Δηκτικά

20/09/2017 - 13:11

Για τη Σάμο δεν «υπάρχει» Μουζάλας

Όπως και η κοινωνία της Λέσβου, έτσι και εκείνη της Σάμου βρίσκεται σε κατάσταση έντονης ανησυχίας και προβληματισμού από τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Και ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος απέστειλε επιστολή όχι στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα -τον οποίο θεωρεί ντε φάκτο αρμόδιο… «αναρμόδιο»- αλλά στον κυβερνητικό βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη, για να συμβάλλει με τον τρόπο του στην προώθηση λύσεων για την αποσυμφόρηση του νησιού. Προφανώς τον θεωρεί ως έναν σοβαρό συνομιλητή από την κυβερνητική πλευρά που μπορεί να συμβάλλει για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με το προσφυγικό.

«Η κυβέρνηση, αφού χαρακτήρισε με δημόσιες δηλώσεις στελεχών της ως “ακραίους” τους εκφραστές της τοπικής κοινωνίας, γιατί κάναμε το αυτονόητο και αυτό που είναι το βασικό μας καθήκον, δηλαδή να εκφράζουμε την τοπική κοινωνία και τη βούλησή της, διέκοψε κάθε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού μας σε ό,τι αφορά το μεγάλο αυτό ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Κατρακάζος στην επιστολή του στον κ. Σεβαστάκη, αποτυπώνοντας γλαφυρά το χάσμα που υπάρχει -και στη Σάμο- μεταξύ των τοπικών της φορέων και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και το ερώτημα για το πότε ένας υπουργός της σημερινής κυβέρνησης θεωρείται ότι έχει αποτύχει και πρέπει να παραιτηθεί ή να αντικατασταθεί επανέρχεται…

Α.Ω.

 

Αναζητούν τρόπους αποσυμφόρησης (1)

Τις επόμενες μέρες θα γίνει σύσκεψη με τον κ. Μουζάλα για να βρεθούν τρόποι αποσυμφόρησης, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας.

Ασφυκτική είναι ξανά η κατάσταση στο μεταξύ, καθώς περίπου 2.500 άτομα έφτασαν στις ακτές της Λέσβου και των λοιπών νησιών του ανατολικού Αιγαίου το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

«Υπάρχει πράγματι αυξημένη ροή το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν νομίζω ότι θα ξαναζήσουμε αυτά που έγιναν πρόπερσι», είπε χτες στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Είπε, επίσης, ότι η κατάσταση στα νησιά είναι ασφυκτική από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών και τις επόμενες μέρες θα γίνει σύσκεψη με τον κ. Μουζάλα για να βρεθούν τρόποι αποσυμφόρησης.

 

Τα λεφτά… κάθονται; (2)

Στο μεταξύ, η Ελλάδα δήλωσε περίπου 44.000.000 ευρώ δαπάνες βάσει του εθνικού προγράμματος για το προσφυγικό το 2016, ποσοστό δηλαδή μικρότερο του 10% της συνολικής χρηματοδότησης των 509.000.000 ευρώ που έχει δεσμευθεί η Ε.Ε. ότι θα παράσχει στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης την περίοδο 2014 - 2020. Αυτές τις πληροφορίες έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη για τις δηλωθείσες δαπάνες των ελληνικών αρχών για το προσφυγικό.

Η κ. Βόζεμπεργκ σε σχετική της δήλωση επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Έχει εκτιμηθεί άραγε από την κυβέρνηση ο αντίκτυπος της χαμηλής αυτής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων στη διαχείριση του προσφυγικού; Από τη στιγμή που υπάρχουν ανάγκες, σε τι οφείλεται η τόσο χαμηλή απορροφητικότητα; Σε αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού ή σε αδυναμία εκτέλεσης του εθνικού μας προγράμματος για το προσφυγικό;» Αξίζει να δοθεί μια τεκμηριωμένη απάντηση σ’ αυτά τα εύλογα ερωτήματα.

Αν.Παζ.

 

Και δωρεάν μαθήματα δημοσιογραφίας!

Ως γνωστόν, ο συμπατριώτης μας Σταμάτης Μαλέλης έχει τη Σχολή Δημοσιογραφίας «New Media Studies», όπου και εκπαιδεύει τους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με το επάγγελμα. Μιλώντας στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Λέσβου το βράδυ της Παρασκευής, υποσχέθηκε δωρεάν φοίτηση σε όσους νέους Μυτιληνιούς επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στο επάγγελμα αυτό. Σίγουρα πρόκειται για μια προσφορά που αξίζει να αξιοποιήσουν όσοι νέοι της Λέσβου ενδιαφέρονται. Παράλληλα βέβαια ο Σταμάτης Μαλέλης σκοπεύει σε μια πιο ενεργή παρουσία στα τοπικά δημοσιογραφικά δρώμενα η οποία, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το επόμενο διάστημα θα γίνει πιο εμφανής. Αναμένουμε…

Σ.Σ.

 

Τρόμαξαν στο Μεγαλοχώρι

Με μεγάλες δυσκολίες, λόγω του ότι μόνο εύκολα προσβάσιμα για γερανούς και βαρέα οχήματα δεν θεωρούνται χωριά όπως ο Τρύγωνας, η Πλαγιά ή το Μεγαλοχώρι, εγκαταστάθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι λυόμενες αίθουσες για τα σχολεία τους. Η μεγαλύτερη δυσκολία παρατηρήθηκε στο Μεγαλοχώρι, όπου οι γερανοί χρειάστηκε να περάσουν εκατοστά από… γκρεμούς για να μπορέσουν να μεταφέρουν τις λυόμενες αίθουσες, παρουσία των αρμοδίων αντιδημάρχων Κώστα Κατσαρού και Παναγιώτη Κατσαβέλη.

Το εγχείρημα ήταν τόσο δύσκολο και η συμπαράσταση των κατοίκων (όλων των προαναφερθέντων χωριών) τόσο δυναμική που κατέδειξε πια ένα κλίμα αλληλεγγύης στις δυσκολίες που άφησε πίσω του ο σεισμός, με τις γκρίνιες και τις έριδες των προηγούμενων ημερών να περνάνε στο παρελθόν. «Ήταν συγκινητικός ο εθελοντισμός των κατοίκων των χωριών. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο όπως αυτό που είδα τις τελευταίες ημέρες. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους, όπως και στους χειριστές των γερανών που με αυτοθυσία πραγματικά μετέφεραν από δύσβατα μέρη τις αίθουσες των μαθητών», είπε ο αντιδήμαρχος Κώστα Κατσαρός στο «Ε» γι’ αυτό που βίωσε.

Μ.ΟΡΦ

 

Αναδιάταξη στα σχολεία του Πλωμαρίου

Για την ιστορία εγκαταστάθηκαν οι έξι λυόμενες αίθουσες στην Πλαγιά και στον Τρύγωνα αλλά και οι τέσσερις στο Μεγαλοχώρι, ενώ στα νεότερα από το «μέτωπο» των σχολείων του Πολιχνίτου και του Πλωμαρίου καταγράφεται η απόφαση… αναδιάταξης των λυομένων με τρόπο που να διαχωρίζεται η λειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων. Το λοιπόν, με τη σύμφωνη πια γνώμη των γονέων, αποφασίστηκε να μπουν στα σχολεία του Πλωμαρίου μεγαλύτερες αίθουσες και σε διαφορετικά σημεία, που μπορεί να πάνε πιο πίσω τις διαδικασίες, αλλά σε βάθος χρόνου θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τους μαθητές. Την ίδια ώρα προχωράνε ικανοποιητικά οι διαδικασίες και στον Πολιχνίτο, με στελέχη της δημοτικής αρχής να επισκέπτονται σήμερα τις εκεί εργασίες εγκατάστασης των κοντέινερ.

Μ.ΟΡΦ

 

Στήριξη Γιακαλή στον Μαλέλη

Και με τον πρώην περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή συναντήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταμάτης Μαλέλης, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που άπτονται της υποψηφιότητας του δεύτερου στην Περιφέρεια. Γνωστοί άλλωστε από παλιά μίλησαν για όλα και για όλους, με τον Νάσο Γιακαλή να δηλώνει τη στήριξή του στον Μαλέλη. Άλλωστε την περίοδο τούτη έχουν κι ένα κοινό, στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη του επικεφαλής της Κεντροαριστεράς. Και οι δύο στηρίζουν την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά.

Σ.Σ.

 

Προϋποθέσεις για να έχει τύχη!

Για την υποψηφιότητα Μαλέλη απαιτούνται δύο βασικές προϋποθέσεις για να έχει τύχη και για να καταστεί ελκυστική. Πρώτον ο υποψήφιος, ο οποίος κατοικούσε στην Αθήνα, να κάνει ταχύρρυθμα «φροντιστήρια» εκμάθησης της τοπικής ανθρωπογεωγραφίας. Διότι, εάν δεν ταξινομήσει σωστά ανθρώπους και καταστάσεις, είναι βέβαιο ότι και προβλήματα θα αντιμετωπίσει και θα χάσει ψήφους από προσωπικές (και άλλες) αντιπαραθέσεις. Διότι, εάν σε μεγάλες πόλεις δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο τέτοιες αντιπαραθέσεις, σε μικρές κοινωνίες σαν τη δική μας έχει αποδειχθεί πως καθορίζουν καταστάσεις. Αλλά και εκλογικές νίκες!

Επίσης, δεν αρκούν μόνο οι δημόσιες σχέσεις και η αναγνωρισιμότητα που δεδομένα έχει σ’ ένα κοινό και έχει το χρόνο να τη διευρύνει ο Σταμάτης Μαλέλης. Απαιτείται να εκφράσει κι ένα όραμα για την Περιφέρεια που θα κάνει διακριτή την υποψηφιότητά του από άλλες υποψηφιότητες. Και βέβαια να εμφανίσει δίπλα του τους ανθρώπους αυτούς που να διαθέτουν την ικανότητα να διαχειριστούν το όραμα αυτό με επιτυχία και ανυστεροβουλία.

Σ.Σ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey