αλλά σε τελική ανάλυση και την ίδια την τοπική οικονομία που έχασε ένα χρήσιμο «εργαλείο»! Η προφυλάκιση ενός εκ των κατηγορουμένων μετά την απολογία του είναι γεγονός ότι προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία, δείχνοντας και τις διαθέσεις της δικαιοσύνης, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και η διαβάθμιση των ευθυνών είναι στην κρίση της δικαιοσύνης που οφείλει να είναι αμείλικτη αλλά συγχρόνως και δίκαιη! Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εξέλιξη της υπόθεσης, μετά μάλιστα και την πρόσφατη προφυλάκιση, είναι τεράστιο και όχι αναίτια!

Μα.Μ.

 

Αυγουστιάτικη γευσιγνωσία στη Μυτιλήνη

Ο Σύλλογος Γευστικής και Εικαστικής Παρέμβαση Οίνου «Περί οίνου ο λόγος» διοργανώνει αυγουστιάτικη γευσιγνωσία στο καφενείο «Π» στη Μυτιλήνη την Τρίτη 29 Αυγούστου (Σάμου 2). Η γευσιγνωσία θα περιλαμβάνει ροζέ κρασί εσοδείας 2016 από το Κτήμα Μηλέα, Domain Milea του Λάζαρου Καριπίδη από την Αργαλαστή Πηλίου. Η γευσιγνωσία θα γίνει από φιάλη και κανάτα.

Η βραδιά θα συνεχιστεί με λευκό ξηρό κρασί από σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξανδρείας του Οινοποιείου Γκαράλη «Λήμνου». Η οινική συνάντηση του Συλλόγου θα ολοκληρωθεί με παλαιωμένο τσίπουρο σε βαρέλι από ελληνικό δρυ δύο παραγωγών, Κτήμα Ρέα, Δημήτρης Πλιάκος, Καρδίτσα και Κελάρι, Παυσίλυπο club, Διρχαλίδης Δημήτρης, Μυτιλήνη και σοκολατόπιτα.

Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: Διρχαλίδης Δημήτριος 6932121639, Παρασκευάς Ψάνης 6978838612, Νίκος Μανάβης 6972728845.

Εξάλλου, ο Σύλλογος «Περί οίνου ο λόγος» συμμετείχε φέτος στον διεθνή διαγωνισμό «Born digital wine awards 2017» με ένα βίντεο που παρουσιάζει τη γευγνωστική αξιολόγηση του ροζέ «Κλεοπάτρα» του Οινοφόρου Μεγαλοχωρίου. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το «Wine in Moderation, art de Vivre», απευθύνεται σε δημιουργούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς, φωτογράφους, καλλιτέχνες του βίντεο κ.λπ., πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά και στόχο έχει την επιβράβευση υπεύθυνων φωνών στην επικοινωνία του κρασιού που συνδυάζεται με την πολιτιστική έκφραση. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό έχει ως στόχο να αναδείξει τη δράση του Συλλόγου αλλά κυρίως να αναδείξει τα προϊόντα του αμπελώνα της Λέσβου και τις σπάνιες ποικιλίες κρασοστάφυλων που αυτός φιλοξενεί.

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey