FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Περί «Survivor»

Επειδή παρατηρείται ήδη μία… φρενίτιδα, χαρακτηριστική της απήχησης του δημοφιλούς «Survivor» στο κοινό και για τα ρεπορτάζ που φέρνουν τον τελικό του, στη Λέσβο, πρέπει να διευκρινιστεί το εξής: Τα ρεπορτάζ καταγράφουν την έμμεση επαφή που έχει γίνει με την παραγωγή του τηλεπαιχνιδιού και μία καταρχήν «καλή διάθεση» αυτής, να εξετάσει την προοπτική «εμπλοκής» της Λέσβου. Δίνοντας την αφορμή στο νησί και στη δημοτική αρχή να εξαντλήσει τις πιθανότητες να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που θέτει το «Survivor» για να έλθει πράγματι στα μέρη μας. Μέχρις εκεί λοιπόν. Ούτε κανείς δίνει πολλές ή λίγες πιθανότητες στο να γίνει ο τελικός στη Λέσβο, ούτε ισχυρίζεται ότι οι Τούρκοι της παραγωγής ξυπνάνε και κοιμούνται με τον καημό να γυρίσουν το τελευταίο επεισόδιο του reality στο νησί. Στο παρελθόν εξάλλου, έχουν καταγραφεί αρκετές προσπάθειες της δημοτικής αρχής -ειδικά με την Τουρκία- για να αναπτύξει συνεργασίες, όπως η περίπτωση της «Bora Jet» ας πούμε, που δεν είχαν αίσιο τέλος. Ας μην διχαζόμαστε λοιπόν εκ προοιμίου για το αν πράγματι μπορεί να γίνει ο τελικός στο νησί ή όχι. Κι ας το δούμε όπως είναι. Υπάρχει μία πιθανότητα να σκεφτεί ίσως σοβαρά η παραγωγή να προτιμηθεί η Λέσβος ως «υποψήφιος» προορισμός για τη λήξη του «Survivor».

Μ.ΟΡΦ

 

Για τους σχολικούς διευθυντές

Επιστρέφει η συνέντευξη στην επιλογή των διευθυντών σχολείων. Ειδικότερα, το Υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε το πλαίσιο επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος. Η νυν ηγεσία του Υπουργείου άλλαξε τον νόμο 4327 που ψηφίστηκε το 2015 -τότε αρμόδιος ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης και υπουργός ο Αριστείδης Μπαλτάς- επειδή το Συμβούλιο της Επικρατείας τον έκρινε αντισυνταγματικό. Το νέο πλαίσιο επιλογής θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες μοριοδότησης των υποψηφίων: Στην επιστημονική - παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση, στην υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία, και στη συνέντευξη ενώπιον του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Επιλογής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Ενόψει της επικείμενης έναρξης της διαδικασίας επιλογής διευθυντών σχολείων, το Υπουργείο καλεί τους εκπαιδευτικούς που θα θέσουν υποψηφιότητα, να ενημερώσουν τους υπηρεσιακούς τους φακέλους, αλλά και να μεριμνήσουν για την έγκαιρη έκδοση του Πιστοποιητικού Υπηρεσιακών Μεταβολών, το οποίο θα συνυποβάλλεται με την αίτηση υποψηφιότητας.

Α.Ω.

 

Η αποθέωση της Εφταλούς!

«Το να βυθίσεις το δάχτυλο του ποδιού σου στις θερμές πηγές της Εφταλούς στο βόρειο άκρο της Λέσβου, μπορεί να φανεί σαν ένα ταξίδι στην αιωνιότητα. Σε ένα θαυμάσιο κοινόχρηστο λουτρό στην άκρη του γαλαζοπράσινου Αιγαίου, τα ιαματικά νερά είναι τόσο ζεστά -θερμοκρασίες μεταξύ 42-46 βαθμών Κελσίου- που το να μπεις μέσα τους, γίνεται ανά εκατοστό του κορμιού σου». Ίσως το περιεχόμενο της περιγραφής να μας φαίνεται οικείο, το μέσο όμως που το δημοσιεύει, αβαντάρει πολύ τη Λέσβο, και ειδικότερα βέβαια την Εφταλού.

Στα 10 αγαπημένα μέρη με ποταμούς, λίμνες και ακτές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβάνει τις θερμές πηγές της Εφταλούς, δημοσίευμα των «New York Times», δημοσιεύοντας παράλληλα φωτογραφίες από το «Trip advisor», και προτείνοντας παραλίες αλλά και γαστρονομικές επιλογές.

Τα καλά να λέγονται!

Αν.Παζ.

 

Μαχητική η ΠΝΟ

Ήταν αναμενόμενο η ΠΝΟ να προχωρήσει στην κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας, για χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή. Είναι μια τακτική που ακολουθείται από την Ομοσπονδία των ναυτικών, αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι ότι την προηγούμενη χρονιά ανατράπηκαν όλα όσα είχαν κατακτηθεί από το 1948 και μετά.

Ν.Μ.

 

Έντονη ενόχληση

Ανακοίνωση δεν βγήκε, αλλά η ενόχληση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για τα αβγά που έπεσαν στα γραφεία του κόμματος, κατά την προχθεσινή απεργιακή κινητοποίηση, είναι πολύ μεγάλη. Αυτό προκύπτει από τα σχόλια τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη, αφού μέχρι τώρα δεν είχαν συνηθίσει να έχουν τέτοιες αντιδράσεις. Και πάντως δεν τους είναι ευχάριστο το κλίμα που διαμορφώνεται σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος ένεκα των αποφάσεων που δρομολογούνται και στριμώχνουν κι άλλο την κοινωνία σε αδιέξοδα. Αυτή τη στιγμή βιώνει ως κυβερνητικό κόμμα, αυτά που βίωσαν και τα πολιτικά στελέχη των άλλων κομμάτων που ψήφισαν και εφάρμοσαν μνημόνια στη χώρα από το 2010 και μετά. Μόνο που τότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν από την πλευρά εκείνων που έριχναν τα αβγά κι όχι από την πλευρά εκείνων που τα δέχονταν. Αυτό ομολογουμένως είναι μια μεγάλη αλλαγή που δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή από πολιτικά στελέχη που μέχρι πρότινος ήταν στα ...κάγκελα και τώρα υποχρεούνται να υπερασπιστούν αυτά για τα οποία ήταν στους δρόμους και διαδήλωναν. Δικαιολογημένα λοιπόν ενοχλούνται και το δείχνουν!

Ν.Μ.

 

Ολοκληρώνει έναν κύκλο εργασιών

Μετά και τον δημοτικό Κήπο και το σφαγείο Σκοπέλου, η ΑΔΕΛ βγάζει προς δημοπράτηση και το αναψυκτήριο της πλαζ στα Τσαμάκια, θέλοντας να κλείσει με αυτόν τον τρόπο, όλες τις εκκρεμότητες που ανέλαβε να ολοκληρώσει στην κατεύθυνση αξιοποίησης του συνόλου σχεδόν της δημοτικής περιουσίας που διαχειρίζεται. Αφήνοντας ως τελευταίο μέτωπο, εκείνο των ιαματικών πηγών, του σφαγείου του Μανταμάδου, αλλά και το μίσθιο του αναψυκτηρίου του πάρκου «Καραπαναγιώτη», το οποίο θα βγει και αυτό οσονούπω σε δημοπρασία. Μ’ αυτά και με εκείνα, η διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρίας, θεωρεί ότι θα κλείσει πετυχημένα ένα σημαντικό κύκλο εργασιών που θα την απέμπλεκε από προβληματικές συνεργασίες που την κρατούσαν δέσμια τα τελευταία χρόνια. Και πράγματι, το έχει καταφέρει, με μόνη «κηλίδα» σε όλα αυτά, το περσινό της φιάσκο στην πλαζ Τσαμάκια, όπου το πρότζεκτ των δύο επιχειρηματιών, με επενδύσεις για water park και άλλα μεγαλεπήβολα σχέδια, απέτυχαν παταγωδώς.

Μ.ΟΡΦ

 

Γήπεδα με ονοματεπώνυμο!

Υπάρχουν αθλητικοί χώροι στο νησί μας, στους οποίους έγινε κάποτε ονοματοδοσία, με βάση την προσφορά κάποιων ανθρώπων στον αθλητισμό ή ποικιλοτρόπως στην τοπική κοινωνία. Είναι επιεικώς απαράδεκτο, λοιπόν, οι ίδιοι οι φορείς που εκπροσωπούν διάφορα αθλήματα στη Λέσβο, από Ομοσπονδίες και Ενώσεις έως Τοπικές Επιτροπές, να αγνοούν ή να αδιαφορούν, «εξαφανίζοντας» αυτές τις σημαντικές προσωπικότητες από τις διοργανώσεις ή τις εκδηλώσεις τους. Για να το συγκεκριμενοποιήσουμε, το Δημοτικό Στάδιο Καλλονής φέρει το ονοματεπώνυμο του Ολυμπιονίκη μας Κώστα Κεντέρη και θα πρέπει να αποκαλείται έτσι πάντοτε και όχι όποτε το θυμάται κανείς. Το ίδιο οφείλουν να πράττουν οι αρμόδιοι φορείς και στο ποδόσφαιρο, στους αγώνες που φιλοξενούνται στο «Μιχαλέλλειο» Πλωμαρίου, στο «Καραπαναγιώτειο» Μόριας, στο «Χριστοφίδειο» Αγιάσου, στο «Καραβογιάννειο» Ερεσού, στο «Καραβαγγέλειο» Στύψης ή στο «Γεώργιος Σκούφος» Μυτιλήνης. Ανήκουστο, ακόμα και στους επίσημους ορισμούς της ΕΠΣ Λέσβου, τα γήπεδα αυτά να αναφέρονται απλώς με τον τοπικό προσδιορισμό του εκάστοτε χωριού. Λεπτομέρεια θα πει κανείς. Που κάνει τη διαφορά όμως. Ειδικά όταν στα γήπεδα αυτά μπαίνει η νεολαία του τόπου μας. Στην οποία οφείλουμε, ακόμα και με τέτοια απλά και καθημερινά μαθήματα, να διδάσκουμε την αθλητική ιστορία του νησιού μας.

Β.Παπ.

 

«Χίλια μάτια» στο δρόμο του αεροδρομίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για λόγους ασφάλειας της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενημερώνει ότι έχουν  ξεκινήσει οι εργασίες συντήρησης ήτοι απόξεση (φρεζάρισμα) και κατόπιν ασφαλτόστρωσης της 73ης Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Κρατήγου και συγκεκριμένα από την περιοχή «Φόρος» (συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Γεωργίου Μούρα) έως Αερολιμένα Μυτιλήνης.

Οι οδηγοί των οχημάτων θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις πινακίδες σήμανσης και να ακολουθούν τις υποδείξεις αυτών που κατά περίπτωση συντονίζουν την κυκλοφορία. Όσοι έχουν κινηθεί στον εν λόγω δρόμο, θα έχουν διαπιστώσει τις παρεμβάσεις στο οδόστρωμα και την παρουσία ανθρώπων που κατευθύνουν τη ροή της κυκλοφορίας των οχημάτων. Απαιτείται λοιπόν η προσοχή όλων γιατί ο δρόμος είναι πολυσύχναστος ειδικά αυτήν την εποχή και οι κίνδυνοι για κάποιο ατύχημα πάντα ελλοχεύουν.

Α.Ω.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top