Δηκτικά

23/11/2017 - 12:05

Γέφυρες Μαλέλλη σε ΣΥΡΙΖΑ

Αίσθηση προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Σταμάτη Μαλέλλη, ο οποίος ως γνωστόν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου. Διότι καλεσμένος στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Οι Αταίριαστοι», αναφέρθηκε στην ολέθρια, όπως την αποκάλεσε, συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. «Πλέον και μετά από της εκλογές για τον αρχηγό της Κεντροαριστεράς, δεν μπορεί ο νέος φορέας να ακολουθεί δεξιά πολιτική. Πρέπει να είναι κέντρο και αριστερά. Δεν μπορεί να είναι βασικά κέντρο, ούτε να ανοιγοκλείνει το μάτι στον κ. Μητσοτάκη. Αυτά πρέπει να τελειώνουν μέσα στη ΔΗΣΥ. Αν το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 4,7%, αυτό οφείλεται στην ολέθρια συνεργασία με τη Ν.Δ., κάτι που ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να το συγχωρέσει στο ΠΑΣΟΚ». Τέλος ανέφερε ότι πλέον η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει να ανοίξει έναν νέο διάλογο προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. «Τον κ. Τσίπρα, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τούς ενώνουν πολλά περισσότερα σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και προς τα εκεί θα πρέπει να ανοίξει ένας νέος διάλογος. Πρέπει πλέον η Κεντροαριστερά να κοιτάξει πιο πολύ αριστερά και να αρχίσει να μιλάει».

Πώς να μη δημιουργήσουν αίσθηση τέτοιες δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με άλλα στελέχη της ΔΗΣΥ αλλά και με το κανάλι του ΣΚΑΪ, το οποίο είναι σφόδρα ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Και με βάση αυτές τις απόψεις, προφανώς θα κινηθεί η υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου… Άλλο που δεν θέλουν βέβαια οι Συριζαίοι οι οποίοι βρίσκονται ούτως ή άλλως σε αδυναμία εύρεσης ενός υποψηφίου με δυναμική που να μπορέσει να διεκδικήσει την Περιφέρεια. Ίσως ο Μαλέλλης μπορεί να είναι μια λύση για το κυβερνόν κόμμα, με τις... γέφυρες που ρίχνει να προσεγγίσει το χώρο.

Σ.Σ.

 

Η αλληλεγγύη… ξεχρέωσε!

Λουκέτο επρόκειτο να μπει στο σπίτι της «Κοινωνικής Κουζίνας- ο Άλλος Άνθρωπος» στην Αθήνα. Της Κοινωνικής Κουζίνας του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου που τάισε χιλιάδες κόσμου και στη Λέσβο, μέσα στους καταυλισμούς. Τα χρέη ήταν υπέρογκα, ενώ μάλιστα υπήρχε και ανεξόφλητος λογαριασμός σε τουριστικό πρακτορείο του νησιού μας από εισιτήρια. Το ποσό όμως συγκεντρώθηκε, χάρη στην αλληλεγγύη -και των Λέσβιων και η δράση του «Άλλου Ανθρώπου» θα συνεχιστεί και για όγδοη χρονιά.

Αν.Παζ.

 

Ο Άρης Ελευθερίου για υποψηφιότητά του…

Ενδιαφέρεται για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο πρώην Δήμαρχος Καλλονής Άρης Ελευθερίου; Κάποιοι θεωρούν ότι δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς αυτήν την κατεύθυνση ιδιαίτερα μάλιστα με τις πρωτοβουλίες του για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου. Όμως σε ερώτημα που του έθεσε φίλη του στο facebook απάντησε μάλλον αρνητικά επισημαίνοντας: «Από τον καιρό που ήμουν Δήμαρχος, είχα δηλώσει τον άποψή μου και τη θέση μου, ότι ο ανώτατος χρόνος που μπορεί κάποιος να ασχολείται με τα κοινά ως αιρετός πρέπει να είναι η 8ετία, αλλιώς μετατρέπεται η διάθεση προσφοράς  σε επαγγελματική ενασχόληση για ίδιο συμφέρον. Δεν έχω αλλάξει γνώμη. Σε ευχαριστώ και εκτιμώ πάντα τη γνώμη σου».

Για να δούμε όμως αν παρά την παραπάνω δήλωση θα ενδώσει σε πειρασμούς που ενδεχομένως προκύψουν στην κακοτράχαλη διαδρομή προς τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί σε τελική ανάλυση άλλο είναι να θέλεις να παραμείνεις δήμαρχος μετά μια 8ετία συνεχώς στο πόστο αυτό και άλλο να θέλεις να επανέλθεις μετά από ένα διάλειμμα δύο σχεδόν δεκαετιών. Θα μετρήσει ασφαλώς και το ενδεχόμενο διάσπασης ή όχι του ενιαίου δήμου.

Σ.Σ.

 

Ο Ομπάμα και η γεωπολιτική

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας Καθηγητής Ν. Σουλακέλλης και ο Διευθυντής του Προγράμματος Σπουδών «Ανθρωπογεωγραφία, Ανάπτυξη και Σχεδιασμός του Χώρου» Καθηγητής Γ. Κορρές, προσκαλούν  κάθε ενδιαφερόμενο σε ανοιχτή διάλεξη που θα δώσει ο ιστορικός γεωγράφος Καθηγητής Γεώργιος Σιδηρόπουλος.

Η διάλεξη με τίτλο «Επίσκεψη Ομπάμα: φόρος τιμής στο λίκνο της δημοκρατίας; Κοιτώντας από την πλευρά της γεωπολιτικής» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, στις 19.30 στην αίθουσα Β’, στο ισόγειο του κτιρίου Γεωγραφίας και θα είναι ανοιχτή τόσο για την ακαδημαϊκή, όσο και για τους πολίτες της Λέσβου.

Α.Ω.

 

Παίξτε κι άλλο με την αγανάκτηση…

Ας το έχουν υπόψη τους όσοι «παίζουν» τελευταία με την αγανάκτηση αλλά και την «αγανάκτηση» των πολιτών για την δύσκολη συγκυρία του προσφυγικού, για να κερδίσουν δημοφιλία ή και την ψήφο, το πόσο επικίνδυνο είναι στο εξής το όλο παιχνίδι τους. Ας έχουν υπόψη τους πως η κοινωνική συνοχή για την οποία πάσχιζαν με κόπο να κρατήσουν κάποιοι μέσα στην δύσκολη τριετία που προηγήθηκε και πρώτοι απ΄ όλους οι δημοσιογράφοι των τοπικών μέσων ενημέρωσης, εξακολουθεί να απειλείται. Ίσως πιο σοβαρά από ποτέ. Ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν πια χρήματα στο τραπέζι του προσφυγικού για τα εξαγοραστεί και η ανοχή πολλών. Κι ας έχουν υπόψη τους και εκείνοι (είναι γνωστοί και εκ του «δημοκρατικού τόξου») που χρησιμοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια τους «ανησυχούντες», για να χτυπήσουν από… κάτω πολιτικές και πρόσωπα, πως είναι πιθανό η «υπηρεσία» που παρήγγειλαν τότε να μην τελειώσει όταν με το καλό την… διατάξουν. Όπως και το ότι οι «ανησυχούντες», δεν θα τους ψηφίσουν τελικά… Και τελευταίοι, αλλά πρώτοι στην ευθύνη όλων και οι κυβερνώντες. Ας κοιταχθούν κι αυτοί στον καθρέφτη κι ας συνειδητοποιήσουν το τι κατάφεραν στην κοινωνία και στους μετανάστες, με την ασύλληπτη για οποιαδήποτε ιδεολογία, πολιτική που άσκησαν στο μεταναστευτικό. Η χθεσινή εμπειρία στην πλατεία Σαπφούς, θα τους ήταν χρήσιμη…

Μ.ΟΡΦ

 

Βρήκαν τον εχθρό

Ντουντούκες περιφερόμενες που καλούσαν στην πλατεία, σκηνικό έντασης με δήθεν «αγανακτισμένους» να μπλέκονται ανάμεσα στους πολίτες και επιχειρηματίες και άλλα τέτοια γνωστά κατορθώματα των ακροδεξιών που ανακάλυψαν τον «εχθρό» για τα δεινά της Λέσβου. Και η πλατεία Σαπφούς πεδίο πρόσφορο για διαμάχες στο κέντρο της πόλης, με τους ακροδεξιούς να προαναγγέλλουν την πρώτη «επίδειξη δύναμης» για την περασμένη Τρίτη (όπου έγιναν τα πρώτα επεισόδια) με… «συμβολισμό» (;) επειδή ήταν και ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύριοι αρμόδιοι πόσο χώρο σκοπεύετε να αφήσετε σε κάθε λογής ακραίους που δημιουργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα; Ξεχάσατε τη Λέσβο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και βγήκαν από τις τρύπες τους τα (χρυσά) αυγά του φιδιού που θέλουν να κατευθύνουν τους πολίτες που έχουν πράγματι αγανακτήσει και δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση σε ακραίες εκδηλώσεις.

Τι περιμένετε;

Αν.Παζ.

 

Άμεσα αντανακλαστικά το ΚΚΕ

Άμεσα τα αντανακλαστικά του ΚΚΕ απέναντι στους προπηλακισμούς πολιτών και δημοσιογράφων από ακροδεξιά στοιχεία. Έβγαλε την ίδια ώρα ανακοίνωση που καλεί το λαό του νησιού να κλείσει τα αυτιά στα ακροδεξιά στοιχεία που καλούν σε δυναμικές ενέργειες σε βάρος των μεταναστών. Να αναλογισθεί πως αυτή η τακτική, πέρα από απάνθρωπη, έχει αποδειχθεί και απόλυτα ατελέσφορη, αφού όπου κατά καιρούς εφαρμόστηκε από μειοψηφικές ομάδες (Χίος, Κως, Λέρος, Σάμος) καθόλου δεν προώθησε τη λύση του προβλήματος.

Από την άλλη, όμως, και το ΚΚΕ, που χτες απέδειξε την παρουσία του, θα πρέπει να την αποδεικνύει και στις μεγάλες συγκεντρώσεις, παρά τις όποιες διαφωνίες του, με το δικό του πλαίσιο αιτημάτων και όχι να περιορίζεται στα δικά του συλλαλητήρια. Ήδη οι κυβερνώντες έχουν αφήσει χώρο στους ακροδεξιούς, ας μην αφήνουν και τα κόμματα που τους καταδικάζουν.

Αν.Παζ.

 

Επανόρθωσε ο Κυρίτσης

Έναν ακριβώς χρόνο πριν, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε για το προσφυγικό σε μέσα ενημέρωσης πως «δεν θα επιτρέψει να γίνει η Κως σαν τη Λέσβο», προκαλώντας αλγεινή εντύπωση. Σήμερα και παρά το ότι είχε δείξει και μια unfair συμπεριφορά και απέναντι στον συνάδελφό του στη Λέσβο, τον Σπύρο Γαληνό και σε μία εποχή μάλιστα που το «Δίκτυο» νησιωτών δημάρχων είχε αρχίσει να «περπατάει», ίσως ο κ. Κυρίτσης, αποκαθιστά την πρότερη κακή εντύπωση. Στέλνοντας την συμπαράστασή του στους φορείς της Λέσβου και στους πολίτες που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις για την αλλαγή των δεδομένων στη διαχείριση του μείζονος ανθρωπιστικού ζητήματος. 

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey